Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Spotkałem się z homologacją kasków na jazdę z otwartą szczęką w kaskach Givi.

Chodzi tu głównie o blokadę w pozycji otwartej - zabezpieczającą przed samo zamknięciem się szczęki w czasie jazdy.

Opublikowano

Prawdę mówiąc używam szczękowego kasku, ale traktuję go, jako sprzęt do turystyki, a jadąc dalej zawsze szczękę zamykam. Otwartej używam na stacjach benzynowych, jak chcę pogadać z kumplem jadącym drugim motocyklem na postoju itp. Do jazdy po bułki używam za to kasku typu orzech Bell, albo Biltwell ;).

Opublikowano

Podniesienie szczęki podnosi środek ciężkości i tak już ciężkiego kasku, więc jazda z otwartą szczęką na dłuższą metę jest bez sensu. Z drugiej strony, w upalne dni (szczególnie na południu Europy) fajnie jest na chwilę przewietrzyć łepetynę. Dobrze jest wiedzieć, że taki przejazd jest zgodny z prawem (w kaskach z homologacją P/J).

Opublikowano

(...) Dobrze jest wiedzieć, że taki przejazd jest zgodny z prawem (w kaskach z homologacją P/J).

I o to chyba w tym temacie chodzi :)

Mój N104 Evo ma blokadę szczęki w pozycji otwartej i używam jej głównie na stacjach benzynowych - nie zamknie się wtedy przypadkiem gdy się schylam, a wygodniej zapłacić za paliwo ze szczęką w górze niż zdejmować cały kask, potem zaś zakładać widząc wiecznie-się-spieszących jak już palce im świerzbią bo muszą poczekać ekstra minutę.

Prawdę mówiąc jednak, na jazdę z otwartą szczęką bym się nie skusił. Nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebna ta ochrona gęby...

Opublikowano

Jeszcze jedna uwaga dotyczące otwartej szczęki.

Pamiętacie sytuację z Żywca jak jeden z naszych Kolegów doznał delikatnego urazu z powodu otwartej szczęki (podczas parady)?

Osobiście uważam, że bez względu na homologację jazda z podniesioną szczęką zwiększa ryzyko urazu i to chyba znacząco.

• Klubowicze
Opublikowano

W naszym posiadaniu są trzy kaski szczękowe:

1. Shark openline, który niestety ma tylko homologację P, co mnie bardzo zdziwiło ponieważ nie należał do najtańszych.

2. BMW EVO 6 - można powiedzieć, że to schuberth c3, ale w homologacji niedoczytałem żadnych literek w instrukcji.

3. Justa jeździ w Nolanie n90s, który posiada w homologacji dwie magiczne literki P/J.

Pomimego tego, że Shark nie ma homologacji to jeździłem z podniesioną szczęką z niewiedzy :frusty:

• Klubowicze
Opublikowano

Pamiętacie sytuację z Żywca jak jeden z naszych Kolegów doznał delikatnego urazu z powodu otwartej szczęki (podczas parady)?

Tym kimś byłem ja :blush:

Przygoda skończyła się sześcioma szwami górnej wargi (od zewnątrz 3 i od wewnątrz 3 ) i ubitym zębem.

Do tego gęba spuchnięta przez 3 dni tak że wszystko trzeba było pić przez słomkę ( drinki też :Jumpy: )

Ale nie zmienia to faktu że jak gorąco to i tak jeżdżę z podniesioną.

Opublikowano

Nie ma to jak kask z wypinaną szczęką.

Opublikowano

Jeżdżąc na ścigaczu nawet bym o kasku otwartym nie pomyślał,lecz turlając się na skuterze wybieram tylko otwarty który daje większą przyjemność.Z pewnością jest głośniejszy,lecz powiew wiatru daje poczucie lepszego kontaktu z przyrodą(i odpada problem homologacji)

• Klubowicze
Opublikowano

turlając się na skuterze wybieram tylko otwarty

No ale są tacy co czasami " turlają " się z prędkościami pow. 160km/godz.

• Klubowicze
Opublikowano

Tym kimś byłem ja :blush:

Przygoda skończyła się sześcioma szwami górnej wargi (od zewnątrz 3 i od wewnątrz 3 ) i ubitym zębem.

Do tego gęba spuchnięta przez 3 dni tak że wszystko trzeba było pić przez słomkę ( drinki też :Jumpy: )

Ale nie zmienia to faktu że jak gorąco to i tak jeżdżę z podniesioną.

Tak to jest jak się nie ma homologacji :-) .........

Wątpię

Schubert C3 to kask z " wyższej " półki a nie ma homologacji na jazdę z podniesioną szczęką.

............ na ułańską fantazję :-)

A mnie w zamkniętym kasku duszno, dlatego wykorzystuję możliwość (gdzie tylko mogę) otwierania szczęki w LS2 i zainwestowałem w odrobinę luksusu w szczękę 180o - SHARK EVOLINE 3 z którego jestem bardzo zadowolony, pod warunkiem, że nie ma deszczu bo wtedy to masakra: przeciekanie szyby, parowanie :-(

• Klubowicze
Opublikowano

Oj tam Oj tam :clapping:

Opublikowano

2. BMW EVO 6 - można powiedzieć, że to schuberth c3, ale w homologacji niedoczytałem żadnych literek w instrukcji.

BMW ma homologacje P.

Opublikowano

No ale są tacy co czasami " turlają " się z prędkościami pow. 160km/godz.

Przy takich prędkościach to rodzaj kasku nie ma znaczenia,wazniejsze są okulary.

• Administrator
Opublikowano

Caberg Duke Legend ma homologację na jazdę z otwartą szczeka do tego ma śmieszne odblaski kiedy jest szczeka w górze. Szczerze to jak się jedzie wolno to ok ale przy prędkości około 50 km/h przestaje to być przyjemne.

• Klubowicze
Opublikowano

Caberg Duke Legend ma homologację na jazdę z otwartą szczeka ......... jak się jedzie wolno to ok ale przy prędkości około 50 km/h przestaje to być przyjemne.

No a Schubert C3 nie ma a do 120km/h mogę jechać godzinami i nic nie szarpie ani nie przeszkadza.

Opublikowano

Kwestie homologacji są mniej więcej ustalone, ale jak wygląda u was jazda z większą prędkością? Osobiście mam Probikera i szczęka otwiera sie wraz z szybą. Jadąc powoli jest spoko jednak jak muszę przyśpieszyć to robi mi się żagiel i głowa do tyłu leci. No i druga kwestia – owady w oczach (okularów nie używam).

Pozdrawiam, Kamil.

• Klubowicze
Opublikowano

Patrz post wyżej :pinch:

Zamiast okularów BLENDA

Bez okularów albo blendy jazda pow, 60km/h zaczyna być męcząca a potem wręcz niemozliwa