Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kamizelka odblaskowa - czy jeździsz?

Czy jeździsz w kamizelce odblaskowej?  

247 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tam kamizele mialem na ubiegłorocznym rajdzie ?więtokrzyskim , ale wszyscy w nich jechali !scooter I było tak bardzo seledinowo !OKK

• Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

8

• misioooo

5

• Blink_182

4

• siemik

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam oryginalny policyjny swetr, oryginaln? policyjn? kamizelkę taktyczn?, wojskowe czarne spodnie, kamizelkę odblaskow? "POLSKA"... i... przemalowany na biało kask Caberga, hmm... to działa... nawet Policja się nabiera, he... !scooter hee... !OKK

Kamizelkę odblaskow? zakładam na trasę, wieczorem lub w pogodę z gorsz? widoczno?ci? (np. deszcz)... jest się wtedy zdecydowanie bardziej widocznym, a i kierowcy też "dziwnie" reaguj?... jeżdż? bardziej "przepisowo" i wyraĽnie ostrożniej -a chyba wła?nie o to się rozchodzi!

Opublikowano

jeszcze kamizelce taktycznej nie jeĽdziłem a mam, więc pozostaje tylko na owiewce jeszcze ploterem wyci?ć politei lub podobny napis przypominaj?cy tylko policję i heya.

a tak pow?żnie to wiem, że choc minimalne podobieństwo do policji jest wielce respektowane przez petentow. kiedy sto wykozystywałem w pracy, sami policjanci z szacunkiem odchcodzili się ze mn? i wymieniali opinie o komponenetach. ciekawe

Opublikowano

Zawsze ubieram kamizelke, jesli to ma poprawic moje bezpieczenstwo nawet o 10 %, to warto !scooter

Planuje jednak zakup pasa odblaskowego, bo kamizelka mi sie czesto odpina i wtedy to wyglada obciachowo :/

Opublikowano

Ja umy?lnie kupiłem biały perłowy motor i biały kask. Czarna kurtka.

Wydaje mi się, że to wystarczy by być widzialnym. Co prawda przejechałem na razie niewiele (2.200 km), ale póki co nie miałem przypadku, by stało się co? niebezpiecznego z powodu nie dostrzeżenia mnie. W ogóle mam wrażenie, że gadanie o niebezpieczeństwie na motorze jest nieco przesadzone - wszyscy mnie widz? i jad? jak trzeba. Może dlatego, że i ja jeżdżę jak trzeba?

Choć nie uważam, że noszenie kamizelki to wstyd, jednak uważam, że wygl?da się w niej mniej ładnie. W ogóle motocyklowanie to spora ilo?ć przymusowego dyskomfortu. Żeby se pojeĽdzić, trzeba zakładać specjalny kask, buty, rękawice, kurtkę, spodnie by się też przydały. Trzeba potem się z tym wszystkim bujać. Tych kompromisów jest za dużo jak dla mnie. No i jeszcze mam popsuć swój piękny wizerunek !scooter tak? kamizelk?... Błeee.

Ale WIEM, że jak leje deszcz, to kierowcy co gorszych sztrucli gucio widz? przez zaparowane szyby i zużyte wycieraczki. Więc jak się robi deszczowo i ruch jest spory - kamizelka jest obowi?zkowa! Wtedy i w samochodzie czuję się niepewnie...

Każę też zawsze zakładać kamizelkę mojej Córce, gdy wiozę j? jako pasażerkę. Te 2 przypadki - obowi?zkowo. Poza tymi przypadkami, wydaje mi się niekonieczna.

• Sympatycy
Opublikowano

Odpowiedz 3 - choc nie zawsze.

Opublikowano

A mi jak tata daje to jeżdże.Nie wiem jak to się pisze u mnie na kompie. ! :D

A w zasadzie tylko w nocy

Czasami proszę.

to chyba małe przegięcie 3 zdania i 3 posty, od tego jest funkcja "edytuj" kolejne takie posty będ? kasowane, tym razem posty ł?cze

Artix

Opublikowano

a prosze mi powiedzieć, jak się zpatrujecie na sprawę odblasków,

jak dla mnie sprawa jest dyskusyjna, w kilku krajach jest obowi?zek jazdy w kamizelce, tymczasem możliwe jest do kupienia na allegro pas,

o ile wejdzie taka ustawa to nakazywac będzie kamizelkę a nie pas, więc może zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednia kamizlekę a nie pas choć ten drugi był by dla mnie odpowiedniejszy.

jak Wy sie zapatrujecie na ta sprawe?

link do pasa odlaskowego http://allegro.pl/item411262501_pas_odblas...odblaskowa.html

oraz kamizleka motocyklowa

http://allegro.pl/item406336055_kamizelka_...er_policja.html

a to juz extremalnie odjechana ciekawostka

http://allegro.pl/item409555546_kamizelka_...y_led_hit_.html

• Klubowicze
Opublikowano

Oj widzę że cieniutko z tymi kamizelkami :D

Opublikowano

Kiedys chcialem kupic kamizelke z LEDami (na rower), ale z tego co wiem, w ruchu drogowym jest ona zabroniona...

Opublikowano

jeżeli chodzi o słownictwo to nie jest zabroniona ale niedopuszczona, choć sens ten sam to słownictwo wła?nie takie

• Sympatycy
Opublikowano
Kiedys chcialem kupic kamizelke z LEDami (na rower)

Có? podobnego :D:D:D:D

Opublikowano
Kiedys chcialem kupic kamizelke z LEDami (na rower)

Có? podobnego ;):D !yeah :D

Nie rozumiem o co chodzi :D ? O fakt zakupu kamizelki, czy o fakt przemieszczania sie na rowerze :D ?

Taka kamizelka jest swietnie widoczna w nocy, ale dedykowana byla raczej biegajacym...

Gość Don Senior Malina
Opublikowano

nic nie zaznaczam w ankiecie. na kurtce mam dodatkowe odblaski. wyglada bardziej cywilizownie i jest bardziej praktyczne niz kamizelka. poza tym wygladam jak policjant z francji w tym opaskach odblaskowych !yeah

Opublikowano

to zdradĽ jak? masz kurtkę.

Opublikowano

co tam prosze zrób fote z flashem to będzie widać dobrze te odblaski

• Sympatycy
Opublikowano

W tej sondzie zabrakło mi jeszcze jednej opcji: "TAK ale nie zawsze". Gdyby była to na ni? oddał bym swój głos.

Więszo?ć ubrań motocyklowych ma wszyte mniejsze lub większe odblaski, ale dobra kamizelka będzie na pewno lepiej widoczna.

Sam staram się jeĽdzić jak najwięcej w "klubowej" kamizelce, zwłaszcza w trasie i po zmroku. Zakładam, że jestem wtedy lepiej widoczny i tak jak niektórzy przedmówcy mam wrażenie, że inni kierowcy zwłaszcza w pierwszym momencie myl? motocyklistę w takiej kamizelce z policj?, choć to dziwne bo nigdy nie widziałem żeby policja w takich kamizelkach jeĽdziła.

Opublikowano

ktos napisał że nie załozy niczego co pochodzi w prostej lini z budowy.

jak dla mnie ma to sens gdyż zapięcie w zwykłej kamizelce jest niedostosowane do jeżdzenia na motorze, ale wystarczy wszyć zamek błyskawiczny za parę zlotych i kamizelak już staje sie przyjaĽniejsza dla motocyklisty, jestem jednak zdania że ta kamizelka jest pół?rodkiem, o ile ktos chce jeĽdzić w kamizelce i stac go na to to powininen zaopatrzyć się w kamizelkę do tego przeznaczon?.

prosze przyj?c że jest to moje wył?cznie zdanie i nie mam nic wspólnego ze sprzedaj?cym taki kamizelki sprzedawc?.

pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano

Zamki blyskawiczne tez nie sa idealnym rozwiazaniem bo pruje sie przyszycie zamka do kamizelki, kwestia oczwywiscie predkosci i km pokonywanych w kamizelce

Opublikowano

napewno lepszym niz te oryginalne rzepy w kamizelkach za 2 do 5 zł sprzedawanych w marketach czy na giełdach i targach.

innego rozwi?zania nie widze jak zamek błyskawiczny. w końcy koszt takiej przeróbki jest niewielki i sama kamizelka tez nie kosztuje dużo, więsc suma jest zno?na.

chyba że ma ktos jakis inny pomysł chętnie wysłucham.

pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
  • Klubowicze
Opublikowano

Ja mam również dużo pasków na kurtce a szczególnie na spodniach, po za tym jeszcze po obklejałem skuta, przód, tył i boki w nocy wygl?da jak choinka w dzień nie widać wcale.

Opublikowano

Doł?czę się do kolegów z Archeo !YES

Jeżdżę w kamizelce prawie zawsze.

1. Żeby zobaczyć mnie ?migaj?cego między autami w korku wystarczy ćwierć zerknięcia w lusterka wsteczne - dzięki temu nie mam raczej problemu z poruszaniem się w mie?cie bo większo?ć robi mi miejsce między pasami ruchu.

2. Dojeżdżam do pracy około 20 km, z tego ponad połowa to trasa Poznań-Warszawa. Wolę więc być widoczny dla kierowców ?migaj?cych c. a. 130 km/h, zwłaszcza, że przy dobrym wietrze rozpędzam się do zawrotnych 65 km/h.

3. Ponieważ jestem raczej niedo?wiadczonym kierownikiem jedno?ladu liczę się z wywrotk?. A wolę być widocznym także leż?c na asfalcie, żeby nie okazało się, że przeżyłem zderzenie, ale rozjechali mnie nadjeżdżaj?cy kierowcy.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

witam, zakładam głównie jak jest "szarówka" i po zmroku bez względu czy jest to miasto czy też okolice !zorro

Opublikowano

Dostałem kamizelkę odblaskow? w prezencie od kolegi policjanta.

Nie wypada nie używac prezentu i jeżdżę na swoim !zorro zawsze w kamizelce.

:D