Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe, czy ktoś prowadził statystyki sprzętów na Burgmanii, ale idę o zakład, że T-Maksy stanowiły jedną z liczniejszych grup.

Opublikowano

Wojtuś myśle ze na Burgmanii raczej nam sie nie uda, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyśmy pojechali do Włoch na zlot T-Maxa.

Ja jestem otwarty na wyjazd na taką imprezę :) :) :).

Opublikowano

Opublikowano

Pytałem wcześniej o króćce gaźnikowe - sprawa załatwiona - ale generalnie, może to się przydać komuś, kto będzie szukał mniej popularnej części do swojego T-maxa starszej daty.

Temat: 2 króćce gaźnika dla T-max 01-03:

Oryginał bezpośrednio od Yamahy: 457 zł / szt. = 914 zł

Oryginał z EasyParts.nl: 352 zł / szt. = 704 zł (bez wysyłki)

Zamiennik z Motointercom.eu: 500 zł + 80 zł wysyłka lotnicza z Włoch

Zdecydowałem się na ostatnią opcję - japoński zamiennik. Od przyjęcia zamówienia w poniedziałek o 9:43, mechanik odebrał części od kuriera we wtorek o 15 - także obsługa i czas dostawy międzynarodowej był super.

_____

Mam dodatkowe pytanie - odnośnie baku paliwa.

Formalnie wg. specyfikacji ma pojemność 14L. Jednak chyba nie udało mi się w niego wlać więcej niż 9,5L - i nie wiem, czy można to zrobić źle - ale w ten sposób tracę sporo zasięgu i zyskuję niepewność przed ruszeniem w dalszą drogę - czy starczy do kolejnej stacji ;)

Czy u Was pojawiał się taki problem i macie jakiś hak? Mechanik nie widział żadnych problemów na zewnątrz - także może potrzebuję instrukcji jak wlać możliwe dużo wachy;)

Opublikowano

Myślę, że trzeba wyjeździć do końca i wtedy wlewać :)

Opublikowano

Myślę, że trzeba wyjeździć do końca i wtedy wlewać :)

Wlewane wtedy, gdy zatrzymał się na drodze po tym, jak mu wachy brakło;)

Opublikowano

Wystarczy wrzucić pod kanapę motocyklowy kanisterek 2 litrowy... Dla tych "dociekliwych"... Tak, zalany Pb95... Nie róbcie problemu z każdej błachostki niewartej nawet klepnięcia w klawisze :helpsmilie: .

Opublikowano

A wlewając paliwo, nie pakujesz czasem całego pistoletu do zbiornika i czekasz na "odstrzelenie"? Bo takim cudem, to faktycznie możesz się zatrzymać przy 9 litrach.

Opublikowano

W T-Max SJ 06 zbiornik paliwa to 15 L, na pusty wlejesz 16L pod sam korek, (testowałem osobiście) :).

Rezerwa starcza na maksymalnie 50 km (tyle udawało mi się zrobić 2 razy), standartowo robiłem na rezerwie 40 km bez żadnego problemu.

Opublikowano

Do sj03 wlewam spokojnie 14 l.

Opublikowano

A wlewając paliwo, nie pakujesz czasem całego pistoletu do zbiornika i czekasz na "odstrzelenie"? Bo takim cudem, to faktycznie możesz się zatrzymać przy 9 litrach.

Niestety, po odstrzeleniu jeszcze ze trzy razy podwyższam pistolet i dolewam do odstrzału.

Miałem myśli, że mogłem mieć jakiś pogięty bak ale nic z tego ;)

Opublikowano

Lej z góry, aż poziom paliwa będzie ponad taką wewn. kryzą, czy jak się to tam nazywa ...

Opublikowano

Tak tylko by tak lać przynajmniej u mnie trzeba lać powolutku inaczej albo od tej kryzy paliwo pryska na boki i pistolet strzela, jedynie jak się go wyjmie i powolutku leje to można nalać praktycznie pod sam korek, ale to niestety trwa.

• Administrator
Opublikowano

Gdzieś tam na forach przebijają się kolejne info nt wersji 2017.

W sumie wiadomo już o tym od kwietnia ale co i rusz pojawiają się nowe przecieki oraz domysły... czy będą zmiany w napędzie, pojemności motoru i co w praktyce oznaczać będzie "tajemnicze" SX (sport) i DX (tourist) ??? :detective::msn-wink:

arton2279.jpg

yamaha_TMax_2017_1.jpg

Na szczegóły niestety przyjdzie zaczekać do jesieni bo na tą chwilę nawet w kraju kwitnącej wiśni nikt nic nie wie...

2686_o.jpg

Jedno jest pewne... właśnie teraz, kiedy piszę te słowa Japanese siedzą i rzeźbią aż miło...

2012_XP500_Scooters_Clay.jpg

... i bardzo dobrze :clapping:

Opublikowano

No to czekamy do jesieni ( dobrze ze to juz tylko kilka tygodni ) :)

• Sympatycy
Opublikowano

Jakie kilka tygodni - kurdę nie strasz. Przecież dopiero otwieraliśmy sezon. :mad2:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Administrator
Opublikowano

Co prawda Sidney na ostatnim koncercie podczas Scooter Festival'u śpiewał: "Yamaha Tmax i basta! Nowy Król tego miasta..." (nie maczałem w tym palców ;)) ...jednak pojawił się nowy kawałek oddający >Szacunek Tmaxowi< grin.gif w wykonaniu Rock Blood'a afro.gif

Kolejny kawałek inspirowany Tmax'em :)

[media]

Opublikowano
W T-Max SJ 06 zbiornik paliwa to 15 L, na pusty wlejesz 16L pod sam korek, (testowałem osobiście) :).

Rezerwa starcza na maksymalnie 50 km (tyle udawało mi się zrobić 2 razy), standartowo robiłem na rezerwie 40 km bez żadnego problemu.

T-Max SJ 09 ma podobny zasięg rezerwy

ceefb59f9fef03db72d28fb4b5f49cc6.jpg

I podobną pojemność zbiornika

12efb0e7d9ed5ed10bbd16ffeb0558f0.jpg

Opublikowano

d5eb519bcd3b30b18f2403698abe236b.jpg

Ustrzelony w Maladze. Sporo tu skuterów. A wszyscy jeżdżą "na Włocha"

4ec567fafe6be7a72abcf8da66692712.jpg

9531838ddee6f4fe13f165fef958ad7d.jpg

Żeby nie było, że to jedyny :-)

• Administrator
Opublikowano

Na pewno nie jedyny ale ogólnie Tmaxów w ESP nie jest tak dużo jak we FR, że o IT nawet nie wspomnę :)

Opublikowano

Czołem załogo!

Potrzebuję dobrej rady;)

Mam kufer - zdaje się, że jest to Kappa 30L.

https://www.bikestar.pl/kufer-centralny-kappa-k30-czarny-monolock.html

W moim t-maxie był metodą chałupniczą dorobiony stelaż, który sprawia wrażenie bardzo lichego i szybko się go pozbyłem, bo przy pierwszej okazji po oparciu przez pasażera, odpadnie ;)

Zatem - potrzebuję stelaża.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie i może polecić taki, który będzie kompatybilny z tym kufrem, który mam?

Idealnie, gdyby w przyszłości dałby radę utrzymać kufer z większym litrażem.

Jedyne stelaże do mojego skutera, które wypluwa mi google:

http://4bikes.pl/kappa-kr45-stelaz-kufra-centralnego-yamaha-tmax-500-01-07-p-7378.html

http://www.moto-tour.com.pl/product-pol-28872-Stelaz-Givi-pod-kufer-centralny-MONOKEY-do-Yamaha-T-MAX-500-01-07-.html

Oba są z płytą monokey, która nie będzie kompatybilna z obecnym kufrem - ma monolock - poza tym mój kufer ma zdaje się uniwersalną płytę, która mogłaby pasować do gołego stelaża.

Tutaj pytanie - czy potraficie i możecie doradzić - co zrobić, co wybrać?

Opublikowano

A ja przy okazji dołączę pytanie czy T-Max 530 i 500 tka mają taki sam pasek wariatora i gdzie zakupujecie takie paski tylko nie kewlar ?

Opublikowano

Odnośnie bagaznika moja rada... Poszukaj oryginalnego Yamahy, mówię na podstawie wieloletniego doświadczenia, kilku Tmaxów oraz prób swoich i innych... Te akcesoryjne GIVI/Kappa nie są zbyt dobre w porównaniu do oryginału.

OEM 5GJ-W0736-00

$_12.JPG

Opublikowano

Z tego co wygooglowałem to 530 ma coś takiego z pasków Wariatora - BANDO 59C176410000 Czy wie ktoś może coś więcej na ten temat?

Może watro dodać te dane w TCHNICZBNYCH jeśli się zgadzaj

Opublikowano

Z tego co wiem pasek do 500 i do 530 jest inny. Jeśli kupować to tylko oryginalny - zawsze najlepszy. Jeśli już masz wkładać coś innego to jak dla mnie tylko Malossi Kevlar ale po co jak cena jest taka sama albo podobna do oryginału.