Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Puk puk jest tu kto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

W dniu 2.07.2019 o 13:14, EndriuBis napisał(a):

Szymon, żyjesz ? czy całkiem cię zgermanizowali w tej robocie ? ? 

Rozwiń  

Hej Andrzej, żyje jeszcze ?. Sorry, że rzadko zaglądam na forum, ale z czasem naprawdę kiepsko ?Może w niedzielę bym miał trochę czasu, to byśmy jakiś wypad ekipą uczynili...

Opublikowano
  W dniu 2.07.2019 o 13:14, EndriuBis napisał(a):

Jarek, jak tam przygotowania do objazdu PL ?  ?   czynisz coś w tym kierunku, czy na razie odłożony temat ?

Rozwiń  

Nie ma odkładania. Terminy kazały mi przesunąć wyjazd na poniedziałek 8 lipca. Zbieram graty do kupy. Skuter śmiga. Na razie sprawa wygląda tak jak na obrazku i w linku. Nie wiem, czy mogę Was poprosić o pomoc w rozpropagowaniu. Ale jak mogę to proszę:
https://zrzutka.pl/zcp6bg

magnes-projekt-duzy.jpg

• 3 tygodnie później...
  • Użytkownicy+
Opublikowano

Zastanawiam się, czy nie byłoby zasadne założenie osobnego tematu dotyczącego spotkania grillowego w m. Szczucin, w obecnym wątku sprawa się nam trochę zaciera, a nie napisałem jeszcze o terminie kolejnego spotkania z serii cyklicznych. Co sądzicie?

Opublikowano

czy ja wiem, w "cyklicznych spotkaniach podkarpatczyków" jest w miarę przejrzyście

• Użytkownicy+
Opublikowano

Dla mnie bez różnicy, ale ja wiem o co chodzi. Z drugiej strony może faktycznie Tomek ma racje.  A to nie tak że to spotkanie w sierpniu zastąpi "cykliczne" ? 

• Sympatycy
Opublikowano

mnie również to bez różnicy bo i tak muszę na świętokrzyskim to wklejać? i na Fb też

• Użytkownicy+
Opublikowano
  W dniu 22.07.2019 o 13:29, EndriuBis napisał(a):

... A to nie tak że to spotkanie w sierpniu zastąpi "cykliczne" ? 

Rozwiń  

Tak to jest, jak nikt nikogo nie słucha. ?

Cykliczne spotkanie zostało ustalone (przez tych co słuchali) na 22 sierpnia, więc ponawiam pytanie: zakładamy nowy temat, czy wszystko leci do spotkań?

Opublikowano

Daj osobny temat

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
  • Użytkownicy+
Opublikowano
  W dniu 28.09.2019 o 22:52, szupek napisał(a):

@EndriuBis, gdzie się uchowałem? Hmm, w Rzeszowie mieszkałem kilkanaście lat, w Zaczerniu osiedliłem się ponad 2 lata temu. 5 lat temu kupiłem pierwsze prawdziwe moto - chińska 250, mam ją do dziś :), później kupiłem nowego hyosunga gt 650, którego sprzedałem po narodzinach córki, burgera kupiłem miesiąc temu, to naturalnie zacząłem szukać for tematycznych zarówno krajowych i zagranicznych, własnie na burgmanii dowiedziałem się, że kupiłem guano ?

Wcześniej się na żadnych forach nie udzielałem, latałem dookoła komina, uczestniczyłem na forum podkarpackie2oo, wpadałem czasem na podpromie polatać z chłopakami. 

Wydaje mi się, że maksi, to dla mnie idealne połączenie wiatru we włosach oraz pragmatyzm, którego potrzebuję ?

Rozwiń  

Raczej chodziło mi o to "gdzie się podziałeś na tym forum" ?  dopiero potem znalazłem Twoje przywitanie w serdecznościach.

Pochwal się. Co masz za sprzęt CHRL ?  Jakiegoś czopera ?   Z kolei Hyosung GT 650 to poważny sprzęt ?  nie szkoda było ?  

Burgman K4 - którego aktualnie masz nie jest aż taki zły. Bardzo wygodny, nawet dla dwóch osób.  Jedyny problem to silnik, który lubi olej. ?  ale to też nie jest tak że wszystkie sztuki biorą. Zdarzają się egzemplarze bez tej przypadłości.  Prawdopodobnie bardzo duży wpływ na to ma sposób docierania nowego silnika.  A jak u ciebie z tym ?  

Opublikowano

A, na forum, to świeżak jestem ?

Z PRC to zakupiłem Zippa Nitro, który jest rebrandingiem Loncina LX250-7, sprzęcik niegłupi, całkiem przyzwoicie wykonany, tylko straszliwie masuje przy wyższych prędkościach no i słabizna w trasy, ale ja ważę tyle, że sam jestem blisko dopuszczalnej ładowności moto ?

Co do hyo, to też był niegłupi, ciekawy silnik, ładny dźwięk na wydechu od edhausta, tylko zwłaszcza w mieście często dostawałem skurczu prawego nadgarstka ? Po urodzeniu córki zamiast czerpać przyjemność z jazdy cały czas nawiedzały mnie głupie myśli, pt. "Co jeśli...". W tym moto podczas jazdy miałem bardzo podkurczone nogi i na dłuższą metę nie było to za wygodne, ale mimo wszystko było mi szkoda sprzedawać. 

A mój burger, chociaż zrobiłem nim dopiero 300 km, to już wiem, że popija olej. jak jest zimny to po odpaleniu i przegazowaniu puszcza takiego szarego dymka i nie jest to para wodna :), po 30 sekundach problem znika. Rozgrzany przy przegazowaniu puszcza delikatne czarne bąki przy odcince, ale to normalne po szarym dymie nie ma śladu. Myślę, że bez ściągania głowicy wymienię uszczelniacze, zmodyfikuję odpowietrzenie skrzyni korbowej i zapuszczę trochę nafty do cylindra (w razie gdyby któryś pierścień był zapieczony) i sprawdzę wtedy apetyt na olej. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
  W dniu 2.10.2019 o 12:01, szupek napisał(a):

Z PRC to zakupiłem Zippa Nitro, który jest rebrandingiem Loncina LX250-7, sprzęcik niegłupi, całkiem przyzwoicie wykonany, tylko straszliwie masuje przy wyższych prędkościach no i słabizna w trasy, ale ja ważę tyle, że sam jestem blisko dopuszczalnej ładowności moto ?..

Rozwiń  

co znaczy "masuje"  ?  -  dostaje drgawek ??  Generalnie jedno-cylindrowce tak mają, a chińskie w szczególności. ?  U mnie syn przez dwa sezony pomykał na Romecie Division 250 i też tak było.   Po za ładnym wyglądem - sporo problemów.  A co do Nitro - oglądałem kilka sztuk, bo też w swoim czasie mi się podobał, ale np. zauważyłem strasznie rdzewiejące tłumiki ?  

W dniu 2.10.2019 o 12:01, szupek napisał(a):

A mój burger, chociaż zrobiłem nim dopiero 300 km, to już wiem, że popija olej. jak jest zimny to po odpaleniu i przegazowaniu puszcza takiego szarego dymka i nie jest to para wodna :), po 30 sekundach problem znika. Rozgrzany przy przegazowaniu puszcza delikatne czarne bąki przy odcince, ale to normalne po szarym dymie nie ma śladu. Myślę, że bez ściągania głowicy wymienię uszczelniacze, zmodyfikuję odpowietrzenie skrzyni korbowej i zapuszczę trochę nafty do cylindra (w razie gdyby któryś pierścień był zapieczony) i sprawdzę wtedy apetyt na olej. 

Rozwiń  

To by faktycznie wskazywało na uszkodzone uszczelniacze zaworowe.  Jeżeli umiesz sobie sam wymienić to koszt znikomy. Czytałem gdzieś o tym że można zrobić wymianę bez ściągania głowicy, ale to trochę pachnie "partyzantką" ?    jak się uporasz z wymianą daj znać.  Ciekawy jestem jakie będą efekty.  Co do remontu cylindra odpowiadam we właściwym wątku. 

Opublikowano
  W dniu 3.10.2019 o 08:29, EndriuBis napisał(a):

co znaczy "masuje"  ?  -  dostaje drgawek ??  Generalnie jedno-cylindrowce tak mają, a chińskie w szczególności. ?  U mnie syn przez dwa sezony pomykał na Romecie Division 250 i też tak było.   Po za ładnym wyglądem - sporo problemów.  A co do Nitro - oglądałem kilka sztuk, bo też w swoim czasie mi się podobał, ale np. zauważyłem strasznie rdzewiejące tłumiki ?  

Rozwiń  

Tak, drga - zwłaszcza podczas szybszej jazdy. 200 km i czujesz mrowienie w całym ciele. U mnie tłumnik nie rdziewieje, ale kolektor to zwykłe żelazo i on rdzewieje na potęgę.

W dniu 3.10.2019 o 08:29, EndriuBis napisał(a):

To by faktycznie wskazywało na uszkodzone uszczelniacze zaworowe.  Jeżeli umiesz sobie sam wymienić to koszt znikomy. Czytałem gdzieś o tym że można zrobić wymianę bez ściągania głowicy, ale to trochę pachnie "partyzantką" ?    jak się uporasz z wymianą daj znać.  Ciekawy jestem jakie będą efekty.  Co do remontu cylindra odpowiadam we właściwym wątku. 

Rozwiń  

Czuje, że u mnie też będzie pociągał koło 0,5-1l na 1000km, na razie zrobiłem zbyt mały przebieg żeby to ocenić, tym bardziej, że poziom oleum zależy od tego jak moto stoi (na kołach prosto, czy centralka). To trochę za dużo jak na uszkodzone uszczelniacze. Te można wymienić bez ściągania głowicy - wystarczy ściągnąć mostek, dźwigienki, zamiast świecy wkręcić wężyk z testera szczelności i dmuchnąć kilka - kilkanaście atmosfer ? Wtedy spokojnie rozbrajasz zawory i masz uszczalniacze na wierzchu. W burgmanie obawiam się jedynie braku miejsca do rozbrajania zaworów, bo jest dość ciasno, żeby podejść przyrządem, ale zawsze można sobie właściwy dorobić ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no to się pochwalimy. mamy następnego wnusia. po rysach wygląda że już posiada prawko kat.A

• Użytkownicy+
Opublikowano

No to super , niech Dziadek motór szykuje, bąbelki szybko rosną.

• Sympatycy
Opublikowano

Gratulacje. Czyli rysy po dziadkach. Super

• Użytkownicy+
Opublikowano
  W dniu 17.10.2019 o 19:33, tomekstw napisał(a):

no to się pochwalimy. mamy następnego wnusia. po rysach wygląda że już posiada prawko kat.A

Rozwiń  

No to gratulacje ?  To ty Tomek teraz jesteś podwójny dziadek, a Beata dalej tylko "żona dziadka" ?  ?  teraz to już wcale nie będziecie mieć na nic czasu ?   no kurcze szkoda że Was nie będzie w niedziele. Ale by się piwo (0,00 %)  lało ?  no nic - wypijemy zdrowie Wasze i wnuka ? 

• Użytkownicy+
Opublikowano

Grzesiek, przeanalizowałem w domu i faktycznie to było 3 lata temu ?  znaczy się "cała paczka" ?  a siekierę to chyba powieszę w dużym pokoju na ścianie. Żal używać - taka ładna ? 

• Użytkownicy+
Opublikowano
  W dniu 25.10.2019 o 06:19, EndriuBis napisał(a):

... a siekierę to chyba powieszę w dużym pokoju na ścianie ...

Rozwiń  

No cóż, jeden zbiera znaczki, a inny ... wiesza siekiery na ścianie. ?

No ale kto Ci zabroni?, no chyba, że ....                    Barbara. ?

Opublikowano

ktoś coś co to za zaworek umiejscowiony na filtrem cvt7199cdde8c8b4f0ef1ab2c6a68055cb6.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano

A nie jest to czasami odpowietrznik zbiornika paliwa?

Opublikowano

Hej. Mnie sie tez tak wydaje , ze to jest odpowietrznik zbiornika
:)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• Użytkownicy+
Opublikowano
  W dniu 28.10.2019 o 17:19, Saper napisał(a):

No cóż, jeden zbiera znaczki, a inny ... wiesza siekiery na ścianie. ?

Rozwiń  

Kurde, Grzesiek - obiecywałeś mi piękna pogodę na najbliższy weekend - a tu na razie co ?   może byś tak coś trochę po czarował.  Bo pojechał bym gdzieś ten ostatni raz.   

• Użytkownicy+
Opublikowano

Jeszcze nie odstawiłem skutera, liczę na ostatnią jazdę przed końcem sezonu.

Na razie prognoza przewiduje 13 stopni i słońce w niedzielę, więc...

• Użytkownicy+
Opublikowano

Kurde, moja pogodynka w niedzielę pokazuje 10 stopni. 13 to w poniedziałek. Ale za to w sobotę ma być 17 ? 

U mnie niestety poniedziałek odpada całkowicie, a niedziela tak pół na pół. Wprawdzie soboty szkoda, bo roboty w pieron, ale jak faktycznie pogoda będzie git to kto wie.

Jakieś propozycje ?  Myślę że taką wycieczkę max 300 km można by odbyć ?  

• Użytkownicy+
Opublikowano

U mnie w sobotę może nie wypalić.