Joshua_77 Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Podatku już nie ma został zlikwidowany na pojazdy sprowadzane. Miałem na myśli ze trzeba zapłacic VAT-24 w US;-) Pamietać jednak należy że przebieg używanego motoru nie moze być niższy niż 6000km, a jeśli będzie mniejszy to US dowali VAT w wysokości 22% bo traktuje taki pojazd jako nowy niezależnie od jego daty produkcji;-)
szary1977 Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Ja w zeszłym roku kupiłem skuter sprowadzony z niemiec,nie musiałem robić przeglądu bo w dowodzie był ważny przegląd do kwietnia 2016r. I wystarczyło zrobić tłumaczenie i do wydziału komunikacji a wydział wydał dowód z przeglądem do kwietnia 2015r. Tak że jeżeli jest ważny przegląd w dowodzie to nie trzeba robić przeglądu. W niemiecki dowodzie była adnotacja o wyrejestrowaniu pojazdu.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Marca 2015 Administrator Opublikowano 11 Marca 2015 Ja w zeszłym roku kupiłem skuter sprowadzony z niemiec,nie musiałem robić przeglądu bo w dowodzie był ważny przegląd do kwietnia 2016r. I wystarczyło zrobić tłumaczenie i do wydziału komunikacji a wydział wydał dowód z przeglądem do kwietnia 2015r. Tak że jeżeli jest ważny przegląd w dowodzie to nie trzeba robić przeglądu. Zgadza się, ale pod jednym warunkiem... niemiecki TÜV musi mieć ważność dłuższą niż rok.
Burgi Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Miałem na myśli ze trzeba zapłacic VAT-24 w US;-) Pamietać jednak należy że przebieg używanego motoru nie moze być niższy niż 6000km, a jeśli będzie mniejszy to US dowali VAT w wysokości 22% bo traktuje taki pojazd jako nowy niezależnie od jego daty produkcji;-) Właśnie o US piszę nie ma na pojazdy sprowadzane tego podatku VAT-24 został zlikwidowany.
Joshua_77 Opublikowano 11 Marca 2015 Opublikowano 11 Marca 2015 Właśnie o US piszę nie ma na pojazdy sprowadzane tego podatku VAT-24 został zlikwidowany. A to nie wiedzialem. W tamtym roku jak sprowadzilem swojego burka to jeszcze go oplacalem;-(Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w blad.
...:::B:::... Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Opublikowano 11 Marca 2015 @ Campto. Nie chodzi o "wypisanie" jakichkolwiek numerów rejestracyjnych, tylko konkretnie tych które widnieją we włoskim dowodzie rejestracyjnym, co w połączeniu w ważnym OC i załóżmy ważnym przeglądem nie wydawało mi się totalnie wykluczone, abym tym skuterem przyjechał, ale spokojnie. Już dawno wybiłem sobie ten pomysł z głowy. Pod koniec tygodnia sprzedawca będzie mi mógł Busem przywieźć motocykl po kosztach paliwa. Sprawdzę kompletność dokumentów i ważność przeglądu, zapłacę i rozpoczynam procedurę rejestracyjną. Wiem, że we Włoszech przegląd robi się co dwa lata, więc jest spore prawdopodobieństwo, że już będzie nieaktualny. Nastawiłem się więc na trzykrotne odwiedzenie mojej rodzinnej miejscowości. Co do opłat skarbowych chyba jestem zwolniony z racji zakupu na fakturę.
barto Opublikowano 12 Marca 2015 Opublikowano 12 Marca 2015 Co do zakupu na fakturę - w Kielcach przy rejestracji sprawdzają, czy sprzedawca ma w zakresie swojej działalności sprzedaż pojazdów.
...:::B:::... Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Opublikowano 13 Marca 2015 Potwierdzam. Wszędzie tego wymagają: jeżeli pojazd został nabyty w Polsce od przedsięb. prowadzącego działaln. w zakresie obrotu pojazdami wymagana jest kopia zaświadcz. o wpisie do ewid.działalności gospod. lub kopia KRS potwierdzająca prowadzenie przez zbywcę takiej działalności.
tomekmajesty Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 w Kielcach to są wariaci odmawiają rejestracji pojazdów, które zostały wyrejestrowane za granicą z powodu niezdolności do dalszej jazdy, czyli np. wypadku nawet jeżli diagnosta potwierdzi, że już się nadaje bo naprawiony tak mój kolega Gold winga rejestrował na mnie, bo poza Kielcami pozwalali, a potem jak miała tablice pl mu ją sprzedałem
Burgi Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Nie tylko w Kielcach, jeżeli pojazd zostaje wyrejestrowany z adnotacją o niezdolności do jazdy to taki pojazd można wykorzystać tylko jako dawcę części i takie moto można zakupić za 50 euro.
Klubowicze Jack Opublikowano 14 Marca 2015 Klubowicze Opublikowano 14 Marca 2015 Potwierdzam. Wszędzie tego wymagają: jeżeli pojazd został nabyty w Polsce od przedsięb. prowadzącego działaln. w zakresie obrotu pojazdami wymagana jest kopia zaświadcz. o wpisie do ewid.działalności gospod. lub kopia KRS potwierdzająca prowadzenie przez zbywcę takiej działalności. A co to za bzdurne bzdury? Ciekawym wielce z jakiego to przepisu wynika. A co jeśli przedsiębiorca sprzedaje pojazd - środek trwały w firmie??? BTW - wgląd do CEiDG oraz KRS urzędy mają on-line i już od dawna nie powinny wymagać żadnych zaświadczeń. Jeśli wymagają, to się mylą.
Lucjan73 Opublikowano 14 Marca 2015 Opublikowano 14 Marca 2015 Dokładnie, jak rejestrowałem auto kupione od firmy to Pan w urzędzie sam sobie w KRS on line znalazł potrzebne dane.
Miazga82 Opublikowano 14 Marca 2015 Opublikowano 14 Marca 2015 A propos tablic, które oferują handlarze naciągacze polecam ten materiał viedo http://www.wykop.pl/link/1282917/tablice-rejestracyjne-typu-wyklejanki/ I wszystko jasne.
barto Opublikowano 15 Marca 2015 Opublikowano 15 Marca 2015 Ja wspomniałem o tym, że tylko sprawdzają przedsiębiorcę pod tym kątem. Nie wymagają posiadania zaświadczenia ani żadnego odpisu z KRS właśnie z tego powodu, że dostęp do tych danych mają online. Nie wiem dokładnie, jak to wygląda, kiedy firma pozbywa się np. swojej floty, ale wtedy przecież pojazd jest już zarejestrowany w Polsce (na sprzedającą firmę), więc nie mamy tutaj do czynienia z działalnością polegającą na zarobkowym imporcie pojazdów.
marek_m Opublikowano 15 Marca 2015 Opublikowano 15 Marca 2015 A pro pos dokumentów wymaganych przy rejestracji importowanego moto, ja od importera (Motonita) dostałem, między innymi, taki dokument:
barto Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Takie oświadczenie może też podpisać przy rejestracji kupujący - dla urzędu to bez znaczenia.
marek_m Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Niewykluczone, choć osobiście nie podpisałbym oświadczenia dotyczącego czynności, której nie wykonywałem.
...:::B:::... Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 Co do wymaganych dokumentów to na większości bip-ów wydziałów komunikacji jest lepiej lub gorzej opisane co jest wymagane. Np tu: Rejestracja czasowa w celu dokonania badania technicznego: http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/rejestracja-czasowa-i-wydawanie-tablic-czasowych,1744/ Rejestracj pojazdu sprowadzonego z zagranicy http://bip.poznan.pl/bip/sprawy/rejestracja-pojazdu-sprowadzonego-z-zagranicy,1741/
jaro_4setka Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Ja w zeszłym roku kupiłem skuter sprowadzony z niemiec,nie musiałem robić przeglądu bo w dowodzie był ważny przegląd do kwietnia 2016r. I wystarczyło zrobić tłumaczenie i do wydziału komunikacji a wydział wydał dowód z przeglądem do kwietnia 2015r. Tak że jeżeli jest ważny przegląd w dowodzie to nie trzeba robić przeglądu. W niemiecki dowodzie była adnotacja o wyrejestrowaniu pojazdu. to dziwne,ja niedawno kupiłem moto z niemiec,badania ważne do sierpnia 2016 roku,co prawda pojazd nie był potrzebny,ale musiałem jechac do diagnosty,musiałem dostac papier o ustaleniu danych,bo w niemieckich papierach nie ma wszystkiego,kosztowało to 60-pare zł,w urzędzie wbili mi badania na ten sam okres co w niemieckim dowodzie...
Rekomendowane odpowiedzi