Skocz do zawartości
Forum Burgmania

125 ccm dla córki, ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Stary jeździ CBR 1000 F i AA 200 ccm, córka także połknęła bakcyla, ale... No właśnie, "ale" polega na tym, że ma 160 wzrostu i np. na Atlantcu podłoża dotyka ledwo czubkami palcow. Jakie skutery /125ccm/ byłyby optymalne dla takiego wielkoluda ? Chodzi o jakiś rocznik od 2006 wzwyż i raczej Włochy, Francja, Japonia. Za każde sugestie będę bardzo wdzięczny, pozdr.

Opublikowano

Wszystko co kiedyś było 50-tkami. Odkąd rynek 125-tek się rozwinął zaczęli do większości 50-tek ładować większe silniki. Gabarytowo oczywiście zostało to samo.

Reszta to kwestia gustu i zasobności portfela.

Opublikowano

Maxell, masz oczywiście rację,ale ona chce śmigać nim do pracy +/- 50 km i chodzi takze o komfort a wiadomo im wiekszy tym lepiej,może coś bliżej... Budżet ok.7000 zl

Opublikowano

Jeśli chodzi o wygodę to według mnie Piaggio x9,x8.W dodatku siedzi się dość nisko.

• Administrator
Opublikowano

PCX, lekki, łatwy i przyjemny.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o piaggio x8, x9 to niższy jest burgman

Opublikowano

Nowe kymko na wyprzedaży za 6000 a wcale złe 125 nie są

Opublikowano

Dwa sezony przejeździłem Yamahą Cygnus 125 waga, gabaryty, przyspieszenie do miasta rewelacyjne. Teraz przesiadłem się na Majesty 400. No... jest się z czym się mocować, parkowanie, przepychanie itp. Cygnus natomiast lekki i poręczny jak rower w porównaniu do 400. A przyspieszenie na starcie to w zasadzie chyba takie samo. Ponadto kosztowo i obsługowo 125 też rewelacja np. chłodzenie powietrzem i jak problem z aku. ma starter nożny.

Opublikowano

PCX, lekki, łatwy i przyjemny.

Zdecydowanie. Miałem sam okazję tym pojeździć i sprzęcik jest rewelacyjny. Moja Żonka zapragnęła takiego ale w czasie wakacji zagramanicą na wyspie miała jeb, bum, ała, na 50 tce i narazie odłożyła plany. Jak jej przejdzie to PCX znajdzie się dla niej w garażu.

Opublikowano

Ewidentnie PCX lub SH i będziesz Pan zadowolony ?

Opublikowano

Wielkie dzięki dla wszystkich za odpowiedzi - na razie faworytem jest PCV,ale chętnie wysluchamy ewent. innych sugestii :)

Opublikowano

Na PCV to sobie pojeździsz....PCXem a i owszem.

Opublikowano

+1 dla PCX'a :)

Sent from my iPad using Tapatalk

Opublikowano

Jeszcze raz dzięki dla wszystkich - na 99 % będziemy szukać PCX -a biala perła, taki się podoba :), oczywiście przymiarka konieczna,a w tym przypadku czas działa na naszą korzyść /"bura suka zima"/, pozdrawiamy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jest Honda MSX 125, mały i lekki, więc dla niskiej osoby chyba idealny.

Opublikowano

Każdy sprzęt który da radę ponieść na centralce ja zostawiłem córce Aprilie Atlantica 125, co z tego że żar w dupie jak uradzić nie umie :) ale ma cały sezon na pakowanie :)

Opublikowano

Są jeszcze inne oprócz Wave 110tki. Honda Vision 110, Suzuki Address 110 i Yamaha D'elight. W odróżnieniu od Hondy Wave maja przekładnie CVT. Wszystkie mało palą, są lekkie i niedrogie. Niedawno czytałem temat na Advrider, gdzie właściciel opisywał eksploatację 110tki od Hondy. W trakcie 50tys. mil naprawdę niewiele się działo.

Opublikowano

Jeździłem kiedyś na Gilerze Runner 50, sprzęt istnieje w wersji 125 (gabaryt ten sam). Maszyna nie jest duża (sporo mniejsza od majesty), nie ma problemów z manewrowaniem, łatwo zarzucić na centralkę :) Tyle odemnie.

Opublikowano

Posiadałem Gilerę Runner 125 w dodatku z silnikiem 2t (istny szatan) jedyne co mi przeszkadzało to dość wysoki środkowy tunel

Opublikowano

PCX-sam na nim kulałem w tamtym sezonie i stosunkowo mało pali 2,5l/100km jest niezawodny

Opublikowano

Yamaha N-MAX jest bardzo fajna, miałem okazję strzelić rundkę. Bardzo skrętna, lekka, niższa od X-MAXa.

Opublikowano

moja córka pożycza sobie mojego burgmana ...a nie jest za wysoka i sobie chwali....

• Administrator
Opublikowano

Yamaha N-MAX jest bardzo fajna, miałem okazję strzelić rundkę.

Budżet ok.7000 zl

Czytajmy dokładnie.

Opublikowano

No właśnie... Budżet 7000, co mimo wszystko daje szansę na fajowego PCX-a :)