gumis Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam, będąc na zakupach ostatnio w sklepie motocyklowym, sprzedawca zapytał mnie czy wiem, że w świetle przepisów nie wolno jeździć z otwartą szczęką na moto, choć nawet policja u nas tak jeździ. Powiem szczerze, że pierwszy raz o czymś takim słyszę. Czy ktoś to potrafi potwierdzić?
Skrystos Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Szczerze to ja nie wiedziałem nawet, że nasze zacofane przepisy rozróżniają rodzaje kasków. Przeglądałem ostatnio kodeks drogowy i nie widziałem takich zapisów... Chyba, że to kwestia wolnej interpretacji danego stróża prawa... Ale dziwne, zażyłeś mnie tą informacją. Jaka jest wtedy różnica czy jadę z otwartą szczęką, czy ją zdemontuję (niektóre kaski na to przecież pozwalają)
marek_m Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Nie wiem co mówią przepisy, ale jazda z otwartą szczęką jest zapewne sprzeczna z instrukcja producenta, a co za tym idzie zwalnia go z odpowiedzialności za ewentualne szkody w konsekwencji wypadku. Ubezpieczyciel też pewnie chętnie skorzysta z takiej wiedzy (że kask był używany niezgodnie z instrukcja producenta) aby ograniczyć swoją odpowiedzialność. A tak na marginesie, kask z otwartą szczęką nie zachowuje się tak samo jak kask szczęki pozbawiony.
PJS Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Z tego co wiem kask należy używać zgodnie z przeznaczeniem. Nie wszystkie kaski posiadają homologację na pozycję "otwartą". Dlatego można interpretować prawo twierdząc, że jazda w niehomologowanym kasku jest niezgodna z przepisami. PJS
Ricardus Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Jeśli kas posiada homologację pozwalającą na jazdę z otwartą szcęką, to w czym problem ?
marek_m Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 A który kask ma ? Pytam o jazdę z otwartą szczęką, a nie o jazdę w kasku z zdemontowaną szczęką (kask modułowy) ?
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 16 Marca 2015 Klubowicze Opublikowano 16 Marca 2015 Ale 90% kasków nie ma homologacji na jazdę z podniesioną szczęką. Mój niema a i tak jeżdżę jak jest gorąco.
Termi_N Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Nasze przepisy są akurat w tej kwestii bardzo krótkie: Art 40 pkt 1 mówi tylko: Kierujący motocyklem, czterokołowcem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy kasków ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym. A używanie kasku zgodnie z przepisami to zgodnie z jego homologacją i wtedy: P - Kaski ze stała szczęką ochronną P/J kaski z ochroną szczęki która może być w pozycji otwartej J - kaski bez szczęki ochronnej NP kaski bez żadnej ochrony szczęki i policzków Generalnie ten numer jest podany jako np: E3 052461 P/J - 102505 E - standard 3 - kraj wydania 05 - numer nowelizacji homologacji 2461 numer homologacji P/J wiadomo 102505 numer produkcji Te info jest naszyte zawsze na pasku od kasku. Czyli np. Nolan N104 ma zapis - Homologacja P / J pozwala motocykliście jeździć pojazdem zarówno z otwartą i zamkniętą osłoną podbródka , zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa". Atestowane do jazdy open są jeszcze zapewne kaski (ale to trzeba zweryfikować): - Shark Evoline - Caberg Sintesi
marek_m Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Rzeczywiście Nolan N104 jest homologowany P/J. Producent, na wszelki wypadek jednak pisze (instrukcja): WARNING!!! The protection level of this helmet whilst riding depends upon the configuration adopted by the user: total protection if the chin guard and visor are closed, partial protection if the chin guard and/or visor are open. Do not remove nor tamper with the fixing screws that connect the chin guard to the shell. Do not use the helmet without the chin guard. Do not use the helmet in case of faulty chin guard. Contact immediately a Nolan authorized dealer.
rutek Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Ja mam Caberg Duke - też ma homologację P/J, a producent potwierdza możliwość jazdy z podniesioną szczęką
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 16 Marca 2015 Klubowicze Opublikowano 16 Marca 2015 ja mam kask Lazer Corsica, który ma homologacje na nazdę z i bez szczęki
Joshua_77 Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Airoh Mathisse ma tylko "P" więc jazda tylko z opuszczoną szczęką ochronną
Ricardus Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Posiadam CABERG JUSTISIMO GT i jest z homologacją P/J
dziadzia Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam kolegów a jeśli kask ma szczękę obracaną do tylu o 180 stopni np. Kask ls2 convert, nie wiem jak mówi instrukcja bo nie czytałem, pozdrawiam
miesisty Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam kolegów a jeśli kask ma szczękę obracaną do tylu o 180 stopni np. Kask ls2 convert, nie wiem jak mówi instrukcja bo nie czytałem, pozdrawiam To musisz przeczytać jak jest dla tego kasku, bo reguły niet. Tutaj strona producenta http://ls2helmets.com/pl/helmets/9/88 - na stronach USA podają ze ma homologację tak i tak na stronie EU podają jedynie numer homologacji ECE 22.05/DOT - trzeba poczytać https://ultimatemoto...ce-22-05-snell/ Dla przykładu kask Shark Evoline Series 3 http://shark-helmets..._sous_gamme=EV3 jako czwarty argument handlowy wymienia: - Double homologation, in open and closed position Fajny kask tyle że podbno mocno gnębiony awariami
rutek Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 IMHO bez sensu jest produkować kask z przekładaną do tyłu szczęką bez homologacji P/J Ale tak jak pisze miesisty - trzeba sprawdzać na kasku.
Sympatycy szorstki Opublikowano 16 Marca 2015 Sympatycy Opublikowano 16 Marca 2015 Zapewne ta homologacja związana jest z tym, że część kasków szczękowych posiada blokadę w pozycji otwartej a inne nie. Jak zdawałem parę lat temu na A, to zapytałem egzaminatora czy mogę na placu manewrowym mieć otwartą szczękę ? Odpowiedział mi, że nie ma problemu, a wogóle to ona ma taki sam kask pzdr
Robi3m Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Tak sobie myślę że szczękowce ze średniej półki ( pow. 700 zł ) wzwyż to wszystkie będą miały homologację na otwartą .
GadekW Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Kask Nolan n 43 Air to nie szczękowiec, tylko z wyjmowaną szczęką i na oznaczeniu ma P/J.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 16 Marca 2015 Klubowicze Opublikowano 16 Marca 2015 Tak sobie myślę że szczękowce ze średniej półki ( pow. 700 zł ) wzwyż to wszystkie będą miały homologację na otwartą . Wątpię Schubert C3 to kask z " wyższej " półki a nie ma homologacji na jazdę z podniesioną szczęką.
Administrator xmarcinx Opublikowano 16 Marca 2015 Administrator Opublikowano 16 Marca 2015 W C3 bardzo wygodnie jeździ się z otwartą szczęką (czego o otwartej szybce powiedzieć już nie można - zamyka się sama jak gilotyna, języka wystawiać nie należy), ale w instrukcji od kasku jest wpis, że nie należy jeździć w ten sposób.
Sympatycy Baltona Opublikowano 16 Marca 2015 Sympatycy Opublikowano 16 Marca 2015 ja mam kask Lazer Corsica, który ma homologacje na nazdę z i bez szczęki Czy dobrze zrozumiałem? To znaczy, że co szczęka w kieszeni, w woreczku
AndrejS Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Nie prościej kupic sobie otwarty i po problemie? Ja używam w ciepłe dni klasycznego Pilota http://www.motocyklove.pl/pl/p/Kask-Pilot-F320-Storm-czarny-mat/3457, a w zimne i deszczowe BOX'a http://www.motocyklowy.pl/kask-box-jz-1-solid-z-blenda-przeciwsloneczna-kolor-bialy-metalic,23139.html - tani i całkiem przyzwojcie wykonany. Dla mnie cała frajda z jazdy to jazda w otwartym kasku z podniesioną blendą. Chociaż ...po zmianie turystycznej szyby na sportową muszę to jeszcze przemyśleć
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 16 Marca 2015 Klubowicze Opublikowano 16 Marca 2015 Czy dobrze zrozumiałem? To znaczy, że co szczęka w kieszeni, w woreczku dobrze zrozumiałeś Nie prościej kupic sobie otwarty i po problemie? Ja używam w ciepłe dni klasycznego Pilota http://www.motocyklo...czarny-mat/3457, a w zimne i deszczowe BOX'a http://www.motocyklo...alic,23139.html - tani i całkiem przyzwojcie wykonany. jak jedziesz gdzieś na dwa tygodnie albo i na weekend to trochę kłopotliwe zabieranie z sobą dwóch kasków
Rekomendowane odpowiedzi