Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Jaką pojemność Burgmana wybrać..a może coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Mihu

8

• Dziadek86

5

• SlawoyAMD

4

• barto

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam w tym roku zamierzam zmienić mojego burka na mocniejszego myśle o burgmanie 400 po 2004 roku lub aprilia atlantic 500 podobaja mi się te skutery tylko jak u nich z awaryjnością bo za dużo to ich nie ma na sprzedanie, czy to dobry pomysł żeby kupic aprilkę , a może lepiej pozostać przy burgmanach. Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam.

Po co zakładasz nowy temat ? Jest kilka wątków które o tym mówią, łączę tematy. Proszę używać wyszukiwarki ! Administracja

Opublikowano

Witam, miałem ten sam problem. Jak dla mnie Aprilka dużo ładniejsza, wygodniejsza i lepszy silnik. Niestety znacznie wyższa, więc że względu na mój wzrost (172) wybrałem Burgmana i jestem bardzo zadowolony. Bez przymiarki raczej nie wybierzesz.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, jako nowy na forum...

Dziadek, 30 lat - nigdy nie karany :clapping:

Naszło mnie na kupno maxi skutera. Do tej pory miałem moto: Suzuki GS 600 oraz Horneta 600.

Doświadczenie mam - pojęcie o jeździe mam, pokorę też mam...

Skuter ma być do miasta, dojazdy do pracy (Warszawa).

Wyskoczyć poza miasto, także szybciej też by się chciało pojechać.

Pod uwagę biorę Burgmana 400 ew. Majesty 400.

Choć taka Aprilia Atlantic 500... wizulanie też mi się podoba.

Nic mniejszego, słabszego nie wchodzi w grę...

Którego Burgmana polecacie - rocznikowo ?

Czytałem, że te początkowe lubią brać olej ? :frusty:

Upatrzyłem sobie K1 ('99) od 1 - właściciela z przebiegiem 13 500 km.

Prezentuje się nie najgorzej :cool2:

Nie wiem na ile jest sens wchodzić w "wiekowego" Burgmana, jak za podobne $$$ mogę mieć młodszego, tylko z większym przebiegiem ?

Z kolej alternatywą jest K3 (2003) ale tam już jest 30 k km ! Nie powinno to robić wrażenia na nim, prawda ?

Czy "bać się" przebiegów rzędu 40 tys km ?

A może jednak Majesty ?

Pozdrawiam,

Dz.

Po cozakładasz nowy temat ? Jest kilka wątków które są na podoby temat, łączę tematy. Proszę używać wyszukiwarki. Administracja

• Klubowicze
Opublikowano

Ja bym się nie bał dużych przebiegów! Jak właściciel dba o swój sprzęt to przebieg jest tylko przebiegiem.

Jeżdżę B400 i jestem zadowolony, zakładam, że każdy użytkownik innej marki powie Ci podobnie. Każdy sprzęt ma swoje mankamenty, plusy i minusy. Na pewno przy starszym sprzęcie wykładnikiem może być cena. Dalej oglądaj, dosiadaj etc..

Opublikowano

Z tymi burgmanami i ich apetytem na olej to istna loteria. Ja miałem szczęście jak kupowałem swojego i dolewek żadnych nie musiałem robić, a stan licznika był ponad 30k. Ja jakoś sporo nie jeżdżę na 2oo, a i tak robię rocznie min. 6k km, więc generalnie z rezerwą podchodzę do przebiegu rzędu kilkunastu tys km w skuterze, który ma ok 15 lat.

Poza tym burkiem jeździło mi się bardzo fajnie :)

Opublikowano

Burgman 400 od 2007roku czyli K7 w górę nie biorą oleju.od tego roku jest Nowa konstrukcja silnika.

Opublikowano

No właśnie...

Mam do "wyrwania" takiego K3 - z 30k przebiegu.

1 właściciel. W przeliczeniu na zł jest to ok 6800 zł - chyba sporo jak na K3 ?

Do tego dorzuca ten pokrowiec przeciwdeszczowy na nogi.

http://www.anibis.ch//de/motorrad-~-velo-scooters--271/scooter-suzuki-burgman-an-400,--15869083.aspx?utm_source=anibis-systemmail&utm_medium=email&utm_term=contentlink&utm_content=fr&utm_campaign=contactform

Myślę, że spokojnie jeszcze urwał bym z tej ceny na 6000.

Z tym, że za niewiele więcej w PL można wyrwać K7 :ninja:

Opublikowano

Sam musisz podjąć decyzję jedynie popytać o serwis i ceny części. BY kupić to na każdy musisz usiąść. Co z tego ze będzie coś ładnego jak dla Ciebie za długi za mało zwrotny czy za ciężki lub nie dostaniesz nogami do ziemi. Pierwsze to wziąć na każdym usiąść a dopiero potem cała reszta. A jak znajdziesz kogoś kto da ci się przejechać to pełnia szczęścia.

Opublikowano

CHF jest po 4 zł, więc wychodzi ponad 7500 zł, czyli bardzo dużo. Za takie pieniądze to w Polsce znajdziesz coś młodszego. Jesteś już zdecydowany, że to ma być Burgman 400?

Opublikowano

Szwajcaria to państwo spoza UE, czyli doliczamy cło. Z Wawy to 1600 km w jedną stronę. Transport?

Opublikowano

I w sumie wyjdzie jak za Tmaxa z tego rocznika w Polsce :)

Opublikowano

Ok, aby rozwiać wszelkie "za i przeciw".

Mieszkam na stałe w Szwajcarii od lat, a w planach jest powrót do kraju.

Co by nie powiedzieć to rynek tutejszy jest lepszy od tego w PL, ale niestety droższy.

Za podobną kasę tu kupisz K3-K4, natomiast w PL K7-K8.

Jest róźnica + jeśli przeliczymy CHF na ZŁ.

Nie upieram się na 400... na pewno nie mniejsza pojemność.

250 dupy mi nie urwie :kwasny:

Przeglądam też Burgera 650, lecz to spora krowa do miasta - nie wiem czy aż tak duża mi potrzebna?.

Warto się zainteresować 650 z 2004 roku ?

400 wydaje się być dobrym kompromisem.

Wzrostowo wsiadam na wszystko i jaaaadę :clapping: 186 cm wzrostu...

Tym samym przeniesienie do grupy "validating". Fałszywie wypełniony profil. Warn 50%.

Administracja

Opublikowano

Ja akurat myślałem długo o Burgmanie 400 potem miała być Mayesty lub Honda 400 lub 600 a w końcu kupiłem Tmaxa i nie żałuję. Trochę nim pojeździłem i uważąm ze mój wybór był słuszny. Pasuje mi pod każdym względem

Opublikowano

Z Burgmanem 650 można różnie trafić - wiele już na forum napisano na temat problemów ze skrzynią. Jak się coś zacznie sypać, to koszt remontu skrzyni ok 3000 zł. Wobec tego, jeśli 650 to tylko z zaufanego źródła, chociaż i wtedy można mieć zwyczajnie pecha i szlag może trafić skrzynię. Generalnie przyjęło się, że trzeba się nią zainteresować przy przebiegu ok 50k km.

Jeśli wygodnie Ci się siedzi na Burgmanie 400, to tego szukaj, ale nie kupuj pochopnie, tylko rozsądnie oceń stan przed zakupem.

Opublikowano

Jeśli przesiadasz się z motoru 600 i chcesz się czuć na skucie dobrze to dozbieraj trochę do tmax 500. Wymienione przez Ciebie sprzęty są jedno garnkowe a to trochę denerwuje. Dynamikę tez będą miały zwłaszcza ze startu średnią.Tmax to rasowy motor tylko że ubrany w pługi i bez biegów :)

Opublikowano

Moim zdaniem od Burgmana 400 w górę , ja też miałem ten sam problem , pojeździłem kilkoma sprzętami i kupiłem Burgmana 650 , jest super , skrzynią zajmę się zimą . Bardzo ważną rzeczą jest to czy silnik jest na wtrysku ( inna kultura pracy) Kolega kupił 400 K3 jest już całkiem przyzwoity i do jazy turystycznej wystarczy .

Opublikowano

Moim zdaniem od Burgmana 400 w górę , ja też miałem ten sam problem , pojeździłem kilkoma sprzętami i kupiłem Burgmana 650 , jest super , skrzynią zajmę się zimą . Bardzo ważną rzeczą jest to czy silnik jest na wtrysku ( inna kultura pracy) Kolega kupił 400 K3 jest już całkiem przyzwoity i do jazy turystycznej wystarczy .

Jeśli chodzi o Burgera 650 to za którymi rocznikami się rozglądać ?

Jeśli T MAX - to samo pytanie ?

Ogólnie T MAX to marzenie... :ninja:

650 to "duża krowa" - mnie zależy, aby sprawnie móc się poruszać po dużym mieście typu Warszawa i aby za miasto móc śmiało wyjechać samemu, a czasami z "plecakiem" - na trasę, autostradę i móc te 140 km/h bez problemu jechać...

Jak z utrzymaniem i serwisowaniem 650 ?

Jutro jadę obadać na żywo Burgera 400 K3 (2003). Od 1 właściciela, 30k km.

Zobaczę co to jest warte i czy rzeczywiście dla mnie. K3 powinien być już na wtrysku, prawda ?

W razie co warto wchodzić w taki model ? Co by nie powiedzieć już wiekowy...

Nie mam ciśnienia, aby mieć jak najmłodszy skuter. Nie chcę też wydawać "miliona monet", ale chcę kupić dobrze.

Jeśli chodzi o 400 to martwią mnie te opinie o chlaniu oleju :frusty:

Opublikowano

Jeśli Tmax to od 2004 roku bo jest na wtrysku i zegary ma inne z obrotomierzem a jeśli budżet powyżej 15 tysięcy to 2008 bo wtedy juz aluminiowa sztywniejsza rama i ładniejszy wygląd i jeszcze lepsza trakcja.

Opublikowano