Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aj tam, ja się wygodnie wożę Tmaxem. Dla mnie jest ten skuter BARDZO wygodny :) . A do tego jeszcze "składny".

• Sympatycy
Opublikowano

Ja rownież podzielam zdanie dr.big'a - na Tmax'ie bardzo wygodnie mi się jeździ, zarówno na krótkich odcinkach jak i dłuższych przejażdżkach. Pozycja jest wygodna i wcale nie męcząca. Jedynie troszkę więcej wieje, szczególnie przy niższej szybie, ale do tego można się przyzwyczaić i nawet codzienne czyszczenie kasku z owadów nie przeszkadza. Radość z jazdy przyćmiewa wszelkie te drobne niuanse.

Opublikowano

To prawda pozycja jest mega wygodna i czucie skuta tez świetne trochę może okupione twardym zawieszeniem ale coś za coś. An 650 daje większe poczucie komfortu bo to miękki fotel jest.Co kto lubi

• Sympatycy
Opublikowano

Lato się w końcu się rozhuśtało na dobre, słońce świeci, temperatury po 30oC, więc czas zmienić "ubranko" ;-)

Night Fury w opcji na Street Fighter'a :-)

d5c92ebf0c1f709fb9a32e802671635c.jpg

970474d3b01327389be03575feabdc2d.jpg

17fcee8a8b09b86cc60e335ddefb02fa.jpg

Pamiętam wcześniejsze słowa dr.biga, Piootra i Worlana, kiedy wspominali o kufrze w Tmax'ie...

Wiecie co, widzę to teraz i przyznaje, że pomimo względów praktycznych i funkcjonalnych, kufer w Tmax'ie to profanacja Tmax'a.

Opublikowano

Dlatego w trasę zabieram, a na lans ściągam ;-)

Opublikowano

TST w Malborku

ac7f0ffa5ae2b363dc8fce38c379bdd1.jpg

I na Helu

055d011d83aa5eebc25620719cffaeab.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

Puk, puk :) pochwalę się. Dzisiaj miałem okazję pojechać parę km IronMaxem!!! Haa! ...i jestem jeszcze pod bardzo dobrym wrazeniem :) Sam chce jechać. Opory były... aby nie przecholować, zawsze to nie swój sprzęt. Jedyne co mi przeszkadzało na tak krótki czas, to wysokość kierownicy (chyba Y posiada rozwiązania akcesoryjne?). Wygoda kanapy ok, po przesiadce z Burgmana nie przeszkadzała mi w wygodzie!... zastanawiam się nad jego konsumpcją paliwa, bo przy mocniejszym odkręceniu manety szedł jak szatan... inne szczegóły to przepaść technologii (elektronika) - otwieranie, odpalanie, zamykanie.. etc. Yamaha :) Dzięki.

• Administrator
Opublikowano
  W dniu 25.08.2016 o 05:04, Sobier napisał(a):

Na dniach sie dowiesz :)

Potwierdziłem jeszcze w drugim źródle i co ciekawe... faktycznie Irona w PL sieci już nie ma i nie będzie.

Na dniach rusza w JP produkcja >nowego< Tmaxa i Iron'a już nie będzie.

Nikt na tą chwilę nie wie co znaczy >nowy<, czy będzie to w/g wcześniejszych zapowiedzi odświeżony MY2017 SP i DX czy Yamaha szykuje niespodziankę i pojawi się coś zupełnie nowego. Wszystkiego dowiemy się na EICMA.

Wracając do Irona, @Sobier, dostałem właśnie szybką odpowiedź z Rzymu :) -> http://www.subito.it/moto-e-scooter/tmax-530-2016-iron-max-3490-km-antifurto-radiofreq-roma-175571695.htm?gallery=1&last=1

Sprzęt bez najmniejszej ryski, 3490 km, gwarancja do 06.2018. Niby pisze, że cena DO ZAPŁACENIA ale na export sconto minus 100€ (na hotel i obiad ;)).

• Klubowicze
Opublikowano

No to ciekawe czy nadal będzie to Tmax. Bardzo często w przypadku nowego modelu firmy zmieniają ich nazwy.

Za pare lat taki Iron może okazać się kolekcjonerską perełką, oczywiście jak będzie odpowiednio zadbany.

Ja z wiadomego powodu jednak poczekam na tajemniczą nowość.

Opublikowano

Przecież najnowszy T-Max, to Lux-Max, a nie Iron...

Opublikowano
  W dniu 29.08.2016 o 15:12, Piootr napisał(a):

(...) Za pare lat taki Iron może okazać się kolekcjonerską perełką (...)

Może za kilkanaście... Ale ja wątpię.

PS. Pierwsze BlackMaxy mają dzisiaj ok. 10 lat... Nie osiągnęły jeszcze żadnego "statusu kolekcjonerskiego" i raczej go nie osiągną. A była to chyba pierwsza "wersja limitowana" 500- ki, NightMax, BlueMax, WhiteMax. Od kilku lat różnych wersji limitowanych Tmaxa 530 jest jak psów: Blackmax, Bronzemax, LuxMax, IronMax... Za dużo tych "limitów". A pewnie jeszcze o jakimś zapomniałem...

Nowy nie kosztuje jakoś dużo więcej od zwykłej wersji, a używany zawsze bedzie droższy od zwyczajnej wersji w adekwatnym stanie. No i dużo łatwiej jest pozbyć się używanej wersji "limit" w momencie sprzedaży (mówię tu o rynku niemieckim).

• Administrator
Opublikowano

Sysgone, ja mówię o nowym MY2017, który w IT wejdzie do sprzedaży pewnie jeszcze w grudniu br. a w PL pewnie na wiosnę.

W dniu 29.08.2016 o 15:32, dr.big napisał(a):

Od kilku lat różnych wersji limitowanych Tmaxa 530 jest jak psów: Blackmax, Bronzemax, LuxMax, IronMax... Za dużo tych "limitów". A pewnie jeszcze o jakimś zapomniałem...

Zapomniałeś o Whitemax :)

Właśnie dlatego Yamaha zmienia politykę i od 2017 nie będzie już żadnych "maxów".

W dniu 29.08.2016 o 15:32, dr.big napisał(a):

PS. Pierwsze BlackMaxy mają dzisiaj ok. 10 lat... Nie osiągnęły jeszcze żadnego "statusu kolekcjonerskiego" i raczej go nie osiągną.

Też tak myślę.

Opublikowano

Bo te wersje różnią się mało znaczącymi duperelami. Malowanie, kolor naklejek, kolor tarcz w liczniku to trochę mało by osiągnąć status pojazdu kolekcjonerskiego.

• Klubowicze
Opublikowano

Jak dla mnie wszystkie Tmax'y to ... Tmax'y. Na każdym z nich widnieje tego rodzaju napis

1b6e3b3a6c625c844ccea986c95eecea.jpg

Te wszystkie Iron, Black, White itp. to tylko nazwy handlowe oraz delikatne upiększenia stylizacyjne mające na celu pobudzić sprzedaż. Tegoroczny "Limited Edition" Lux Max nie przypadł mi do gustu ze względu na wyjątkowy kolor lakieru

a4ab5d2ec72ed137c63a263488d0d5f0.jpg

Zresztą, kolorem się nie jeździ, a że dobrze się jeździ przekonałem się wiosną.

Opublikowano
  W dniu 29.08.2016 o 15:36, MariuszBurgi napisał(a):

(...) Zapomniałeś o Whitemax :) (...)

Zapomniałem też o TechMaxie i pewnie jeszcze o jakimś :) .

I jeszcze taka "ciekawostka": Gro kradzionych włoskich, szwajcarskich czy francuskich "limitów" ląduje w Tunezji, Maroku gdzie jeżdżą bez papierów i nikogo to nie interesuje. Dlatego na youtubie jest tyle filmików w tych krajów- "pocieszam"- 100% kradzionych Tmaxów w nich występuje.

• Administrator
Opublikowano

Na forach Tmax'a w IT często można czytać lament użytkowników, którzy utracili swoje skutery. Ostatnio mocno nasiliły się kradzieże nawet w płn.IT, gdzie do tej pory było spokojnie. Ogólnie nr 1 w statystykach to Honda SH a 2 miejsce Tmax. W Rzymie czy Neapolu co trzeci Tmax wyjeżdżający z salonu ma LoJacka, którego montaż kosztuje 600€ + abonament roczny. Faktycznie zdecydowana większość kradzionych Tmaxów trafia do Maroka. Reszta idzie na części i sprzedawana jest wewnątrz kraju a jakiś promil trafia do EU wschodniej.

Starszy temat i liczby -> http://www.moto39ilb...consigli-utili/

6352 sztuki Tmaxa w samym tylko 2014!

Najazd na dziuplę w Pescarze, gdzie znaleziono sporo gratów do Tmaxa -> http://questure.poli...1656f8091291341

• Administrator
Opublikowano

Dziś po spocie był żwawy przelot TST pod Zygmunta na papu i lodzika :)

d5b9a96350c5a10cf6e011dc5f77d189.jpg

5233719798f6321ef447483e7c30bcb9.jpg

Opublikowano

Dzisiejszy wieczorny objazd miasta zaliczony.

782952f0e70450afc0d8b0f4a698b055.jpg

Opublikowano

Czy n-max mogę się podpiąć :) ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Zawsze, ale pytanie, czy się nie zgubisz po drodze. T-Maksy jeżdzą zazwyczaj "szarańczą"

Opublikowano

Tak dokładnie szarańcza

Opublikowano

No fakt ;) nie wiem czy szybka dieta, wypakowanie zbędnych gratów pomoże może silnik z kosiarki dodam to będzie 130 ...

Dzięki, chyba muszę poszukać jakiejś szarańczy 125 ale widzę ze cieżko

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Wokół Tmax'a 2017 tworzą się kolejne spekulacje wizjonerskie :)

14355557_1776515092603015_81966451222683

Na fakty czekamy do Intermotu 5 października.

Opublikowano

Nie bardzo widzę różnicę między SX a DX-em, ale jest jeden plus. Worlan wreszcie będzie mógł zmienić T-maxa na nowego w jedynie słusznym kolorze.

• Sympatycy
Opublikowano

Eee, nie mogę trafić na fotkę tego w jedynie słusznym kolorze. ;). Może ktoś takową zamieścić ?