Bosy Opublikowano 7 Maja 2015 Opublikowano 7 Maja 2015 Dokładnie. Najwygodniej zrobić to przez internet (mail). Ubezpieczyciel (mam doświadczenie z PZU i Wartą) chce znać dane nowego właściciela. Ja wysyłam im skan umowy (bez wartości transakcji). Każdy ubezpieczyciel ma prawo znać dane nabywcy w świetle art. 32 ustawy o działalności ubezpieczeniowej (itd.) :Art. 32. 1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu. 2. Dane posiadacza, o których mowa w ust. 1, obejmują: 1) imię, nazwisko, adres zamieszkania i numer PESEL, o ile został nadany lub 2) nazwę, siedzibę i numer REGON. Przy okazji sprzedaży którejś z moich poprzednich maszynek zapomniałem w umowie wpisać numer PESEL (był numer dowodu osobistego). Na szczęście miałem telefon do nabywcy.
Kamil Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Opublikowano 7 Maja 2015 Ajent powiedział mi, że skuter został sprzedany wraz z polisą. Zgłosiliśmy poprzez platformę umowe sprzedaży (skan ze szystkimi danymi) i to wystarczy. Nowy właściciel jeśli nie wypowie ubezpieczenia to otrzyma jej przedłużenie (na jego dane osobowe).
Rekomendowane odpowiedzi