Cezy001 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witam, Chcę kupić Tmax-a w cenie max 15kPLN a chętnie klika tys mniej. Mam kilka pytań do doświadczonych użytkowników: W 2008 roku była zmiana modelu. Czy były „choroby wieku dziecięcego” w tym modelu które powodują, że należy unikać tych zaraz po zmianie? Czytałem ze zmiana to głównie „plastiki” czyli wygląd. Czy tak jest faktycznie? Mając taki budżet bralibyście (subiektywnie) nowszy model czy raczej starszy (brzydszy ale sprawdzony)? Czy jest coś na co trzeba szczególnie zwracać uwagę kupując Tmax-a z lat 2006-2010? Może ktoś z Was chce się ze swoim rozstać lub wiecie o sprawdzonym sprzęcie w wymienionym przedziale Z góry dzięki Cezary Czcionka zmieniona z drobnego maczku na wielkość pozwalającą na czytanie. Administracja
dr.big Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 - "chorób wieku dziecęcego" nie ma- już pierwsze SJ06 były zdecydowanie lepsze od ostatnich SJ03 -zmiany to nie tylko wygląd, pomimo rozpowszechnionych "opowieści laików" - wszystko zależy od stanu i tym kierowałbym się głównie przy zakupie - szczególnie na nic, jak przy zakupie używki- czyli wszystko
Cezy001 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Dzięki za ekspresowe info ;-) A silnik i napęd? Jest ten sam w starym i nowym?
dr.big Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Silnik i przeniesienie napędu jest (poza delikatnymi zmianami) ten sam.
Sympatycy Worlan Opublikowano 12 Czerwca 2015 Sympatycy Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ważną jest zmiana konstrukcyjna ramy ze stalowej na alu co wpłynęło na polepszenie "trakcji".
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 12 Czerwca 2015 Administrator Opublikowano 12 Czerwca 2015 Aleś chłopie czcionkę walnął... cytaty się wysypują przy próbie odpowiedzi Uściślając: Ad1. Nie Ad 2. SJ06 to w zasadzie zupełnie nowy model. Inna rama alu- dwuczęściowa, inne hamulce (zauważalnie lepsze) no i oczywiście karoseria zmieniona w 100%. Jedynie napęd pozostał praktycznie taki sam jak w rocznikach '05-'07. Ad 3. Przy tym budżecie osobiście skupiłbym się na rocznikach '05-'07. Ad 4. Na to, żeby nie kupić kleconego ulepa. Poza tym Tmax'y nie mają jakiś szczególnych przypadłości, skuter w zasadzie bezawaryjny. Jedynie o czym warto pamiętać to, że przy cirka 40 tkm wypada duży serwis + regulacja zaworów.
Klubowicze maroch75 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Klubowicze Opublikowano 12 Czerwca 2015 Polecam lekturę tego wątku: http://www.forum.burgmania.net/topic/8438-fochy-yamaha-tmax-500-pompa-paliwa/
Marci M Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 No to teraz ja 1. Nie ma choć przytrafia się kilka słabostek jak regulator napięcia, pompa paliwa oraz stator jeśli chodzi o napęd to korektor momentu. 2. Zmiana to nie tylko plastiki ale rama, koło przednie, hamulce, zegary chyba jeszcze przedni zawias jednym słowem prowadzenie znacznie lepsze 3. Ja bym szukał nowego modelu byle nie był ulep czy po jakimś mega dzwonie sam kupiłem po małej kolizji i zrobiłem go pod siebie Wyszed trochę więcej niż ty chcesz wydać ale mam wszystko na top + parę fajnych dodatków. 3.Jak przy wszystkim co kupujesz jak coś ci nie pasi zawsze możesz zapytać 4.Jeszcze niedawno kolega wystawił fajną SJ3 nawet tu na Burgmani z czystym sumieniem bym ci ją polecił była warta każdej złotówki co za nią chciał ale niestety dla ciebie już sprzedana
dr.big Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Stator to raczej w pierwszych gaźnikowcach, tam często był problemem. SJ03 nie było dużo w De, dlatego nie za bardzo mogę coś na ten temat złego powiedzieć pomimo posiadania kiedyś, ale SJ06 tego problemu, tak jak w SJ01 już nie ma... Podobnie jak i regulator, w niegrzebanych nie ma tego problemu. Pozostaje właściwie tylko pompa paliwa we wtryskowcu, ale jest to drobna i niezbyt kosztowna usterka. PS. Kieruję się ponad 10- letnimi informacjami swoimi oraz z niemieckiego forum Tmaxa, a jest ich tam "parę" ... Ja osobiście zarówno dobrego SJ03 jak i SJ06 bym się nie bał...
Marci M Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jak najbardziej popieram aby się nie bać i brać Tmaxa. Co do regulatorów to u nas w grupie poszły chyba 3 ale fakt wszystkie w SJ01 co do statora niedawno w SJ03 kolegi właśnie się rozsypał. Myśle że to i tak niewiele biorąc pod uwagę że mają nalatane ponad 50 tys/km
Cezy001 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2015 Co do czcionki to sorry . Robiłem copy-paste i edytor totalnie zwariował. Połapałem się że jest źle edytowałem dwa razy ale kupa. To pewnie wina mojej przeglądarki w robocie. Co do Tmax-ów to wczoraj i dzisiaj oglądałem kilka. Nowy mi się dużo bardziej podoba. Chyba muszę zweryfikować budżet albo poczekać jeden sezon bo starszego jednak nie wezmę. Co prawda dzisiaj był jeden co w budżecie się mieścił ale już sprzedany. No i miejsca na nogi nie jest za dużo, ehhh te moje długie nogi przymierzałem się też do SW-T 600 tam z miejscem dużo lepiej i na nogi i na bagaż. Ale T-max to T-max Czy ktoś zna ten komis: http://otomoto.pl/of...s-ID6y48s7.html Co sądzicie o ofercie? Allekupa czy jest sens jechac?
Marci M Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Ze zdjęć nie wygląda najgorzej więc pojechać nie zaszkodzi
Barnej Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Przed wycieczką do Radomia poczytaj ten wątek: http://www.forum.burgmania.net/topic/18027-szukam-opinie-na-temat-moto-dd-kasztelanska-26-600-radom/page__hl__kasztela%F1ska Jeśli nie masz za daleko możesz sprawdzić, nie zapomnij tylko napisać co i jak zastałeś na miejscu. Ostrożności....
Cezy001 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ostatecznie do Radomia nie dotarłem. Kupiłem w UHMA, Tmaxa z polskiego salonu na ich "gwarancji". Rocznik 2008. Od jutra będę śmigał )))) Dzięki wszystkim za pomoc
Klubowicze maroch75 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Klubowicze Opublikowano 19 Czerwca 2015 Gratulacje i szerokości
Rekomendowane odpowiedzi