Pool Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Cześć Mihu. W zeszłym roku byłem w identycznej sytuacji jak ty, zastanawiałem się nad wyborem odpowiedniego skutera dla siebie (patrz pojemność i waga), w rezultacie wybór padł na burka 400. Dziś po przejechaniu jednego sezonu ( 8 tyś km) uważam że wybór był optymalny jak na szlifowanie doświadczenia i zapoznanie się ze specyfiką jazdy na skuterze, w sumie jestem bardzo zadowolony że nie poszedłem w 250 ponieważ w wielu sytuacjach drogowych (np. jak chcesz wyprzedzić w trasie) nawet 400 dupy nie urywa. Dziś wiem że jak by budżet pozwolił przesiadłbym się na coś mocniejszego, czuję że za rok będę w tajnej sekcie. Ps. mam identyczne warunki fizyczne jak ty + 8 kg. Nie kupuj 250, nie będziesz zadowolony.
Burgerman Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Jeżeli zrobienie prawka na motocykl nie sprawiało większego problemu bież AN400, po pierwszym sezonie i tak będziesz szukał 650.
Bartek_wwa Opublikowano 19 Listopada 2015 Opublikowano 19 Listopada 2015 Jak planujesz od czasu do czasu dalsze wypady za miasto to AN400 zdecydowanie. Stałem przed podobnym dylematem gdy przesiadałem się z 50cm. Czterysetką bez problemu przeciskam się w stolicy na co dzień, spalanie rozsądne, dalsze wycieczki z pasażerem nie stanowią problemu. To nie klasyczny motocykl, bez obaw: nie ściągnie cię z fotela jak odwiniesz gaz do końca. Poza tym nie ma ładniejszego skutera od AN400. Nadmienię, że mam ten sam wzrost i wagę co ty Michu, czyli gabaryty przeciętnego azjaty
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 19 Listopada 2015 Klubowicze Opublikowano 19 Listopada 2015 Reasumując... Bierz 400-ta Możesz mieć i 1200, ale wszystko zależy co masz w głowie i jak to się przekłada na rękę... Ja 650-ką jeżdżę delikatnie, dostojnie i z wyczuciem już od trzech sezonów... 125-ką w drugim sezonie połamałem łapę w czterech miejscach... Pojemność i waga nieważna, bardziej liczą się nasze odruchy i przewidywania na drodze... Pojemność daje radochę, więc następny skut też będzie duży... Sym MaxSym 600i
Użytkownicy mariuszadam Opublikowano 19 Listopada 2015 Użytkownicy Opublikowano 19 Listopada 2015 To może i Ja coś powiem(może pomogę). W 2014 roku napadło mnie na, kupiłem skuter, wybór padł na Majkę 125m3 ( 125 nie ze względu na kat., poprostu uważałem że ta wielkość i pojemność dla mnie będzie ok. Po kilku miesiącach i wpakowaniu sporej kasy w celu doprowadzeniu majki do pełnej sprawności coś strzeliło(przejechałem się 300), stwierdziłem pal licho majkę, sprzedaję. W tym roku kupiłem Piaggio X9 oczywiście już nie 125 tylko 250. W tym roku mało jeździłem, nie mówię podoba mi się już jazda tym skutem (moc, wielkość, masa) ale już mi chodzi po głowie 400:). Więc jak nie blokuje Ciebi brak kat. A, kupuj min. 400, nie chodzi o prędkość ( 120 to dla mnie max dla komfortu jazdy) tylko zapas mocy w nagłych sytuacjach, prowadzenie się cięższej maszyny jest nieporównywalne(majka 143kg, X9-180kg). Takie jest moje skromne (może błędne) zdanie.
Sympatycy robert1973 Opublikowano 19 Listopada 2015 Sympatycy Opublikowano 19 Listopada 2015 bierz 400, bierz 250.... takie gadanie musisz sobie odpowiedzieć na zaj...e ważne pytanie do czego ma służyć skuter!!!! jeśli głównie miasto(solo) i korki to 250-300cm3 max bo więcej nie trzeba a spalanie miłe dla kieszeni, jeśli więcej czasu spędzisz poza miastem...zaprawdę powiadam Ci bierz coś większego i to tyle "słowa na niedzielę" wybór modelu skutera to całkiem inna bajka
Mihu Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Opublikowano 19 Listopada 2015 na poczatek, wielkie dzieki za podpowiedzi. czytam je uwaznie. najbardziej chodzilo mi o opinie osob ktore mialy podobny dylemat. nie mam doswiadczenia w tym temacie wiec tym trudniej jest mi się zdecydować. póki co widzę że częściej padają opinie żeby brać 400. co do prawka to zdawałem bezpośrednio przed zmianą na nowe zasady. pewnie było prościej. od tamtego czasu nie siedziałem na żadnym motocyklu/skuterze. pozdrowienia
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 19 Listopada 2015 Klubowicze Opublikowano 19 Listopada 2015 Dasz radę... Strach ma wielkie oczy, a 400-ta nie każe Ci dawać "łychę", bo tyle ma pod "maską"... Nawet GoldWingiem 1800" można jeździć z klasą...
Mihu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2015 będzie 400. mam na oku Yamahe Majesty 2004r. Trochę podniszczona i ma jeden haczyk. Coś dzwoni z tyłu po lewej jak obroty spadają. Jak sprzęgło odpuszcza. W serwisie Yamahy mówili że po gruntownym czyszczeniu napędu(przy okazji dużego serwisu) okazało się że bęben nie jest idealnie "okragły" i są wgłębienia. Po jakimś czasie ma przestać dzwonić jak się te wgłębienia zapełnią "brudem", kurzem (czy tam jakimś pyłem). Wiecie może czy to może być coś poważnego ? od czego to może być?
Marcin 78 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Niestety Majesty z tego rocznika posiada sprzęgło trójramienne które podczas pracy czasami sobie zadzwoni lub stuknie .Jeśli "bęben"sprzęgła nie jest okrągły i ma jeszcze wgłębienia to wypadało by wymienić .
tomekmajesty Opublikowano 14 Grudnia 2015 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Rady widzę rożne Ja zsiadłem z 500 na rzecz 300 Bo tak naprawdę zależy do czego używamy i gdzie jeździmy Ja w mieście oraz trasy do 100 km, więc mniejszy, lżejszy lepiej się sprawdza Zwrotność, łatwość parkowania, a w mieście 250-300 daje przyspieszenie ze świateł takie, że 99% aut zostaje z tylu ( oczywiście do następnych świateł czyli do 80 km/godz) Ponadto w mieście skutery o pozycji krzesełkowej są dużo lepsze od kanapowców Gdybym dzisiaj miał kupować do miasta większa pojemność niż 250-300 to wybrałbym oczywiście Tmaxa
Mihu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2015 Dzięki wielkie. Mam!!!!!!.Se prezent zrobiłem. Na to reakcja Sąsiada (cytat.): "Stary!!! kryzys wieku średniego się zbliża?? " Kupiłem Majesty 400. Mam nadzieję że nie będę żałował... Chociaż kilka obaw jest.. . Póki co rozglądam się za ciuchami i dodatkowym zabezpieczeniem przeciwkradzieżowym. .. Pozdrawiam..
saluś Opublikowano 19 Grudnia 2015 Opublikowano 19 Grudnia 2015 no allegro i olx jest fajny burger 650 2011r :)
Sympatycy Robsson Opublikowano 19 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 19 Grudnia 2015 Tak jak napisał KriSSo, moim pierwszym jednośladem po dość długiej przerwie był Burek 400 - K7 , Skuter godny polecenia. Przy podobnych gabarytach do Twoich (no może z 5kg jestem lżejszy i z 2 cm niższy) skuter nie stwarzał mi najmniejszych problemów z prowadzeniem czy też wrzucaniem go na stopkę centralną. To byl mój wymarzony maxi - nie chciałem mniejszego i bardzo dobrze bo gdy pojeździłem nim 2 miesiące to przyszła mi myśl do głowy dlaczego nie kupiłem większego a w zasadzie to mocniejszego. Na XI Zlot pojechałem bez żadnego kufra ani przytroczonej torby, wszystko co potrzebne zmieściłem pod kanapę. Nie będę się zbytnio rozpisywał bo "przedmówcy" już sporo wyjaśnili w temacie. Polecam 400 na drugi początek, gdyż słabszą maszynę zaraz wymienisz na silniejszą a w cenie 8k spokojnie kupisz np K7 , który oleju już nie zużywa tak jak poprzednie modele. Majkę 400 również polecam.
Mihu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2015 ...a ja właśnie dziś kupiłem Yamaha Majesty 400. Stoi w garażu i zaraz do niej idę. Nie ukrywam że Wasze opinie miały wpływ na podjęcie decyzji... Jak się ogarnę się pochwalę zdjęciami..
Sympatycy robert1973 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 19 Grudnia 2015 Mihu myślę( i widzę) że to przemyślany ze wszech miar zakup niech Ci służy, nie istotna pojemność, nie najważniejsza marka/model najważniejsze to....zadowolenie ridera i tyle w temacie... do zobaczenia na drodze (tudzież zlocie )
Sympatycy Robsson Opublikowano 20 Grudnia 2015 Sympatycy Opublikowano 20 Grudnia 2015 Będzie pan zadowoloooony To naprawdę fajny i wygodny sprzęt przy czym spryciarz w ruchu miejskim. Czekamy na fotki "mam, mam, zakupiłem"
Marcin 78 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Kupiłem Majesty 400. Mam nadzieję że nie będę żałował... Chociaż kilka obaw jest.. Gratulacje z wyboru i zakupu ,żałować nie będziesz to dobry i bezawaryjny sprzęt ,a Twoje obawy szybko miną W razie pytań pisz lub dzwoń Życzę przyjemności z jazdy
Sobier Opublikowano 21 Grudnia 2015 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Będzie Pan zadowolony. Naprawdę trafny wybór. Gratulacje
wd40 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Opublikowano 21 Grudnia 2015 gratulacje, fajny prezencik pod choinkę
Mihu Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2015 Jestem może zacofany ale nie mogę wstawić zdjęcia a chciałem wrzucić mój skuter. Help.Rozmiar 612 więc się mieści.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 28 Grudnia 2015 Klubowicze Opublikowano 28 Grudnia 2015 Wystarczy POCZYTAĆ
cajmer83 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 jak najbardziej 400 czy burek czy majka oba mają wady i zalety.Jak kupiłem okazyjnie dawno temu majesty 250 tez mi sie wydawał ogromny ale potem jak zauwarzyłem 400 czy wieksze skutry to jak ubranie szyte na miare,szybko poczułem niedosyt.Nalezało porównac wieksze.
Rekomendowane odpowiedzi