Atlas Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Witam i o 4setki pytam Mimo, że już prawie postanowiłem, że od nowego sezonu kupię XMaxa 250 to chodzą mi po głowie również inne rozwiązania (głównie dlatego, że Xmaxy 250 z roczników >2010 bardzo trzymają cenę i są niewiele tańsze np od Xmaxów 400). 1.Pomyślałem o Majesty 400, które cenowo są bardzo atrakcyjne. Zniechęca mnie natomiast powszechna opinia o kiepskich przyspieszeniach ze startu w warunkach miejskich. Czy coś zmieniło się w tej kwestii w modelach po liftingu i napędy były już inaczej dostrojone (modele bodajże po 2009 lub 2010) ? 2. Korci mnie również przesiadka na Piaggio MP3 250-400. Do znawców tematu i użytkowników kieruję pytanie o trwałość zawieszenia i koszty utrzymania wynikające z zastosowanej konstrukcji (ze hamulce i klocki to wiadomo). Za MP3jką w teorii przemawia fakt, że można ją używać bezpieczniej podczas niepewnych warunków atmosferycznych - dla mnie tylko pod warunkiem, że dobrze chroni nogi przed wiatrem. Zwracam się z prośbą o doradzenie w temacie wyboru nowej maszyny. Ma służyć na dojazdy w mieście i sporadycznej wycieczki i mieć bardzo pojemny kufer mieszczący 2 kaski lub teczkę z laptopem, większe zakupy itd. Dziękuję Wam za wszystkie sugestie
Tytan Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Witaj. Miałem Majkę 400. Poszukaj kogoś kto ma taki skuter i pooglądaj na żywo, Majka ma pojemny schowek pod siedzeniem,bez problemu mieszczą się dwa kaski. Przyspieszenie do miasta wystarczające,to nie ścigacz, tylko turystyk. Mając prawo jazdy kat. A , kupiłbym skuter z jak największą pojemnością. Powodzenia.
RONIN Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Chyba było już wszystko napisane na ten temat na forum w wielu podobnych do tego tematach. Masz do wyboru wiele skuterów np. : B400 majesty400, silvera 400, Kymco Downtown I Xciting, Aprilia Scarabeo I Atlantic, Piaggio Beverly, X8 I 9, Mp3 itp. Nie ma ideałów, obejrzyj, przymierz się i przejedz. Sam wybierz co ci najbardziej odpowiada, jak to mówią jedni wolą brunetki inni blondynki a niektórzy wyłącznie nastolatki ?
Atlas Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Mając prawo jazdy kat. A , kupiłbym skuter z jak największą pojemnością. U mnie niekoniecznie tak to działa, jeżdżę praktycznie tylko po mieści i narazie nie wyobrażam sobie tego robić B650 lub czymś podobnych gabarytów. Chce aby moto zamykało się w ok 200kg i nie miało porywającego rozstawu osi. Widzę, że źle sformułowałem pytanie - proszę o opinię tylko o M400 i MP3, najlepiej aby dotyczyły moichpytań z pierwszego postu
stator Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Jeśli skuter miejski, to pewnie zdażą się i małe zakupy po drodze do domu. MP3 nie ma bagażnika, tylko schowek. Majka z kolei mocno szarpie nogawkami (czego nie było w satelisie),ale ma bagażnik i choć start, jak piszesz nie jest powalający, to wciąż tamci z tyłu wrzucają dwójkę, kiedy Ty hamujesz przed następnym czerwonym. Myślę, że trzeba wsiaśći poczuć maszynę. Choć wybory, przyznam są czasem trudne, bo każdy skuter ma coś, czego nie ma inny. EDIT: UWAGA! poniższa uwaga dotyczy tylko mnie, a nie innych użytkowników trójkołowców: Trzy koła są fajne. I wyróżniają się na drodze. A ja, skoro nie mogę wyróżnić się na drodze inteligencją, chętnie zrobiłbym to na 3oo.
Klubowicze maroch75 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Klubowicze Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Kiedyś któryś z kolegów pisał że do miasta idealnie nadaje się t-max 500 Może warto przemyśleć też taką opcję. Pozdrawiam
Sobier Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Polecam Majesty 400. Sam jestem użytkownikiem i naprawdę złego słowa nie powiem. Duże schowki, małe spalanie. Na dalsze trasy też wystarczy. Będziesz Pan zadowolony
Klubowicze ziga Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Klubowicze Opublikowano 18 Sierpnia 2015 witam .Polecam majka bo sam korzystam z takiej opcji -dużo schowków itp oraz mało pali i szybka przemieszczanie się między miastami [wchodzą dwa kaski], a t-max odpada mało miejsca na zakupy[jeden kask] chyba że tylko chodzi o przemieszczanie się
Radzio Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Także polecam M400 z tym że jesli myslisz o wadze mniejszej niz 200kg to chyba sie nie uda . Start ma taki sobie ale za to na trasie radzi sobie wystarczająco a do tego śmiało pomieścisz nie małe zakupy .
Rekomendowane odpowiedzi