Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pocieszny chłopak :)

I nie mogłem się powstrzymać, nawet jeśli było.

Pocieszna dziewczynka :clapping:

[media=]

i jeszcze to w temacie: jak funkcjonują motocykliści zimą?? ( to ten sam pokój i moto )

Opublikowano

Popatrzcie teraz na ten filmik ...

[media=]

[/media]

Przeraził mnie ten filmik. Takie sceny odbierają chęć do wsiadania na skuter.

Opublikowano

90 procent sytuacji przedstawionych na tym filmie wynika z bezmyślności kierującego jednośladem lub zbyt dużej szybkości - niestety jeżdzenie zobowiązuje do myślenia i ten filmik powinien do tego przekonać (i dodatkowo do myślenia za innych)

Opublikowano

To chyba kwestia dalekowschodniej kultury. Na poniższym filmiku, jeszcze bardziej drastycznym widać to samo. Nie do pomyślenia. :frusty:

Aż się nóż w kieszeni otwiera.

• Klubowicze
Opublikowano

Co za debile,ręce opadają

Opublikowano

Sam ma córkę w wieku 7 lat i nie wyobrażam sobie przejść obok jak dziecku ( jakiemukolwiek ) dzieje się krzywda. Chore społeczeństwo.

W sumie jak tak patrzę na te filmiki to już znam historię skuterów zanim przyjadą do kraju. :detective:

[media=]

[/media]
Opublikowano

Witam,jeśli chodzi o film z udziałem dziecka to nie umiem tego pojąć jak tak można,

widocznie ich jest tak dużo że u nich to norma,smutek ,tragedia,żal.

Ręce opadają.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli komuś brakuje emocji ;)

Opublikowano

SPÓJRZ DWA RAZY W LUSTERKA!

ELVIS kiedyś szukał przetłumaczonego filmiku więc znalazłem

• Klubowicze
Opublikowano

Jak powstaje Honda:

[media=]

[/media]
Opublikowano

Tak leżę i choruję i przeglądam filmy

Tym musze się podzielić

Powinny te jelonki im tak zrobić J Jestem za

Uwaga troche nie dla dzieci

Opublikowano

Moim zdaniem to nie jest śmieszne, ale zastanawia mnie jakim cudem to moto tak przekoziołkowało...

https://www.youtube.com/watch?v=Q15vqg-cwnI

Tak leżę i choruję i przeglądam filmy

Tym musze się podzielić

Powinny te jelonki im tak zrobić J Jestem za

Uwaga troche nie dla dzieci

Ja tam bym się nie obraził jeżeli jakiś myśliwy wybrałby się w okolicę mojej działki i zniechęcił dziki do rycia pod płotem :)

Opublikowano

Moto przekoziołkowało, bo gościu postawił je na przednim zbyt mocno. Rączki słabe, przesunął się do przodu i już.

Opublikowano

Moto przekoziołkowało, bo gościu postawił je na przednim zbyt mocno. Rączki słabe, przesunął się do przodu i już.

Pewnie tak. Teoretycznie jadąc na moto w zasadzie w ogóle mógł nie obciążać rąk przy hamowaniu.

Ech... technika jadzy :D

• Klubowicze
Opublikowano

Pewnie tak. Teoretycznie jadąc na moto w zasadzie w ogóle mógł nie obciążać rąk przy hamowaniu.

Możesz rozwinąć swoją myśl ?

Bo na ścigu ZAWSZE masz obciążone ręce ze względu na pozycję.

A już przy hamowaniu przednim hamulcem ( a to jak wiadomo podstawowy hamulec) to obciążenia na ręce są bardzo duże.

Ech.....znafcy :frusty:

Opublikowano

Na sportach nie jeździłem. W ogóle doświadczenie na większych moto mam raczej małe (kat A zrobiłem jesienią). Na to co napisałem zwrócił mi uwagę Tomek Kulik (jeden z lepszych instruktorów od doszkalania w Wawie). Hamując najlepiej zaprzeć się nogami o bak/mocniej objąć nogami bak (trudno to opisać) i nie obciążać kierownicy. Znacznie zwiększa to stabilność jazdy podczas hamowania.

Teoria ta z oczywistych względów nie dotyczy skuterów.

Edit: Jakoś umknęło mi ostatnie zdanie twojego posta. Proponuję żebyś epitety typu "znafca" zostawił dla swoich kolegów i znajomych.

Ech, kultura osobista...

• Klubowicze
Opublikowano

Na sportach nie jeździłem. W ogóle doświadczenie na większych moto mam raczej małe (kat A zrobiłem jesienią)

Krytykujesz technikę jazdy.

Wygłaszasz teorię o " nie obciążaniu rąk na kierownicy" ( a na motocyklach typu naked czy sport pozycja jest mocno pochylona na kierownicę )

A potem sam przyznajesz że doświadczenia nie masz żadnego !!!!!!!!! ( ja na motocyklach jeżdżę od 1988 roku i parę kilometrów zrobiłem )

Ten konkretny przypadek to nie zwykłe hamowanie tylko awaryjne i jak widać w ostatnim momencie pojawił mu się skuter przed nosem. Za duża prędkość + paniczne !!! ściśnięcie klamki przedniego hamulca i w efekcie przerzuciło go przez koło.

Nie ma się co obrażać za ZNAFCĘ ale jak się nie wie i nie ma własnego doświadczenia to lepiej milczeć .

Opublikowano

jazda na gumie ... tym razem na przedniej :)

Opublikowano

Krytykujesz technikę jazdy.

Wygłaszasz teorię o " nie obciążaniu rąk na kierownicy" ( a na motocyklach typu naked czy sport pozycja jest mocno pochylona na kierownicę )

A potem sam przyznajesz że doświadczenia nie masz żadnego !!!!!!!!! ( ja na motocyklach jeżdżę od 1988 roku i parę kilometrów zrobiłem )

Ten konkretny przypadek to nie zwykłe hamowanie tylko awaryjne i jak widać w ostatnim momencie pojawił mu się skuter przed nosem. Za duża prędkość + paniczne !!! ściśnięcie klamki przedniego hamulca i w efekcie przerzuciło go przez koło.

Nie ma się co obrażać za ZNAFCĘ ale jak się nie wie i nie ma własnego doświadczenia to lepiej milczeć .

To, że używasz wielu wykrzykników i bolda nie znaczy, że masz rację.

Co do argumentu o stażu jazdy... cóż, znam wiele osób które posiadają prawo jazdy od wielu lat i są miernymi kierowcami.

Jeżeli cytujesz moją wypowiedź, to nie wyrywaj zdań z kontekstu.

Pogadaj z kimś kto prowadzi kursy doszkalające, zanim rzucisz do się bezwzględnej krytyki rodem z forum na Onecie. Zapytaj o znaczenie odciążenia rąk przy hamowaniu.

Pewnie jest tego dużo w necie. Tu pierwszy przykładowy link. http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/67494-hamowanie-i-odciazenie-rak-poprzez-dociazenie-nog/

Tyle w temacie z mojej strony. Średnio bawią tego typu pyskówki.

Opublikowano

Podsumowując. Gość nie zaparł się ani rękami, ani nogami. Za to jajcami prawdopodobnie przeorał zbiornik zdrowo i tego mu współczuję.

Opublikowano

Koledzy, myślę że jedno jest pewne. Gdzieś motocyklista popełnił błąd. Najczęściej jest to skutek wielu błędów. Nie ma się co spierać i szarpać. To jego błąd.

Zapewne była zbyt duża prędkość, za mocno ściśnięta klamka, zła pozycja na motocyklu, być może spóźniona reakcja.

Być może gość jeździ od 1988 roku i parę kilometrów zrobił, a być może był to jego pierwszy sezon. Dajcie sobie piątkę i przejdźmy do omawiania ważniejszych i przyjemniejszych spraw.

• Klubowicze
Opublikowano

Koledzy, myślę że jedno jest pewne. Gdzieś motocyklista popełnił błąd.....Dajcie sobie piątkę i przejdźmy do omawiania ważniejszych i przyjemniejszych spraw.

Słusznie prawisz

Niechaj nastanie pokój :clapping:

Opublikowano

Niech nastanie :)

Opublikowano

Kończąc, dodam jeszcze jedno. Obejrzałem jeszcze raz i nie zgadniecie (a może zgadniecie) co mi przyszło do głowy.

Otóż, w wielu krajach Świata jest zupełnie odwrotnie niż u nas. U nas pasy na jezdni są śliskie, a w niektórych to tarka antypoślizgowa, tak mocna jak papier ścierny gruboziarnisty. Przyczepność w tych miejscach jest potworna powodująca natychmiastowe zatrzymanie się koła powleczonego gumą i jednocześnie nie dochodzi do uślizgu koła. Dla samochodów to nie problem, najwyżej podwozie zostaje, a nadwozie posuwa się dalej. Dla jednośladu, to jest tak, jakby walnąć w ścianę.