Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Ciekawy projekt i nietuzinkowy skuter, który na drogach zanika. Ktoś włożył tu sporo pracy ✌️

Opublikowano

Okazuje się, że porucznik Gruber miał nie tylko mały czołg 😉.

• Klubowicze
Opublikowano

Na początku prac gdy ten egzemplarz powstawał z dwóch, a raczej 1 i 1/2 sztuki, to oczami wyobraźni widziałem ruszającą spod garażu C1 w malowaniu "Williams", a po zobaczeniu pierwszego pomalowanego elementu karoserii - zaskoczenie i zainteresowanie jak to będzie wyglądało? Przy okazji przekonałem się, że nawet zniszczone wiekiem powierzchnie plastików deski rozdzielczej czy przekroku można odnowić farbą strukturalną.

Jak widać na filmiku są jeszcze braki jak np. bardzo widoczny brak klapki schowka, którego poszukiwania w rozsądnej cenie jeszcze trwają. 

Z przykrością muszę przyznać, że podczas prac malarskich ucierpiało jednak kilka gałązek drzew i krzewów. 🙂 😆

Jeszcze uzupełniające zdjęcia

2.thumb.jpg.51bb987a09701299e95ccd2403907d7b.jpg    

1.thumb.jpg.c69139ba38281c4f8bf2701089af1de8.jpg

3.thumb.jpg.5222909239ec861e43d0d70868098384.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ojej 🙂

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z tej perspektywy to jeżdżą chyba szybciej

• 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Opublikowano

O kutwa. Nie wiem, czy na piechotę bym się na tym torze wyrobił, a co dopiero motocyklem.

Opublikowano

mozna dostac zawrotu w glowie i oczoplasu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli ktoś się zastanawia(ł) czym do pracy dojeżdża... kierowca pługa śnieżnego... ;)

• Klubowicze
Opublikowano

Miałem takiego jeden 1302 z 1971 a drugi 1303 z 1976 mniej więcej jakoś tak .

Opublikowano

Fajnie wiedzieć!

1303 z '72, to był mój 1 Garbus - Stefanek, którego Bomber miał okazje "poznać" na żywo... ;)

1302 i 1303 łączyło przednie zawieszenie na McPhersonach, 1302 dzięki płaskiej szybie i zawiasie McPh miał tak zbudowany (przedni) bagażnik, że VW chwalił się pokazując reklamy z zapakowanymi... skrzynkami... browca... ;) Mam gdzieś stare fotki.

1303 w wersji sedan był produkowany do '74 a jako kabriolet do '78, VW zrobił 1303 chcąc wejść na rynek amerykański, ponieważ Jankesi mieli inne przepisy dot. bezpieczeństwa, np. minimalna odległość kierowcy/pasażera od przedniej szyby, która jak wiadomo w innych modelach była płaska. Stąd min. wprowadzenie dużej, wygiętej, przedniej szyby (model w PL zwany "Panoramą") czy większych zderzaków na... amortyzatorach, pochłaniających energię (!).

Garbus, mimo głównej zalety, czyli prostej budowy (acz trzeba znać wszelkie niuanse) miał dużo innowacyjnych rozwiązań, choćby automatyczne ssanie, stosowane już od lat 50/60., które inni producenci wprowadzali jako "nowość" w latach... 70. Była też klima, automatyczna (gwoli ścisłości półautomatyczna ale jednak) skrzynia, uchylne tylne szyby, itd, itp. Modele wysyłane do Skandynawii miały dodatkowe ogrzewanie postojowe montowane przez firmę Ebersprecher, choć znowu w Pl błędnie (do dziś) nazywane Webasto, podobnie jak bywało z "adidasami" czy "elektroluxem"... ;)

Niestety produkcja 1303 okazała się zbyt droga, dlatego sedana robili raptem niecałe 3 lata, a trochę dłużej kabrioleta.

Jednym z polskich, dziwnych przyzwyczajeń jest nazywanie modelu 1303 - "Brazylijka", co jest błędem, bo akurat 1303 był robiony tylko i wyłącznie w Niemczech. VW zbudował fabryki i montownie dosłownie na całym świecie, odpowiadając na ogromne zainteresowanie, które wystrzeliło w latach 60.

Ciekawe, inne niż wszystkie modele składali np. w Afryce (RPA), ewenementem był model zwany tam "1600" z panoramiczną szybą ale na... rurowisku (!), czyli poprzecznym zawieszeniu, które występowało we wszystkich innych modelach, właśnie oprócz 1302/1303.

Nawet dawna Jugosławia miała swój udział w ilości jeżdżących po świecie Garbuskach, mało tego za PRL-u VW chciał produkować Garbuski... u nas (!) ale wyszło jak zwykle, czyli nie wyszło.

Sorki za OT, mógłbym jeszcze dłuuugo... ;)

• 1 miesiąc temu...
  • Sympatycy
Opublikowano

taka ciekawostka

• 1 miesiąc temu...
  • Klubowicze
Opublikowano

BurgWing (chyba jeszcze nie było)

• Klubowicze
Opublikowano

Czyżbyś szukał inspiracji 🤔

Opublikowano

Będąc kiedyś na Tabunadzie widziałem Gościa, który podświetlony miał niemal każdy element, absolutnie każdy!

Mam nagrany krótki film ale nie widzę opcji wklejenia z serwera a nie chce mi się zakładać konta gdzieś w sieci, by umieścić i ściągnąć.

Pamiętam, że gdy wjeżdżał wzniesieniem od strony Olsztynka, najpierw pojawiła się... łuna, słychać było muzykę a dopiero po pewnym czasie wyłoniły się 2oo... ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Wyższy od właściciela. A w kufrze to pewnie akumulator.

• Klubowicze
Opublikowano
W dniu 8.03.2024 o 15:24, Patryk napisał(a):

BurgWing (chyba jeszcze nie było)

Szybę ma fajną i tyle !

• Klubowicze
Opublikowano
17 minut temu, nietoperz napisał(a):

Szybę ma fajną i tyle !

.... że naklejek dużo?

• Użytkownicy
Opublikowano
W dniu 8.03.2024 o 16:45, arturo-bb napisał(a):

Czyżbyś szukał inspiracji

To samo pomyślałem😁

Ale Patryk robi to z wdziękiem👌

Rozumiem, że ten gość ma w tych opasłych kufrach bank energii 🤪

Tak czy owak: potrafi, ma hobby i jak zawsze peeeełno gapipaparacci

• Klubowicze
Opublikowano
22 godziny temu, Nazir napisał(a):

To samo pomyślałem😁

Ale Patryk robi to z wdziękiem👌

Rozumiem, że ten gość ma w tych opasłych kufrach bank energii 🤪

Tak czy owak: potrafi, ma hobby i jak zawsze peeeełno gapipaparacci

baletmistrz.jpg.68d27455f586fbf0030587e3fb3c76ca.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

To musiał być MEGA "gruby" weekend 😵

@Patryk przypominam że B650 ma ograniczoną ładowność 🤣

• Klubowicze
Opublikowano
W dniu 9.03.2024 o 20:27, Patryk napisał(a):

.... że naklejek dużo?

Szyba chyba taka jak Twoja tylko bez nalepek !