Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Pierwsza Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie . Chciał bym wszystkich zachęcić do pytań i odwiedzin tej części forum . Postaram się opisywać i informować oraz wymieniać się doświadczeniami na temat udzielania pierwszej pomocy podczas wypadku na 2 kółkach oraz innych zdarzeniach.  Na co dzień jestem Ratownikiem Medycznym,  podróżuje białym Kymco DownTown 300i ABS  i jestem zadowolony z niego .  Udzielanie pomocy jest potrzebne i proste !  . Pozdrawiam 

FB_IMG_1464984123845.jpg

FB_IMG_1473712042094.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Z tego co wiem to ratownikiem medycznym jest też Marjanek z Poznania

Opublikowano

I Wenflon z Wawy:-)

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Uważam, że założenie takiego tematu jest potrzebna, wiedzy nigdy za dużo.

Opublikowano

Za dwa tygodnie w Warszawie jest fajne szkolenie z 1. Pomocy.

Byłem już na nim, organizowanym na początku Maja.

Uwierzcie, bardzo dużo daje i mi też dało, tyle dało, iż następnego dnia ratowałem panią staranowaną przez rowerzystę.

Nie wiem czy mogę reklamować bo organizuje to stowarzyszenie ratowników, wykładowcą jest czynny i uczynny ratownik Przemek V.

Oczywiście sam jeździ ambulansem na 2oo, a samo szkolenie jest dla nas i o nas.

Opublikowano

Zdjęcie z Międzynarodowych Targow Poznańskich w 2018 roku . Zabudowa Ambulans na BMW . Na stan obecny są prowadzone prace nad ustawą żeby w Państwowym Systemie Ratownictwa Medycznego pojawiły się Ratownicy Medyczni na motorach 

20180406_150848.gif

20180604_165643.gif

Opublikowano
Dnia 4.06.2018 o 16:54, medyczny.ratownik napisał:

Na stan obecny są prowadzone prace nad ustawą żeby w Państwowym Systemie Ratownictwa Medycznego pojawiły się Ratownicy Medyczni na motorach 

Smutne, że ich status jest jaki jest. Są ratują życie robią to charytatywnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jakiś czas temu moja firma zorganizowała 3-dniowy kurs pierwszej pomocy przeznaczony typowo do wypadków komunikacyjnych. Instruktor - ratownik medyczny (baaardzo doświadczony) prowadził to szkolenie. Uczyliśmy się RKO, tamowania krwotoku itd. a także wyciągania rannego z pojazdu czy działań w przypadku niemożności jego opuszczenia. Oprócz typowych czynności pierwszej pomocy przedmedycznej, przekazał sporo informacji na temat zabezpieczenia miejsca wypadku, pojazdu i ogólnie zachowania jeśli znajdziemy się w takiej sytuacji. 

Bardzo, bardzo polecam taki kurs! Z doświadczenia wiem, że po takim kursie, zachowanie w sytuacji silnego stresu (ciężki wypadek, duży ruch) jest nieporównywalnie bardziej profesjonalne niż wcześniej. Po tym szkoleniu udzielałem pomocy w 3 ciężkich wypadkach, wierzcie mi, sam się dziwiłem jak taki kurs pomaga.  W jednym potrącenie pieszego wieczorem na trasie szybkiego ruchu,  na lewym pasie dwa auta przede mną. Pierwsze, to udało się zabezpieczyć przed najechaniem a ruch był bardzo duży. Konieczność wykonania RKO pierwszy raz w życiu - nigdy się tak nie bałem. W następnych wypadkach było już dużo pewniej i bez stresu, choć również bardzo niebezpiecznie. 

Jeszcze jedna istotna sprawa dlaczego warto wziąć udział w takim kursie. Zdarza się często, że ktoś leży , dookoła tłum gapiów, ktoś jest przy nieprzytomnym więc wszyscy myślą, że mu pomaga. Często to tylko osoba, która zadzwoniła na 999 i nic nie robi (nie zna się na tym). Po prostu tam jest i czeka aż przyjedzie pomoc. Od razu można to rozpoznać, jeśli macie wątpliwość zapytacie czy mu pomóc. 

Opublikowano

Pozdrawiam i bardzo się cieszę że udało się pomoc osobie . Kurs pierwszej pomocy to bardzo dobra sprawa . 

Osobiście planuje zorganizować taki w stylu pokazu i pogadanki pod koniec sezonu motocyklowego.  Z pewności będzie darmowy ale i ilość miejsc ograniczona . Serdecznie polecam i zapraszam .