Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Tajna Sekta Tmaxa

Jakim Tmaxem jeździsz?  

48 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa zwykłe czarne i jeden serwisowy - czerwony.

Ps. Jeśli chodzi o ceny, to nie wypowiadam się. Ich rozpiętość jest kolosalna.

Opublikowano

dzięki. wiem że ciężko dyskutować o ogólnej cenie bo są różne egzemplarze, różnie doposażone itd. ale chodzi mi tylko o zorientowanie się. Weźmy taką dolną granicę. Czy za 16 tyś możliwe jest kupienie dobrego tmaxa z abs'em, z rocznika dajmy na to 2008/09 ?

Opublikowano

Jest możliwe, wystarczy odwiedzić Łódź ?

• Administrator
Opublikowano

Najpierw mechanika

No więc w myśl zasady >albo grubo albo wcale< Tmax w pierwszej fazie streeptease'u.

ad407edd72a60a17.jpg

2ea294695fb256ed.jpg

Lista zlecenia dość długa ale Tmax'owi się to należało :)

Duży przegląd po 50 tkm z regulacją zaworów na ori klamotach

Do wymiany poszło:

- olej silnik

- olej przekładnia

- filtr oleju

- filtr powietrza

- filtr przekładni

- filtr V-belt'a

- płyn chłodzący

- płyn hamulcowy

- tarcze hamulcowe przód

- tarcza hamulcowa tył

- klocki 4 szt przód

- klocki tył

- świece zapłonowe

- opony Dunlop Scoot Smart

Doszły jeszcze drobne usprawnienia nie widniejące w zleceniu.

Czego nie trzeba było robić z typowej "eksploatacji":

- Wszystkie łożyska ok

- Olej w lagach oraz szczelność ok

- Sprawność i szczelność motoru bez zastrzeżeń

- V-belt oraz rolki jeszcze na jakieś 15-20 tkm

- Sprzęgło bez zastrzeżeń

Innych defektów nie stwierdzono :)

Ps. Ciekawostka... Tarcza hamulcowa do SJ06 przednia (1 szt) w Larssonie (symbol 4304563 EBC MD2107C) kosztuje >>KLIK<< 578 zł! Oryginał w ASO po uwzględnieniu rabatu 415 zł.

• Sympatycy
Opublikowano

Grubo, ale czego się nie robi dla miłości do Tmaxa.

Oponki mamy takie same :)

Chyba i ja muszę się powoli przymierzyć do serwisu :msn-cry:

Opublikowano

Zbliżają się wakacje, pora przypomnieć sobie, jak się pakuje walizki na T-Maksa :-)

349461pb85.jpg

cvx0.jpg

Wersja 100% waterproof:

fneg.jpg

Oraz opcja, gdy zabieramy ze sobą żonę:

xk5z.jpg

Opublikowano

Grubo, ale czego się nie robi dla miłości do Tmaxa.

Grzesiu, ja niczego grubego nie widzę, jedynie same części eksploatacyjne.....brawa za jakość dla producenta, jak na taki przebieg......Panie tylko kupować T-maxy!!!

• Klubowicze
Opublikowano

Zbliżają się wakacje, pora przypomnieć sobie, jak się pakuje walizki na T-Maksa :-)

349461pb85.jpg

Czy ja dobrze widzę? Na pierwszej fotce, drugie piętro bagaży postawiono na szybie? W razie uderzenia czołowego działa to jak gilotyna, skracając męczarnie kierownika :P

Edit.. A nie, to przykryto szybą (reklamy na aucie mnie zmyliły)... Ale działa chyba podobnie :P

• Klubowicze
Opublikowano

ja niczego grubego nie widzę, jedynie same części eksploatacyjne.....brawa za jakość dla producenta, jak na taki przebieg....

Musiał ostro po mieście szaleć skoro po takim przebiegu wszystkie tarcze do wymiany.

Co nie znaczy że jest źle tylko było ostro , sprzęt naprawdę fajny.

Opublikowano

......zgoda, bo od czego są Tmaxy....

• Administrator
Opublikowano

53 tkm na maxi w to mojej ocenie dobry wynik jeśli chodzi o zużycie się tarcz z pierwszego montażu.

Tym bardziej, że połowę z tego pojazd przebył w teście długodystansowym... a test ten raczej nie był "jazdą o kropelce" :)

Poza tym jeśli tarcze są już na końcówce a klocki na zupełnym finiszu wtedy wiadomo, że wymieniamy bezdyskusyjnie całość, tj, tarcza + klocek.

• Sympatycy
Opublikowano

Napisałem "grubo" , bo rzadko kto robi na jeden raz tak obszerny serwis. Dobrze, że pasek i wariator nie wymagał wymiany. ?

Opublikowano

Justa jeszcze raz gratuluje zakupu! 5-13 marca bede w PL może polatamy gdzieś całym gangiem;)

• Sympatycy
Opublikowano

Drodzy Koledzy i Koleżanki, członkowie TST,

W związku z faktem, że niebawem (jak tylko warunki meteorologiczne pozwolą) w mojej stajni stanie znany Wam - Black T-Max

c0646e140c7bddefaae2a3914b1e3cd3.jpg

Chciałbym prosić o przyjęcie w szeregi TST. Obiecuję, że dołożę wszelkich starań by wszędzie i zawsze godnie reprezentować TST oraz będę Jej wiernym wyznawcą.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, wpadając już w sidła obłędnej miłości do T-Maxa.

Opublikowano

Wojtku nic dodać nic ująć.

Jestem z Ciebie dumny :).

Opublikowano

Wygląda znajomo :)

Opublikowano

Piękniejsza część TST wita po właściwej stronie :D

• Administrator
Opublikowano

Urbi, dbaj o *Szczerbatka! :batman:

Pielęgnuj i serwisuj jak należy, bo SJ06 z takim przebiegiem i w takim stanie to dziś już rzadkość.

No i witamy w TST :Jumpy:

* nie bierz tego więcej :msn-cry:;)

Ps. No i wymęczyłeś KriSSo. Słyszałeś o określeniu "wymuszenie"? ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Urbi, dbaj o *Szczerbatka! :batman:

Pielęgnuj i serwisuj jak należy, bo SJ06 z takim przebiegiem i w takim stanie to dziś już rzadkość.

No i witamy w TST :Jumpy:

* nie bierz tego więcej :msn-cry:;)

Ps. No i wymęczyłeś KriSSo. Słyszałeś o określeniu "wymuszenie"? ;)

Mariusz, doceniam i między innymi z powodu jego wyjątkowego stanu oraz niepowtarzalności egzemplarza, stałem się właścicielem. Lubuję się w takich unikatach, więc będzie u mnie miał dożywocie. :)

Co do pielęgnacji i dbałości zapewniam, że będzie najładniejszym i najlepszym T-Max'em w całym Zachodniopomorskim, a może nawet i jednym z najładniejszych w Polsce. Dołożę wszelkich starań, żeby tak było i z przyjemnością powalczę o pudło.

* biorę to od dawna i naprawdę przynosi świetne rezultaty w życiu zawodowym jak również pomaga w codziennych obowiązkach. ;)

P.S. Nie ukrywam, że trochę się napracowałem, ale Ty wiesz najlepiej, że WARTO było. ;)

P.S. 1 - od dnia dzisiejszego T-Max nosi przydomek "Night Fury", zdrobniale właśnie "Toothless" ;) - tak nazwał Go mój 6-letni syn.

Opublikowano

A Krissa, to trzeba będzie na Burgmanii oficjalnie wykreślić z szeregów TST i przypieczętować ten fakt podtopieniem go w jeziorku :P

A tak na marginesie, to popatrzcie, jak to jest - jakby ten skuter chciał odkupić ktoś spoza Klubu, to już by był problem, bo to 3 (4?) właściciel. "Pewnie jakiś składany z trzech i jak tylko właściciele się o tym przekonywali, to się go szybko pozbywali!" :frusty:

Opublikowano

Norbert popatrz na mój przypadek. Jestem obecnie 4 właścicielem Blue, chłopak ma najechane 53 tkm. i ktoś kto by patrzył z punktu widzenia "przeciętnego" nabywcy na wstępie odrzuciłby taką ofertę (co prawda muszę się przyznać, że moja pierwsza myśl też była taka, aż wstyd). Ja zakładam, że skut będzie u mnie trochę dłużej niż u poprzednich właścicieli i na razie nie przejmuję się tym.

P.S. Mussol dla mnie trochę za zimno, poczekam jak przylecisz w cieplejszym okresie. Ale na spocie mógłbyś się pojawić ;)

Opublikowano

Dokładnie o tym piszę - lepiej kupić coś z udokumentowaną historią, pomimo wielu km przebiegu czy wielu właścicieli, niż "funkiel nówkę, do kościoła dziadek latał" z przebiegiem marginalnym, ale nieznaną historią.

• Sympatycy
Opublikowano

Urbi przyjmij gratulacje :clapping:

A Kriss ? No cóż, fajny był sekciarz ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Urbi Gratuluję! :) i zazdraszczam.

Dla mnie temat zmiany sprzętu jeszcze na płaszczyźnie marzeń, ale też myślę o SJ06!

Znalazłem w swoim archiwum taką focię, gdzie jest mój sprzęt i Twój obecny :)

b56dacdc0f31d1c1cf410e8e4fef38bd.jpg

• Sympatycy
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za gratulacje i miłe przyjęcie.

Dzisiaj T-Max trafił do garażu.

Patrząc na przebieg trzeba szykować się do wiosennego przeglądu

62fc8bc37211029fb756b431fbde0e2f.jpg

I w wersji nocnej

e01df36b399c093d0cec1efe48cc7908.jpg

A tak prezentuje się w towarzystwie innych skuterów KriSSa ;)

30f449cad17bf4d8635841f0437fbf63.jpg