Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kamizelka odblaskowa - czy jeździsz?

Czy jeździsz w kamizelce odblaskowej?  

247 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No coz, ja rowniez zaobserwowalem podobne zjawisko jak Dragon, ale raczej podczas, gdy ubrany w kamizelke krecilem sie podczas krotkich postojow obok skutera. Stojac na poboczu zdarzylo sie obserwowac gwaltowne hamowanie z piskiem opon i tym podobne nerwowe i niebezpieczne reakcje kierowcow, ktorzy bez ogladania sie na pojazdy z tylu wykonywali 4oo prawie stoppie biorac nas za policjantow.

Zwykle wtedy szybko zdejmowalismy kamizelki majac baczenie tym razem na bezpieczenstwo 4oo.

W trasie i przy gorszej widocznosci bede zakladal kamizelke, poniewaz chce byc widoczny na tyle, na ile jest to mozliwe, wiedzac ze nie zastapi ona bezpiecznej jazdy i myslenia za siebie i innych. Czy pomaga nie wiem i dopoki nie zobacze jakis badan ta sfera pozostanie tylko przedmiotem naszych indywidualnych preferencji i dyskusji.

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

8

• misioooo

5

• Blink_182

4

• siemik

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pomyślunku to nic nie zastąpi.

Kamizelka - poprawia widoczność. Badałem osobiście. Bez kamizelki - może 1/10 zjeżdżał na bok w mieście jak się zbliżałem od tyłu do niego. Z kamizelką - 1/4 ustąpi już z oddali. Różnica zauważalna. Robiłem też testy na znajomkach. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że w kamizelce to mnie w lusterku dostrzegli, bo im coś nietypowego i jaskrawego błysnęło w kąciku oka to się popatrzyli co to. Bez kamizelki, w ciemnej kurtce - niektórzy przyznali z pokorą, że ich nieco zaskoczyłem od tyłu (bez skojarzeń proszę ;P ). I po to śmigam w kamizelce - aby ci z przodu, przede mną mnie widzieli. Ma to związek z percepcją i postrzeganiem przez ludzkie oko oraz pamięcią wzrokową i barwami. Można by długo pisać jak to działa, ale działa ;)

Opublikowano

A najlepiej to kupić kurtkę w kolorze kamizelko-podobnym (odblaskową) i za jednym zamachem i kurtka i kamizelka ;)

Opublikowano

Czyli np. cos takiego ;) :

Kurtka%20Held.jpg

Opublikowano

O to, to...

gdzie takie sprzedają?

Opublikowano

Jak będę miał sprzęta to będę jeździł B)

• Sympatycy
Opublikowano

A czemu to, motocyklista w kamizelce odblaskowej ma być kojarzony z policjantem ? Policjant w kamizelce odblaskowej jest najczęściej spotykany na poboczu i w radiowozie. Na moto jeżdżą w czarnych skórach, a gdy jest ciepło w niebieskich koszulach z krótkim rękawem. Przynajmniej tak ubranych widuję w Warszawie. Jeżdżąc 4oo nigdy nie panikowałem widząc motocyklistę w kamizelce. Ale na pewno się wystraszę, jak zobaczę Więcka na białym Burgmanie, z białym kaskiem na głowie i w czarnym stroju. B) Moim zdaniem reakcje kierowców 4oo są spowodowane tym, że nas lepiej widzą. Chociaż, ja jeżdżąc bez kamizelki też jestem bardzo szybko dostrzegany :P . Ech....ten kolor. ;)B)

Opublikowano
O to, to...

gdzie takie sprzedają?

Kurtka to Held Splendid, tu przynajmniej podaja sklepy ktore sprzedaja(?) Helda KLIK

Opublikowano

Teraz policjanci z Warszawy dostali czarne kombinezony z gorotexo-podobnego materiału.

Do tego zawsze biały pas i koalicyjka.

Jak za czołem jeździć w czarnej kurtce i w białym kasku to rzeczywiście ludzie szybciej reagowali na mnie ( najczęściej kończyli rozmowę przez tel. komórkowy na mój widok) B)

Opublikowano

nie mając kufer i tak jestem zasłonięty a poza tym nie podoba mi sie

Opublikowano

Założyłem-wydawało mi się że kierowcy 4oo jakoś dalej mnie objeżdżają . Później zmieniałem odzież i zostawiłem kamizelke w domu . Trwało to jeden dzień - kiedy babsztyl wyjechał prosto na mnie z podporządkowanej - dobrze że miałem gdzie odskoczyć bo zostałbym znaczkem na terenówce ....Od tamtej pory już nie zapominam kamizelki - tylko że ja wykonuję "roboty drogowe" - kolor jaskrawo pomarańczowy :)

I zwalniają i omijają większym łukiem .