Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Prawda o niezawodno?ci i trwało?ci skuterów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A ja na Rajdzie |więtokrzyskim rozmawiałem z go?ciem z Yamaha Kielce i facet powiedział, że maj? klienta, który kupił u nich nówkę Aeroxa i na tamt? chwilę (sierpień 2006) miał przejechane 100 tys... Po 60 tys miał wymienione pier?cienie i to wszystko. Regularny sewis czyni cuda.

Jak widać, chociaż AEROX NIE JEST MAXI, to też moze być trwały.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wiecie co tak czytam ten w?tek będ?c zainteresowanym kupnem skutera i nic konkretnego się nie dowiedziałem!

My?lałem że się przeczytam co? o tym co i jak często się wymienia, psuje, ile kosztuje itp, a dowiedziałem się o kolejnych mitach i teoriach, np YP250 przejechało w pół roku 100 tys km i nic sie nie zepsuło dzięki regularnemu serwisowi. NieĽle 500km dziennie i regularny serwis co 20dni?

A jak często się serwisuje motorek, to nikt nie napisał. Chyba czę?ciej niż samochód (10tys).

I to że kto? nie maj?cy do?wiadczenia z jedno?ladami chce jako? sobie pogl?dowo porównać z serwisowaniem samochodu to mu się oberwało.

Pozdrowienia

• Administrator
Opublikowano

O nie YP250 podczas wyjazdu serwisuje sie co 7 dni a AN400 co 14 dni <_<

Opublikowano

niby ?miesznie - dzięki Art <_< - ale trochę nie rozumiem czego ludzie oczekuj?.

że dostan? gotowy przepis na wybór "nie?miertelnego " skutera?

"kup to i to, a nigdy nie będziesz miał problemu"

"dziękujemy, że mogli?my ci pomóc"

od serwisowania s? serwisy, kto ma pojęcie,warunki i chęci - może sam. odrobina zaangażowania, znalezienie serwisówki, instrukcji i..... wiele się wyja?nia.

wiadomo - kiedy co i co ile...

przy pytaniu o konkretny model - proszę bardzo. Kto wie - na pewno odpowie.

Ale to: "ja tu mam oczekiwania, a oni nic" - to chyba za duże wymagania...

Opublikowano

No nie to że się czepiam, ale pierwszy post był postawiony z konkretnymi pytaniami, a w?tek się rozwin? w innym kierunku.

• Administrator
Opublikowano

No ale kolego nie zadales poprostu pytania. Chcesz wiedziec ogolnie co ile robi sie przeglady ? no to ogolnie w zaleznosci od skutera co 3 tys, 5 tys, 6 tys, 7,5 tys, 12 tys. Co sie zmienia, podczas przegladu a tez roznie, czasem filtr papierowy, czasem sie go czysci jak jest gabkowy, czasem zmieniasz filtr oleju a czasem czyscisz siteczko olejowe :D plyn hamulcowy stosuje sie od DOT3 do DOT5 w zaleznosci od skutera :D Oleje od mineralnego do pelnego syntetyku i tak dalej i tak dalej :)

Wiec jak widzisz ogolnie sie nie da odpowiedziec :P

Opublikowano

Ogólnie, to skuter ma t? wyzszo?c nad motocykle, że mniej sie moknie na deszczu. Jak chcesz mieć trochę więcej adrenalinki to równiez skuter da Ci j? przy duzo mniejszej predkosci, bo na naszych torach do testowania zawieszeń zwanych błednie ulicami i drogami małe kółka bardziej je zwiedzaja, a zawieszenia gorzej z nimi daja sobie rade itd itp. Najlepszym lekarstwem na trwało?ć pojazdu jest jego umieszczenie w gablocie. :D

Opublikowano

:):):P:):P:D:)

Najlepszym lekarstwem na trwało?ć pojazdu jest jego umieszczenie w gablocie. :D

kurde - może by się warto zastanowić :P

Opublikowano

No wiecie, w gablocie może i dobry wybór.

Ale ja chciał bym skuter do codziennej jazdy i zaoszczędzenia czasu.

Samochód oczywi?cie zostanie weekendowy, no może się zmieni na jeszcze bardziej weekendowy (czytaj bardzo nie ekonomiczny).

Opublikowano
Ogólnie, to skuter ma t? wyzszo?c nad motocykle, że mniej sie moknie na deszczu.

Dla mnie jedn? z głównych zalet skutera jest to, że nie trzeba ubierać się aż tak, jak na motocykl, aczkolwiek przeciwdeszczowe spodnie zawsze mam na podorędziu. Moknięcie moknięciem, ale dla mnie ważniejsze jest marznięcie. W chłodniejsze dni łatwiej mi wsi??ć w jeansach i półbutach na skuter, dlatego to nim (a nie motocyklem) najczę?ciej jeżdżę do pracy. Mały skuter ma jeszcze tę przewagę nad dużym motocyklem, że z racji gabarytów łatwiej nim manewrować w korku. I tego wła?nie najbardziej się obawiam: że jak zamienię mały skuter i motocykl na maksiskuter klasy ?redniej/wyższej, to będzie mi brakowało małego, zwinnego pojazdu na miasto.

A wracaj?c do tematu, to utrzymanie skutera (zwłaszcza małego) prawie ZAWSZE wyjdzie taniej niż w przypadku samochodu, pomijaj?c takie sytuacje, gdy skuter ostro katujemy i/lub tuningujemy, a do samochodu traktowanego bardzo oszczędnie wlewamy jedynie benzynę, nie troszcz?c się zbytnio o jego stan techniczny. Skuter pali mniej, czę?ci s? często (ale nie zawsze) tańsze (ale jest ich przede wszystkim mniej do zużywania się/psucia), nie płaci się za parkowanie, itd., itp. OC na skuter też kosztuje znacznie mniej niż na osobówkę.

Opublikowano

i jagorski ma całkowit? rację!

nie możemy porównywać motocykla do samochodu!

Często gdy rozmawiam z niektórymi ludĽmi na w/w temat jest zupełnie tak samo.

Możemy szukać wiele argumentów, że skuterem nie stoimy w korku, w samochodzie mamy ciepło i w ogóle.. ale NIE W TYM RZECZ!

Po co robisz kategorię A i chcesz wsiadać na skuter 125? -to bez sensu -jeszcze przy takim podej?ciu. Albo się lubi jazdę na motocyklach albo nie! -a przede wszystkim potrafi się nimi jeĽdzić..

Obecnie jestem w fazie zakupu nowej Hondy Pantheon 150, która defakto kosztuje 10ty? zł. Argumenty znajomych s? zupełnie takie same jak Twoje -samochodem dłużej pojeĽdzisz, w samochodzie masz ciepło, samochodem zabierzesz więcej osób, przewieziesz co? etc.

Temat dot. przewozów był już poruszany na forum -i nie codziennie mamy do przewiezienia sprzęt RTV/AGD - (osobi?cie wiozłem frytkownicę skuterkiem:)

- jak powiedziałe? "niewielki maxi skuter" - 17100zł

- VOLVO S40, skóra, klimatyzacja etc. - 16000zł

- przyjemno?ć z jazdy -beznenna

JEDYM SŁOWEM -TWÓJ WYBÓR!

!piwko

Opublikowano
i jagorski ma całkowit? rację!

nie możemy porównywać motocykla do samochodu!

Często gdy rozmawiam z niektórymi ludĽmi na w/w temat jest zupełnie tak samo.

Możemy szukać wiele argumentów, że skuterem nie stoimy w korku, w samochodzie mamy ciepło i w ogóle.. ale NIE W TYM RZECZ!

Po co robisz kategorię A i chcesz wsiadać na skuter 125? -to bez sensu -jeszcze przy takim podej?ciu. Albo się lubi jazdę na motocyklach albo nie! -a przede wszystkim potrafi się nimi jeĽdzić..

Obecnie jestem w fazie zakupu nowej Hondy Pantheon 150, która defakto kosztuje 10ty? zł. Argumenty znajomych s? zupełnie takie same jak Twoje -samochodem dłużej pojeĽdzisz, w samochodzie masz ciepło, samochodem zabierzesz więcej osób, przewieziesz co? etc.

Temat dot. przewozów był już poruszany na forum -i nie codziennie mamy do przewiezienia sprzęt RTV/AGD - (osobi?cie wiozłem frytkownicę skuterkiem:)

- jak powiedziałe? "niewielki maxi skuter" - 17100zł

- VOLVO S40, skóra, klimatyzacja etc. - 16000zł

- przyjemno?ć z jazdy -beznenna

JEDYM SŁOWEM -TWÓJ WYBÓR!

!scooter

ja wiozłem z żon? z agrocentrum - drzewko wysoko?ci 2 m !YES