Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta jest interesująca? Cz. 2 . Zapytania o ogłoszenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.10.2017 o 21:22, okrągły napisał:

Co racja to racja,jadę w czwartek zobaczyć to cudo,pogoda ma być ok to myślę że po jeździe coś się wyjaśni.

T-Max nie należy do skuterów których się nie lubi i sprzedaje się prawie nie jeźdżony,  już po kilku sezonach,  z przebiegiem 375 km/miesiąc.  Dlatego trzeba być czujnym przy takich okazjach. Sprawdź kolego dokładnie plastiki czy mają zaczepy, czy nie są poklejone, co mogłoby uniemożliwić normalne rozebranie i potem złożenie skutera.

Opublikowano
20 godzin temu, Łuki napisał:

Czy 100 tysięcy przebiegu na Piaggio MP3 400 to bardzo dużo? W sumie wychodzi na 9 lat jakieś 11 tyś/rok. Przebieg bardzo realny, bo ja autem robię 35k rocznie. Jak sprawują się silniki X9 ?

Zastanawiam się, patrząc na oferty skuterów z roczników poniżej 2010 kto kręci liczniki. Sprzedawca we Francji czy Polacy... Bo 20k dla maszyny się sprzed 10 lat to śmiesznie mało. 

W gilerze fuoco mam 29tys i nie widac szczegolnych oznak zuzycia. Nie jestem wlascicielem od nowosci ale przebieg wydaje sie byc prawdopodobny. 

Z przebiegami bywa roznie, szczegolnie w jednosladach, ja przez ostatnje 12 miesiecy zrobilem mniej niz 2tys...

Opublikowano
20 minut temu, kupusso napisał:

http://allegro.pl/honda-sw-t-400-s-wing-1600km-salon-polska-nowa-i6987871513.html

Jeśli jest taki jak opisuje właściciel to cena jest adekwatna do stanu czy przesadzona? Ile może być wart taki skuter?

Zapewne zauważyłeś, że moto z tego rocznika to połowa tego co koleś chce. Biorąc pod uwagę, stan i przebieg może być minimalnie droższa ale nie dwukrotnie.

Dnia 11.10.2017 o 23:10, Łuki napisał:

Czy 100 tysięcy przebiegu na Piaggio MP3 400 to bardzo dużo? W sumie wychodzi na 9 lat jakieś 11 tyś/rok. Przebieg bardzo realny, bo ja autem robię 35k rocznie. Jak sprawują się silniki X9 ?

Zastanawiam się, patrząc na oferty skuterów z roczników poniżej 2010 kto kręci liczniki. Sprzedawca we Francji czy Polacy... Bo 20k dla maszyny się sprzed 10 lat to śmiesznie mało. 

100 tys to raczej dużo dla każdego skutera (no może poza Hondą Silver Wing) i na pewno musisz się liczyć z remontem, ale masz przynajmniej pewność, że przebieg jest bardzo realny a nie jak większość w tym wieku w przedziale między 20 a 30 tys. Ja skuterami robiłem rocznie między 15 a 20 tys.

Opublikowano
8 godzin temu, kupusso napisał:

http://allegro.pl/honda-sw-t-400-s-wing-1600km-salon-polska-nowa-i6987871513.html

Jeśli jest taki jak opisuje właściciel to cena jest adekwatna do stanu czy przesadzona? Ile może być wart taki skuter?

To jest skuter mojego kapryśnego szefa. Mogę zaręczyć za przebieg, znam go od dziecka. Stoi w garażu i namówiliśmy go żeby sprzedał, ale jak widać nie bardzo chce się z nim rozstać. Jak szukałem to nie było, ale zawsze można zmienić, czy ktoś coś wie, albo ma niedaleko? https://www.otomoto.pl/oferta/gilera-nexus-500-nexus-125-rok-2009-atlantic-500-burgman-400-piaggio-x9-x8-silver-wing-ID6zbS70.html.

Opublikowano

Kolega tacim też ostatnio wystawiał sw-t400 - z 3 razy mniejszym przebiegiem niż ta czarna, w porównywalnej cenie;) Na dzień dobry opony do wymiany - kilka stówek trzeba doliczyć.

Opublikowano

Temat jak rzeka,  skuter ładny, stan również, niestety starszy rocznik i cena z kosmosu. Cóż ja bym jej za te pieniądze nie kupił z prostego powodu. Honda sama w sobie ma dobry silnik, pisano tu już o tym wiele razy, więc przebiegi 50 tys nie są większym problemem dla tych maszyn. Taki skuter z tego rocznika, zadbany i z przebiegiem 30-50tys można już kupić za ok. 10-12 tys. Pozostaje nam suma co najmniej 4 tys, które wolałbym włożyć w ten tańszy z tego samego rocznika i byłbym pewny jego stanu, niż kupić tą okazję (okazję dla sprzedającego) :D W tej okazji trzeba na wstępie wymienić opony, nie dlatego że są zużyte, bo pewnie nie są, tylko dlatego że są stare. To kolejny wydatek ok. 1000- zł, do tego dojdą oleje, filtry, itp i robi się dużo więcej, a rocznik pozostaje ten sam ;). Skuter nie jest wieczny, kiedyś będziemy chcieli go sprzedać ;).

Dnia 13.10.2017 o 10:29, kupusso napisał:

Opublikowano

Cześć,

Ja za troszeczkę  mniejsze pieniądze kupiłem SW T 400 z 2010 r z pierwszą rejestracją w '13. Chciałem z polskiego salonu i od pierwszego właściciela, no i mam. Chciałem z małym przebiegiem, no i miała 3 tyś (teraz prawie 9 tyś.) Kupiłem prawie nówkę ale śmiganą :)

Burisman masz rację, bez wymiany opon nie obejdzie się na wiosnę, bo są jeszcze fabryczne. Muszę zmienić płyny, może akumulator po zimie padnie, bo też oryginalny....

Wszystko to nic, bo kupiłem taki jaki chciałem kupić :) a o kupca będę się martwił za jakiś czas, ale do tego czasu mam zamiar utrzymać ją w bardzo dobrym stanie, tak żeby ktoś chciał za to zapłacić 1-2 tyś więcej od ceny rynkowej. Może się uda, ale to za jakiś czas....

Mój kolega mówi "nie dobre, to co dobre, a to co kto lubi" może podobnie jest i z tą ofertą.

pozdrawiam Wszystkich z Białegostoku. :)

Opublikowano

8-9 lat to okres kiedy w każdym pojeździe zaczynają tracić właściwości wszelakiego rodzaju gumki, tworzywa a to nie tylko opony bo tego jest cała masa. Za 20 tys z grubsza licząc to można już myśleć o nowym np Xcitingu 400.

Wg mnie ta Honda drogo wychodzi no chyba że ktoś tylko o takiej marzy.

Opublikowano
Godzinę temu, Yazinz napisał:

Cześć,

Ja za troszeczkę  mniejsze pieniądze kupiłem SW T 400 z 2010 r z pierwszą rejestracją w '13. Chciałem z polskiego salonu i od pierwszego właściciela, no i mam. Chciałem z małym przebiegiem, no i miała 3 tyś (teraz prawie 9 tyś.) Kupiłem prawie nówkę ale śmiganą :)

Burisman masz rację, bez wymiany opon nie obejdzie się na wiosnę, bo są jeszcze fabryczne. Muszę zmienić płyny, może akumulator po zimie padnie, bo też oryginalny....

Wszystko to nic, bo kupiłem taki jaki chciałem kupić :) a o kupca będę się martwił za jakiś czas, ale do tego czasu mam zamiar utrzymać ją w bardzo dobrym stanie, tak żeby ktoś chciał za to zapłacić 1-2 tyś więcej od ceny rynkowej. Może się uda, ale to za jakiś czas....

Mój kolega mówi "nie dobre, to co dobre, a to co kto lubi" może podobnie jest i z tą ofertą.

pozdrawiam Wszystkich z Białegostoku. :)

Napisałeś prawie to samo co ja :D i kupiłeś skuter tak samo jak ja, sercem a nie z rozsądku, to ma swoje dobre strony, bo bardziej kochamy to co kupiliśmy, patrzymy na to zupełnie inaczej, nie przez pryzmat pieniędzy, które w życiu nie są najważniejsze. Kupiłeś skuter młodszy o 1 rok, a wg daty rejestracji o 4 lata i zapłaciłeś mniej, więc sam widzisz, że to nie jest okazja, no przesadzam jest, ale dla sprzedającego :D. Nie znam gościa i nic mi do tej sprzedaży, ale realia cenowe są takie jakie są i nikt nie zapłaci więcej jak nie musi, pisaliśmy tu już o tym na forum kilka razy. Sprowadzane z zagranicy skutery wyryły poziomy cenowe, i nasze krajowe dla wielu przestały być atrakcyjne, mimo znanej historii i przebiegów, tak samo jak skuter z forum, bo rożnie te skutery są użytkowane, na forum też nie każdy dba o swój sprzęt tak jakby się nam wydawało i jak o tym tu piszemy ;). Każda transakcja rządzi się swoimi prawami, trzeba sprawdzać by mieć pewność, same zapewnienia właściciela nie dają 100%, ocenić trzeba samemu stan rzeczywisty, a to już takie łatwe nie jest :unsure:.

W tej konkretnej sytuacji cena jest o 80% wyższa od średniej rynkowej, więc warto o tym pomyśleć. Jeżeli ten sam model z tego samego rocznika mogę kupić za 6-7 tys taniej, to ja bym sie nie zastanawiał, zaoszczędzone pieniądze to spory zapas na zakup części, wymian oleju, opon i wielu innych rzeczy niezbędnych by każdy inny skuter doprowadzić do stanu jak nowy, ale może się mylę :(.

Opublikowano
Dnia 13.10.2017 o 18:54, pawelp napisał:

Kolega tacim też ostatnio wystawiał sw-t400 - z 3 razy mniejszym przebiegiem niż ta czarna, w porównywalnej cenie;) Na dzień dobry opony do wymiany - kilka stówek trzeba doliczyć.

OT hehe moja ma kufer :) 

Burisman nie mylisz się, ale POLSKA to dziwny kraj a może nie kraj tylko część kupujących. Często jest tak, że ktoś woli dodać tysiaka czy dwa aby mieć część za 200 zł wymienioną -a sami tego nie zrobią. 

• Klubowicze
Opublikowano

Brak emblematów, w odblaskach światła lakier wygląda na lekko "pofalowany", więc na bank malowana. Kwestia tylko tego, z jakiego powodu. We Francji i Włoszech nie wszyscy dbają o skutery, więc może tylko była mocniej "zmęczona"...

Opublikowano

Handlarz dobrze znany na forum. Ogólnie bardzo pozytywnie jednak jak w przypadku kaz5dego używanego egzemplarza decyduje stan danej sztuki.

Opublikowano

Kiedyś coś u niego oglądałem, w opisach wszystkie są w bardzo dobrym stanie i z oryginalnym przebiegiem. Stan jest różny, dokładnie umyte i przygotowane do sprzedaży, to fakt. Więc wycieki nawet jak są jakieś to na pewno szybko ich nie zlokalizujesz. Przebieg określa na podstawie zużycia elementów a nie książek serwisowych czy faktur, więc pisanie, że oryginalny jest lekko przesadzone. Rzadko która sztuka u niego ma więcej jak 30 tys. Zbieg okoliczności? Nie sądzę. Zawsze godzi się na wizytę w serwisie, ale jedyne czym ryzykuje po takim przeglądzie to tylko tym, że go nie sprzeda akurat temu kupującemu :)

Przebiegi podobno wpisuje na fakturę, tak twierdzi - w przeciwieństwie na przykład do Armed-Bike na Puławskiej gdzie z przebiegami na fakturę jest problem, przynajmniej kiedyś tak było. 

Opublikowano

Przy tego typu usterkach trzeba brać pod uwagę najgorszą możliwą opcję czyli wymianę najdroższych cześci, które mogły odmówić posłuszeństwa. 

Tak na prawdę skala uszkodzeń nie jest znana więc wszystkiego można się spodziewać. 

Opublikowano

Trudno coś konkretnego na podstawie tych zdjęć powiedzieć.Sprzedający konsekwentnie pokazuje tylko prawą stronę skutera a ta nie wygląda źle, plastiki są dobrze spasowane,nie widać nic odstającego,niedokręconego itp.Nie widać lewej strony więc nie wiadomo jak wygląda,nie widać tarcz hamulcowych więc nie wiadomo w jakim są stanie.Skuter ma fajną szybę,co do tłumika nie będę się wypowiadał bo nie znam

Opublikowano
Dnia 22.10.2017 o 17:32, Wiseguy napisał:

Zna ktoś może tego handlarza a może oglądał tą Forzę, warto się wybierać przez pół Polski żeby oglądać czy od razu sobie odpuścić?

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-nss-forza-250-125-ID6z7FR2.html

Kupiłem u niego dwa skutery, ostatni to Majesty 400 z której jestem bardzo zadowolony. Ogólnie to jak każdy handlarz do końca prawdy nie powie :D jak zawsze sprzęt trzeba dobrze obejrzeć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piitersonn handlarz jak handlarz jak moją SW_T400 oglądał chłopak (w zasadzie całkiem miły) i znalazł otarcie na stopce centralnej i mówi do mnie motocykl był położony- mało na trawnik nie padłem.    

• Użytkownicy
Opublikowano

poszukaj Kolego wpisów o D&D Radom, ul. Kasztelańska - jest tego tu trochę..