Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Yamaha X-MAX 250 czy Kawasaki J300?

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Burgmana widziałem i proponowałem. Tata jednak jakoś średnio na ten sprzęt się zapatruje... Średnio dlatego, bo to podobno muł

@Tomciox - zależy z czym chcesz się porównywać. Sam użytkowałem burgmana K7 400 i byłem z niego bardzo zadowolony. Jest mega wygodny ( mam podobny wzrost co Twój tata 183 cm) szczególnie w trasie.

Brak mocy i V-maxa (powyżej 150 km/h) odczuwałem jak pojechaliśmy w trasę (krótki wyjazd do NRD - 2000 km), ale w towarzystwie dwucylindrowych SW-T. Jeśli przymierzacie się do 250/300 to myślę, że ta "mułowata" 4-setka i tak będzie dużo lepsza.

Sorka za OT, ale wpis dokonałem po uwagach Administratora. :bash:

Opublikowano

@Tomciox,

wez pod uwage wiek i kregoslup taty. DT300i ma twarde zawieszenie. Osobiscie, dla dwoch osob, wysokich, rowniez do dalszych wypadow - w ogole bym sie nie zastanawial, tylko przymierzyl do AN400. Mialem oba, AN400 nie mial slabszego przyspieszenia niz DT300i, a byl mega wygodniejszy, dzien do nocy.

PS:

moze zmien temat na bardziej otwarty, niz 2-3 maszyny, bo widze, ze nie jestes zafiksowany jedynie na nie, sluchasz komentarzy osob, ktore chcca choc troche pomoc, podzielic sie swoimi doswiadczeniami.

Pamietaj o jednym - nie kupuj na odleglosc. Pojedzcie, niech tata sobie nawet posiedzi na danym skuterze 10 i 15 min - w tym czasie moze rozmawiac ze sprzedawca, czytac magazyn moto, itp.

Moze sie okazac np. ze juz po tych kilku minutach stwierdzi, ze kanapa jest za twarda, albo jej profil, zalamania - blokuja mu krazenie.

Opublikowano

Mieliśmy dziś tel. z B-B że nie ma J300 na stanie, a o dziwo na allegro jest nowe ogłoszenie z tym skuterem i info, że stoi w salonie w B-B. Dziwne, zobaczymy w sobotę czy będzie...

Nie ograniczamy się tylko do tych dwóch modeli, ale po przemyśleniach te dwa modele nam pozostały. Tajwany odpadają, tata nie ma po prostu zaufania. Kawa na początku w sumie też odpadła, ale z czasem po opiniach i przeczytanych testach wyrosła na faworyta do zakupu. Proponowałem nawet Integrę 700 z 2013r z bardzo małym przebiegiem i gwarancją - jest na allegro, niestety daleko - Poznań.

Przypuszczam, że Burgman byłby najwygodniejszy, to jednak inny typ skutera niż X-Max. Burgman jest bardziej kanapowy, J300 chyba jest gdzieś pomiędzy. Ciężko mi tatę przekonać do Burgmana. Nastroił się anty i nie chce... ale kto wie, może po oględzinach w sobotę coś się zmieni.

Uwaga z wiekiem i kręgosłupem bardzo celna. Zapewne po pierwszych trasach będą ich (mamę z tatą) bolały plecy.

Tata ma nawet wizję, że pojadą z mamą na wakacje gdzieś tym skuterem. Heh, nie wiem czy się im nie odwidzi po pierwszych nieco dalszych wypadach;)

Opublikowano

To jeszcze mala porownywarka pozycji na roznych maszynch (J300 nie ma, ale wybierz DT300i, bedzie tak samo):

http://cycle-ergo.com/

Nie zawsze 100% dokladnosci, ale zazwyczaj dobre przyblizenie.

• Sympatycy
Opublikowano

Tata ma nawet wizję, że pojadą z mamą na wakacje gdzieś tym skuterem. Heh, nie wiem czy się im nie odwidzi po pierwszych nieco dalszych wypadach;)

To chyba pora, by Tata zrewidował swoje potrzeby lub wizje. Chce używać do turystyki i wyjazdu na wakacje, zwłaszcza we dwoje, X-MAX 250 lub J300 - skuterów, projektowanych do jazdy w mieście i bliskiej okolicy? Czy im się nie odwidzi po nieco dalszych wypadach? Prawdopodobnie Tata przewiezie mamę dookoła komina i będzie miała dość :). Zróbcie jak Jerry_R i inni napisali - bez przymiarki nie kupujcie.

Opublikowano

Tajwany odpadają, tata nie ma po prostu zaufania.

Wiesz jak kupisz Kawe to będziesz miał taki napis na tabliczce znamionowej (zdjęcie testówki ze zlotu):

_DSC2093.JPG

Tomciox może warto rozważyć jednodniową wycieczkę do stolicy ? Bedziesz miał okazje aby przynajmniej przymierzyć się do kilku modeli. Niestety tak jak piszesz to u nas na prowincji niby coś mają w salonie a potem okazuje się że to tylko wirtualne propozycje. Chcecie wydać koło 20 tyś. więc warto trochę pojeździć i "pomacać".

Opublikowano

Cokolwiek by nie było wybrał bym zawsze Yamaha

Raz tylko zrobiłem błąd i kupiłem coś innego i więcej tego nie zrobię

Opublikowano

@Jerry_R dzięki za tego linka, dużo obrazuje.

Tata ma inne wyobrażenie. Ostatecznie skuter zapewne będzie służył do jednodniowych wypadów. Trudno przewidzieć jak intensywnie i z jaką frajdą będzie używany. Tata moto miał za młodu, czyli kilkadziesiąt lat temu. Mam nadzieję, że cokolwiek kupi będzie zadowolony:)

Wycieczka do Wawy niestety odpada:/

• Klubowicze
Opublikowano

W Chorzowie w salonie stoi Kawasaki J300 w promocyjnej cenie 17900 :)

Do tej Kawy przymierza się mój sąsiad z garażu i w ok. kwietnia ją kupi (o ile jeszcze będzie). Kuszę Go do wypadu na Burgmanię :P

Opublikowano

Kupione:) Po ostatecznych weryfikacjach potrzeb i tego co oferuje rynek padło na klasyka - Burgman 400.

Pozostaje czekać na wiosnę :-)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam że odkopuję temat ale jestem ciekawy jakie są wrażenia o kilku miesiącach użytkowania burgmana 400. Zatem jak się ojcu jeździ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Klubowicze
Opublikowano

Na odpowiedź pewnie się nie doczekasz.

Kolega od marca nie zagląda na forum.

Opublikowano

Może ma powiadomienie na maila, że ktoś napisał w jego temacie i jednak tu zajrzy...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk