Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chyba juz sie kiedys o to pytalem... Czy nie jest tak, ze osoba nie posiadajaca prawa jazdy, w momencie wypadku zawsze jest wspolodpowiedzialna za jego powstanie? Nawet jesli w normalnych warunkach bylaby bez winy?

Kodeks drogowy to zbiór zasad - innymi słowy prawo.

brak prawa jazdy to w danej sytuacji okoliczno?ć, poszlaka (nie przestępstwo)

przede wszystkim konieczna analiza zdarzenia - sytuacji na drodze. brak uprawnień do kierowania pojazdem to wskazówka, że kieruj?cy może nie znać przepisów i nie stosowac się do nich. jednak nie ma tu działania z automatu.

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• dr.big

3

• kolce_de

3

• PaPaYoS

3

• drogowiec

2

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A ja mam inne pytanie. Kraksa pijanego z prawem jazdy i trzeĽwego bez kogo winę stwierdz? jeżeli żaden z nich nie był "bez winy" podczas wypadku?

Wtedy obaj s? winni i każdy z nich odpowiada za swoj? winę. Ubezpieczalnia się cieszy, bo nikomu nic nie płaci.....

Pozdrówka

Opublikowano
(..)jednak nie ma tu działania z automatu.

Szkoda !scooter . Ale przynajmniej ubezpieczenie pokaze takiemu kandydatowi nenene.gif.

Opublikowano

mam znajomego co jeĽdzi jakim? zabytkiem z przyczepk? boczn? (nazwy nie pamiętam) i on bez uprawnień na A jeĽdzi dobrych kilka lat i opowiadał mi, że tylko raz go sprawdzali przy wypadku w którym zgin?ł na drugim motorze jego współtowarzysz.

policjant się go zapytał o prawo jazdy, on na to że nie ma. to mu zacz?ł wyliczać: s?d itd... ale gdy się dowiedział że znajomy nie ma uprawnień na A a ma na B to już była inna gadka i mandat 200 zł. tyle!

prawka dalej nie zrobił...

Opublikowano

Patryk, dane dotycz? tego roku - to co pisałem dotyczy mojego brata.

Dee Jay - wierz mi lub nie, ta kwota to równe 500zł. 200zł to może jak policjant ma dobry dzień i zrobi odstepstwo lub kasę weĽmnie do kiedzeni. 500zł wynosiła ta kara w zeszlym roku w miesi?cu paĽdzierniku, więc szczerze w?tpię, aby co? się zmieniło lub w innych województwach było innaczej.

Opublikowano

Trochę zaczyna mnie przerażać tok rozumowania i kierunek dyskusji. Czyżby chodziło o to, ze jeĽdzić bez uprawnień można, bo kontrole s? sporadyczne, a kara stosunkowo niska? Czy o to chodzi, żeby kombinować??? ;) !scooter Chyba nie, tylko, że to nie po polsku. Tu trzeba być kombinatorem, jak wycyckać władzę, jak omin?ć przepisy. Piękny przykład dla młodych, zreszt? widać, podej?cie młodych kierowców: Co mi grozi za brak. Nie ładnie. ;););)

Opublikowano
Co mi grozi za brak. Nie ładnie.  !scooter  ;)  ;)

Jacku - to akurat proste.

S?d (przyklady) :

- za spowodowanie wypadku z obrażeniami ciała poszkodowanego od 5mies do 3 lat więzienia (do 2lat - mozliwy zawias), z alkoholem do 8 lat art 177 par.1KK

- za spowodowanie "ze skutkiem smiertelnym ", "nieumyslne spowodowanie ?mierci" - 6 mies - 8 lat lat. art. 177 par. 2 KK

- kolizja drogowa "z winy" to pokrycie strat poszkodowanego z własnej kieszeni a nie OC - nowy Me? lub Beta - np. blotnik 15 tysi, jak stać to proszę.

- rutynowa kontrola - łapa: od $$$ do $$$$ zł lub oskarżenie o łapownictwo i wtedy do dwóch kratek ##,

- po przepisach - z Inna kategori? taryfa- 500zł,

- bez kategorii - 500zł +grodzki i wyrok zależny od Sędziego.

Ale sa tacy co mówia - kto nie ryzykuje, ten na prawdę nie żyje...

weird832.jpg

weird522.jpg

...ale płacić za to czasem trzeba ....

Opublikowano
Trochę zaczyna mnie przerażać tok rozumowania i kierunek dyskusji. Czyżby chodziło o to, ze jeĽdzić bez uprawnień można, bo kontrole s? sporadyczne, a kara stosunkowo niska? Czy o to chodzi, żeby kombinować??? ;);) Chyba nie, tylko, że to nie po polsku. Tu trzeba być kombinatorem, jak wycyckać władzę, jak omin?ć przepisy. Piękny przykład dla młodych, zreszt? widać, podej?cie młodych kierowców: Co mi grozi za brak. Nie ładnie. ;););)

Widzę, że mam sprzymierzeńca... ;)

Temat jest strasznie irytuj?cy... przynajmniej mnie...

Pytanie o konsekwencję jazdy bez prawa jazdy może ?wiadczyć tylko o tym, że osoba pytaj?ca o to powinna przede wszystkim DOKŁADNIE zapoznać się z przepisami... pytanie to ?wiadczy o braku znajomo?ci przepisów ruchu drogowego więc może również nie wie o innych przepisach...

W?tek rozwija się w tempie w?tku Allegro i Ebay... a ja dalej mogę napisać jedno: nie masz prawa jazdy na motor nie jeĽdzij nim, masz na samochód - jeĽdzij samochodem (takim jakim możesz).

Wszyscy pamiętamu również gor?c? dyskusję o ?mierci młodego chłopaka który uciekał przed policj?. Może gdyby miał prawo jazdy zatrzymał by się do kontroli bo adrenalina nie podskoczyła by do maksimum i nie nakazała ucieczki... może...

Proponuję założyć w?tek "Jak omin?ć prawo/przepisy ruchu drogowego". Czytaj?c odpowiedzi na ten post, jest mocno prawdopodobne, że tamten zrobi furorę...

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho!

Zgadzam sie z jagroskim i Dragonem - bezsensowna dyskusja co grozi za jazde bez prawa jazdy? Utrata zycia grozi i tyle. Pewnie, ze z prawkiem na motorze tez raczej nie masz szans przy takim czolowym, ale chodzi o dokladna znajomosc przepisow prawa drogowego, o umiejetnosci, ktore zdobywa sie na kursie, o rzeczy ktorych nie nauczysz sie uzywajac piechtolotu. U mnie jest obowiazkowe szkolenie w szkolach o zasadach ruchu drogowego a i tak codziennie walcze z rowerzystami (mimo sciezek rowerowych !!!), ktorzy jezdza bez oswietlenia, w ciemnych ciuchach !scooter Jedzie taka siermiega sciezka, cos tam zaparkowalo mu na drodze to wymija ale do lba mu nie przychodzi, zeby zobaczyc czy nic z tylu nie jedzie i w 2 sekundy mam go na srodku pasa !tut

Tak samo jak na studia nie przyjmuja bez matury tak na ulice z pojazdem nie przyjmuja bez prawka - jestem przeciw takim "kierowcom" !tut

A poza wszystkim kolego sedzior - pewny jestes, ze zdasz ? Pomimo mojego zdania, ze egzamin na motor jest zbyt prosty i nie wymaga zbyt wielu umiejetnosci spotkalam na egzaminie goscia, ktory mnie wysmial (jako kobiete do MZ egzaminacyjnej) i jednak udalo mu sie nie zdac !tut Polegl na osemce - a trzeba bylo z mechanikami pogadac, zeby podpowiedzieli dwojke do osemki !OK

Pozdrowionka

P.S Oczywiscie trzymam kciuki i zycze powodzenia i daj znac jak poszlo !OK

Gość Szwajcer
Opublikowano

Popieram kolegów. Miałem jeĽdzić 50-tk?, a jak trafiła się 125 tka to zrobiłem prawo jazdy na A i nie ma problemu. Koszt prawka to ok. 1200 zł, zdałem za pierwszym razem mimo że wcze?niej praktycznie nie jeĽdziłem motorem.

I teraz spokojnie mogę jedĽić bez strachu. A najbardziej obawiałbym się nie kontroli policyjnych, tylko jakby był wypadek - wtedy jest przekichane (s?d grodzki, ekspertyzy itp.).

Co do umiejętno?ci to niepowiedziałbym że ich się nabiera na kursie. JeĽdzisz w kółko tras? egzaminacyjn? i w zasadzie nigdzie więcej. Mam prawo kat. B od kilkunastu lat więc jest mi łatwiej bo znam przepisy i specyfikę naszej polskiej jazdy, ale jak kto? zaczyna od motoru to nie zazdroszczę.

Opublikowano

widzę, że jak to w Polsce, pomysły bez wyobraĽni. Pamiętać należy, że kieruj?cy pojazdem bez uprawnień w momencie spowodowania kolizji lub wypadku ponosi wszelkie koszty zwi?zane z napraw? nie tylko swojego moto, ale i pojazdu z którym się zderzył. Działa to tak, mój kolega zderzył się z BMW, koszt naprawy wyniósł 24 tysi?ce złotych i do tej pory spłaca kasiorkę do firmy ubezpieczeniowej go?cia, która nałożyła na niego regres. A gdy wchodz? w grę pieni?dze nie ma sentymentów, czy przebaczenia, płacze nie pomog?, trzeba płacić!

Przy okazji, bo akurat prawa uczę moich studencików:

- to, że kto? nie ma prawa jazdy, jest pijany, nie ma kasku, itd nie ma wpływu na sytuację drogow? w czasie kolizji lub wypadku

- analiza przebiegu wypadku wykazuje kto jest winny i w jakiej czę?ci, ale bada się konkretne zachowania dynamiczne

- jeżeli w kolizji bierze udział kieruj?cy bez uprawnień, czyli np. B a jedzie motocyklem, to popełnia dodatkowe wykroczenie, nie zwi?zane bezpo?rednio z kolizj?, tak samo jeżeli miał alkohol we krwi, to jest inny czyn zabroniony nie zwi?zany z kolizj?

reasumuj?c, jeżeli na drodze z pierwszeństwem porusza się kompletnie pijany motocyklista bez prawa jazdy i wyjechał mu kole? z podporz?dkowanej - wina jest kolesia, a pijany odpowiada za jazdę pod wpływem(przestępstwo), za jazdę bez uprawnień (wykroczenie), natomiast nie ma jego winy w kolizji. !scooter

Proszę używać funkcji "edytuj" zamiast dopisywania kolejnego postu. Posty ł?cze.

Artix

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrób prawko i wtedy ?migaj,ja bym nie ryzykował.

Opublikowano

witam

a ja w pi?tek zdałem prawko i już tylko 2tygodnie i odbiorę plastik PJ i będę ?migał !scooter bezstresowo po miesicie :D;):blink:

Gość deleted1
Opublikowano

Witam!

Ale bezsensowna gadka...Czy wam sie w główkach poprzewracało??Czy jak widzicie szkołę i pasy przy których jest 40 to wciskacie pedał w podłogę zastanawiaj?c się " a moze mi się uda nikogo nie rozjechać i moze za rogiem nie bedzie policji"?? Ludzie żyjemy w państwie "prawa i sprawiedliwo?ci" uszanujmy to i skoro 90% skuterzystów ma prawojazdy to czemu zawsze musi sie znale?ć kto? kto ma problem typu:"ile najwięcej dostane mandatu"?? Bo żeczywi?cie całe życie sie czekało na motocykl i to 1.5 miesi?ca znacz?co da się odczuć !scooter !!

Jak kto? nie ma prawka a jeĽdzi- jego wybór, ale może bardziej estetycznie byłoby nie rozpowiadać na lewo i prawo tego faktu i samemu zorientować sie w przepisach. Nawet podej?ć do gliniarza na ulicyi zapytać o karę. To lepsze wyj?cie niż nagła?nianie tego, bo jest wielu takich dla których 500 zł to niewiele za ?wiety spokój ...

Opublikowano
witam

a ja w pi?tek zdałem prawko i już tylko 2tygodnie i odbiorę plastik PJ i będę ?migał !scooter bezstresowo po miesicie :D;):blink:

moje gratulacje. ja juz jutro bede mial wyznaczony termin pisemnego. czy od razu po egzaminie sa wyniki czy moze trzeba czekac nastepne 2 tygodnie np.?

Opublikowano

WItajcie.

Oczywi?cie obowi?zkiem skuternauty jest mieć olej w głowie, do?wiadczenie na OO i prawo jazdy. Wydaje mi się, że w tym w?tku nie rozpatrujemy sprawy czy warto zrobić prawo jazdy (oczywiste chyba dla każdego, że warto) tylko co i jak w sytuacji, gdy sprzęt już jest a na prawko trzeba poczekać... wiadome, że w takiej sytuacji każdego kusi i będzie poruszał się chociażby lokalnie.

(prawo jazdy to nie po?więcenie jednego dnia ale cały szereg papierów terminów itd. , które często powalaj? na kolana w naszych WORD-ach i urzędach. Uważam, że zdanie egzaminu nie podnosi kwalifikacji kierowcy "B", który przepisy zna i ma do?wiadczenie na OO - no bo tak szczerze co ma ósemka do wiatraka :D

Moje wnioski :

*brak A (SAMOOBRONA :blink: ) - nie oznacza, że kieruj?cy jest niebezpieczny pod warunkiem, że jest odpowiedzialny i potrafi opanować sprzęt = wtedy to tylko brak papierka...

musi sobie zdawać sprawę, że w przypadku szkody jest za ni? osobi?cie odpowiedzialny

*posiadanie A (PIS !scooter ) - spokój ducha przed kontrol? i wypłacalno?ć/odpowiedzialno?ć w przypadku wyrz?dzenia szkody innej osobie (OC), w zgodzie z prawem, = nie oznacza, że teraz można latać bez wyobraĽni bo papierek oleju nie dodaje...

pozdro.

Opublikowano

ja juz jutro bede mial wyznaczony termin pisemnego. czy od razu po egzaminie sa wyniki czy moze trzeba czekac nastepne 2 tygodnie np.?

Ja wyniki otrzymałem w ci?gu ok. 30 min po egzaminie teoretycznym więc pewnie jest to standard we wszystkich WORD-ach

P.s. Oj ciężko jest wytrzymać jak czeka się na egzamin a maszyna już stoi na parkingu zarejestrowana, ubezpieczona, gotowa do jazdy od prawie 2 miesięcy :D , ale jest to możliwe ;):blink:

Opublikowano
WItajcie.

Oczywi?cie obowi?zkiem skuternauty jest mieć olej w głowie, do?wiadczenie na OO i prawo jazdy. Wydaje mi się, że w tym w?tku nie rozpatrujemy sprawy czy warto zrobić prawo jazdy (oczywiste chyba dla każdego, że warto) tylko co i jak w sytuacji, gdy sprzęt już jest a na prawko trzeba poczekać... wiadome, że w takiej sytuacji każdego kusi i będzie poruszał się chociażby lokalnie.

(prawo jazdy to nie po?więcenie jednego dnia ale cały szereg papierów terminów itd. , które często powalaj? na kolana w naszych WORD-ach i urzędach. Uważam, że zdanie egzaminu nie podnosi kwalifikacji kierowcy "B", który przepisy zna i ma do?wiadczenie na OO - no bo tak szczerze co ma ósemka do wiatraka ;)

Moje wnioski :

*brak A (SAMOOBRONA :D ) - nie oznacza, że kieruj?cy jest niebezpieczny pod warunkiem, że jest odpowiedzialny i potrafi opanować sprzęt = wtedy to tylko brak papierka...

musi sobie zdawać sprawę, że w przypadku szkody jest za ni? osobi?cie odpowiedzialny

*posiadanie A (PIS :blink: ) - spokój ducha przed kontrol? i wypłacalno?ć/odpowiedzialno?ć w przypadku wyrz?dzenia szkody innej osobie (OC), w zgodzie z prawem, = nie oznacza, że teraz można latać bez wyobraĽni bo papierek oleju nie dodaje...

pozdro.

Cappo calkowicie sie z toba zgadzam. ;)

wlasnie jestem w trakcie kursu dodatkowego na kat. A i drazni mnie to ze po 13 latach jazdy wszystkim do 3500 kg nie umiem poprowadzic maszyny w granicach 200 kg. BZDURA ! i na dodatek znowu musze nauczyc sie 400 beznadziejnych pytan apropos wiadomosci podstawowych no i kolejnych 100 z zakresu wiadomosci motocyklowych. co do jazd ok niech egzaminator popatrzy czy ogarniasz temat zmiany biegow, kierunkowskazow i co najwazniejsze lapania rownowagi. ale pytaniom mowie stanowczo nie.

moze ktos kiedys w koncu to zmieni ale ja juz do tago czasu bede musial wyryc te pytania na blache

pozdrawiam wszystkich legalnych i nielegalnych skuteromaniakow.

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho !

QUOTE (KKAC @ 25-03-2007, 19:55 )

ja juz jutro bede mial wyznaczony termin pisemnego. czy od razu po egzaminie sa wyniki czy moze trzeba czekac nastepne 2 tygodnie np.?

daro

Ja wyniki otrzymałem w ci?gu ok. 30 min po egzaminie praktycznym więc pewnie jest to standard we wszystkich WORD-ach

O czym Wy piszecie ;) Przeciez egzaminy teoretyczne sa na kompach i wynik jest po wcisnieciu klawisza "koniec" :blink: A na praktyczny sa dopuszczani tylko ci ktorzy zdali teorie i o wyniku praktycznego egzaminator informuje natychmiast :D Cos sie zmienilo o czym nie wiem ?? Albo moze napiszcie gdzie zdajecie-moze warto pojechac ;)

Opublikowano
O czym Wy piszecie  ;)  Przeciez egzaminy teoretyczne sa na kompach i wynik jest po wcisnieciu klawisza "koniec" :blink:  A na praktyczny sa dopuszczani tylko ci ktorzy zdali teorie i o wyniku praktycznego egzaminator informuje natychmiast ;)  Cos sie zmienilo o czym nie wiem ?? Albo moze napiszcie gdzie zdajecie-moze warto pojechac :D

Owszem, jednak by zapisać się na praktyczny musz? dotrzeć wyniki do okienka gdzie zapisujesz się na praktykę ;) a ponieważ wyszedłem z sali egzaminacyjnej wcze?niej więc musiałem poczekać na innych ;);)

Opublikowano
KKAC napisano 25-03-2007, 20:48  ...i na dodatek znowu musze nauczyc sie 400 beznadziejnych pytan apropos wiadomosci podstawowych no i kolejnych 100 z zakresu wiadomosci motocyklowych...

Skoro musisz się ich uczyć to znaczy, że ich nie umiesz... czy mam rację???? - bo jeżeli umiesz to przecież nie ma problemu... prawda? bo jeżeli nie, to oznacza, że prowadzenie samochodu/zrobienie PJ traktujemy jak egzamin na studiach ekonomicznych z tematu "Jaki wpływ ma uduj białych myszek na zorzę polarn?..." i jest tak: zakuć, zdać, zapomnieć...

LIPA!!

• Administrator
Opublikowano
Uważam, że zdanie egzaminu nie podnosi kwalifikacji kierowcy "B", który przepisy zna i ma do?wiadczenie na OO - no bo tak szczerze co ma ósemka do wiatraka

Cappo tu sie z toba nie moge zgodzic. Osemka wydaje idiotycznym cwiczeniem, ale ma glebszy sens jak pomyslisz co daje. Ja do dzis kiedy moge kazdym nowym moto cwicze wlasnie osemke. Uczy ona rownowagi i koordynacji ruchow ktore zupelnie nie sa potrzebne do jazdy na 4 kolach. Na 2 niestety, ale sa bardzo przydatne. Dodatkowo pozwala mi wyczuc zachowanie motocykla bardzo przydatne do jazdy w korku.

O ile przepisy sa dla wszystkich takie same na drodze przynajmniej dla kategorii A i B a roznice sa nieznaczne o tyle samo opanowanie motocykla jest zdecydowanie trudniejsze od jazdy autem. Tak czy inaczej jezdzac od lat autem mozna naprawde nie radzic sobie motocyklem bo jest to zupelnie inny pojazd i zupelnie inaczej sie nim jedzie. Jadac autem nie zwracasz uwagi na frezy na jezdni, muldy, garby, koleiny bo tak czy inaczej zmienisz pas kiedy bedziesz chcial. Ja dzis nie moglem wyprzedzic innych pojazdow bo asfalt zostal wyfrezowany w tak idiotyczny sposob ze tam gdzie byl namalowany pas pozostawiono gorke bez frezu tworzac prawie kraweznik. Autem nawet nie odczujesz roznicy zmieniajac pas przez taka gorke, ot bujnie troche i tyle.

...nie umiem poprowadzic maszyny w granicach 200 kg. BZDURA !

KKAC, pamietaj ze te 200 kg jedzie jak pocisk, a kategoria A pozwala ci jechac scigiem np 200 konnym gdzie w aucie zanim pomyslisz o zmianie biegu na 2-ke na moto mozesz juz dochodzic do 200 km/h

Jazda motocyklem wymaga zdecydowanie wiekszej koncentracji i przewidywania sytuacji na drodze ktorej oczywiscie nauczysz sie po latach jazdy a nie kursie.

Prowadzilem kiedys autokar oczywiscie just for fun i prawie skosilem slupek na poboczu podczas wchodzenia w zakret bo wzialem zakret tak jak bym jechal osobowka i mimo ze jezdzilem juz kilka lat autami to naprawde ledwo sobie radzilem takim pojazdem, dlaczego ? bo sposob prowadzenia byl zupelnie inny :blink:

Opublikowano
Artix napisano 25-03-2007, 21:11 

Prowadzilem kiedys autokar oczywiscie just for fun...

Artix... ujawnij nam swoje inne fun... :blink: to może być ciekawe... :D

Opublikowano
witam

a ja w pi?tek zdałem prawko i już tylko 2tygodnie i odbiorę plastik PJ i będę ?migał ;)  bezstresowo po miesicie  :)  :blink:  :D

moje gratulacje. ja juz jutro bede mial wyznaczony termin pisemnego. czy od razu po egzaminie sa wyniki czy moze trzeba czekac nastepne 2 tygodnie np.?

witaj ;)

wynik egzaminu masz od razu po wci?nięciu przycisku "koniec" ;) jeżeli zaliczysz egzamin teoretyczny po wyj?ciu z sali udajesz sie do okienka PKO oraz do okienka do "miłej pani" celem zapisania sie na egzamin praktyczny ;)

dzięki za gratki

życzę powodzenia ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho !

Ej to ja mialam egzam lepiej ustawiony :) Teoria no to oczywiste, ze zdam ( bo jak mozna nie zdac teorii ?) i od razu praktyka :) Zadnego czekania zapisywania czy czegos tam :D

Pozdrowionka

P.S Nie chodzilam do zadnej Pani do okienka :) Skoro wiadomo ze zdam teorie to praktyke mialam zaplacona juz wczesniej,zeby nie czekac :)