Gość sedzior Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Hi Mam pytanie może trochę głupie ale wie kto? może jakiej wysoko?ci mandaty policja przewiduje po zatrzymaniu delikwenta za brak prawa jazdy?? 200 - 300 zł??Czy może wysyłaj? na kolegium?. Jestem w trakcie robienia prawka i będę miał je pod koniec kwietnia i nie specjalnie chce mi się czekać aż do tego kwietnia na nie chociaż to tylko 1,5 miesi?ca, także bez prawka zaczałem jeĽdzić sobie moim skuterem do pracy i spowrotem po Warszawie tj około 50 km drogi co dzień i tak na wszelki wypadek pytam o te mandaty z ciekawo?ci. Wcze?niej jeĽdziłem skuterem 50 ccm Peugeotem Elyseo (tu oczywi?cie nie potrzebowałem prawka) do roboty przez 3 lata i nigdy nie byłem zatrzymany, i jako? policja nigdy się mn? za bardzo nie interesowała, także dlatego zdecydowałem się na jazdę i w tym momęcie na Tmaxie. Może po prostu policja bardzo żadko zatrzymuje jedno?lady i głównie skupia się na samochodach??? pozdrawiam Sed
pablos Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Zatrzymuje zatrzymuje ... i będzie zatrzymywać coraz czę?ciej. Jeżeli nie masz żadnego prawka to koszt jazdy bez ... startujemy od 500 zł - możliwo?ć skierowania do s?du grodzkiego a tam mogę? wbić dodatkowo zakaz prowadzenia na okres do 5 lat czyli jak zdasz egzamin to i tak nie będzie Ci wolno jeĽdzić. Trochę liberalniej Policja podchodzi tych z brakiem uprawnień na dany pojazd .... 300 PLN ... recydywa 3-krotna może skończyć się jak powyżej. Pozdrawiam Aha i jak jeĽdzisz bez prawka /czy danej kategori ... to nie działaj? żadne ubezpieczenia. Miłej jazdy Pozdrawiam
Gość sedzior Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Hi Pablos Mówi?c o ubezpieczeniu masz na my?li oczywi?cie AC?? Prawko na samochód mam, czy wówczas traktuj? mnie trochę lepiej nie wysyłaj?c na kolegium i blokuj?c zakaz jeżdzenia na 3 czy 5 lat ?, kiedy? kole? który jeżdził długo bez prawka powiedział mi że jak złapi? mnie po raz 3 to wówczas mog? ale nie musz? skierować mnie do s?du grodzkiego a tak za pierwszym razem jest poprotu mandat 200-300 zł??...ponoć wszystko zależy od gliniarza.. pozdrawiam Sed
Administrator Artix Opublikowano 8 Marca 2007 Administrator Opublikowano 8 Marca 2007 Nie kolego Sedzior, nie dziala ani AC ani OC, a dlaczego, dlatego ze nie masz uprawnien do poruszania pojazdem po drodze. Pol biedy jesli masz jakas kategorie, wtedy dziala tak ze z OC sprawcy po uprzednim pociagnieciu cie odpowiedzialnosci przed sadem grodzkim i sciagniecie mandantu za brak uprawnien z danej kategorii. Jesli wypadek jest z twojej winy, to zapomnij ze z twojego OC zostanie wyplacone odszkodowanie. Pokrywasz je z wlasnej kieszeni. Co do kontroli policji, sa i to coraz czesciej. Tylko po co sie stresowac ze sie jedzie bez prawka i byle wykroczenie i rutynowa kontrola zakonczy sie bolesnie dla kieszeni. W skrajnym wypadku policja moze wezwac lawete na twoj koszt i odholowac pojazd na twoj koszt na parking policyjny, a tam odbierze go osoba z uprawnieniami po oplaceniu miejsca parkingowego. Tak czy inaczej, zrob prawko i dopiero potem zacznij jezdzic.
Gość sedzior Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Dzięki wszystkim za rady, widze że ta jazda bez prawka może rzeczywi?cie mi wyj?ć tyłem i chyba lepiej poczekam aż zdam to prawko, pozdrawiam Sed
Gość scottie Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Ja tez mialem taki niechlubny epizod w swojej karierze jednosladowej i na widok kazdego patrolu przyt drodze serce masz w gardle czy zatrzymaja czy tez nie
Gość Dragon Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Dzięki wszystkim za rady, widze że ta jazda bez prawka może rzeczywi?cie mi wyj?ć tyłem i chyba lepiej poczekam aż zdam to prawko, pozdrawiam Sed Większo?ć zna moje zdanie... Nie mniej jednak cieszę się, że tak skwitowałe? swoje pytanie... tylko to >chyba< mnie niepokoi...
Gość qrdemol Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Kiedy? miałem przygode...w szczenięcych latach,wracałem do domu na swojej Jawie 350 Sport,oczywi?cie jeszcze bez prawka.Droga do domu wiodła obok więzienia.Wyjeżdżam zza zakrętu,a tam cała ulica-jakie? 500 metrów,obstawiona podwójnym szpalerem milicji.Radiowozy,psy etc...Drog? jechałem sam jakies 40km/h odprowadzany wzrokiem każdego funkcjonariusza. My?lałem że sie ze___m ze strachu.Potem sie dowiedziałem że z więĽnia 2 pensjonariuszy wyszło na niezapowiedziany "urlop". Wniosek:nie jeżdzij bez prawka bo możesz zawału dostać albo...spodnie do prania
adams Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Trochę się dziwię, jak 1.5 miesi?ca przed egzaminem nie wiesz co grozi za jazdę bez prawka i to na dodatek maj?c prawko kat. B. Raczej powiniene? solidniej wzi?ć się do nauki. Przecież nie chodzi tylko o to żeby? miał 'papierek'.
jagroski Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Mi się wydaje, że nie chodzi tu o strach tylko o zasadę. Nie masz uprawnień to nie jeżdzij i tyle, nie ma tłumaczenia.
Lucjan73 Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 A pamiętacie co wydarzyło się w ubiegłym roku z go?ciem który uciekał przed policj? bo nie miał kat A ? Wiadomo zbieg kilku okoliczno?ci jednak można przypuszczać że gdyby papiery miał w porz?dku nie uciekałby i tej tragedii można by unikn?ć.
Gość qrdemol Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 A pamiętacie co wydarzyło się w ubiegłym roku z go?ciem który uciekał przed policj? bo nie miał kat A ? Wiadomo zbieg kilku okoliczno?ci jednak można przypuszczać że gdyby papiery miał w porz?dku nie uciekałby i tej tragedii można by unikn?ć. Dokładnie,przez strach chłopak stracił życie
Gość Dylus Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Równe 500zł je?li masz kat. B - i to wszystko. Przepis mówi o kierowaniu motocyklem lub tramwajem ( !kiss ) bez wymaganych uprawnień. Przynajmniej tak było pod koniec zeszłego roku. Za 500zł można nabyć niezły kask lub duużo galonów paliwa, więc odradzam - to tylko półtora miesi?ca.
dr.big Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Hm, w sumie lata temu, kiedy zaczalem plywac lodkami, zrobilem sternika motorowodnego... Po co? Przeciez nigdy nie mialem zadnej kontroli na wodzie...
Gość qrdemol Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Hm, w sumie lata temu, kiedy zaczalem plywac lodkami, zrobilem sternika motorowodnego... Po co? Przeciez nigdy nie mialem zadnej kontroli na wodzie... Pewnie po to żeby nikomu ,ani sobie krzywdy nie zrobić. Ciekawostka-na wodzie byłem juz 2 razy sprawdzany,na 2oo jeszcze ani razu!?
drogowiec Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 nigdy nie mialem zadnej kontroli na wodzie... A ja po trzydziestu prawie latach pływania po Mazurach w zeszłym roku miałem po raz pierwszy tak? kontrlę. Ale się zdziwiłem.... hehehe Pozdrówka
zyzio Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Tez mnie jeszcze nigdy nie zatrzymali na skuterze. A musze się przyznac ze też nie mogłem sie doczekać i w czasie kiedy robiłem prawko jeĽdziłem już na Burgolocie bez niego, fakt że stresik jest i nie polecam nikomu bo jedni szczę?cie maj? a inni nie. Pamietam jak kiedy? wszedłem sobie do takiego bankomatu zamkniętego w kabinie przy banku, wychodzę patrzę a tu dwóch policjantów stoi przy Burgmanie i ogladaj?... już miałem sobie pogwizduj?c lekko pod nosem udawać że udaje się niby w inna strone ale załapałem, że mam kask w ręce no to co robić.. podchodzę na pewniaka i zagaduje do nich co tak obczajaj?. A oni do mnie: panie kierowco a ile to ma pojemno?ci, czy to motorower czy już normalnie? No to ja dalej strugam pewniaka i mówię że 400 i że przecież nawet emblematy sa na boku, a jeden z nich rzuca tekst: panie naklejki to se różne przyklejaj?... !kiss Popatrzeli jeszcze chwilę i grzecznie się pożegnali... tak się władza zna. Ale brzuch mnie bolał przez chwilę Ale oczywiscie ci z drogówki się znaj? trochę lepiej hehe
Olsen Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Jeżeli nie masz żadnego prawka to koszt jazdy bez ... startujemy od 500 zł - możliwo?ć skierowania do s?du grodzkiego a tam mogę? wbić dodatkowo zakaz prowadzenia na okres do 5 lat czyli jak zdasz egzamin to i tak nie będzie Ci wolno jeĽdzić. Ta rzekoma "odroczka" za prowadzenie pojazdu bez wymaganych uprawnień to powielany przez różnych domorosłych speców od prawa mit, który należy obalić! !kiss Kodeks wykroczeń nie przewiduje orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów za sam? jazdę bez uprawnień; co innego, jeżeli dodatkowo miała miejsce ucieczka w celu uniknięcia kontroli drogowej itp. Niedowiarków odsyłam do lektury art. 94. $ 1. oraz art. 92. $ 2. i $ 3. kw.
Klubowicze Patryk Opublikowano 8 Marca 2007 Klubowicze Opublikowano 8 Marca 2007 Dylus, a jak tam z twoj? jazd?? !kiss
Gość Dylus Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 Dylus, a jak tam z twoj? jazd?? !kiss Jak? moj? jazd??
PaPaYoS Opublikowano 8 Marca 2007 Opublikowano 8 Marca 2007 sedzior hehe to pomykamy razem bez prawka, jestem juz po testach (02.02) i czekałem na wznowienie egzaminów praktycznych , byłem dzis Burgolotem na Odlewniczej i dalej widnieje info ze egzaminy wstrzymane ale dzis wysłałem maila do WORD-u i odpisali mi dzis ze wznawiaj? egzaminy od 19.03.2007 i juz mozna sie zapisywac wiec jutro na powrocie z pracy !scooter podjade i dokonam zapisu mam nadzieje ze na 19.03.2007. Juz nie moge sie doczekac jazdy z uprawnieniami kat A , jazda na kat B na 2oo juz mi sie znudziła
Klubowicze Patryk Opublikowano 8 Marca 2007 Klubowicze Opublikowano 8 Marca 2007 Moje pytanie było zwi?zane z innym tematem lecz dotycz?ce prawa jazdy i Twoj? umieszczon? w nim informacj? " A - egzamin - 06.04 B - II podej?cie - 20.03 " Dlatego pytałem czy Ty jeĽdzisz ???? Chyba że te daty dotycza 2006r. - to sorry !scooter
-=Dee Jay=- Opublikowano 9 Marca 2007 Opublikowano 9 Marca 2007 Równe 500zł je?li masz kat. B - i to wszystko. Przepis mówi o kierowaniu motocyklem lub tramwajem ( !scooter ) bez wymaganych uprawnień. Przynajmniej tak było pod koniec zeszłego roku.Za 500zł można nabyć niezły kask lub duużo galonów paliwa, więc odradzam - to tylko półtora miesi?ca. 200 zł
dr.big Opublikowano 9 Marca 2007 Opublikowano 9 Marca 2007 Chyba juz sie kiedys o to pytalem... Czy nie jest tak, ze osoba nie posiadajaca prawa jazdy, w momencie wypadku zawsze jest wspolodpowiedzialna za jego powstanie? Nawet jesli w normalnych warunkach bylaby bez winy?
rafałek Opublikowano 9 Marca 2007 Opublikowano 9 Marca 2007 A ja mam inne pytanie. Kraksa pijanego z prawem jazdy i trzeĽwego bez kogo winę stwierdz? jeżeli żaden z nich nie był "bez winy" podczas wypadku?
Rekomendowane odpowiedzi