Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Urzad Skarbowy i VAT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
traktujesz jak samochód osobowy.

paliwo brutto w koszty

naprawy netto w koszty, vat odliczasz

zakup - 60%VATu odliczasz (do 6000zł), reszta powiększa warto?ć ?rodka trwałego.

amortyzacja - do 50tys euro jednorazowo w koszty.

niestety tu się z Tob? nie zgodzę, w przypadku samochodu osobowego ( a co za tym idzie i motocykla) nast?piło wył?czenie z możliwo?ci skorzystania z tz. premii amortyzacyjnej

Kasia

Opublikowano
naprawy netto w koszty, vat odliczasz

kasiu .. a czy to powyższe jest prawd? ??

i czy tylko naprawy .. czy moze tez wszystkie wizyty warsztatowe .. wymiana oleju, wymiana opon, montaż akcesoriów (bagażnik dachowy, czujniki etc)

Opublikowano

Tak, wszystkie koszty (oprócz paliwa) zwi?żane z użytkowaniem ?rodka trwałergo w firmie kwot? netto wchodz? w koszty, a vat do odliczenia

Kasia

Opublikowano
Tak, wszystkie koszty (oprócz paliwa) zwi?żane z użytkowaniem ?rodka trwałergo w firmie kwot? netto wchodz? w koszty, a vat do odliczenia

Kasia

!scooter

!happybth

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, pocieszyli?cie mnie, będę miał teraz silniejsz? motywację do założenia WDG po (ewentualnym) powrocie do kraju. !scooter

Z tymi taksówkami to - mam nadzieję - było pytanie retoryczne (podobnie jak np. z laptopem). !happybth

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !

Doł?czam się do tematu bo księgowa mnie dzisiaj nie pocieszyła !OKK ma obawy co do odliczenia VAT o zakupionego skutera i proponuje amortyzacje brutto czy co? takiego .

Czy jest to możliwe że US może zakwestionować odliczenie podatku ? Bo z tego co mówi moja księgowa to karzdy US ma swoj? interpretacje i może się czepiać !?

Co za kraj <_<

Pozdrawiam DIZEL

Opublikowano
Je?li idzie o nowe motocykle kupowane z salonach to Vat można odbierać jak najbardziej jednak przy zachowaniu jednej zasady...

Nie więcej jak 50 % kwoty vatu lub nie więcej niż 5000 zł... czyli mówi?c o maxi skuterach jedynie przy Burgmanie 650 nie odzyskamy całego vatu a jedynie 5000 zł. (dobre i to !OKK )

W przypadku Burgmana 400 odzyskany Vat będzie praktycznie w 100%.

Dizel...

Poczytaj od pocz?tku cały w?tek...

OdpowiedĽ w ramce...

• Sympatycy
Opublikowano

Wydaje mi się Dragon, że odpowiedĽ nie jest do końca ?cisła (jeżeli się myle to proszę mnie poprawić).

60% kwoty VAT LECZ nie więcej niż 6000 zł.

Opublikowano
Wydaje mi się Dragon, że odpowiedĽ nie jest do końca ?cisła (jeżeli się myle to proszę mnie poprawić).

60% kwoty VAT LECZ nie więcej niż 6000 zł.

Kisiel...

Jak zwykle masz rację!!!! !OKK Oczywi?cie, że jest tak ja TY napisałe?...

Tak, mój bł?d... za pryndko...

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisali Kisiel i Dragon odliczasz 60% naliczonego Vatu z tytułu zakupu ?rodka trwałego , a amortyzujesz resztę czyli kwota netto + pozostało?ć nie odliczonego podatku.

Kasia

Opublikowano

Aby u?ci?lić temat <_< dodam jeszcze, że amortyzacji można dokonać jednorazowo zgodnie z art.22k pkt 7 ustawy o podatku dochodowym osób fizycznych.

Oczywi?cie przed dokonaniem odpisania w koszty jednorazowej raty amortyzacyjnej (warto?c netto skuta + nie odliczony VAT z faktury zakupu) trzeba sprawdzić czy podatnik spełnia warunki zastosowania tego postanowienia ustawy. !OKK

Poniżej tre?ć art.

Art. 22k.

7. Podatnicy, w roku podatkowym, w którym rozpoczęli prowadzenie działalno?ci gospodarczej, z zastrzeżeniem ust. 11, oraz mali podatnicy, mog? dokonywać jednorazowo odpisów amortyzacyjnych od warto?ci pocz?tkowej ?rodków trwałych zaliczonych do grupy 3-8 Klasyfikacji, z wył?czeniem samochodów osobowych, w roku podatkowym, w którym ?rodki te zostały wprowadzone do ewidencji ?rodków trwałych oraz warto?ci niematerialnych i prawnych, do wysoko?ci nieprzekraczaj?cej w roku podatkowym równowarto?ci kwoty 50.000 euro ł?cznej warto?ci tych odpisów amortyzacyjnych.

Opublikowano
Aby u?ci?lić temat <_< dodam jeszcze, że amortyzacji można dokonać jednorazowo zgodnie z art.22k pkt 7 ustawy o podatku dochodowym osób fizycznych.

Oczywi?cie przed dokonaniem odpisania w koszty jednorazowej raty amortyzacyjnej (warto?c netto skuta + nie odliczony VAT z faktury zakupu) trzeba sprawdzić czy podatnik spełnia warunki zastosowania tego postanowienia ustawy. !OKK

Poniżej tre?ć art.

Art. 22k.

7. Podatnicy, w roku podatkowym, w którym rozpoczęli prowadzenie działalno?ci gospodarczej, z zastrzeżeniem ust. 11, oraz mali podatnicy, mog? dokonywać jednorazowo odpisów amortyzacyjnych od warto?ci pocz?tkowej ?rodków trwałych zaliczonych do grupy 3-8 Klasyfikacji, z wył?czeniem samochodów osobowych, w roku podatkowym, w którym ?rodki te zostały wprowadzone do ewidencji ?rodków trwałych oraz warto?ci niematerialnych i prawnych, do wysoko?ci nieprzekraczaj?cej w roku podatkowym równowarto?ci kwoty 50.000 euro ł?cznej warto?ci tych odpisów amortyzacyjnych.

Niestety nie...

W ?wietle ustawy: motocykl to pojazd samochodowy jedno?ladowy...

Niestety, nie można w jednorazow?...

Opublikowano

Niestety nie...

Fakt. Przepraszam za zamieszanie.

Zapomniałem o definicji samochodu osobowego wprowadzonej do ustawy o podatku dochodowym. !OKK

Opublikowano

Niestety nie...

Fakt. Przepraszam za zamieszanie.

Zapomniałem o definicji samochodu osobowego wprowadzonej do ustawy o podatku dochodowym. !OKK

Niestety, zostało to doprecyzowane jakie? (chyba) półtora roku temu...

A przepraszać nie masz za co... <_<

Opublikowano

Cze?ć !

DRAGONIE i po co się czepiasz - DIZEL czytać wszystkie w?tki !jump

Jak wcze?niej napisałem to moja księgowa ma w?tpliwo?ci bo uważa że US może zakwestionować zakup skutera (motocykla) na użytek firmy !? Także DRAGONIE czytaj dokładnie co inni napisali , a do tego Ľle odpowiedziałe? , przepisy się zmieniaj? szybciej niż my?lisz i każdy może mieć w?tpliwo?ci tym bardziej że temat zacz? się 4 lata temu . :)

Tu pytanie do Kasi (bo tylko ona tu m?drze pisze w tym temacie) - odliczam 60% naliczonego Vatu z tytułu zakupu ?rodka trwałego , a amortyzuje resztę czyli kwota netto + pozostało?ć nie odliczonego podatku i mam się nie martwić urzędnikami !? Cy tak ?

Pozdrowionka DIZEL

Opublikowano
Cze?ć !

DRAGONIE i po co się czepiasz - DIZEL czytać wszystkie w?tki !jump

Jak wcze?niej napisałem to moja księgowa ma w?tpliwo?ci bo uważa że US może zakwestionować zakup skutera (motocykla) na użytek firmy !? Także DRAGONIE czytaj dokładnie co inni napisali , a do tego Ľle odpowiedziałe? , przepisy się zmieniaj? szybciej niż my?lisz i każdy może mieć w?tpliwo?ci tym bardziej że temat zacz? się 4 lata temu . :)

Tu pytanie do Kasi (bo tylko ona tu m?drze pisze w tym temacie) - odliczam 60% naliczonego Vatu z tytułu zakupu ?rodka trwałego , a amortyzuje resztę czyli kwota netto + pozostało?ć nie odliczonego podatku i mam się nie martwić urzędnikami !? Cy tak ?

Pozdrowionka DIZEL

Zapewniam Cię, że staram się dokładnie czytać to co inni pisz?/napisali...

Swoj? drog?, jeżeli dla Ciebie bardzoej wiarygodne jest to co zostanie napisana tu na forum przez osoby których nie znasz i nie widziałe? niż to co powie Twoja księgowa to... sam rozumiesz...

I teraz możesz pisać o czepialstwie...

?le zacytowałem i "natychmiast" zostałem poprawiony co potwierdziłem...

Połowa ludzi ma skutery na firmę i nikt nie ma problemów... Ja na firmę mam trzy sztuki...

Opublikowano

Już dobrze no problem !

Jestem tylko ciekaw innych opinii na ten temat a nie to, że co? czy kto? jest bardziej wiarygodny/e czy nie itd. itd.

Odchodzimy od tematu - bez urazy DRAGON :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Przepisy stanowi? tak, że w zwi?zku z wprowadzeniem do firmy ?rodka trwałego w postaci motocykla możesz odliczyć tak jak było napisane wyzej 60 % naliczonego podatku od towarów i usług nie więcej niż 6000, a pozostał? czę?ć doliczyć do kwoty netto i amortyzować...

Musisz sobie także odpowiedzieć na pytanie czy w zwi?zku z wykonywan? działalno?ci? 2 oo s? uzasadnionych kosztem (nie mówię tutaj o działalno?ci kurierskiej),

dla prowadz?cego działalno?ć na dojazdy w różne miejsca ok, ale dla osób maj?cych kioski warzywne już nie ma logicznego uzasadnienia( wszak towaru na plecach nie dowiezie).

Kasia

Opublikowano

W kontek?cie jednorazowej amortyzacji mam pytanie - czy po zamontowaniu rowerowego koszyka na zakupy (takiego drucianego) skuter staje się pojazdem samochodowym z otwart? przestrzeni? ładunkow? ?

Ustawa PDOF stan na 2008-01-01:

19) samochodzie osobowym – oznacza to pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczaj?cej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób ł?cznie z kierowc?, z wyj?tkiem:

[...]

c) pojazdu samochodowego, który ma otwart? czę?ć przeznaczon? do przewozu ładunków,

Opublikowano
W kontek?cie jednorazowej amortyzacji mam pytanie - czy po zamontowaniu rowerowego koszyka na zakupy (takiego drucianego) skuter staje się pojazdem samochodowym z otwart? przestrzeni? ładunkow? ?

Ustawa PDOF stan na 2008-01-01:

19) samochodzie osobowym – oznacza to pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczaj?cej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób ł?cznie z kierowc?, z wyj?tkiem:

[...]

c) pojazdu samochodowego, który ma otwart? czę?ć przeznaczon? do przewozu ładunków,

W odniesieniu do samochodów, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3500 kg, ale które charakteryzuj? się innymi cechami uzasadniaj?cymi uznanie ich za "ciężarowe", przepisy u.p.t.u. oraz u.p.d.o.f. przewiduj? procedurę potwierdzania ich statusu (jako ciężarowych).

Konieczne jest przeprowadzenie stosownego badania oraz uzyskanie adnotacji w dowodzie rejestracyjnym. Adnotacja ma potwierdzać spełnienie wymagań okre?lonych w art. 5a pkt 19 lit. a-d u.p.d.o.f.

Zauważyć przy tym należy, że je?li adnotacja potwierdza spełnienie wymagań, o których mowa w art. 86 ust. 4 u.p.t.u., to tym samym potwierdza ona również, że spełnione s? wymagania okre?lone w art. 5a pkt 19 lit. a-d u.p.d.o.f. Wymagania te s? bowiem identyczne.

i tutaj i owszem miałaby zastosowanie premia amotyzacyjna ;-) ale...

w tym miejscu należy zreszt? zwrócić uwagę na jedn? rzecz. Otóż dany pojazd (samochód, motocykl) albo obiektywnie ma okre?lone cechy, pozwalaj?ce na uznanie go za samochód ciężarowy, albo cech takich nie ma. Nie jest tak, że cechy te powstaj? wskutek przeprowadzenia badań technicznych i uzyskania stosownej adnotacji.

Przepisy wyraĽnie stwierdzaj?, że spełnienie wymagań (cech pojazdu) "stwierdza się na podstawie dodatkowych badań technicznych i uzyskaniu adnotacji". Tak więc badanie techniczne (za?wiadczenie o jego przeprowadzeniu) stanowi? jedyny dopuszczalny ?rodek dowodowy pozwalaj?cy na potwierdzenie, że dany samochód jest samochodem ciężarowym. Nie można stwierdzić za pomoc? innego dowodu, że dany samochód jest samochodem ciężarowym. Dany samochód jest natomiast, albo nie jest, obiektywnie rzecz bior?c samochodem ciężarowym. Także zatem bez za?wiadczenia i adnotacji w dowodzie rejestracyjnym można uznać dany samochód za samochód ciężarowy. Je?li nie będzie stosownego za?wiadczenia, a podatnik spotka się z kontrol? organu podatkowego, to wówczas ten ostatni - w ramach obowi?zku poszukiwania prawdy materialnej i zebrania oraz rozpatrzenia całego materiału dowodowego w sprawie - powinien "wysłać" samochód na dodatkowe badania.

czyli, jeżeli zamontujesz sobie taki koszyk, znajdziesz stację(diagnostę) :):)!jump który wystawi ci takowe za?wiadczenie , to jak nic po uprzedniej zmianie wpisów w dowodzie rejestracyjnym możesz dokonać jednorazowej amortyzacji ( z zachowaniem innych warunków tejze)...hihihi

Kasia

p.s. Spytaj się Mareczka czy on jako diagnosta wystawiłby Ci takie za?wiadczenie

Opublikowano

Dzięki Kasiu za odpowiedĽ .

Z racji działalno?ci gospodarczej mogę uzasadnić patrzebę posiadania motocykla , choć w sumie urzędnik jak będzie chciał to i tak kij znajdzie na podatnika :D .

Pozdrawiam

DIZEL