Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta jest interesująca? Cz. 2 . Zapytania o ogłoszenia.

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Witam

Piszę  imieniu szwagra. Napalił się na  sprzęt https://www.olx.pl/oferta/daelim-125-delfino-otello-2009r-z-niemiec-a1-b-CID5-IDl4B2U.html#8a611cd6b8 . Może ktoś miał do czynienia z tym sprzętem, proszę o opinie. Będę bardzo wdzięczny, lub ktoś ma godny polecenia sprzęt 125 za ok 3,5 tys.

7 minut temu, kris02 napisał:

Opublikowano
13 godzin temu, kris02 napisał:

Hmm. Ta cena... Cena Czyni Cuda...

Model Delfino i Otello robili z silnikiem 100 chłodzodzonym powietrzem i z silnikiem 125. Śmigałem pół roku Daelimem z tym silnikiem ale w innym modelu -  S2. Silnik chłodzony olejem, małej mocy, na dłuższych trasach się zbyt przegrzewa. (jak jedziesz z 250-tkami).

Pamiętam,  że były spore problemy z akcesoriami i częściami zmiennymi, nie wiem jak jest z tym dzisiaj. Skuter raczej na dojazdy w mieście do pracy. Do tego małe koła.  W trasie wymięka... chyba, że jedziesz z innymi 125-tkami (ale nie z Hondą Forzą)

Dodano - kris: za 3.5 tysiaka to godnego sprzętu raczej nie kupisz.!  Będzie miał swoje lata i duży przebieg... te małe silniczki to po latach są zajechane. Wystarczy dołożyć jeszcze ciut i brać 2-3 letnią 125-tkę z naszego rynku. Mnóstwo jest tego do wyboru po kierownikach którzy zdali Prawo Jazdy i przesiedli się na większe maszyny. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 6.11.2017 o 13:01, tacim napisał:

Piitersonn handlarz jak handlarz jak moją SW_T400 oglądał chłopak (w zasadzie całkiem miły) i znalazł otarcie na stopce centralnej i mówi do mnie motocykl był położony- mało na trawnik nie padłem.    

Witam,

Tak się składa, że znam tego w zasadzie całkiem miłego chłopaka;)

Skuter delikatnie leżał na lewym boku, o czym świadczą też ślady na plastikach i deklu. Sam sprzedający to przyznał. Sprawa zupełnie niegroźna, wywrotka raczej parkingowa. Ale fakt jest faktem, że przycierka na centralce nie wzięła się z kosmosu.

Więc myślę sobie, że zanim ktoś zacznie wypisywać pierdoły na forum, bądź co bądź eksperckim, niech zastanowi się 2 razy. Uniknie upadku na trawnik:)

• Sympatycy
Opublikowano
10 godzin temu, ŻABA napisał:

Ale fakt jest faktem, że przycierka na centralce nie wzięła się z kosmosu.

Centralkę można przytrzeć przy dużym nachyleniu w zakręcie, także różnie może być. 

Opublikowano

Centralkę można przytrzeć przy dużym nachyleniu w zakręcie, także różnie może być. 

Np. 90 stopni:lol:

Opublikowano

Panowie, Zaba nie jest greenhornem i niejeden jednoślad już "oglądał". Znam go długo, bo ponad 10 lat i nie wierzę, żeby "z igły robił widły" ...

Opublikowano

Czytam ten wątek ze zdziwieniem. Coraz częściej mam wrażenie, że jednak skuter kupiony na forum, od forumowicza tak bardzo polecany przez Wszystkich nie pozostaje jednak bez wad, wad ukrytych :mellow: smutne to bardzo.

Opublikowano

Forumowiczem może zostać każdy... Wystarczy tylko wypełnić 3 rubryczki i poczekać na aktywację konta... Z tego co wiem, na portalach sprzedażowych jest podobnie...

Jeśli kogoś znam, to mogę o nim coś napisać. a jeśli nie znam, to nawet "złote góry" może mi obiecywać za... , no i co z tego ? :D ...

Dlatego sformułowanie: "skuter od forumowicza" niewiele dla mnie znaczy. Co innego gdyby było "skuter od Klubowicza" To zobowiązuje i nobilituje w jakiś sposób do sprzętu i kontaktu.

Opublikowano
11 minut temu, dr.big napisał:

Forumowiczem może zostać każdy... Wystarczy tylko wypełnić 3 rubryczki i poczekać na aktywację konta.

W drugą stronę też to działa, i może powinno być zastosowane, tak dla równowagi i oczyszczenia atmosfery forum. Podobno nie liczy się ilość, tylko jakość.

Opublikowano

Wydawało mi się, że już jasno napisałem: "... forumowiczem może zostać każdy..." :horse: ...

PS. A co do skuterów tu oferowanych, oczywiście staramy się mieć delikatną kontrolę nad kryteriami tych oferowanych, ale nie możemy "gwarantować" za jakość sprzętów.

Opublikowano

Przepraszam bo zgubiłem wątek,  Żaba jaki skuter oglądałeś ? Co tam się  nie zgadzało?  

Opublikowano

Oglądałem białą SW-T 400 z Oleśnicy. Generalnie zgadza się wszystko, natomiast w mojej ocenie skuter zaliczył jakąś niegroźną przewrotkę na lewo (nie szlif). Więc nie bardzo rozumiem, czemu sprzedający miałby padać na trawnik z tego powodu albo rwać szaty. Są ślady i tyle. Więc albo można otwarcie rozmawiać o tym, albo obrażać się jak dziecko.

Opublikowano
2 godziny temu, BURISMAN napisał:

Czytam ten wątek ze zdziwieniem. Coraz częściej mam wrażenie, że jednak skuter kupiony na forum, od forumowicza tak bardzo polecany przez Wszystkich nie pozostaje jednak bez wad, wad ukrytych :mellow: smutne to bardzo.

Tu się nie ma co smucić tylko jak coś sie kupuje to trzeba oglądać i swoje wnioski wyciągać, na forum mnóstwo jest rad jak to zrobić dobrze albo chociaż jak spróbować dobrze kupić. Zasada jest jedna sprzedajacemu zależy na sprzedaży i dobrej cenie i to zawsze będzie swojego rodzaju „pojedynek”.  Każdy ma swoje zdanie na temat sprzedaży i zakupu ale z jednym chyba wielu się zgodzi, że sprzęt bez zadnych obcierek i rys to taki co albo stał w garażu zamiast jeździć albo był lakierowany niedawno, pomijam niedzielnych kierowców i kierowników. Odpryski od kamieni na lakierze, czy rysy od mycia i polerki kolor też się starzeje z czasem i blaknie od słońca. To są normalne objawy i ślady na używanym sprzęcie, który ma swoją historię. Brak śladów to brak histori i to powinno budzić w nas czujność przy zakupie. IDEALNY OD KOBIETY , PRAWIE BEZ PRZEBIEGU NIE MA NAWET RYSKI. Kupilem SYMa 2009 od starszego pana, ktory stwierdzil że czas sprzedać bo już zdrowie nie pozwala na dalszą jazdę i też są ślady po wywrotce i luz na czaszy na kierownicy coś na silikon poskładane. Nic poważnego ale ślady są bo na te lata ma juz swoją historię prawdziwą nie wymyśloną.

Opublikowano
3 godziny temu, ŻABA napisał:

Są ślady i tyle. Więc albo można otwarcie rozmawiać o tym, albo obrażać się jak dziecko.

I wszystko jasne, dla mnie dalsza dywagacja na temat tego egzemplarza to już tylko biciem piany. Forum to miejsce w którym wszyscy jego użytkownicy powinni się szanować, przynależność do tej społeczności nobilituje do pewnych honorowych zachowań, jak widzę nie każdy to ogarnia.

Opublikowano

Skuter się przewraca na bok na postoju trzaskają plastiki waga robi swoje. Czasem nic wielkiego się nie stanie mój mi ślizgiem na boku poszedł 10 metrów i jeśli chodzi o plastiki tylko czacha się przytarła i to bardzo delikatnie, zaczepy całe nic nie połamane. Uderzenie przejęła kierownica i choć nie było śladu to się skrzywiła ona i półka (sztyca) Wymiana tych elementów i nowych łożysk główki ramy to był duży koszt. Sama naprawa zeszlifowanych plastików to pikuś.

Nie ma reguły na przewrotkę i kategorię uszkodzeń. Ja jak upadłem oczyma wyobraźni widziałem potrzaskane plastiki jeszcze nie myślałem o sobie działała adrenalina. 

Czy skuter po przewrotce i naprawiony jest gorszy? Bo odnoszę wrażenie, że to już padlina :D

20170330_174001.jpg

20170330_174050.jpg

Opublikowano

Wszystko zależy od uczciwości sprzedającego ale tez od zdrowego rozsądku kupującego.Z jednej strony sprzedający stara się ukryć (czasami) rożne wady sprzętu a z drugiej kupiec na wiadomość że skuter czy moto leżało na boku zakłada,że wszystko było połamane,rama prostowana lub spawana z dwóch.Ja swojego burka sprzedając informowałem,że leżał że jest malowany,pokazałem kupcowi zdjęcia uszkodzeń (małych zresztą) bo uważałem że tak trzeba - i tyle.

Opublikowano

Większość z nas kupuje używane skutery czy samochody. Nie ma reguły bywa, że sprzedający sam nie wie, że za chwilę coś odmówi posłuszeństwa w starym sprzęcie. Wydaje mi się, że w większości dbamy o swoje bezpieczeństwo oraz pielęgnujemy nasze kochanki i nie mam tu na myśli przykrywania pokrowcem na zimę w garażu. 

Wiele razy słyszałem, że nowe salonowe pojazdy były uszkodzone w transporcie i przed sprzedażą naprawione, a informacja taka ukryta przed kupującym (bywały naprawy poważne). Proszę się nie dziwić, że ktoś jak sprzedaje stary pojazd nie mówi o czymś kupującemu. Musimy być czujni a i tak wszystkiego nie wyłapiemy w trakcie oględzin. Ja z każdym zakupem jestem bogatszy o nowe doświadczenia, a i tak wiem, że umrę nie wiedząc wszystkiego.

Opublikowano
23 godziny temu, 1912michał napisał:

(...)Czy skuter po przewrotce i naprawiony jest gorszy? Bo odnoszę wrażenie, że to już padlina :D (...)

Oczywiście, że nie :) . Jednak jeden szuka skuta bez przysłowiowej ryski, a drugiemu optyka niewiele przeszkadza, bo najważniejsza jest np. mechanika czy cena. Każdy ma swoje preferencje i kryteria poszukiwań.

Ps. Dużą rolę odgrywa też przebieg, wiek sprzętu i sposób jego użytkowania przez ten czas, liczba i "jakość" wcześniejszych właścicieli, specyfika robionych tras oraz kilka innych czynników ;) ...

Opublikowano

Więc żeby zakończyć wątek - ślady, o których pisałem, są niewielkie i w mojej ocenie żadna krzywda temu pojazdowi się nie stała. Zgadzam się z przedmówcami, że każdy pojazd ma swoją historię, a rysy mogą się trafić i w salonie.

Natomiast nie rozumiem, czemu sprzedający się obrusza, gdy kupujący pyta, skąd się owe ślady wzięły.

Opublikowano

Conan to jest Burgman od Andrzeja (andrzejSkoczow) ,sam osobiście w nim przerabiałem światła by świeciły po odpaleniu ,w lusterkach kierunki i pozycyjne na LED z modułami,kanapę przerabiał Seba 500 ,pisz do Andrzeja to o reszcie Ci opowie :)

Opublikowano

Dzięki Marcin. 

Opublikowano
53 minuty temu, jacek78 napisał:

witam jestem tutaj od niedawna i nosze się z zamiarem kupna Burgmana 650 .

Co sądzicie o tym? Bo właśnie jutro jadę po takiego ..

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-burgman-650-executive-2014r-zarejestrowany-4tys-km-kufer-nowy-model-ID6z29hi.html

brakuje naklejki "ABS" z prawej strony błotnika, hmm...? Według mnie powinna tam być.

Ale niech się wypowiedzą jeszcze właściciele Burgmana w tym lakierze - matowym !

Opublikowano
Dnia 1.12.2017 o 20:53, MISIEK napisał:

brakuje naklejki "ABS" z prawej strony błotnika, hmm...? Według mnie powinna tam być.

Ale niech się wypowiedzą jeszcze właściciele Burgmana w tym lakierze - matowym !

a gdzie mogę coś po nr. vin sprawdzić ?

jeśli chodzi o naklejkę to niestety nic niewiem jechałem nim i wszystko niby ok . Wczoraj go zakupiłem .