Sympatycy krys70 Opublikowano 7 Września 2015 Sympatycy Opublikowano 7 Września 2015 Chciałbym Was zapytać moi drodzy co zrobić z mandatem za przekroczenie prędkości (fotoradar) wystawionym przez Francuzka(Włoską,Hiszpańską,Austriacka,itd) policje. Płacić,nie płacić? Przesyłka wysłana listownie na adres domowy bez zd.,z przywołaniem do zapłaty... Ma ktoś jakieś doświadczenia z taka sytuacja?
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Września 2015 Administrator Opublikowano 7 Września 2015 Można powiedzieć, że w ostatnim czasie pętla mandatowa EU zacieśnia się i wszyscy zaczynają ze sobą mocno współpracować. Jeśli nie zapłacisz a kiedyś zatrzyma Cię Francuska, Włoska, Hiszpańska, Austriacka, itd Policja, Carabinieri czy Straż Graniczna to może być niemiło... zaznaczam może. Jaka kwota? Ps. Info nt- > http://moto.wp.pl/kat,1035805,title,Mandat-z-zagranicy-Czy-nalezy-sie-bac,wid,16555936,wiadomosc.html?ticaid=1158b3&_ticrsn=3
Wojtasek0 Opublikowano 7 Września 2015 Opublikowano 7 Września 2015 Witam serdecznie. Miałem podobny przypadek. Jak ustaliłem to niestety musiałem zapłacić. Brak zapłaty może się skończyć nawet egzekucja komornicze bo takie "pozdrowienia z wakacji" są z uwagi na rozwiązania unijne przejmowanie przez lokalne władze. Dlatego proponuję niestety zapłacić...taka sytuacja. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Sympatycy krys70 Opublikowano 7 Września 2015 Autor Sympatycy Opublikowano 7 Września 2015 Kwota straszna nie jest 45euro; jeśli wplata będzie dokonana w pierwszym terminie do 180euro; przy graniu na zwłokę...
Sysgone Opublikowano 7 Września 2015 Opublikowano 7 Września 2015 Zapłać, bo niestety z tego się nie wywiniesz łatwo.
Klubowicze Piootr Opublikowano 7 Września 2015 Klubowicze Opublikowano 7 Września 2015 Ja bym zapłacił i po sprawie. Niby szkoda kasy, ale po co się denerwować przy kolejnym wyjeździe na zachód. Np. Niemcy są bardzo pamiętliwi.
Sobier Opublikowano 7 Września 2015 Opublikowano 7 Września 2015 Ja proponuje zapłacić bo jak znam życie to upomną się w najmniej odpowiednim momencie. Sam to kiedyś miałem okazje przerobić .
Miazga82 Opublikowano 7 Września 2015 Opublikowano 7 Września 2015 Też kiedyś dostałem mandat z Włoch. Niestety od tego się nie wywiniesz. Jeśli już Cię odnaleźli w PL to znaczy, że nasze ministerstwo musiało przekazać Twoje dane, a to oznacza, że już nie uciekniesz Lepiej zapłacić i mieć z głowy. Odsetki mogą mieć dużo bardziej bolesne.
megamix Opublikowano 7 Września 2015 Opublikowano 7 Września 2015 Sprawdź konto może to cyganie robią przekręt na wnuczka. Zgłoś na policję.
Klubowicze DaniL Opublikowano 7 Września 2015 Klubowicze Opublikowano 7 Września 2015 Ja parę lat temu dostałem z Rzymu 5 mandatów z kamer za wjazd w strefę ZTL (zona trafico limitato) wszystkie z ok. 2 godzin. Przysłała je firma rzymska zajmująca się w imieniu policji takimi mandatami. Podali linki i loginy do obejrzenia zdjęć i wszystko się zgadzało. Jako, że kwota była słuszna (łącznie ok 4.000 zł w przeliczeniu) to się odwoływałem - hotel w strefie, zmiana hotelu, chore dziecko itd. Firma przekazała sprawę policji, a ta przychyliła się do mojej prośby i anulowała wszystkie mandaty. Jak masz małą kwotę to lepiej zapłać, bo tak jak wyżej pisali mogą Cię zwindykować w Polsce.
Sympatycy pawel883 Opublikowano 8 Września 2015 Sympatycy Opublikowano 8 Września 2015 Krzysiu dzięki za temat . Te mandaty trafiły się mnie ,dokładnie to przyszły z Francy.2X45euro . Ciekawe ile jeszcze dotrze ?
dr.big Opublikowano 8 Września 2015 Opublikowano 8 Września 2015 I tu mamy wielki plus Polski- najczęściej oznaczone tablicami, dodatkowo jaskrawo- żółte "śmietniki" robiące zdjęcia... W takich Niemczech aparaty stacjonarne nie na autostradach są najczęściej "poukrywane" (stoją za drzewami czy słupami) w kolorze szarym lub szaro- zielonym i często nie ma nawet czasu, aby po zauważeniu ich nacisnąć hamulec . PS. A co do pytania: z tego co słyszałem dookoła od znajomych w PL i podobnej sytuacji- chyba lepiej zapłacić.
ciesu Opublikowano 8 Września 2015 Opublikowano 8 Września 2015 Kolega dostał mandat ze Szwecji i postanowił nie płacić. Za około pół roku zgłosiła się jakaś polska firma windykacyjna, która oprócz kosztów mandatu doliczyła swoje koszty. Rozeznał temat i zapłacił, bo podobno i tak by to z niego ściągnęli :-(
papcioch Opublikowano 9 Września 2015 Opublikowano 9 Września 2015 Osobiście też bym zapłacił i zapomniał o sprawie. Ale zaskoczyła mnie inna rzecz. Jak do tej pory nie padła ani jedna rada w stylu: - napisz, że auto pożyczyłeś kumplowi ze wschodu, - aby udostępnili homologację radaru oraz szkic sytuacyjny zaistniałej sytuacji - sprawdź rozmieszczenie nadajników telefonii i innych radiostacji, - i pięćset innych rad, które padają przy takich pytaniach o mandat krajowy Jednak rodacy na obcej ziemi pokornieją
Klubowicze Piootr Opublikowano 9 Września 2015 Klubowicze Opublikowano 9 Września 2015 Jednak rodacy na obcej ziemi pokornieją Jako, że sam "radziłem" Krisowi70, aby zapłacił czuję się tym stwierdzeniem " wezwany do tablicy". Jeśli kierownik sam czuje, że przeskrobał to po co kombinować. " Wyrok" w miarę niski. Trzeba zapłacić i zapomnieć. Ja bym tak zrobił.
dr.big Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Znajomość przepisów, co bardzo ważne niuansów języka do korespodencji i ewentualne dużo niższe koszty postępowania animują do "prób siły" na własnym. Dlatego, moim zdaniem, w kraju tak, a za granicą już mniej ...
Sympatycy pawel883 Opublikowano 10 Września 2015 Sympatycy Opublikowano 10 Września 2015 Mandaty są tak wypisane że niema się o co przyczepić..Jest wszystko :opis miejsca i sytuacji ,daty i numery homolagacji fotopstryka,dane policjanta który obrabiał foty itp,itd.Zpodstawieniem słupa też lipa bo potrzeba tyle jego danych że można zwątpić. Zapłacone i tak zostanie ciekawe ile jeszcze przyjdzie i skąd .
dr.big Opublikowano 10 Września 2015 Opublikowano 10 Września 2015 Pawle, w jakim języku (chodzi mi o jego jakość) dostałeś całą "papierologię" ?
Sympatycy pawel883 Opublikowano 10 Września 2015 Sympatycy Opublikowano 10 Września 2015 France i nasz .Nie jestem czepliwy ale tu naprawdę o nic nie można się przyczepić.
Użytkownicy Vince Opublikowano 22 Września 2015 Użytkownicy Opublikowano 22 Września 2015 Dziś znalezione: http://www.auto-swiat.pl/prawo/mandat-z-zagranicy-trzeba-placic-czy-mozna-odpuscic/rb9x1n
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 22 Września 2015 Administrator Opublikowano 22 Września 2015 Dziś znalezione: http://www.auto-swia...odpuscic/rb9x1n "Niektórzy kierowcy ignorują „drobne” mandaty z zagranicy, a potem przechwalają się swoim „sprytem” na forach. „Takiego mandatu nikomu nie chce się ściągać” – piszą. I faktycznie, czasem tak bywa, ale z reguły dobry humor cwaniaków kończy się w chwili, gdy ponownie pojadą do kraju, w którym popełnili wykroczenie, i wpadną np. na rutynową kontrolę. Albo po prostu... okażą dowód osobisty na lotnisku." Właśnie o tym wspominałem na początku tematu.
Geni Opublikowano 22 Września 2015 Opublikowano 22 Września 2015 Co tu filozofować. Skoro się narobiło koziołków to trzeba za to zapłacić i mieć z głowy. Dupę szkłem podcierać lubicie, czy jak?
gregorion Opublikowano 4 Października 2015 Opublikowano 4 Października 2015 Polecam lekturę http://anuluj-mandat.pl/blog/post/nie-ma-podstaw-do-placenia-mandatow-z-zagranicznych-fotoradarow
RONIN Opublikowano 9 Października 2015 Opublikowano 9 Października 2015 Witam, właśnie wróciłem z urlopu z Turcji gdzie dostałem jakąś kartkę po zatrzymaniu przez policję w Alanyi za jazdę bez kasku. Nie mam nawet pojęcia czy to jest mandat, ale doszukałem się w jednym polu total sum 88 LT, czyli niby liry tureckie. Policjant wytłumaczył mi jak dojechać do bazaru w centrum miasta i nic nie wspominał o jakiejś karze. Ma ktoś jakieś doświadczenie z Turkami?
Sysgone Opublikowano 9 Października 2015 Opublikowano 9 Października 2015 E, jak nie zapłaciłeś od ręki, a dodatkowo mandat (?) jest w zupełnie niezrozumiałym języku, to ja bym poczekał na jakieś bardziej oficjalne pismo i nie płacił na podstawie tej kartki.
Rekomendowane odpowiedzi