Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to już ostatni zakup 

IMG_3300.JPG

Opublikowano

Wiem, że gdzieś je z Francji zamawiałem... Nie mam już oryginalnych kartonów (żeby sprawdzić adres), bo pamietam, że je przepakowałem do bardziej stabilnych... Ale pamiętam, źe namiary miałem tu z forum, z jakiegoś tematu.

Szymonie, czasami potrafią za to zatrzymać nawet na drodze, i wtedy, jak się znają w temacie, to laweta, albo ma się homologowane pod kanapą i szybka wymiana- wtedy tylko mandat. Aż nie do wiary, ale tak bywało naprawdę. Kolorowe klamki to przysłowiowa "płachta na byka" przy kontroli. Podobnie jak akcesoryjny wydech.

• Administrator
Opublikowano

W końcu klamka w moto to bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo czynne. To tak jakby ktoś do 4oo zamontował sobie pedał hamulca z gównolitu co przy mocniejszym depnięciu wpadłby w podłogę ;) Podobnie jest z oponami w DE. Tylko homologowane do danego modelu. W PL co kto chce i jakie chce... przynajmniej narazie.

A klamki - fajne. Ładne zgranie z pozostałymi elementami !OK

Opublikowano

Mam takie podobne klamki w moto i na przeglądzie nik nie robił mi żadnych trudności.f47fde19d84bfca5251dd5c9ed394091.jpg7fcfa5d0c666396c4ce7719018d4dd90.jpg807714b27283d250f3c03c478d631827.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Klubowicze
Opublikowano
15 godzin temu, coca76 napisał:

Coca- tylko tyle, że oni pisali o kontroli i przeglądach w Niemczech, a ci już potrafią sie czepiac ...

Opublikowano
Coca- tylko tyle, że oni pisali o kontroli i przeglądach w Niemczech, a ci już potrafią sie czepiac ...
oni tak już mają od wojny.

Opublikowano

Panowie pytanie do znawców Tmaxa. Mam taki problem od wczoraj, przy starcie moto kiepsko się zbiera silnik wchodzi na obroty a startuje z mulasto. Było super startował jak rakieta, co będzie przyczyną?? Rolki, pasek, sprzęgło?? Strach jechać teraz rano nie reaguje jak przedtem na gaz tylko silnik warczy a on się ledwo zbiera?? Pozdrawiam Piotr

Opublikowano

Do rolek nie zaszkodzi zajrzeć,  ale obstawiam tarcze sprzęgła mokrego.

• Administrator
Opublikowano

Ile masz przeletane? Sprzęgło do wymiany najprawdopodobniej. Spróbuj okręcić wlew oleju i powąchaj czy śmierdzi spalenizną po jeździe.

Dodatkowo korektor momomentu obrotowego do sprawdzenia/ wymiany.

Opublikowano

Drogi temat?? i naprawa skomplikowana strasznie czy dam rade sam to zrobić?? Ktoś już to wymieniał??

• Administrator
Opublikowano

Jest z tym trochę zabawy.

Cz.1

Cz.2

Opublikowano

A cena zwala z nóg czy lepiej szukać używki z waszego doświadczenia??

• Administrator
Opublikowano

Używka w tym wypadku bez sensu. Tylko nowe i najlepiej ori... chociaż ktoś tam kiedyś w Larsonie brał i podobno dawało radę. Jak długo tego nie wiem.

Opublikowano

A jakąś cene pamietasz orientacyjnie?? Ori i gdzie to zamówić serwis czy jakiś inny sklep polecacie??

• Administrator
Opublikowano

Nigdy nie musiałem wymieniać sprzęgła w Tmax'ie. Ori to wiadomo gdzie zamówić. Jak chcesz taniej to np. tu -> KLIK 

Opublikowano

A moze kwestia oleju? Jaki lejesz, taki z ma2 do mokrego sprzęgła?

Opublikowano

A co ma olej do tego?? Bo nie bardzo wiem i rozumiem??

Oleju nie zmienialem poprzedni własciciel zmieniał podobno a co wlał nie wiadomo mi za bardzo.

Opublikowano

W mocnym skrócie: Przecież to jasne, oleje silnikowe do samochodów nie obslugują sprzęgła. Czyli olej moto musi tu współpracować, bo jeśli nie, to prędzej czy później dojdzie do uszkodzenia tarcz sprzęgłowych.

Dla jednośladów z mokrym sprzęgłem, norma musi zawierać: JASO MA czy JASO T 930

Opublikowano

Dzięki za info na przyszłość.

Opublikowano

To moze zacznij od zmiany oleju i filtra. Zalej motula 7100 lub 5100 albo najlepiej yamalube 10w40 i moze wróci do normy.

• Administrator
Opublikowano

O tym trzeba myśleć zanim sprzęgło zacznie się "ślizgać".

Opublikowano

W sumie taka prawda:). A najwazniejsze to jak sie kupuje sprzęt to podstawowy serwis należy zrobic, nie zważając na to co zapewnia były własciciel;)

Opublikowano

Dzięki za info na wtorek zawiozę do serwisu Yamaha i zobaczą co i jak, mam nadzieję że nie będzie tragedi i ogarną temat szybko i w miare tanio. Od wymiany oleju przejechalem jakies 500-600 kilometrów ale nie wiem co koleś tam wlał do sprzęgła za olej. Pozdrawiam dam znać na przyszłość dla potomnych co było. Piotr

I dupa blada nie wróciłem do domu z pracy motorem sprzeglo wogole nie ciagnie czekam na lawete kurna

• Administrator
Opublikowano
6 godzin temu, coca76 napisał:

I dupa blada nie wróciłem do domu z pracy motorem sprzeglo wogole nie ciagnie czekam na lawete kurnaemoji34.pngemoji22.png

Słabo.

Pytałem wcześniej - jaki masz przebieg? 

Opublikowano

Kilka sprzętów z grupy lata na tarczach z Larssona i spokojnie dają radę koszt około 250zl za same tarcze i chyba około 350zł z przekładkami i sprężynkami.Koszt samych tarcz w Yamaha chyba 600zł. Dziwi mnie tylko że tarcze tak od razu przestały działać. Kolega potrafił na nie łapiącym już sprzęgle 1500 km zrobić i sprzęt dale jeździł owszem z pod świateł musiał się odpychać ale potem jechał :) i dojechał do domu. Napęd kiedy sprawdzany ? Ile przebiegu ? jaki wariator zamontowany ?