Gość WojtekU Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam wszystkich Forumowiczów. Od pewnego czasu przegledam to forum i w końcu postanowiłem się zarejestrować.Byłem do jesieni tego roku zapalonym motocyklist? i mmiałem juz kilka motocykli. W końcu przyszedł czas na zakup skutera, czym zreszt? zdziwiłem kolegów od motocykli. Na wiosnę zamierzam kupić nowy skuter i w gre wchodzi Piaggio Beverlly 250 cm (może 400 cm) albo Yamaha X max. Generalnie podobaja mi się skutery na wiekszych kołach. Proszę bardzo Was uzytkowników skuterów o poradę który z wymienionych pojazdów wybrać. Bedę go używał głównie w mie?cie (do pracy na zakupy) co najwyżej na krótkie piknikowe wypady za miasto. Pozdrawiam Wszystkich i licze na pomoc - Wojtek.
Klubowicze Trebor Opublikowano 9 Grudnia 2006 Klubowicze Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witaj, Od czerwca użytkuję Yamahę X-max, przejechałem 5000km, zarówno po mie?cie jak również w trasach bliższych i dalszych. Skuter spisuje się bardzo dobrze. My?lę że twoje oczekiwania spełniał by idealnie. Pozdrawiam, Trebor
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 9 Grudnia 2006 Administrator Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam po raz pierwszy... Oba skutery s? teoretycznie porównywalne. Niestety w przypadku Beverly 250 może być problem z zakupem ponieważ Piaggio PL generalnie ma focha i je?li cokolwiek oferuje lub oferowało to była to 200- tka. Tu masz test: TEST BEVERLY 200 Je?li mam być szczery zdecydowanie bardziej polecałbym X- Maxa 250. Ogólnie skuter w swojej klasie jest jednym z najlepszych. Cenę też ma do?ć atrakcyjn?, jednak minusem jest jego produkcja w Hiszpanii. Nie będę się zbytnio rozpisywał. Wszystko na temat tego maxi- skutera opisałem w poniższym te?cie: TEST X-MAXA 250 Proponuję jeszcze wzia?ć pod uwagę nowego Burgmana 200. Niestety narazie nic ciekawego nie mogę o nim napisać ponieważ dopiero pojawił się na rynku ale pewnie jako? na wiosnę zrobimy te?cik. Narazie wiem jedno- dwusetka (także produkowana w Hiszpanii) jest do?ć droga ponieważ kosztuje praktycznie tyle samo co X- Max . Pierwsza odsłona Burgmana 125/ 200 tutaj: PIERWSZA ODSŁONA BURGMANA 125/200
Gość WojtekU Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Wielkie podziękowania za szybka odpowiedĽ. Powoli skłaniam sie ku X maxowi. W zasadzie to za beverlly przemawiaj? jak dla mnie większe koła ale róznica w stosunku do x maxa nie jest znacz?ca. Jeszcze na korzy?ć którego wypada wielkosć schowka pod kanap?? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
ortos Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 ...kup Beverly 500 pozdr... ortos /miło?nik włoszczyzny/ ps. x-max wg mnie ma do?ć marnej jako?ci "deskę rozdzielcz?"
brzoza Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Sku? się na 650 , a ile miejsca pod kanap? i na niej.
Gość WojtekU Opublikowano 9 Grudnia 2006 Opublikowano 9 Grudnia 2006 beverlly 500 ale chyba trochę drogi, choc nie wiem dokładnie. Prawdopodobnie skuter i tak będę kupował za granica a czytałem że w Italii taniej niz u nas
Gość cosmosquig Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam! Dopiero się zarejestrowałem. Podczepiam się pod temat, bo mam podobny dylemat (ojoj, zarapowałem ). Na chwilę obecn? latam motocyklem, konkretnie Suzi Vstrom. Zamierzam jednak na wiosnę nabyć jaki? ?redniej klasy skuter (200-250ccm, ew. 125ccm gdyby było co? naprawdę fajnego w dobrej cenie). Akurat Piaggio Beverly nie biorę pod uwagę, bo mi się kompletnie nie podoba, ale do?ć poważnie zastanawiam się nad: Burgman 200 - Xmax 250 - Atlantic 250 O Burgmana mam tylko jedno pytanie - czy znacie już ceny w PLN? Cenę w EURo znam, ale boję się, że dystrybutor starym zwyczajem zastosuje przelicznik w stylu 1 EUR = 4,50 pln Pytania o Xmaxa: - jak sobie radzi na dziurach? Słyszałem, że ma do?ć sportow? charakterystykę zawieszenia? Na naszych drogach jedzie się ok, czy może dziury daj? w ko?ć (ogonow?)? - Jakie spalanie? - Ile udało się Wam wynegocjować rabatu przy zakupie? - jak ochrona przed deszczem i wiatrem? Pytania o Atlantic: - te same co XMAX - sieć sprzedaży Apki w Polsce chyba szwankuje? Gdzie udało się Wam kupić ten sprzęt, w jakiej cenie, i jak jest z serwisem? Je?li kto? ma jakie? inne propozycje modeli, to bardzo proszę. Acz chińszczyĽnie raczej mówię 'nie'. Kumpela miała i jest szczę?liwa, że już nie ma. A jak kto? chce sprzedać co? fajnego, to też jestem otwarty. Jednak pod uwagę będę brał tylko sprzęty nie starsze niż 2003, w stanie bdb, zarejestrowane w Polsce i stylistycznie ciekawe, no i od solidnych producentów. Pojemno?ci 125-400. pozdrowienia! ps. Przy okazji chciałbym zaznaczyć, że bardzo podoba mi się serdeczny i pozytywny klimat tego forum. Byle do wiosny, może co? razem polatamy : !OKK
asmo Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Moze wezmiesz jeszcze pod uwage Madisona? Rowniez bardzo ladny skuterek... moim zdaniem moze smialo konkurowac zarowno z Beverly jak i X-Maxem !OKK
Gość PCX Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Pytania o Xmaxa:- jak sobie radzi na dziurach? Słyszałem, że ma do?ć sportow? charakterystykę zawieszenia? Na naszych drogach jedzie się ok, czy może dziury daj? w ko?ć (ogonow?)? - Jakie spalanie? - Ile udało się Wam wynegocjować rabatu przy zakupie? - jak ochrona przed deszczem i wiatrem? Pytania o Atlantic: - te same co XMAX - sieć sprzedaży Apki w Polsce chyba szwankuje? Gdzie udało się Wam kupić ten sprzęt, w jakiej cenie, i jak jest z serwisem? Hmm ... Jako ze posiadam jako jeden z niewielu w polsce Aprilkę Atlantic to co? skrobnę choć posiadam nieco mniejszy silnik (125ccm). Wygoda/prowadzenie. Hmm ... wporównaniu do 50 to porostu ?wietna wygoda i ochrona przed deszczem i wiatrem ... tylko raz udało mi sie "Dobić" zawieszeniem a prowadzenie w zakrętach i na dziurawych drogach jest niezłe choć pod tym względem pewno?ć prowadzenia napewno jest gorsza niż w przypadku motocykla. (zdarza się że tył ucieka, łatwo można co? przytrzeć) Cena/rabaty Kupiłem używkę ... wynegocjowałem 200zł rabatu ... i 10% zniżki na odzież !OKK Serwis/Czę?ci Z tym w polsce jest ciężko bo sieć dopiero się rozwija ... ale nie jest Ľle ... zamienniki można dostać raczej bez problemu ... z charakterystycznymi czę?ciami może być problem. BTW Silnik w 125ccm jest taki sam jak w Runnerze więc sporo czę?ci jest identycznych. Moze wezmiesz jeszcze pod uwage Madisona? Rowniez bardzo ladny skuterek... moim zdaniem moze smialo konkurowac zarowno z Beverly jak i X-Maxem W sumie to też nosiłem się z zamiarem kupna tego skuterka ... ładna stylistyka, silnik Yamahy ... ale mnie bardzo nie pasuje jedna sprawa a mianowicie strasznie słaba jako?ć plastików ... może nie trafiłem na dobre egzemplarze ale w porównaniu z April? madison wypada poprostu Biednie ... (trzeszczy, jakie? dziwne wibracje). No i madison ma jeszcze 1 minus a mianowicie Lusterka ... umieszczone idealnie na wysoko?ci tych samochodowych
drogowiec Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 CosmoSquiq. Witay na naszym forum. Dla kogóżto szukasz skutera? Pozdrówka
pablos Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam wszystkich Forumowiczów. Od pewnego czasu przegledam to forum i w końcu postanowiłem się zarejestrować.Byłem do jesieni tego roku zapalonym motocyklist? i mmiałem juz kilka motocykli. W końcu przyszedł czas na zakup skutera, czym zreszt? zdziwiłem kolegów od motocykli. Na wiosnę zamierzam kupić nowy skuter i w gre wchodzi Piaggio Beverlly 250 cm (może 400 cm) albo Yamaha X max. Generalnie podobaja mi się skutery na wiekszych kołach. Proszę bardzo Was uzytkowników skuterów o poradę który z wymienionych pojazdów wybrać. Bedę go używał głównie w mie?cie (do pracy na zakupy) co najwyżej na krótkie piknikowe wypady za miasto. Pozdrawiam Wszystkich i licze na pomoc - Wojtek. A co z wyjazdami na zloty !OKK .??? Hehehe witay na forum... kup ładny i wygodny .... reszta przyjdzie sama póĽniej .... wtajemniczeni chyba wiedz? o co chodzi.
Gość cosmosquig Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Drogowiec - joł!!! Dla siebie szukam Na Vstromie mi buty w deszczu przemakaj?. Poza tym straż miejska nie pozwala mi parkować sztormiaka na zakazach - chyba jest optycznie za duży (DRZetkę parkowałem bez problemu, najwyżej podchodzili zagadać o Vmax i takie tam). Do tego nie mogę zmieniać biegów w eleganckich butach (się niszcz?), a do roboty na jedynce się nie dotoczę. !OKK No dobra, może się czasem kobicie dam kanap? przejechać, jak prawko zrobi. Ale zasadniczo sprzęta szukam dla siebie. Asmo - tego madisona da się normalnie serwisować u nas? Masz jakie? namiary na serwisy w Małopolsce? PCX - przyznaj się, ile dałe? i za jaki rocznik? Serwis potencjalny mam jaki?tam namierzony, ale szczerze mówi?c szukam opinii w stylu 'czekałem na byle drobiazg pół roku' albo 'pół skutera wymieniłem od ręki'. Co do umiejętno?ci mechaników z lokalnego serwisu Apki nie mam żadnych w?tpliwo?ci, ale nie do końca dowierzam ich zapewnieniom, że każd? czę?ć ?ci?gaj? w 2-3 dni. No i kwestia ceny zakupu do?ć konkretnie mnie interesuje. Je?li Atlantic 250 ma być droższy od Xmaxa, to wybiorę raczej yamahę (czy Suzuki, które chyba będzie jeszcze tańsze?).
jagroski Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Wszystkie trzy skutery maj? włoskie silniki, x-max ma morini!!! a nie jak kto? wspomniał yamahy. Ta nie posiada swoich skuterowych singli!!! Oprócz testu forumowego Yamahy masz jeszcze test w |wiecie Motocykli, numeru niestety nie pamiętam. Przejechałem x-maxem ponad 1 tys.km. i byłem b.zadowolony, ?ladów hiszpańszczyzny brak, nie popsuli jak pierwsze suzuki GS500. W mie?cie jest baaaaaardzo fajny, kufer olbrzymi, zawieszenie pocz?tkowo twarde ale musi się dotrzeć(sic) i wówczas pracuje komfortowo. Z tym docieraniem zawieszenia zabrzmiało dziwnie, ale to prawda, one tak maj?. Ja bym kupił na Twoim miejscu yamahę x-max z prostego powodu, jest przyzwoity importer i duża sieć serwisów. Piaggio i Aprilia niestety choruj? na kiepskich importerów pracuj?cych jak w komunie z łaski. PS Fakt, piaggio 200 jest ładniejsze, ale wolniejsze, słabsze i więcej pali. Mały burgi ma natomiast małe kółka, wiec wszystkie dziury w jezdni Twoje i również wolniejszy. X-maxem bez problemu jedziesz w trasę z normalnymi prędko?ciami, tamte dostana zadyszki.
Gość SzCzApA™ Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 siemka hmmm ja powiem ci tak choc pewnie niemam racji swieta wielkanocne czy boze narodzenie pomidorowa czy ogurkowa itd itp wybieraj sprzecik pod siebie wedle uznania i zostaw opinnie wyjadaczy to ty masz byc z tego squta zadowolony niedaj aby inni ci namieszali w glowie
Gość PCX Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 PCX - przyznaj się, ile dałe? i za jaki rocznik? Serwis potencjalny mam jaki?tam namierzony, ale szczerze mówi?c szukam opinii w stylu 'czekałem na byle drobiazg pół roku' albo 'pół skutera wymieniłem od ręki'. Ja za swoj? Aprilkę dałem 6100zł ... rok produkcji to 2003 ... pierwsza rejstracja To koniec Grudnia 2003 . Stan techniczny dobry (nic nie stuka nie kaprysi i nie zżera oleju, jedyny minus to trochę uszkodzony rozrusznik). Stan wizualny ... tak na 3+ ponieważ plastiki s? trochę porysowane ale wszystkie s? całe i wygl?daj? |wieżo. Przebieg to 11tkm (teraz już 15tkm) ... wygl?da na orginalny (fabryczne opony) . Pozdrawiam PCX
Gość cosmosquig Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Dzięki za opinie! Piaggio i Apka faktycznie odpadły w przedbiegach (PCX, nie obraĽ się - po prostu zadzwoniłem do lokalnego serwisu i po męsku pogadałem o dostępno?ci czę?ci ). Faworytem jest Xmax, może się to zmienić tylko w sytuacji, gdy panowie z Suzuki zaproponuj? duuuuży rabat na Burgmana 200. Szczapa, nie masz racji Ja tu nie proszę, żeby kto? kupił mi skuter za moje pieni?dze, tylko konkretnie pytam o konkretne sprzęty. Możesz mi wierzyć, że decyzję podejmę sam i to na trzeĽwo Niemniej opinie użytkowników s? zawsze bardzo bardzo pomocne i cieszę się, że takie tu uzyskałem (także na PW - dzięki chłopaki!!).
Gość APTO Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Ja polecam Aprilię, mam juz trzeci? i wszystkie trzy ?wietnie sie spisywały Fakt niezaprzeczalny to długie oczekiwanie na akcesoria jak się kupuje przez polskiego dystrybutora ale i na to s? sposoby Pozdr. APTO
asmo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 jedyny minus to trochę uszkodzony rozrusznik Ehhh... myslalem, ze tylko ja mam ten problem, a okazuje sie, ze to normalka w tych silnikach Tyle tylko, ze ja mam niby 25k przebiegu
Gość Michał Kupczyk Opublikowano 15 Grudnia 2006 Opublikowano 15 Grudnia 2006 jedyny minus to trochę uszkodzony rozrusznik Terkocze? Przy uruchamianiu? Trzy stalowe roleczki klinujace sie na biezni sa zabrudzone- slizgaja sie. Trzeba przeczyscic. Zerknij do archiwum - komus opisywalem jak to sie robi. Michal
Gość PCX Opublikowano 15 Grudnia 2006 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Terkocze? Przy uruchamianiu?Trzy stalowe roleczki klinujace sie na biezni sa zabrudzone- slizgaja sie. Trzeba przeczyscic. Zerknij do archiwum - komus opisywalem jak to sie robi. Hmm ... Ciekawe ... W sumie to rozrusznik działa bez problemu (tylko raz czy 2 niechciał załapać) ale jak się odpala to co? się tłucze i dzwoni ... po zatrzymaniu rozrusznika wszystko wraca do normy. Domy?lałem się że to nic wielkiego ale najgorsze jest to że trzeba rozebrać cały tył żeby się do tego dobrać ... Tak szczerze to ?rednio mi się widzi robota z tym zwłaszcza że warunki mam ?rednie ... no i pogoda nie sprzyja siedzeniu w garażu Piaggio i Apka faktycznie odpadły w przedbiegach (PCX, nie obraĽ się - po prostu zadzwoniłem do lokalnego serwisu i po męsku pogadałem o dostępno?ci czę?ci ). Ja się wcale nie gniewam ... czę?ci to istotny problem w Polsce ale jak się dobrze poszuka to wszystko się znajdzie ... potrzeba tylko czasu
jagroski Opublikowano 17 Grudnia 2006 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Ale Cię na burgim wytrzęsie na tych malutkich kółkach.
Gość Izzy Opublikowano 17 Grudnia 2006 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Ale Cię na burgim wytrzęsie na tych malutkich kółkach. A na X-maxie o lito?ć będzie błagał kręgosłup. Jagroski wspominałe?, że z czasem zawieszenie się nieco "ucywilizowało", zapewne jeĽdziłem Maxiem już po Twoim te?cie tak więc szczerze współczuje tych pierwszych kilometrów !scooter No ale za to Yamaha prowadzi się bajkowo i nie licz?c kilku detali jest super sprzętem w tej klasie.
jagroski Opublikowano 18 Grudnia 2006 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Kręgosłup dostaje po kręgach w każdym pojeĽdzie z nogami do przodu, więc jedynym ratunkiem większe koła. !OKK Nie rozumiem o co Ci chodzi z X-maxem, nie jest taki twardy i zawsze możesz sofn?ć nogi na podestach na modłę motocyklow?. !scooter
Olsen Opublikowano 26 Grudnia 2006 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Kręgosłup dostaje po kręgach w każdym pojeĽdzie z nogami do przodu I wła?nie tego się najbardziej obawiam - że jak sobie sprawię maksiskuter, to mnie kręgosłup będzie nap*****lał po każdej jeĽdzie.
Rekomendowane odpowiedzi