Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Stawianie na centralce, na wózku oraz technika takiego stawiania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzonio na prawdę staram się nie dać się wciągnąć dyskusję z Tobą chociaż mnie prowokujesz. Proszę Cię jak drażni Cię moja osoba to mnie ignoruj, ja będę ignorował Ciebie i nie musimy sobie w drogę wchodzić. Ja na prawdę nie chcę szukać z nikim zwady ani u nikogo sobie grabić bo mam dość zmartwień na co dzień.

Opublikowano

To akurat w niektórych skuterach czy motocyklach nie wychodzi najlepiej bo boczna może uderzyć o podłoże i wtedy może być problem z utrzymaniem skutera. Tak mam w SW. Jak stoi na centralce i jest rozłożona boczna to po zdjęciu z centralki boczna wali w ziemię i jest takie niemiłe uczucie jakby skuter się przewracał.

Słuszna uwaga. Taka sytuacja może mieć miejsce w przypadku, gdy naturalny kąt odchylenia skutera od pionu na stopce bocznej jest mały. Wtedy wystarczy niewielkie ugięcie zawieszenia po zrzuceniu skutera z centralki, żeby boczna przydzwoniła w ziemię.

Niemniej ja na swoim B650 wypracowałem sposób "z asekuracją" jako skuteczny i bezpieczny.

Opublikowano

Dzielę i przenoszę temat, bo nie ma on już niewiele wspólnego z udogodnieniem garażowym jakim jest wózek garażowy usprawniający przetaczanie i ustawianie skuta.

• Sympatycy
Opublikowano

Filmik zapodany wyjaśnił wszystko :)

Dla pocieszenia ;)

Jak pierwszy raz chciałem postawić mojego burka centralnie na wózku to też mi nie wyszło.

Zamiast zakładać temat posiedziałem chwilę przy moto, popatrzyłem na niego potem na siebie

Moja waga 68 kg, myślę sobie co jest !? przecież normalnie to nie mam żadnych problemów.

Przyczyna okazała się prozaiczna - byłem w kapciach i podczas naciskania stopka tak mnie cisnęła w stopę , że nie mogłem go postawić.

Szybka zmiana obuwia prawej nogi rozwiązała problem :)

P.S.

Czasem fajnie posiedzieć przy motorku, popatrzeć na niego, porozmyślać i często samemu wpaść na rozwiązanie problemu

To zwiększa satysfakcję - przynajmniej ja tak mam

Oczywiście jak nie dam rady to będę WAS pytał Bracia :)

Opublikowano

Wiesz jak widzę jak to powinno sie robić i spróbowałem to teraz nie wiem jak mogłem inaczej :P jak głupie by to pytanie nie było (zrodziło sie w innym wątku w sumie przypadkiem) to mnie to pomogło także dzięki wszystkim :) teraz rzeczywiście sprzęt sie parkuje bezwysiłkowo

Gość Bartheez5
Opublikowano

To akurat w niektórych skuterach czy motocyklach nie wychodzi najlepiej bo boczna może uderzyć o podłoże i wtedy może być problem z utrzymaniem skutera. Tak mam w SW. Jak stoi na centralce i jest rozłożona boczna to po zdjęciu z centralki boczna wali w ziemię i jest takie niemiłe uczucie jakby skuter się przewracał.

Jakoś dziwnie odnoszę wrażenie, ze kolega Skrystos nas wkręca. Niby wie (i o technicznych sprawach i o technice jazdy), niby innym doradza, a potem zadaje takie banalne pytania. Siedzi przed kompem całymi dniami i nocami, a nie może sobie znaleźć odpowiedzi na proste problemy. Czyżby chodziło o statystykę postów, czy to taki charakter. Coś tu mi nie gra.

Wiesiu ja również odnoszę podobne wrażenie, że kolega Skrystos w każdym dziale ma b.dużo do powiedzenia, ....a w oczywistych sprawach takie

,, bąki,,wpuszcza

sorry za OT !!!