dr.big Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tmaxa 530 zakupiłem razem z dedykowanym do niego czarnym tłumikiem Akrapovica i jakież było moje zdziwienie, kiedy po przejechanych ok. 4 tys km zaczął odpadać z niego lakier w miejscu, gdzie czarny tłumik przyjmuje najwyższą temperaturę spalin. Skuter użytkowany latem, w warunkach, można powiedzieć idealnych. Bez soli, deszczu, błota i tym podobnych... Zdjęcia odpadania lakieru z końca lata 2015, teraz jest tego więcej i na pewno proces "dezintegracji" będzie się posuwał. Oczywiście, można lakierować, polerować, kręcić bat z g.... . Ale nie po to kupuje się produkt (chyba?) premium, żeby za chwilę bawić się w majsterkowicza... Chętnym zakupu Akry powinno to dać do myślenia... Ok. 4 tysie PLN za wydech który nie dociąga nawet do 5 tkm. to trochę słabo. Trzecie zdjęcie to zdjęcie zrobione przez Mariusza Akry w BMW C600Sport... Komentarzy chyba nie trzeba... BMW C600Sport.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Grudnia 2015 Administrator Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wydech ori Yamaha po blisko 20 latach i 37 tkm Ok, inny materiał ale mimo wszystko... widać, że >jakość< była tu celem nadrzędnym. Jak już pisałem w innym wątku... Słoweńcy dali ciała. Słabe lakierowanie, zły podkład, niewłaściwy materiał... i co najgorsze, brak reakcji na zgłoszenie reklamacji w okresie ważnej gwarancji! Wstyd i hańba
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Użytkownicy Opublikowano 11 Grudnia 2015 Niestety jakość części zamiennych zarówno do 2oo jak i do 4oo nie powala Teraz za produkcję wzięli się "księgowi" i mamy jak mamy
Elvis Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Niestety, świat podąża w złym kierunku ... od jakiegoś czasu, we wszystkich dziedzinach życia, góruje pieniądz ... Już dawno minęły czasy gdy za większe pieniądze można było kupić produkt z wyższej półki i miało się pewność, że będzie on długo służył ... Teraz, za większą kasę, kupuje się markę ... jednakże produkty sygnowane daną marką nie zawsze są powalające ... no może w początkowym etapie, w czasie dokonywania zakupu ...
Magda B. Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ło Matko! Ja też mam czarny wydech Akra do xmaxa i wygląda całkiem dobrze, przebieg jeszcze może nieduży bo 7000 km, Pożyjemy, zobaczymy...
pawelneos Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 A ja nosiłem się zamiarem zakupu Akrapovic-a do mojego T-Max-a i chyba teraz odpuszczę
Sympatycy KriSSo Opublikowano 11 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 11 Grudnia 2015 A ja nosiłem się zamiarem zakupu Akrapovic-a do mojego T-Max-a i chyba teraz odpuszczę I ja podobnie . 500 pln można za takie cudo zapłacić, ale 4 kpln to jakieś nieporozumienie. Bardzo się cieszę, że powstał taki temat ze zdjęciami, bo rozwiał wszelkie moje wątpliwości i chęci zakupu. P.S. Przepraszam za OT - kiedyś miałem Remusa, a nie Akrapovica i w samochodzie a nie w motocyklu. Po po 5 latach użytkowania i przejechaniu 100 000 km, tłumik został zdjęty w celu sprzedaży. Był na nim brudny nalot, który wystarczyło wyczyścić za pomocą szmatki i pasty. Po oczyszczeniu był jak nowy. Znakomita jakość. Tylko znowu nasuwa się kwestia - czy to dlatego, że Remus jest tak dobry, czy dlatego, że miałem go ponad 10 lat temu, gdy ogółem wszystkie produkty były lepszej jakości?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Grudnia 2015 Administrator Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tylko znowu nasuwa się kwestia - czy to dlatego, że Remus jest tak dobry, czy dlatego, że miałem go ponad 10 lat temu, gdy ogółem wszystkie produkty były lepszej jakości? Na prawdę nie znasz odpowiedzi? Jakość dziś przestała się liczyć. Liczy się marketing (wzbudzenie pożądania) i zysk a sam produkt? Ma być piękny i ma mieć określoną wytrzymałość... chociaż jak widać na załączonym obrazku, czasem księgowi "przegną". Problem jest tylko taki, że i gwarancja przestaje być jakimkolwiek zabezpieczeniem. Jest wiele powodów aby w razie wpadki jej nie uznać. Nad tym też pracują tęgie głowy... siedzą biurko w biurko obok księgowych.
dr.big Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2015 (...) Bardzo się cieszę, że powstał taki temat ze zdjęciami, (...) Poczekaj na zdjęcia aktualne... Te fotki, które robiłem latem to był dopiero POCZąTEK problemu ... Teraz miejsce gdzie lakier poschodził jest już ze 2 razy większe... PS. Wiele mi można zarzucić , ale na pewno nie to, że ze sprzętami obchodzę się obskurnie ...
wd40 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 a gdzie ten sprzęt jest produkowany, może to małe raczki robią ?
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Użytkownicy Opublikowano 11 Grudnia 2015 Małe rączki robią coś takiego: http://www.aliexpress.com/item/Universal-Akrapovic-Motorcycle-Exhaust-Pipe-Modified-Motorcycle-Muffler-tubo-escape-moto-Scooter-Motocross-Racing/32323276731.html
Elvis Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 To co robią małe rączki też wygląda całkiem nieźle ... ale tylko wygląda ... nic poza tym ... No i jeszcze cena ... ta jest znacznie niższa ...
tomekmajesty Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Te wydechy Akra mają taką jakość za kosmiczną cenę... Kilku moich kolegów wybrało Leo Vince i za średnią cenę jest dobra jakość Jeden ma model Granturismo który pracuje już 11 lat, prawie 40 tys km i jest jak nowy No może poza otarciem przy małym ślizgu w którego miejscu nie ma ani rdzy ani innych brzydactw
Sympatycy KriSSo Opublikowano 12 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ale znowu - piszesz o LeoVince, który ma 11 lat. Mój Remus 10 lat temu tez był ok. Kupując LeoVince dziś, czyli aktualny produkt, może być inaczej. Ma ktoś na forum LeoVince obecnie i użytkuje powiedzmy od roku?
dr.big Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2015 Krisso, ze względu na Twoje częste wycieczki do Niemiec, szkałbym tylko wydechu z homologacją do Tmaxa SJ06, bo każdy głośniejszy wydech przyciąga w tym kraju szybko policję i warto mieć taki papierek przy sobie. PS. Ja na przykład mam zawsze jadąc Tmaxem w okładce dowodu rej. homologację wydechu.
Sympatycy KriSSo Opublikowano 12 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 12 Grudnia 2015 PS. Ja na przykład mam zawsze jadąc Tmaxem w okładce dowodu rej. homologację wydechu. No właśnie, to może być ważna wskazówka zwłaszcza, że z nimi (Policją DE) nie ma chyba tzw "dyskusji"? . Poza tym, dochodzi jeszcze kwestia zestrojenia map?, która to kwestia odpada w przypadku Akrapovića? Był chyba jeszcze jeden zestaw, który podobno ma bardzo dobrą jakość i nie pogorsza osiągów - jak mu tam było? ....... Termi_N goni? (sorry Tomku) . Ale tego info poszukam gdzie indziej (w TST), żeby nie zaśmiecać tego tematu. To czekamy Robercie na aktualne fotki, do porównania.
Drek Opublikowano 12 Grudnia 2015 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ale znowu - piszesz o LeoVince, który ma 11 lat. Mój Remus 10 lat temu tez był ok. Kupując LeoVince dziś, czyli aktualny produkt, może być inaczej. Ma ktoś na forum LeoVince obecnie i użytkuje powiedzmy od roku? Do każdego sprzętu miałem Leo Vince. I teraz do Integry też mam od samego początku. Oczywiście oryginalny z homologacją o której Bigu pisze. Użytkując wiele lat Leo Vince, w różnych sprzętach, nigdy nie mogłem narzekać na jakość. Nic się nie działo a dźwięk jak zawsze super. Remusa miałem w aucie. Super wydech. Cichy na niskich obrotach, jakby go nie było ale jak mocno przyspieszałem...ach, ten dźwięk to bajka. Polecam każdemu Remusa.
BOCIAN 16V Opublikowano 9 Stycznia 2016 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Ja się też dołączę do tego tematu.Ja zamontowałem Akrapović 5000 km temu i nic nie widać ,żadnych zużyć i odprysków lakieru.Jestem zadowolony z niego i poleciłbym bo każdemu.Oczywiście,to jest zamontowane w BMW C600 SPORT i może jakoś spaliny przy wylocie z katalizatora mają dobrą temperaturę ,albo przez to że zawsze tankuje tylko na STATOIL to powód? U mnie jest wszystko w najlepszym porządku.
Sobier Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Nie wiem czy to słaba jakość czy normalne zjawisko, ale dzisiaj zaobserwowałem takie coś A moze porostu czas wydłubać kilerka
Sysgone Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 To takie dodatkowe światełko stopu ;-)
dr.big Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2017 Bo akrapovic to syf ... Pogarsza się... PS. Za chwile z napisu zostanie biała plama .
dr.big Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2017 No i ciąg dalszy "historii fajansowego Akrapovica" ... Tłumik obłazi tak, że stanowi swoistą antyreklamę tej firmy... Dodam, że nie był kupowany gdzieś "w internecie", ale w ASO Yamahy razem z Tmaxem... za tysia euronów czyli ponad 4 tysie złociszy... A teraz najlepsze... Jak zaczął obłazić, to skuter miał przejechane jakieś 4 Tkm przy suchej aurze (Akra odrzuciła wtedy wniosek gwarancyjny- powyżej 2 lat), teraz ma... ok. 7900 km i Akrapovic przy idealnych warunkach jazdy wygląda jak jedna, wielka KUPA . Na akrapovica już nigdy nawet nie spojrzę- choćby dla samej zasady... Wolę założyć porządną rurę kanalizacyjną w kolorze czarnym- taniej będzie. a wygląd podobny, jeśli nie lepszy . "Dokumentację" tego "rozkładu" poprowadzę jeszcze do końca sezonu, a zimą przyjdzie czas na inny, też czarny.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Administrator Opublikowano 17 Sierpnia 2017 BTW...Foto gumy mocującej wydech Akrapovič w nowym T-max 2017 po przebiegu ~ 4 tkm... Niby detal ale niesmak pozostaje.
Akar_Zaephyr Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Hm, nie chciałbym być źle zrozumiany, ale są dokumenty potwierdzające zakup oryginalnego tłumika przez ASO? Może sami padli ofiarą nieuczciwego sprzedawcy, który wcisnął im podróbkę i stąd problem? Tak jak mówię, nie czepiam się, przyszło mi tylko na myśl, że istnieje taka możliwość Przykro mi, że tak się dzieje z produktem półki premium - nie wiem czy miałbym tyle cierpliwości, co dr.big, gdyby na mnie wypadło. Szacuken.
dr.big Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Nie rozumiem pytania- sugestii , Yamaha Zentrum Berlin (ASO) sprzedające ponad sto nowych moto Yamahy w roku??? -> http://www.yamaha-zentrum-berlin.de/ To nie jakaś "firma krzak", gdzie "józek z serwisu" robi zakupy "pod klienta" tylko po wpłaceniu zaliczki... PS. Temat "wskazówek" zamknięty : dziekuję za wszelkie "porady spod lady" dotyczące przebiegu reklamacji, domniemanego pochodzenia czy mojego pohamowania/ lub nie w temacie, bo mnie to nie interesuje, topic ma za zadanie dokumentować "rozkład" jak widać dużo za drogiego bubla akrapovica.
Rekomendowane odpowiedzi