Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakup skutera po sezonie, czy jest to dobry moment?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Co prawda to prawda , dawno mnie już tu nie było ale musze coś się od was Panowie/ Panie dowiedzieć.

Skończył się sezon na dwu ślady więc chciałbym zakupić dobrego burka w rozsądnej cenie. Jestem, amatorem więc myśle że to najlepszy czas na zakupy.

Obserwuje aukcje i ogłoszenia allegro i zazwyczaj znajduje burgmany do 10.000 zł i wszystko z włoch. Co to jest warte drodzy koledzy/ koleżanki? Pytam bo nie chce zbłądzić podczas zakupu. Wiem tylko że w italii sezon na motocykle trwa cały rok więc burki z rocznika 07-09 są realne z przebiegiem od 7 do 35 tys?

Proszę o jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Myślę, że taki zakres przebiegu jest raczej możliwy po jednym sezonie. Nie ma sie co czarować, wiekszość ma skręcone liczniki. Chociaż zawsze może trafić się igła...

Opublikowano

I szczerze polecam weryfikację ilości "śladów". Motocykle to z założenia jednoślady i tylko takimi warto się zająć. Co do przebiegów to warto chwilę pomyśleć jaki przebieg może mieć 5-letni sprzęt przy całorocznym sezonie.

W przypadku sprowadzanego sprzętu procedura jest taka sama jak w przypadku dowolnego używanego - trzeba sprawdzić przed zakupem.

Opublikowano

Motocykle to z założenia jednoślady i tylko takimi warto się zająć.

Mój (motocykl ma w dowodzie) ma trzy ślady i wbrew temu co twierdzisz uważam że warto było się nim zająć. Polecam takie motocykle wbrew temu co śladowi ignoranci ;) tu wypisują o motocyklach ;).

Opublikowano

(...)

Proszę o jakąś podpowiedź.

(...)

Poematów nie będę już pisał, bo ile można, są do znalezienia na forum. Jedno i krótko: zdrowy rozsądek . Mówisz Burgman do 10 tysi i to 650- ka? Rozsądek... Poczytaj sobie o wytrzymałości skrzyń 650- ki oraz o kosztach jej ewentualniej naprawy...

PS. A sam zakup? Na pewno inaczej, niż w sezonie, przede wszystkim mniej hektycznie, bo jest więcej czasu na ...

Edit: Zmieniam tytuł posta.

Opublikowano

Wszedłem bo myślałem, że będzie temat o garażowaniu skutera po sezonie...

Postów nt. zakupów skutera było pewnie ze sto i przy każdym mniej więcej zwraca się uwagę na te same rzeczy, nie ważne czy to Burgman czy X9.

Jeśli jesteś amatorem to weź ze sobą kogoś kto trochę zna temat i będzie studził Twoje ewentualne zapały na kupno trefnego sprzętu.

Opublikowano

Kupowanie zimą ma też i minusy. Przy złej pogodzie często nie ma warunków do dłuższej testowej jazdy, a część felerów wychodzi dopiero jak silnik dobrze się nagrzeje.

Opublikowano

Mój (motocykl ma w dowodzie) ma trzy ślady i wbrew temu co twierdzisz uważam że warto było się nim zająć. Polecam takie motocykle wbrew temu co śladowi ignoranci ;) tu wypisują o motocyklach ;).

Niech bedzie , że ignorant :) Jednak jedna jaskółka wiosny nie czyni (ogromna wiekszość to jednak nadal jednoślady) :) Kolega szuka burków i o ile widziałem taki trzyśladowy, to jednak nie jest to ogólnie przyjeta norma :)

• Klubowicze
Opublikowano

Zakup po sezonie ma sens jeśli kupuje się motocykl z polskiego rynku od użytkownika, ponieważ są użytkownicy, którzy sprzedają na jesieni a kupują sprzęt na wiosnę bo np. nie mają gdzie trzymać moto albo nie chcą płacić z przechowalnię. Kupowanie od importera to często to co nie sprzedało się w sezonie. Ale każdy z tych przypadków nie jest obowiązującą regułą. Trzeba szukać i oglądać. Takie ogólne i enigmatyczne stwierdzenie jak w pierwszym poście to tylko gdybanie. A jednoślad to 2oo, a wynalazki typu MP3 to trajki albo urządzenie do słuchania muzyki. :msn-wink::wink32:

Opublikowano

Witam wszystkich i bardzo dziękuje za odpowiedzi które nadesłaliście.

Każdy z Was ma racje a tak naprawdę wybór jest bardzo ciężki.

W pierwszym temacie nie opisałem co dokładnie mnie interesuje- mój błąd,

A więc : Burgman 400 i taki z rocznika 07-10r ponieważ kwota którą przeznaczyłem na zakup motocykla to 10tys. PLN i nieoszukując nie chciał bym tej sumy przekroczyć ( no jeśli trafi się perełka to dorzuce tysiąc więcej, ale wolał bym nie :wink32: )

Ceny na allegro są naprawde rozbieżne a ja jestem zielony jeśli chodzi o znajomość motocykli tym bardziej skuterów z 07-10r. Moimi motocyklami w życiu były WSK125, Simson Scooter 0,50 i Romet 2- biegowy. Było to jakieś 15 lat do tyłu i dawno nie miałem dwu ślada pod sobą - jedyne remonty jakie przeprowadzałem w nich to zmiany linki sprzędła i gazu więc moja znajomość na temat motocykli nie jest zbyt obszerna.

Nie dawno zrobiłem prawo jazdy ''A'' i wiem że po zakupie skuter będzie stał w garażu do następnego sezonu a w czasie przyszłego lata od Maja do Września planuje przejechać ok.5-7tys.km. Nie chce wydać kasy na złom a poźniej patrzeć jak kwitnie w garażu więc jeśli ktoś ma może dobry egzemplarz na sprzedaż to rozwarze wszystkie propozycje, Chyba że ktoś jest w stanie pomóc mi przy zakupie, mieszkam w okolicach Poznania.

Pozdrawiam ...

Opublikowano

Szukaj na forumowej giełdzie. Do tej pory kupiłem tak dwa skutery. W obu przypadkach było tak samo - uzgodnienia na telefon / mail. Spotkanie, formalności i powrót do domu na kołach. W sobotę było wyjątkowo zimno (1 st. C od Warszawy do Gdańska), ale poza tym zero problemów :)

Opublikowano

Dzięki kolego zaraz tam zobacze ...

Opublikowano

Zaglądaj tam regularnie, a do wiosny na pewno coś upolujesz :)

Opublikowano

Myślę, że do 10tyś bez problemu znajdziesz moto, które jest dwuśladem. Ale takie coś raczej szukaj w tym wątku: "allegro kupa".

Ale jak nie chcesz wydać kasy na złom (a tak napisałeś), to szukaj raczej jednoślada, bądź fabrycznego trójślada.

No i jak koledzy napisali, polecam forumową giełdę.

Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Burka a mianowicie; czym różni się Suzuki Burgman K7, K8 i K9.

Ja nie widze żadnych różnic gołym okiem więc może mnie ktoś poinstruować?

Z góry dziekuje...

• Klubowicze
Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki czym różni się Suzuki Burgman K7, K8 i K9.

Niczym

A właściwie to tylko rocznikiem :Jumpy:

Opublikowano

Powiem tak, pół żartem pół serio:) zdecydowałem się na zakup właśnie po sezonie i teraz jestem zły, bo nie zdążyłem porządnie pojeździć :mad2:

Opublikowano

Powiem tak, pół żartem pół serio:) zdecydowałem się na zakup właśnie po sezonie i teraz jestem zły, bo nie zdążyłem porządnie pojeździć :mad2:

A co stoi na przeszkodzie? :)

• Administrator
Opublikowano

Drodzy koledzy i koleżanki mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Burka a mianowicie; czym różni się Suzuki Burgman K7, K8 i K9.

Ja nie widze żadnych różnic gołym okiem więc może mnie ktoś poinstruować?

AN 400 K7 (były też roczniki 2006 końcówka roku i to też był K7) to początek produkcji nowe "budy". Z rzeczy ważnych- pierwsze egzemplarze miały problem ze sprzęgłem. Kupując te pierwsze dobrze jest sprawdzić, czy zostało wymienione na poprawione.

Od bodajże K8 sprzęgło seryjnie było poprawione.

Późniejsze zmiany były raczej czystko kosmetyczne.

A w odpowiedzi na pytanie, w skrócie... Jak trafia się dobry, pewny egzemplarz to niezależnie od pory roku warto się ogarnąć i zabierać... ale mimo wszystko lepszym momentem na kupno jest jesień/zima.

Na kupno takiej sztuki...

74897957_1_644x461_suzuki-burgman-400-k6-k7-k8-silnik-czesci-konskie.jpg

...pora roku nie ma znaczenia.

Opublikowano

Szukaj, sprawdzaj i się nie przypalaj. Giełda forum to niezły pomysł. Ja swojego upolowałem co prawda poza forum, ale warto było czekać. (ponad rok) Pozdrawiam

Opublikowano

A co stoi na przeszkodzie? :)

A no troszku pogoda nie dopisała :) Jakoś przy -4 z rana nie ma tego fanu co z rana przy + 15 :)

Opublikowano

Dopne się do tematu bo też akurat szukam z Burka z podobnych roczników.

Na rynku jest sporo sprowadzonych i już kilka ogladałem (większość to złomy)

Krajowe w okolicach rocznika 2010 niestety bedą kosztować zanacznie więcej niż 10 tys.

Tak naprawdę to jest tylko opcja szukania i przeglądania ogłoszeń. Jak nie czujesz się na siłach ocenić sam stanu technicznego to proponuje "poszukać" mechanika lub kolegę ze znajomością sprzetu (nie złotą rączkę ale kogoś kto Ci zwróci uwagę na dany model)

Wczoraj byłem oglądać "anglika" po szlifie

Wszyskie przednie i dolne plastyki do klejenia (popękane) i do malowania. Lampy całe, szyba i licznik cały. Bedzie na gotowo za 2 tygodnie.

Cena koło 11 tys za 2010 z przebiegiem 1800 mil.

Do zapłacenia vat 24, tłumaczenia, przegląd i rejstracja.

Czy warto? nie wiem i nadal się zastanawiam.

Ważne że widziałem przed naprawą i wiem jak był "bity" a zakup uzależniam od efektu końcowego.

Wolałbym kupić zarejestrowany ale cena jest też warunkiem zakupu.

• Klubowicze
Opublikowano

Wczoraj byłem oglądać "anglika" po szlifie.......... Lampy całe

Lampy i tak do wymiany.

Jak sam piszesz to "ANGLIK" i na przeglądzie z tą lampą nie przejdzie :confused: