Borsuk Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Witam Temat chyba nie poruszany na forum? Chodzi mi o to, którą częścią jezdni jeźdezić? O co mi chodzi? Wyobraźmy sobie drogę krajową. Taką normalną, to znaczy bez kolein o głębokości 30 cm. Na takiej drodze można zauważyć, że auta "rozjeżdżają" asfalt swoimi kołami a między tymi "pasami", środkiem pasa ruchu, pozostaje kawałek "dziewiczego" asfaltu. Czy warto po tym "pasie" jeździć? Z jednej strony asfalt tam jest prawie nowy, zapewnia lepszą przyczepność itp, ale z drugiej strony mogą się tam znaleźć plamy oleju. Jeździć, nie jeździć? Jaką praktykę preferujecie?
Julo Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Ja zawsze jezdze po lewym sladzie, srodek jest nie nagumowany i zanieczyszczony.
Gość maxell Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Dla własnego bezpieczeństwa, mimo wszystko, lepiej koleiną jechać Ja jak kolega wyżej, preferuję lewy ślad. Środek śliski i rzadko nie brudny, a i przy zmianie pasa większy problem - łatwiej z koleiny wyskoczyć niż przejeżdżać ją po całości, a prawy ślad to często walka o życie - dziury, doły, wyrwy, 'spływający' asfalt itp Zdecydowanie lewy ślad, jak droga bez kolein - również.
Raven Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Koleiną? Wyskoczyć? Technicznie rzecz biorąc to niezbyt bezpieczne na 2oo jest pokonywać równolegle nierówności ciągnące się wzdłuż drogi :) Odpowiedź na pytanie Borsuka jest powiązania z odpowiedzią na pytanie co jest bardziej niebezpieczne, plama oleju w koleinie czy plama oleju na płaskim ? Odpowiedź jest chyba prosta i logiczma.
dr.big Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 (...) którą częścią jezdni jeźdezić? (...) W zależności od stanu drogi i sytuacji drogowej najlepszą w danej sytuacji. Czasami prawa, czasami lewa, a czasami środek.
Geni Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Różnie to bywa na różnych drogach. Raz lewa, raz prawa, raz środek, a czasami łąką obok drogi.
Borsuk Opublikowano 1 Września 2015 Autor Opublikowano 1 Września 2015 Założenie jest jak napisałem. Droga jest prosta i, dla ułatwienia, pusta Julo zauważył, że środkowy pas nie jest "nagumowany". Czy to taka ważna kwestia? Bo o jakim "nagumowaniu" tu mowa? Opony samochodów "codziennego użytku" nie mają chyba identycznych właściwości jak opony bolidów. Nie ścierają się tak szybko. Z drugiej strony przejeżdża tysiące aut. Kiedy nam się taka "gumowana" nawierzchnia przydaje najbardziej? Jadąc w zakrętach. Ale w zakrętach nie utrzymuje toru jazdy zgodnego z "wytartym" śladem... Temat rzeka
kitenation Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Borsuk, głównie chodzi o fakt, iż wszelki syf spadający na drogę (a wież mi spada tego mnóstwo, od pyłków, kurzu zaczynając a na ptasich g kończąc) na środku, gdzie z założenia raczej mało opon "przejeżdża" tam właśnie zalega, na śladach puszek jest na bieżąco rozjeżdżany i przez to jest go zdecydowanie mniej, a co za tym idzie nawierzchnia w tym miejscu jest bardzie przyczepna bo niej zanieczyszczona.
buzby Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Na suchej, równej drodze i dobrych oponach nie ma to większego znaczenia, więc raczej jadę środkiem. Ale gdy robi się mokro, wtedy ten nierozjeżdżony syf, o którym pisze Kitenation, może być bardzo śliski, więc lepiej jechać po śladach puszek. Problem się zaczyna, gdy pojawiają się koleiny. W czasie deszczu w koleinach zbiera się woda, więc i tak źle i tak jeszcze gorzej. Wtedy chyba najlepiej gdzieś zaczekać, aż deszcz popada i spłucze trochę syfu. Wtedy znów da się jechać środkiem, jeśli nie można koleiną.
Rekomendowane odpowiedzi