Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Allegro kupa- widziałeś/oglądałeś skuter niezgodny z opisem? Ostrzeż innych...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie przesadzaj, ja nie szukam skutra na czę?ci !OKK !OKK

• Administrator
Opublikowano

Tak przy okazji tematu "kupa"...

Wszyscy na forum narzekaj?, że do PL wjeżdża fala złomu skuterowego (czy ogólnie jedno?ladowego) z Włoch lub Francji. Każdy się wy?miewa, że szrothy, że poklejone, krzywe itp.

Ostatnio rozmawiałem z ... nazwijmy ich dwoma "prywatnymi importerami" jedno?ladów z Włoch. Obaj z różnych stron PL a jednego znam osobi?cie. Ich opinie o naszym rynku były praktycznie takie same. Na moje zapytanie dlaczego nie sprowadzaj? sprzętów idealnych, bezwypadkowych lub choćby bardzo dobrych dostałem jednoznaczn? odpowiedĽ:

"Panie kochany... a komu ja to sprzedam... ?????".

Dalej usłyszałem, ze dla 90% naszej populacji polskiej najważniejsza jest cena, póĽniej cena... a dopiero na końcu stan pojazdu i jego przeszło?ć !OKK

Na końcu na moje kolejne zapytanie czy może jednak spróbować czego? dobrego, bezwypadkowego usłyszałem, że mogę sam spróbować takich eksperymentów bo oni więdz? najlepiej co im zejdzie... :)

W sumie obserwuje takie samo zjawisko. Kiedy na ogłoszeniach pojawi się dobry skuter, od I- wszego wł, bezwypadkowy ale w cenie adekwatnej do stanu to panuje w sumie obojętno?ć.

Jak tylko na allegro wrzuca kto? pokleconego ?miecia to nagle panuje straszne ożywienie i pojawia się masa pytań czy warto... !OKK

PóĽniej widać w dziale "techniczne" fale pytań typu:

"wła?nie kupiłem i nie jeĽdzi.... pomocy"

"co zrobić... sprzedawca mnie oszukał"

Pocieszam się, że w naszym Klubie coraz czę?ciej ludzie zaczynaj? my?leć logicznie i rozumiej?, że na zachodzie nikt nie oddaje dobrego pojazdu za grosze ale mimo wszystko w większo?ci przypadków cena przesłania ludziom wszystko inne co powinno być ważniejsze od niskiej ceny...

Jako, ze ten dział jest o kupach w wydaniu skuterowym to pomy?lałem, że wyrzucę z siebie to co od dawna chciałem napisać... :)

• Administrator
Opublikowano
  rudy_56 napisał(a):
http://www.allegro.pl/item117815317_suzuki...0_warszawa.html

Opis mnie powala - wiadomo chyba czemu.

"PRZEZ ROK ZROBIŁEM NIM 500 KM "

Tyle tylko, że przez 7 miesięcy skuter był reanimowany :)

Sztuka, która posiłkowała się |P Maximusa plastikami od An 400 !OKK

Ogl?dałem j? na motobazarze... kupa i to taka na kacu !OKK

Opublikowano

Ale jest na to przecierz prosty sposób !OKK

Wystarczy poprostu napisać tak? umowe aby wszystko co zostało napisane w ogłoszeniu musiałobyć prawd? !

Np. "Sprzedaj?cy o?wadcza że skuter jest całkowicie bezwypadkowy, pochodzi z 2003 roku i przez ostatni rok był używany spontaniczne przez 1 wła?ciciela w przypadku nieprawidłowo?ci sprzedawca ponosi wszelkie koszty naprawy lub zwrotu pojazdu.

Ponadto można zastrzed sobie w umowie że połowe wpłaty teraz a połowe po srawdzeniu w serwisie w obecno?ci wła?ciciela lub bez i jeżeli sprzedawca choćby się zaj?knie to wiadomo o co chodzi a jeżeli bedzie uczciwy to spokojnie na to przystanie bo jest pewny swego. Zreszt? niedługo bede kupował skuter i postaram się przy pomocy prawnika zredagować tak? umowe która będzie chroniła przed takimi oszustami. !OKK O ile to wogóle możliwe ?.

Jeżeli się myle prosze mnie poprawić.

Opublikowano

Mariusz w twojej wypowiedzi pokazałe? handlarzy z powiedzmy dobrej strony. Ale jest też druga strona medalu. Większo?ć sprowadza skutery po dzwonach, kupione za bezcen z włoch, francji czy niemiec, prostuje lagi domowym sposobem, zużywa mase szpachli i sprzedaje skuter jako nówke w stanie idealnym, id?c podczas rozmów w zaparte że nic przy nim nie robili !OKK - wła?nie taka jest polska rzeczywisto?ć, a pokazywanie handlarzy jako ofiar systemu, ludzi prawdomównych wydaje mi się conajmniej stronnicze.

Dlaczego w polsce liczy się cena??-wystarczy spojrzeć na zarobki w polsce i odpowiedĽ przychodzi sama.

Logiczne my?lenie- uważam że to idzie w parze z do?wiadczeniem nabytym na własnych błędach, Pablos przeliczł się kupuj?c Madisona, Ja Hexagona, czy Zyzio pierwszego Burgmana - wszystkie te błędy wynikały z braku do?wiadczenia i wiedzy, któr? wszyscy nabyli?my już po zakupie pierwszych"wymarzonych" maszyn.

Jeszcze raz podkre?lam, nie szukam dwu?ladowego szrota, tylko skutra z kometycznymi uszkodzeniami,już raz dostałem nauczkę i tego samego błędu nie popełnie. Nie rozumiem też " :) " i " !OKK " kilku osób, jakby moje plany były conajmniej niestosowne, jest wiele sprzętów w naszym klubie po mniejszych lub większych przej?ciach i nikt im tego nie wytyka.

Pozdrawiam

Wojtek

EDIT: Aukcja podana przez Rudego jest potwierdzeniem mojej wypowiedzi

PCX: mało kto się na takie co? zgodzi

Opublikowano

Zgadzam sie ze stwierdzeniem, cena jest w 90% wykladnikiem produktu. To ze na allegro kraza posklejane kupy(przerejestrowane) w cenach duuuzo nizszych niz np. niemieckie, przestalo mnie juz dziwic. Nie interesuja mnie na tyle ceny duzych skuterow, bo nigdy bym takiej "okazji" nie kupil. Interesuja mnie np. skutery klasy 125ccm i tu widze przepasc cenowa. Ceny na allegro to ceny dumpingowe !OKK , tylko ze juz na zdjeciach wylazi zazwyczaj posklejana kupa ;) . Rynku na skutery dobre i nie posklejane, a co za tym idzie drogie praktycznie nie ma. Jest za to rynek na wszelkiego rodzaju tanie wynalazki, cena gra najwazniejsza role. I to wlasnie cena przyciaga klienta. Jak mozna kupic dobrego AN400 K3 za 14 tysiecy? A co dopiero AN650? Nie denerwuj sie, ze akurat sie ludzie przyczepili do tych 14 tysi, ale to tylko taka wykladnia. Zreszta czy naprawde sadzisz ze "trafisz" na AN650 po drobnym szlifie ze male pieniadze, jako pierwszy przed handlarzami? Z doswiadczenia powiem Ci, ze bedzie z tym ciezko nawet w De, nie mowiac o Polsce :lol: . Sa ludzie, ktorzy zajmuja sie tym zawodowo :D .

PS. Nie mowie, ze kazdy drogi skuter musi byc dobry, ale istnieje tu pewna zasada: nikt nie sprzeda dobrego sprzeta za bezcen i z tym trzeba sie pogodzic :P .

PS2. Przyklad: Posiadam Aprilie Leonardo 125 z 1997 roku. Apka jest bezszlifowa, ma oryginalny lakier i 9850km. Ma oryginalny kufer, nic nie jest zniszczone, ma co prawda slady uzytkowania, ale to chyba normalne? Jedyne co trzeba robic, to tankowanie benzyny. Na allegro zaraz podnioslyby sie krzyki, ze to niemozliwe bo 1997 i niecale 10tkm do siebie nie pasuja. A jednak, nie ma co prawda papierow, ktore dokumentuja caly przebieg, ale jestem prawie pewien ze jest oryginalny. Na allegro takie apki chodza za pol ceny, no moze prawie takie, bo sa z Wloch i po "lekkich" zabiegach kosmetycznych ;) . Opisalem tutaj przyklad z ktorego zawsze sie smieje i jest on nalepsza wykladnia "rynku pojazdow sprowadzonych po przejsciach, a pozniej uzywanych" !OKK .

PS3. Jednak zawsze istnieje te 10%, jesli sie ma czas i pieniadze to warto pozwiedzac swiat :P ...

• Administrator
Opublikowano

Jako, że w?tek wydaje mi się odpowiedni do tej dyskusji pozwolę sobie dopisać jeszcze parę zdań...

Svempas napisał(a):
Mariusz w twojej wypowiedzi pokazałe? handlarzy z powiedzmy dobrej strony. Ale jest też druga strona medalu. Większo?ć sprowadza skutery po dzwonach, kupione za bezcen z włoch, francji czy niemiec, prostuje lagi domowym sposobem, zużywa mase szpachli i sprzedaje skuter jako nówke w stanie idealnym, id?c podczas rozmów w zaparte że nic przy nim nie robili ;) - wła?nie taka jest polska rzeczywisto?ć, a pokazywanie handlarzy jako ofiar systemu, ludzi prawdomównych wydaje mi się conajmniej stronnicze.

Ja wiem czy pokazałem handlarzy z dobrej strony? Ja tylko pokazałem czym kieruj? się "importerzy złomu". Uwierz mi, że dobrzy to oni nie s? :P .

Jedno co ich charakteryzuje to chęć szybkiego zysku a dobro klienta to nie problem handlarza. Jest zapotrzebowanie na tanie skutery (szczególnie o poj 125- 250) to dlaczego maj? tego nie zaspokajać? Gdzie ja napisałem, że oni s? ofiarami naszego systemu? To bardziej ofiarami s? nieznaj?cy się klienci, którzy kupuj? od nich "ogóry" a póĽniej wypłakuj? się np. u nas na forum...

Svempas napisał(a):
Dlaczego w polsce liczy się cena??-wystarczy spojrzeć na zarobki w polsce i odpowiedĽ przychodzi sama.

Więc je?li mało zarabiamy to tym bardziej powinni?my szanować swoje pieni?dze i nie topić ich w bezwarto?ciowych szrothach.

Piszesz, że masz na zakup skutera 14 tpln ale jednocze?nie nie interesuje Cię An 400 K3 a celujesz w An 650 K3. To jest wła?nie typowo polskie podej?cie do tematu. Powiem tak- bardzo ciężko w tej cenie znaleĽć dobrego An 400 K3 a An 650 to zupełna abstrakcja. Za wła?ciw? wykładnię zawsze przytaczam rynek niemiecki ponieważ uważam go za najbardziej normalny. Tam najtańsze An 650, z rocznika 2002- 2003 po szlifach kosztuj? ok 3000- 4000 EUR (w zależno?ci od stanu, przebiegu i stopnia powypadkowo?ci). Doliczaj?c do tego transport i zysk handlarza nie ma bata, żeby taki Antek mógł kosztować w PL mniej niż wła?nie 17- 18 PLN. Nasuwa się tylko jedno pytanie... czy taki powypadkowy pojazd jest warty tej kasy... moim zdaniem nie a je?li już to tylko wtedy gdy został profesjonalnie naprawiony ale to w przypadku naszych rodzimych handlarzy raczej się nie zdarza :lol:

Svempas napisał(a):
Logiczne my?lenie- uważam że to idzie w parze z do?wiadczeniem nabytym na własnych błędach, Pablos przeliczł się kupuj?c Madisona, Ja Hexagona, czy Zyzio pierwszego Burgmana - wszystkie te błędy wynikały z braku do?wiadczenia i wiedzy, któr? wszyscy nabyli?my już po zakupie pierwszych"wymarzonych" maszyn.

Własnie po to to wszystko tutaj maluję żeby takich błędów było popełnianych jak najmniej... no chyba, że faktycznie kto? musi się nauczyć na swoich błędach !OKK

Svempas napisał(a):
Nie rozumiem też "  " i "  " kilku osób, jakby moje plany były conajmniej niestosowne, jest wiele sprzętów w naszym klubie po mniejszych lub większych przej?ciach i nikt im tego nie wytyka.

Nie tyle niestosowne co nierealne... Własnie dlatego, że s? w naszym Klubie pojazdy na których ich wła?ciciele się nacieli piszę na forum poematy, które być może będ? dla kogo? wskazówk?.

PCX napisał(a):
Ale jest na to przecierz prosty sposób 

Wystarczy poprostu napisać tak? umowe aby wszystko co zostało napisane w ogłoszeniu musiałobyć prawd? !

Np. "Sprzedaj?cy o?wadcza że skuter jest całkowicie bezwypadkowy, pochodzi z 2003 roku i przez ostatni rok był używany spontaniczne przez 1 wła?ciciela w przypadku nieprawidłowo?ci sprzedawca ponosi wszelkie koszty naprawy lub zwrotu pojazdu.

Pokaż mi handlarza sprowadzaj?cego skutery z Włoch, który podpisze tak? umowę? ;)

Umowa umow?... bardziej bym liczył na łud szczę?cia, który miał np. Zyzio. Handlarz okazał się być ok i oddał kasę po tym jak się okazało, że Antek jest czym? zupełnie innym co zostało zawarte w opisie.

Poza tym w wolnej chwili opiszę swoje spostrzeżenia po rozmowach i opisach jak kupuje się skutery we Włoszech i Francji. Może nawet zrobimy o tym newsa :D

Temat pozostawiam otwarty do dalszej dyskusji między nowymi linkami Qpowo- skuterowymi !OKK

Opublikowano

Hmmm...

Powoli dochodze do wniosku że jeszcze sobie poczekam... może miesi?c, może dwa - możliwo?ci się też zwiększ?- wtedy może co? znajde. Tak ogólnie to już fiksuje od tych maxi. Od dwóch lat męczy mnie jaka? dwucylindrwka (SW lub B650) Teraz gdy coraz bardziej zwiększaj? się możliwo?ci zaczynam być niecierpliwy !OKK Wiem że po?piech nie jest wskazany, ale dla mnie taki maxi jest spełnieniem marzeń !OKK

• Sympatycy
Opublikowano
  Svempas napisał(a):

No wła?nie, tylko, że to nie tłumaczy braku rozs?dku przy zakupach.

Mam znajomego, zamożny go?ć...

Jedn? z jego dewiz jest tekst:

"Dlaczego JE|LI co? kupuję, kupuję drogo ? Bo jestem za biedny żeby kupować tanio..."

I to jest sedno sprawy. Je?li nie stać mnie na co? w normalnej cenie,

nie łaszczę się na okazje, maj?c na uwadze do?wiadczenia innych w kupowaniu

"okazji"...

pzdr

Opublikowano
  Cytat
Pokaż mi handlarza sprowadzaj?cego skutery z Włoch, który podpisze tak? umowę? 

Umowa umow?... bardziej bym liczył na łud szczę?cia, który miał np. Zyzio. Handlarz okazał się być ok i oddał kasę po tym jak się okazało, że Antek jest czym? zupełnie innym co zostało zawarte w opisie.

Wła?nie o to chodzi. Jeżeli nie chce podpisać to co? z skuterem jest nie tak !! Kiedy sprzedawałem swoj? 50 sam podpisałem bardzo podobn? umowe i pisałem j? SAM dla siebie ponieważ byłem pewien że jest tak jak napisałem w opisie i wiedziałem że nic sie nie rozleci. A to jest proste jeżeli kto? nie chce przyj?ć że musi podpisać tak? umowe to poprostu wiadomo że jednak skuter nie jest w idealnym stanie. A Przecież handlarz w takim stanie go sprzedaje !! Wiecie może się czepiam ale przecież nas jako konsumentów chroni szereg specjalnych praw na których podstawie mamy prawo do roszczeń względem sprzedaj?cych. Np.

Cytat
Z powodu nowych przepisów prawa Unii europejskiej (01.08.03) O zakupie towaru od osób prywatnych INFORMUJE ! Przedmiot wystawiony na tej aukcji nie podlega :gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Jeżeli bierzecie w niej udział tzn. że się z tym zgadzacie ! Zgodnie z prawem EU dodatek ten powinien znajdować się pod każd? aukcj? online w przeciwnym przypadku sprzedawca jako osoba prywatna zobowi?zany jest do rocznej gwarancji na sprzedany towar nowy jak tez używany . Jezeli nie przyjmujesz tych warunków nie licytuj !
Taki dodatek powinien znajdować się pod każd? ofert? sprzedaży b?dĽ na umowie jeżeli go niema pojazd obejmuje roczna gwarancja za któr? odpowiada sprzedaj?cy.
  • Administrator
Opublikowano

Hmm zrobil sie z tego ciekawy watek z moralem !TAZ No ale w Polsce jeszcze dlugo bedzie liczyc sie cena i jak dlugo tak bedzie tak dlugo sprzet rozbity bedzie schodzil jak towar lux a skutery bez wypadkowe gdzie byly dopieszczane i mialy wszystkie przeglady w ASO beda towarem trudno zbywalnym wlasnie ze wzgledu na cene. Nawet na naszym forum w ogloszeniach czasem pojawialy sie teksty "oooo a dlaczego tak drogo" ano dlatego ze jakosc ma swoja cene. Zawsze podkreslam ze jesli juz kupowac uzywke to z pewnego zrodla i znajac cala historie danego skutera. Naprawy zgodnie ze sztuka sa naprawde drogie o czym sam moglem sie przekonac wymieniajac pare porysowanych plastikow na nowe. Wlasnie dlatego wiekszosc skuterow w Niemczech jest sprzedawanych po mniejszych lub wiekszych przygodach po czym sa przywracane przy pomocy szpachli lub lakieru do stanu "salonowy" !w00t tylko czy to jest stan salonowy ? Mnie tez nie stac na tanie kupy bo wiem ile kasy bede jeszcze musial wlozyc, poprostu wole wydac wiecej bo tak jest taniej, a mnie tez nie stac na okazje. !V Potem rodza sie dziwne mity ze silnik w skuterze jak ma 30 czy 40 tys to za chwile padnie, padnie bo nie ma 30-40 tys tylko 100 tys lub wiecej bo kazdy poprzedni wlasciciel cudownie zmniejszal przebieg. Czy mozna za to winic handlarzy chyba w takim samym stopniu jak tych ktorzy kupuja od nich sprzety liczac ze zrobili interes zycia a handlarz sie pomylil sprzedajac tak tanio. No chyba ze kupujemy sprzet w Rovaniemi od sw.Mikolaja :D Pozdrawiam i zycze jak najwiecej zadowolenia z kupna po dobrej ale nie okazyjnej cenie :lol:

• Administrator
Opublikowano
  PCX napisał(a):
http://www.allegro.pl/item116279744_honda_..._czterosow.html

A niedawno był srebrny :D czyżby się mu co? przytrafiło ?? !V

Co? Ci się kolego pomyliło !piwko

Ten skuter wjechał do PL z Włoch wła?nie w takim kolorze.

Był lakierowany bo optycznie wygl?dał jakby były wła?ciciel mył go szczotk? drucian? !piwko . Poza tym ogólnie pojazd jest bardzo zmęczony życiem i 3/4 plastików ma poklejonych- jak to z Włoch.

Pantheon stoi u handlarza kilka ulic obok mnie. Widziałem go już kilka razy na giełdzie samochodowej. Wiem, że próbuje go sprzedać od do?ć dawna ale kupca jako? nie widać na horyzoncie !piwko .

Ogólnie- nie polecam.

Opublikowano

( Wielkie dzięki !sciana )

Co my?licie o tym sprzęcie, kumpel chce go nabyc.

Przyjechał z Niemiec, sprowadził go mechanior z Połczyńskiej sprzedał komu?, ten kto? zrobił około 3 ty? i sprzedaje bo potrzebuje kasy.

Przebieg 19 500 rok 2004 od nowo?ci nic nie robione cena 9500 zł otych polskich.

?????

zdjcie10pk6.jpg

zdjcie16bf4.jpg

zdjcie15ac3.jpg

zdjcie13dp2.jpg

zdjcie14hq5.jpg

zdjcie09ir0.jpg

tmp385jy9.jpg

Aha prawa strona po lekkim ?lizgu nie robiona.

Opublikowano

Ano jednak cena robi swoje, ten niebieski B650 z Bydgoszczy od handlarza znalazł już klienta.

Opublikowano

Szaki.... co jak co ale rocznik 2004 to napewno nie... To K1 czyli roczek 98-99. Idzie co? takiego kupić taniej niż 9500...

Opublikowano

Od nowosci nic nie robione? I to w K1?

Zapomnij... To ze cos bylo w skuterze wymieniane, to raczej zaleta. Jesli przez 6lat nikt nic nie wymienil w skuterze, to nie wiem po jezdzil do ASO :lol: ...

Opublikowano

Witam

Ostatnio tak sobie poszukuję allegro i jednego nie wiem: od kiedy Majesty125 miała face-lifting? Tzn> Nowa szybka, tylna tarcza i brak postojówki? Niby jedni mówi? od 2001r, jedni rok póĽniej...

Aż dzi? wytropiłem dwie małe YP'ki z 2002r, co ciekawe obie maj? ten sam przebieg, tyle że jedna już po liftingu, jedna przed. Rożnica cenowa 1200zł.

Nowsza: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M257998

Sprzed zmiany: http://www.allegro.pl/item117242967_yamaha..._motorower.html

To jak to jest w końcu? A może w połowie tego roku zmienili model?

PS. czy na wasze wprawne 'oko' oba nadaj? się do kategorii "allegro kupa"?

Opublikowano

druga wydaje się być skladak.

brak przedniej szyby, brak hamulca tarczowego z tyłu w modelu z 2002- lipnie i jeszcz brak tylnego spojlera.

nie jestem też pewien czy były w takim kolorze.

jesli sie myle niech kto? mnie poprawi.

edit

brak naklejek i przód - górne ?wiatło wstawiano zdaje się tylko do 2001roku

edit2

wiedza się powieksza :lol:

ma starszy typ siedzenia

Opublikowano
  DR.BIG napisał(a):
Od nowosci nic nie robione? I to w K1?

Zapomnij... To ze cos bylo w skuterze wymieniane, to raczej zaleta. Jesli przez 6lat nikt nic nie wymienil w skuterze, to nie wiem po jezdzil do ASO :D ...

Taka mała dygresja

Kiedy? byłem u swojego mechanika a ten używaj?c słów powszechnie uważanych za obelżywe robił serwis jakiego? Lanosa (robi czasem jakie? auta też) Wszystko tam zapieczone, nic się nie da odkręcić wymiana linki to makabra... no jednym słowem syf i malaria. A wła?ciciel, który mu go przywiózł się chwali "panie 100tys zrobione i nawet nic nie tkn?łem..." I dumny taki z siebie.... :lol:

Opublikowano
  Raq napisał(a):
druga wydaje się być skladak.

brak przedniej szyby, brak hamulca tarczowego z tyłu w modelu z 2002- lipnie i jeszcz brak tylnego spojlera.

nie jestem też pewien czy były w takim kolorze.

jesli sie myle niech kto? mnie poprawi.

edit

brak naklejek i przód - górne ?wiatło wstawiano zdaje się tylko do 2001roku

Dobra już się wszystko wyja?niło. Sprowadzany z Włoch ... -> kupa.

Opublikowano

Trochę wam głupot napisałem, oczywi?cie że to 99r. Warto jechać do serwisu czy nie?? I jeszcze jedno pytanie co to s? te kabelki w schowku pod siedzeniem ?? Wygl?dało to jak końcówka od radia.