Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy przy ściąganiu opon znajdujesz w nich syf?

Czy przy ściąganiu opon znajdujesz w nich syf?  

51 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OOOOO Tomek toż to moje opony... a jednak nie to Micheliny. Ale w środku mają syf zupełnie jak moje też zdjęte na Puławskiej. Co to ? Łatka w sprayu jak mniemam.

Opublikowano

Nie wiem, nie ja to wlewałem. Tak się też domyślam, że łatka tylko w instrukcjach zwykle piszą, że ją się stosuje doraźnie na dojechanie do serwisu a potem trzeba naprawić uszkodzenie / wyczyścić syf z opony. U mnie (jak widać) ten płyn wszedł w jakieś reakcje z gumą i z felgą - nie dało się tego wyczyścić.

Jeździłem z tym ponad 150km/h i żadnego drgania kierownicy czy innych efektów ubocznych nie zaobserwowałem. Skuter ma małe koła więc litr płynu w oponie chyba (?) różnicy nie robi.

Opublikowano

Trochę robi, to dodatkowa masa nieresorowana :) , no i jeszcze mała "drobnostka" ... Ciecz w oponie nie pozwala na jej prawidłowe i szybkie rozgrzanie oraz optymalną pracę, przez dłuższy czas robiąc za środek chłodzący...

Opublikowano

W przyszłą sobotę najprawdopodobniej będę miał okazję zdemontować opony z felg mojego burgmana 125 z 2002r (sprowadzony i zakupiony przezemnie w sierpniu br) który ma jeszcze oryginalne bridgestony na ktorych scoot przejechał 19000. Myślę, że to ciekawy przypadek z którego wynikiem niezwłocznie się podzielę.

marco

Opublikowano

Zmieniałem już kilkadziesiąt opon w moich 2oo i 4oo, nigdy nie spotkałem w nich żadnych obiektów obcych.

• Klubowicze
Opublikowano

U mnie było....POWIETRZE ,ale już nie sprężone...tylko z nutką Ciemnej strony Mocy... :Jumpy:

Opublikowano

Teraz już wiem gdzie znika bieżnik........... robi syf w oponie :)

Opublikowano

Wszystko zależy od tego gdzie się kółka pompuje. Pod Wrockiem jest taka wioska gdzie jak napis na płocie głosi, to pompują koła świeżym, wiejskim powietrzem.

Również ważny jest sprzęt użyty do pompowania, bo zdarzyło mi się użyć u klienta kompresora do przedmuchania zasilacza z kurzu, a tu z dyszy normalnie leciała woda... nie wiem czy czysta i skąd się wzięła ale stracha miałem czy udało mi się zasilacz dosuszyć przed wpięciem do prądu. Ciekawe jak się jeździ z wodą w kole... pewnie to taki patent na samowyważanie.

Osobiście to wymieniałem opony tylko w rowerze i maluchu, ale tam były dętki...

Opublikowano

Ja kilkanaście dni temu zmieniałem przednią oponę w Majce. Była już kwadratowa ze starości (rok produkcji 2002) ale wewnątrz absolutnie czysta, bez wody czy kawałków gumy lub innych "obcych" rzeczy.

Opublikowano

Przyszło mi do głowy, że może jak pojazd postoi na flakach w głębokim błocie / kałuży, to wtedy może jakoś zassać. Potem właściciel wyjeżdża, dopompowuje i jeździ z nieświadomością dodatkowego towaru w gumach.

A w dętkach coś znaleźliście?

Opublikowano

Jak by tak było jak piszesz to byś nawet nie napompował opony raczej.No ale cóż każdy może mieć swoją teorię . :)

Opublikowano

Wniosek jest tylko jeden, koła są w środku czyste. Jedynym wyjątkiem jest zastosowanie "opony w piance" lub innego "slime" :) . Zresztą, bazując na doświadczeniu, nie sądziłem, że może być inaczej, a po wynikach ankiety oraz komentarzach do niej, widać to jasno. Dziękuję, bo nie lubię opowieści bajek z cyklu "1000 i jednej nocy" o czyszczeniu opon w wulkanizacji po sezonie, a takimi zostałem potraktowany :) .

Opublikowano

Wyjątkiem są koła zapasowe na wschodniej granicy, gdzie regularnie celnicy znajdują w kołach wódę i papierochy.

Opublikowano

Obiecałem, że podzielę się wynikiem zaobserwowanym po zdemontowaniu 12-letnich opon: wynik zgodny z przypuszczeniami ;) poza powietrzem nic nie stwierdzono.

marco