Użytkownicy Długi Opublikowano 11 Marca 2015 Użytkownicy Opublikowano 11 Marca 2015 Tak się stało, że jestem częstym użytkownikiem wszelkiego rodzaju dróg ekspresowych i autostrad które to w wielkim trudzie, kurzu i pocie (czasami błysnął jakiś zegarek) zostały wybudowane w naszym pięknym kraju. Czasami jednak myślę czy te piękne drogi nie przerastają możliwości, umiejętności czy może umysłów ich użytkowników czy też użytkowniczek? Dlaczego większość kierowców używa lewego pasa na drodze o dwóch pasach, lub środkowego przy trzech pasach ruchu, czy ten skrajny prawy jest dziurawy??? na takiej drodze raczej w lewo nie skręcimy. Nie wspomnę już, że jest to niezgodne z przepisami.... Ciekawy jestem waszych opinii na ten temat. P.S. Kiedyś widziałem na aucie taką naklejkę: LEWY PAS TO NIE KÓŁKO RÓŻAŃCOWE !
Klubowicze MarP Opublikowano 11 Marca 2015 Klubowicze Opublikowano 11 Marca 2015 Ponieważ: - po prawym to TIRy jadą (chociaż jest pusty) - mam fajne autko to po prawym nie wypada jechać - na prawym są dziury i koleiny (a przynajmniej będą wkrótce) - jadę całe 100km/h na autostradzie i to uprawnia do jazdy po lewym pasie - trzeba zachować bezpieczną odległość od rowu przy drodze i tej dziwnej siatki no i tak dalej ... a ty człowieku jak chcesz jechać szybko (myślę tutaj przepisowo) to się męcz, wkurzaj i wyprzedzaj po prawej kierowcę leżącego na kierownicy ze skupieniem na twarzy.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 11 Marca 2015 Użytkownicy+ Opublikowano 11 Marca 2015 Dodatkowo chłopcy pomyślcie jak się opony muszą szybko zużywać jak wyprzedzając TIRA najpierw musisz z prawego na lewy, a potem z powrotem Dlatego lepiej cały czas prawym
grze Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Całę szczęście w pl jest dozwolone wyprzedzanie prawym pasem ruchy na drodze dwójezdniowej
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 11 Marca 2015 Użytkownicy+ Opublikowano 11 Marca 2015 Całę szczęście w pl jest dozwolone wyprzedzanie prawym pasem ruchy na drodze dwójezdniowej Ale chyba tylko w terenie zabudowanym !
grze Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Ale chyba tylko w terenie zabudowanym ! W terenie zabudowanym gdy są min. dwa pasy w jednym kierunku a poz terenem zabudowanym min. trzy !
Sympatycy krys70 Opublikowano 11 Marca 2015 Sympatycy Opublikowano 11 Marca 2015 Na expresuwkach i autostradach irytuje mnie to co się dzieje na drodze.(jazda prawym pasem to dla wielu chyba ujma na "honorze" ) A w terenie zabudowanym bardzo często to prawy pas jest tym najszybszym bo nawet tiry używają pasa środkowego (przy drogach o 3 pasach w jednym kierunku)
Joshua_77 Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 na prawym są dziury i koleiny (a przynajmniej będą wkrótce) ...... cała prawda;-)
gryglas1 Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 W Polsce tak długo nie było autostrad, że ludzie nie wiedzieli o lewym pasie, a teraz każdy chce zobaczyć jak to jest jechać po lewej stronie. Ja na takich mówię "Anglicy".
arka3 Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Dla przykładu podam Trakt Brzeski (wylotówka na Terespol), prawy pas jest katastrofalnym stanie. Co 20-25 metrów wybój lub zniszczona nawierzchnia. Jestem zmuszony do codziennego pokonywania tego odcinka (około 4km) Z premedytacją jadę wyłącznie lewym pasem, czy to 2OO czy 4OO. Staram się utrzymywać prędkość ponad średnią ale i tak są tacy co chcą jechać szybciej. Wychodzę z założenia że taniej mnie wyniesie mandat (haha) niż remont zawieszenia. Do takiego wniosku dochodzi chyba coraz więcej osób bo prawy robi się pusty.. A GDDKiA ma to w d...e
Gość maxell Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 No i dlatego właśnie w tym kraju prawy pas jest pasem najszybszym i to z niego korzystam. Generalnie mam gdzieś debili jadących non stop lewym i środkowym. Policja u nas tego nie pilnuje to po co mam się denerwować, nie mam na to wpływu, nie nauczę buractwa cywilizowanego poruszania się po drogach więc olać to A jak ktoś ma wątpliwości kiedy może wyprzedzać prawym polecam lekturę http://info-car.pl/infocar/artykuly/Wyprzedzanie-z-prawej-strony-przepisy.html I na boga, nie mylić definicji 'jezdnia' z 'drogą' jak co niektórzy mają w zwyczaju.
kmodzele Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 To właśnie bardzo częsty zabobon, który Koledzy grze i EndriuBis wyrazili. Drogi o których piszemy są z reguły dwujezdniowe, czyli każda z tych jezdni jest drogą JEDNOKIEROUNKOWĄ. A na drodze jednokierunkowej, wyprzedzanie prawym pasem jest w Polsce dozwolone. Vide link w poście powyżej. Przeczytajcie to raz jeszcze i nie obruszajcie się na wyprzedzających po prawej bo robią to zgodnie z kodeksem drogowym, oraz ... sami wyprzedzajcie wlokących się lewym pasem - po prawej. Jest to dozwolone. Co do meritum. Zmiana pasa jest dla leni męcząca. Jadąc w miarę szybko wcześniej czy później kogoś wyprzedzi. Najlepiej więc od razu zająć właściwy pas... Szkoda, że mamy tak mało patroli policji reagujących na wykroczenia. Szkoda że na kursach nie kładzie się nacisku na takie kwestie.
Rekomendowane odpowiedzi