Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Skuteczność systemu ABS w zakrętach

Jedziesz motocyklem z ABS-em i pokonujesz łuk. Z jakiegoś powodu hamujesz i teraz:  

24 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodam coś do tematu ABS.

Mam ABS i często z niego korzystam i powiem,że gdyby nie on pewno już zaparkowałbym w tyłku samochodu.Jak czasem się jeździ i rozgląda jadąc wolno i nagle ktoś przede mną się zatrzyma,a ja w tym momencie widzę stojącego przede mną i wciskam z całych sił obie klamki na raz i zatrzymuję się 10 cm przed zderzakiem ,to aż słodko mi w ustach i jedna myśl przychodzi do głowy... jakby nie ABS,to widelec byłby już jak banan :)

Super przydatna opcja,ale ja hamuje na raz dwoma hamulcami z tą samą siłą i wtedy działa to idealnie.Poprzednio miałem DERBI 125 i było bez Abs i nie byłem pewny hamowania.Teraz jestem jakby w innej bajce.Mam starego Seata Ibizę(15 lat ma ) i ma ABS i jak ślisko i zima jest,to mam komfort psychiczny,że się się zatrzymam zawsze w dobrej odległości.

Naprawdę ABS w skuterze,to super rozwiązanie.

Jak hamujesz,to wciskasz równo dwie klamki na raz do oporu,a elektronika robi resztę :)

Zanim coś napiszesz, czytaj i odpowiadaj na temat. OT i 10%

Administracja

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Jerry_R

13

• lazyfox

10

• melmacie

6

• kitenation

6

Top użytkownicy w tym temacie

• Użytkownicy+
Opublikowano

Naprawdę ABS w skuterze,to super rozwiązanie.

Jak hamujesz,to wciskasz równo dwie klamki na raz do oporu,a elektronika robi resztę :)

Nikt nie neguje że ABS jest OK, ale ten temat jest o tym, czy ABS pomaga utrzymać się na drodze w szybkich zakrętach.

Okazuje się że sam ABS to za mało i nawet mając go hamując awaryjnie w zakręcie masz dużą szanse zaliczyć szlifa.