Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Puk puk jest tu kto?

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+
Opublikowano
23 minuty temu, Saper napisał:

Koledzy z Dębicy proponują wyjazd 02.05.2019 w kierunku puszczy sandomierskiej.

Proponują ??   ?   Co, gdzie , jak ??   Nic nie widzę ?   

2-go ja niestety pracuję ?  było się tydzień na nartach, to teraz trzeba zap.....ć  ?   ale napiszcie co i jak.  Pewnie się bujnę do roboty skuterem, może Was gdzieś dojdę, tyle tylko że to nie ten kierunek. 

Opublikowano

u mnie to samo, 2.05 w pracy, ale za to 3.05 to juz chetniej

• Użytkownicy+
Opublikowano

Nie moja wojna, że Gumisiowi leń sparaliżował palce i nie może pisać.
Ja osobiście skłaniam się bardziej w kierunku 3-go maja.

Opublikowano

Cześć Koledzy,

Będę dzisiaj w Ustrzykach, a na jutro planuję objazd po Bieszczadach.
Może ktoś ma ochotę się pokrecic i pokazać piękne okolice?

Pzdr
Krzysiek

• Użytkownicy+
Opublikowano

Niestety beze mnie. Ochota jest, ale nie ten czas.

• Użytkownicy+
Opublikowano
7 godzin temu, marycha napisał:

Cześć Koledzy,
Będę dzisiaj w Ustrzykach, a na jutro planuję objazd po Bieszczadach.

No i jak widzisz masz 100 chętnych ?  niestety pogoda na jutro i na niedzielę raczej nie wyjściowa,  dodatkowo u mnie np. zaplanowane inne zajęcia.

Nie sprecyzowałeś w których Ustrzykach będziesz, bo jest spora rozbieżność ?  ale  jak chcesz pojeździć po Bieszczadach, to nie kombinuj za wiele. Zrób chyba najpopularniejsze trasy, Mała i Wielka Obwodnica Bieszczadzka, zaglądnij do Mucznego do zagrody z żubrami, ale i podjedź kawałek dalej zobaczyć jak kiedyś "czerwona elita" się bawiła , a jak starczy czasu możesz podjechać do Arłamowa.  Na jeden dzień to aż nad to.  Solina i Polańczyk przereklamowane, chyba że nigdy nie byłeś - to wtedy obowiązkowo. 

Ale jak chcesz oglądać zaporę to lepiej jechać do miejscowości Jawor - to jest dokładnie po drugiej stronie zapory. 

Opublikowano

Cześć,

Tak myślałem, że jak powiem za 5 dwunasta to będzie las rąk
Co do pogody, to liczę, że jak zwykle media kłamią i jutro się utrzyma bez deszczowo.
Jestem w Ustrzykach Dolnych.
Trasę mam zaplanowaną, ale myślałem, że z jakimś "lokalesem" zobaczę Bieszczady z innej strony, nie tylko Solina i obie pętle.

Pzdr
Krzysiek

Opublikowano
Cześć,

Tak myślałem, że jak powiem za 5 dwunasta to będzie las rąk
Co do pogody, to liczę, że jak zwykle media kłamią i jutro się utrzyma bez deszczowo.
Jestem w Ustrzykach Dolnych.
Trasę mam zaplanowaną, ale myślałem, że z jakimś "lokalesem" zobaczę Bieszczady z innej strony, nie tylko Solina i obie pętle.

Pzdr
Krzysiek
Kusisz. Ale wnuk też...

miałem w życiu wielkie szczęście chodzić późno spać

Opublikowano

Nie jest źle, jest ciepło, czasami coś pokropii1e6aff1814aff387a9f0e70bcd91800f.jpg4396df40632c369804c1e7df37922140.jpg

Opublikowano

Co tam słychać panowie? U mnie nic ciekawego. ?, Jestem już po wymianie uszczelniacza w ladze i oleju w obydwu lagach (w drugiej ladze nie ruszałem uszczelek, bo nic się tam nie działo - tylko olej zmieniłem). Na razie nie stwierdziłem wycieków - poruszałem zawieszeniem na hamulcach. Ale wiadomo trzeba przetestować w jeździe, jak to się będzie sprawować. Generalnie "zabawa" z wymianą uszczelniaczy nie jest trudna - zatem dzięki ? że mnie zmotywowaliście do tego zadania. Najwięcej nerwów kosztowało mnie odkręcenie śruby która trzyma tłoczysko wewnętrzne (po prostu chcąc odkręcić śrubę, obracała się razem z tłoczyskiem). Już mnie po prostu krew zalewała (przepraszam za wulgaryzm). Kombinowałem a to czymś zablokować jakimś kluczem, a to jakiś a to długi kij od szczotki, to jeszcze co innego.... Najgorsze jest to, że serwisówka podaje, że jest specjalny klucz do zablokowania, ale co, jak, gdzie, odnośnie tego narzędzia - nic. Dopiero jak już nie poradziłem, podszedłem do wulkanizatora i poprosiłem, żeby "air-gunem" potraktował śrubę (co miało niby sens bo działając momentem śruba powinna popuścić). No i udało się. Okazało się, że tłoczysko ma gniazdo ośmiokątne. Żeby to potem skręcić to zrobiłem taki prymitywny klucz, i jakoś skręciłem. Ale generalnie myślę, dorobić porządne narzędzie (z lasera trzeba blaszkę ośmiokątną wyciąć w odpowiednim wymiarze i tolerancji i przyspawać do niej pręta), bo nigdzie nie mogę namierzyć gdzie by kupić taki klucz nabyć. 

Teraz jeszcze tylko wymienię sobie oliwkę w silniku i filtru, plasticzki się poskręca i może będzie co pośmigać jak się pogoda poprawi. 

Opublikowano

A i ja wczoraj troszkę podłubałem. Poszło w kierunku komfortu. Alichińskie ale jakość nie gorsza od Ori. A cena poniżej 50 pln za kpl. Z wszystkimi śrubami i dodatkami. b39c5f2c58451554c378a290d373e8d4.jpg8ea721ff0d280b4cc596a494af2d0cb4.jpg068bb3a1ae8d2dd9704d137061724192.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano
Godzinę temu, Szymqw napisał:

Teraz jeszcze tylko wymienię sobie oliwkę w silniku i filtru, plasticzki się poskręca i może będzie co pośmigać jak się pogoda poprawi. 

No panie, Burgamania tuż tuż, ale wcześniej jeszcze sztafeta.  Mam nadzieje że uda Ci się wpaść przynajmniej na wyjazd do Sandomierza 18 maja (sobota), ale i tydzień później też fajny wyjazd - bo do Kazimierza.  

33 minuty temu, tomekstw napisał:

A i ja wczoraj troszkę podłubałem. Poszło w kierunku komfortu. Alichińskie ale jakość nie gorsza od Ori. A cena poniżej 50 pln za kpl. Z wszystkimi śrubami i dodatkami. 

Ale żeś zaszalał ?  a jak tam prace przy napędzie ?  

Ogólnie to ten weekend majowy to chyba jakiś przereklamowany ?   jak patrzę na prognozę pogody to się zastanawiam czy nie lepiej pogonić do roboty ? 

Opublikowano

Przy napędzie nic nie robiłem. I do burgmanii się nie zanosi. Bede jeździł poprostu do 100km/h

Opublikowano
29 minut temu, tomekstw napisał:

A i ja wczoraj troszkę podłubałem. Poszło w kierunku komfortu. Alichińskie ale jakość nie gorsza od Ori. A cena poniżej 50 pln za kpl. Z wszystkimi śrubami i dodatkami. 

Tomekstw, fajne to to. A powiedz proszę jaki to ten plastik jest? W sensie materiału - twardości, sztywności. Wiem, że ciężko tak opisowo, ale co, nie jest to raczej taki cienki plastik podany na pęknięcia? Bo zastanawiałem się nad czymś takim żeby pod mojego Kymczaka zainstalować.

W zasadzie to w pierwszej kolejności chciałbym sobie lustereczka wymienić z metalowych na takie plastikowe z migaczami ? ale nie wiem gdzie takowe dostać i czy w ogóle podejdą i da się podpiąć elektrycznie bez jakieś większej ingerencji w układ.

061813middle1a.jpg

22 minuty temu, EndriuBis napisał:

No panie, Burgamania tuż tuż, ale wcześniej jeszcze sztafeta.  Mam nadzieje że uda Ci się wpaść przynajmniej na wyjazd do Sandomierza 18 maja (sobota), ale i tydzień później też fajny wyjazd - bo do Kazimierza.  

Andrzej, spokojnie, myślę, że dam radę ? . Burgmania już ogarnięta (zapisany żem) a ten Sandomierz i Kazimierz - bardzo chętnie. Oliwkę zmienię w silniku (to jest myk, myk) i już jestem gotów ?. Jak będzie pogoda to na spota przyjadę już 9tego Maja, ale na razie nie obiecuję bo nie wiem jak w robocie mi zejdzie... 

Opublikowano

Powiem tak: jakość mnie zaskoczyła na duży plus, twardy ale zarazem sprężysty plastik, dobrze wykończone krawędzie. Jak na uniwersalny zestaw łatwo dopasować do konkretnego moto. Kupiłem czarne ale są jeszcze przezroczyste dymione. O dziwo główna śruba mocująca ulepszana.

jak coś dam linka ale można znaleźć jeszcze taniej plus jakiś kupon  https://pl.aliexpress.com/item/22mm-Handbar-Uniwersalny-Motocykl-Os-ona-D-oni-Jelca-Tarcza-DLA-KAWASAKI-LTZ400-450-250SB-DR250S/32870614106.html?spm=a2g17.search0104.3.278.5dcd6698MtREt4&transAbTest=ae803_3&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_8_10065_10068_10890_319_10546_317_10548_10696_10084_453_454_10083_10618_10304_10307_10820_537_536_10843_10059_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_52%2CppcSwitch_0&algo_pvid=3aeae36e-2afb-44fc-bfd6-450d2efbebe6&algo_expid=3aeae36e-2afb-44fc-bfd6-450d2efbebe6-39

Opublikowano

Tomekstw - OK. Dzięki za dodatkowe info. Przyjrzę się temu... 

A tak a propo panowie może wy będziecie wiedzieć (może spotkaliście się) gdzie by można było zapytać o taki klucz/narzędzie do zablokowania tłoczyska? To jest coś takiego/coś na tej zasadzie

narzedzie.jpg

z tym, że pasowałoby najlepiej takie narzędzie na zasadzie końcówki ośmiokątnej, bo u mnie w tłoczysku gniazdo jest właśnie ośmiokątne (27mm) - na tym zdjęciu nie za bardzo będzie widać... Myślałem, żeby po prostu dorobić takie narzędzie (wyciąć laserowo - żeby to w miarę dokładne było i bez ostrych krawędzi - np. z blachy #4mm taki kształt ośmiokątu i do tego przyspawać pręta i powinno teoretycznie działać...)

tloczysko.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano

nie bardzo sobie to mogę wyobrazić albo czegoś nie rozumiem  Ten potrzebny klucz to w końcu jest jakiś rodzaj imbusa ?  czy to jakiś specjalny wymysł Kymco ?   

Opublikowano

Sorry, ze tak pokretnie napisalem. Chodzi o to, ze gniazdo w tym tloczysku jest osmiokatne - jakis specjalny wlasnie klucz trzeba (jakby Kymco nie moglo normalnego szesciokatnego gniazda zastosowac). No i teraz problem bo nie ma ma czym podejsc do tego gniazda (klucze i nakretki sa szesciokatne). I przydaloby sie wykombinowac jakies narzedzie bo jak mi przyjdzie ponownie rozbierac lagi w przyszlosci to sie zesr...am :)

Wysłane z mojego BV6000 przy użyciu Tapatalka

• Użytkownicy+
Opublikowano

a ja dzisiaj Święto Pracy uczciłem pracą ?  rano mała robótka, a po obiadku zmieniłem żonie w autku opony na letnie, ale ....

Jak wyciągałem opony z garażu to zauważyłem że Burgman ma uszkodzone lewe lusterko. ? puścił gwint od śruby przy kierownicy. Trzeba było naprawić, a jak już naprawiłem to trzeba było sprawdzić czy dobrze działa i tak sprawdzałem, sprawdzałem, sprawdzałem i nie wiem jak to się stało nawinąłem ponad 50 km ?   

Jak nie będzie deszczu to jutro sprawdzę chyba lewe - bo też może być uszkodzone ?

• Użytkownicy+
Opublikowano

Tak, tak, naprawę trzeba sprawdzać czy wykonana skutecznie. ?

A o której planujesz sprawdzać kolejną naprawę? Bo może sprawdzę przy okazji jak się sprawdzi uchwyt do telefonu, który "niechcący" dotarł z dalekiego wschodu. ?

• Użytkownicy+
Opublikowano

Na razie to ja jestem w robocie. Jak już wspominałem - odbywam "słuszną" karę za narty ?  jedna kawa już wypita, została do wypicia druga.   Wczoraj startowałem po 18.  Akurat było fajne słonko, chociaż jedna taka wielka czarna chmura mnie cały czas ścigała. Dzisiaj dobrze by było wystartować trochę wcześniej. Prognozy nie są złe.  Może uda się zaraz po 16 ?  Tym bardziej że na jutro na razie prognozy są fatalne. ? 

A Ty jak w tedy z czasem ?   Mam dzwonić ?

• Użytkownicy+
Opublikowano

Dzwonić, dzwonić ?, tylko daj mi znać trochę wcześniej, żebym nie musiał się szykować "z partyzanta" z jęzorem na brodzie.

7 minut temu, EndriuBis napisał:

Tym bardziej że na jutro na razie prognozy są fatalne. ?

Może nie fatalne, ale i nie optymistyczne. Niestety ?.

• Użytkownicy+
Opublikowano

No i prognozy nie kłamały, "pogoda pod psem, albo pod dwoma", coś maj nie zaczyna się łaskawie.

Opublikowano

Hej. Ja dzisiaj nie wytrzymalem . Odpalilem skuta , zaciagnalem sie spalinami i w moment poprawil mi sie humor mimo takiej pogody Grzesiek . :) Milego :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• Użytkownicy+
Opublikowano

Bogusz, spalinami , to ja jednak poczekam na zmianę aury.