Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kamizelka odblaskowa - czy jeździsz?

Czy jeździsz w kamizelce odblaskowej?  

247 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z wlasnych obserwacji zauwazam smutny fakt ze istnieja kierowcy jednosladow

ktorzy parkuja zajmujac cale miejsce parkingowe lub np. trzy jednoslady zaparkowene obok siebie i zajete trzy miejsca parkingowe, jada bez koniecznosci przy samej osi jezdni hm dziwny jest ten swiat ciekawe czym jest to podyktowene aby blizniemu utrudnic zycie?. Wiekszosc z nas prowadzi jednoslada i dwuslada i zdaja sobie sprawe z problematyki prowadzenia tych pojazdow dlatego zapraszam wszystkich do wzajemnej wyrozumialosci . Nie mowie o jezdzie po pasie awaryjnym co jest zabronione! a apeluje o rozsadek po obydwu stronach !piwko A kamizelki sa dobre i potrzebne dla wlasnego i czyjegosc bezpieczenstwa i to nie podlega zadnej dyskusji!!! !OKK

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

8

• misioooo

5

• Blink_182

4

• siemik

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kamizelka jest rewelacyjna!

Co do wyrozumiało?ci - popieram. Jednak ja też często ?migam bliżej osi jezdni niż pobocza... Dlaczego? Ano na obcej mi drodze, której nie znam wolę nie wpa?ć w wielgachn? dziurę. Na znanej mi drodze jadę ?rodkiem swojego pasa. Jak kto? ładnie mnie dogania, mam równ? (nie dziuraw?) drogę przy poboczu - zjeżdżam do prawej, niech sobie wyprzedzi.

Już przywykłem do zajeżdżania mi drogi przez 4oo - nieraz nie widz?, a czasami celowo... "Takie życie". Nie złoszczę się (choć na pocz?tku przygody z 2oo normalnie granat bym takim wrzucił do auta). Sam nieraz ust?pię czy przepuszczę auto wyjeżdżaj?ce z bocznej uliczki - i tak przecież na najbliższych ?wiatłach go ominę, a kierownik być może zapamięta, że 2oo go pu?ciły i też będzie milszy dla nas - motonitów !piwko

Opublikowano
...jada bez koniecznosci przy samej osi jezdni hm dziwny jest ten swiat...

Witam,

Uważam, że (sam też tak jeżdżę) motocyklista/skuterzysta powinien wyraĽnie zaznaczać swoj? obecno?ć na drodze jad?c ?rodkiem pasa lub wręcz bliżej osi jezdni. Jazda w ten sposób nie pozwala na "lekceważenie" przez pozostałych uczestników ruchu, wciskanie się na trzeciego, zmuszanie do zjechania na pobocze itp. a co najważniejsze zmusza do ostrożniejszego i przemy?lanego wyprzedzania nas. Jedno?lad ma takie same prawa jak pozostali uczestnicy ruchu. Ten sposób jazdy oczywi?cie nie zwalnia nas z bycia przyjaznym dla "innych" i przepuszczania ?piesz?cych się czy ustępowania miejsca wyprzedzaj?cemu nas pojazdowi.

Generalnie jazda ?rodkiem pasa daje nam samym większe pole do manewru je?li zachodzi taka potrzeba, a jazda blisko krawędzi jezdni jest po prostu niebezpieczna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Art. 16.

1. Kieruj?cego pojazdem obowi?zuje ruch prawostronny.

2. Kieruj?cy pojazdem, korzystaj?c z drogi dwujezdniowej, jest obowi?zany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomo?ci położonej przy drodze.

3. Kieruj?cy pojazdem, korzystaj?c z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowi?zany zajmować pas ruchu znajduj?cy się na prawej połowie jezdni.

4. Kieruj?cy pojazdem jest obowi?zany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni s? wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

5. Kieruj?cy pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadz?ca pojazd napędzany silnikiem s? obowi?zani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

6. Kieruj?cy pojazdem znajduj?cym się na czę?ci jezdni, po której jeżdż? pojazdy szynowe, jest obowi?zany ust?pić miejsca nadjeżdżaj?cemu pojazdowi szynowemu.

Tyle mowi kodeks a jezdzenie srodkiem gdy nie wymagaja tego warunki drogowe jest delikatnie mowiac przewinieniem

Jednym slowem powinien byc wilk syty i owca cala jak ktos tego nie rozumie to mu nawet wszyscy swieci nie pomoga

Opublikowano

Kodeks swoj? drog? a rzeczywisto?ć swoj?.

Popieram pogl?d Misiaaaa je?li chodzi o zasady jazdy.

A co do opinii Heat'a to w żaden sposób oprócz zwiększenia swojej "zauważalno?ci" na drodze, swojej obecno?ci nie musisz zaznaczać.

Swoimi 2oo nie wzbudzisz respektu wobec przeciętnie 10x cięższych 4oo.

Ja jestem za jeżdżeniem w kamizelce ponieważ z mojego do?wiadczenia kierowcy katamaranu wiem że nawet ułamkowe rzucenie okiem w lusterko przykuwa uwagę do jaskrawego - niecodziennego obiektu. Sam niejednokrotnie złapałem się na tym że nie zwracam uwagi na pojazdy jad?ce za mn? bez ?wiateł.

Bardzo chętnie sam będę jeĽdził w kamizelce je?li np. uda mi się kupić tak? ładn? z logo Burgmanii ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Ja nie mam kamizelki z logo Burgmani tylko jak?? ze stacji paliw za kilkana?cie zł.i to mi wystarczy.A na logo klubowe przyjdzie jeszcze czas.Ważne aby ;) i jego kierowca byli bezpieczni i widoczni.

Opublikowano

tak używam i będę jeĽdził i używał kamizelki, o której już pisałem tu na forum i dłuższej eksploatacji odpisuję, że się sprawdza, a tak wła?nie jak na tej fotce wygl?da 200 w nocy i wolę dalej jeĽdzić na ;) niż przesiadać się na !w00t z powodu spalonej żarówki w tylnym reflektorze

http://photos.nasza-klasa.pl/184606/22/main/946d6e85af.jpeg

Opublikowano

Jak pisałem jeżdżę w kamizelce, nawet na rowerze :ph34r:

A z ankiety wynika, że wiecej niż połowa jeĽdzi bez (o jeden głos :lol: )

Może trzeba ankietę powtórzyć, bo czę?ć się "nawróciła" ? (albo czę?ć przestała jeĽdzić).

Opublikowano

iitam a czemu ma sluzyc ta ankieta? wszystko widac na ulicach naszych miast ,

Jest 8 stron napisane poglondow,spostrzezen i stanowisk.

jak wiadomo wszystkie ankiety maja tyle wspolnego z realnym stanem rzeczy ile prawdomownosc z politykiem.

Ostatecznie jazda w kamizelce nie jest obwarowana zadnym nakazem i kazdy uzywa jej wedlug personalnych kryterji, dla jednych jest konieczna dla drugich nieestetyczna(przeslania markowy kombinezonik :ph34r: ) a dla trzecich zbedna bo on tylko 3km ma do przejechania? a czwartych strata czasu aby przywdziac .

To jest tak jak z palaczami tytoniu kazdy wie--- i co? i pala inteligentni i ci mniej inteligentni siebie truja i czesto innych

A wszystko do czasu! tak jak z rakiem pluc np. jednych dosiega drugich nie ale tak jak palenie tytoniu jest prowokacja tak i nie uzywanie kamizelki zwieksza zagrozenie i co gorsze ze wiekszosc z nas ma dwa punkty widzenia z za kierownicy samochodu jak i z za kierownicy motocykla a pomimo to nie trafia to do ich przekonania

Opublikowano

Zdecydowanie brakuje jeszcze jednej odpowiedzi:

JEŻDZĘ W WARUNKACH GORSZEJ WIDOCZNO|CI

W powyższym przypadku, nie ma znaczenia czy miasto czy poza miastem, jeżdżę praktycznie zawsze (praktycznie... hmm, znaczy je?li nie zapomnę kamizelki)

• Klubowicze
Opublikowano

Zawsze i w każdych warunkach jeżdze w kamizelce!

Gość gepard73
Opublikowano

Ja ostatnio kupiłem pas odblaskowy w Lidlu i na razie się sprawdza, jeżdżę i jestem zadowolony i oczywi?cie widoczny whist:lol::lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dostałem przy kupnie skutera i zakładam. A co ludziska sobie o tym my?l?... ja jestam widoczny

Opublikowano

Jeżdżę już kilka lat i jestem zadowolony !OKK .

Używam zawsze.

Dobrze mnie widać , jest bezpieczniej i robię reklamę grupy przy okazji :) .

Opublikowano

Ja do tej pory na 50-tkach nie używałem ale prawdopodobnie zakupię takow?. Tak samo jak już chodzę za kurtk? i spodniami. Maxi to jednak nie to samo co kosiarka.

Opublikowano

Ja wła?nie dzisiaj pierwszy raz w pięknej pomarańczowej kamizelce ?mign?łem do pracy. !OKK I tak już raczej pozostanie.

Zwykła ze stacji za kilkana?cie zeta, ale żadnego łopotania czy innych problemów nie zauważyłem chociaż testowałem pełen zakres prędko?ci.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Mam kamizelke. Uzywam w sytuacjach pogorsznej widocznosci. Skuter posiada dodatkowo szereg bocznych nalep odblaskowych znacznie podnoszacych widocznosc w przypadku oswietlenia reflektorami. Te dodatkowe "odblaski" sa znacznie lepiej i dalej widoczne zwlaszcza z boku niz sama kamizelka oczywiscie tylko w nocy. Ponadto moj Pantheon posiada dwie fabryczne zarowki pozycyjne z tylu i trzy fabryczne lampy stop. Celem tych "ozdob" jest polepszenie widocznosci skutera nie tylko w ruchu ale takze zaparkowanego oraz z boku gdzie normalnie jest slabo widoczny i nie posiada swiatel odblaskowych.

Pozdrawiam

Opublikowano

kamizelkę mam schowana na gorsz? widoczno?c, na codzień uzywam odblasków na ramiona takie jak policja, zreszt? też kupione w sklepie z z sortem mundurowym na policji w katowicach.

pytałem czy wolno uzywać, odpowiedziano miże jak najbardziej pod warunkiem że nie pisze na tym policja lub inne słuzby , a na moim nie pisze, więc TAK.

a dryga sprawa czy i jak to wygl?da niech każdy sam sobie odpowie, dla jednych bezpieczeństwo dla innych lans, każdy jeĽdzi jak lubi i jest dobrze, a napewno kolorowo

Opublikowano

Kamizelka na noc + trasa ... generalnie nie używam ale staram się mieć trochę kolorków na sobie a i odblaski jakie? się znajd?

• Klubowicze
Opublikowano

w dzień w mie?cie przy słonecznej pogodzie - nie zakładam

wyprawy po 18 i nocne zawsze zakładam w mie?cie i poza miastem

no i na jakie? dalsze wyprawy zloty i inne wyjazdy to zakłdam

zawsze troche bardziej widoczny jestem dla innych

Opublikowano

A gdzie mozna nabyc drog? kupna jak?? odjazdow? , w?ciekle neonow? kamizelkę?

Opublikowano

Chyba predzej musi byc typowa na moto, bo "wersje samochodowe" sie nie nadaja :D ...

Opublikowano

Ja kupiłem na Allegro u użytkownika Butterfle tak?:

aaa.jpg

Dodatkowo dokupiłem napisy :P

bbb.jpg

ccc.jpg

Opublikowano

jeżdżę np w takie dni jak dzisiaj czyli pochmurne no i oczywi?cie w nocy , ew w dłuższych trasach powyżej 10 km.

Opublikowano

Ja kupiłem na Allegro u użytkownika Butterfle tak?:

aaa.jpg

Wła?nie ogl?dałem j? na allegro. Wygl?da dosyc porz?dnie. A gdzie kolego dokupiłe? te napisy?