Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy przy ściąganiu opon znajdujesz w nich syf?

Czy przy ściąganiu opon znajdujesz w nich syf?  

51 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejna ankieta ;) ... Ja przy zmianie opon nawet takich ponad 5 letnich z samochodu nigdy nie znajduję "w kole" syfu... Bo nie było tam nawet pyłu... A tu słyszę, że niektórzy mają tam "wydobycie" po każdym roku użytkowania :D ...

A jak jest u Was?

• Sympatycy
Opublikowano

Wymieniałem w skucie opony po 4 latach. W środku czyściutka.

• Klubowicze
Opublikowano

w kilku skuterach i motocyklach,tudzież w kilkunastu,powiem więcej w kilkuset autach w których wymieniałem opony nigdy nic nie znalazłem.Oczywiście zdarzały się opony z łatkami i kołkami lub po przejechaniu kilkuset metrów bez powietrza, kawałkami gumy.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Na wiosnę podczas wymiany opon na nowe, w starych "syfu" nie było.

Opublikowano

Wymieniałem oponę w Helixie, była "stara jak świat" ale w środku czysto. Tak się zastanawiam, jeżeli coś z zewnątrz dostawałoby się do środka to chyba jednocześnie powietrze wyszłoby na zewnątrz, nie wiem kombinje że jak jest nieszczelność i do środka wali "syf" do przez tą nieszczelność uszło by powietrze i mielibyśmy "kapcia". Dobrze kombinyje ? Może jakieś zabrudzenia są ale to raczej chyba coś kruszy się z opony od wewnątrz.

Opublikowano

ja również zdejmowałem oponę z 2009 roku w 2013 roku i nie było w niej nic dziwnego . (Burgman 400 K4 przód)

Kiedyś w aucie jak zmieniałem to były takie małe kuleczki - byłop ich kilka i bardzo malutkie.

• Sympatycy
Opublikowano

Robię regularnie samochodem po 50-60 tysięcy kilometrów rocznie. Dodatkowo skuterem jeszcze kilka ( w tym roku 6 tyś.) i mimo, że jestem częstym klientem zakładów wulkanizacyjnych, nie spotkałem się z powyższym zjawiskiem.

• Administrator
Opublikowano

"Dbając o swoje bezpieczeństwo" zawsze przed zimowaniem skutera ściągam obie opony z felg, wywijam je na drugą stronę i wkładam do pojemników próżniowych. Wentyle wykręcam i przez zimę leżą w słoiku z formaliną. Obie felgi na rantach smaruję oliwą z oliwek (koniecznie extra virgin!)

Kiedyś przy demontażu mojej opony znaleziono we wnętrzu trąbę słonia!

A tak poważnie, głos oddałem w sondzie bo to oczywista oczywistość :)

Opublikowano

Kiedyś przy wymianie opon zdarzyło mi się, że znalazłem w nich dętki. Nie był to jednak bliżej nieokreślony syf :).

Opublikowano

Dzisiaj byłem wymienić gumę to znaczy oponę i wewnątrz była czysta i sucha

Pozdrawiam franio 212

Opublikowano

Może nie w moto, ale ostatnio zmieniając opony w aucie, przede mną był koleś audi A4, który przyjechał tylko wyważyć koła. Wulkanizator bujał się dobre pół godziny i nie mógł wyważyć przednich. W końcu zdjął opony z felg i okazało się, że w obydwóch było po mniej więcej litra płynu... Z konsystencji i zapachu (brak zapachu) to była woda. Ani ja, ani wulkanizator, ani właściciel auta nie wymyśliliśmy skąd mogła się wziąć w takiej ilości w kołach. "Czary Panie, czary"

Opublikowano

Nigdy nie spotkałem się z takim zjawiskiem.

• Sympatycy
Opublikowano

"Dbając o swoje bezpieczeństwo" zawsze przed zimowaniem skutera ściągam obie opony z felg, wywijam je na drugą stronę i wkładam do pojemników próżniowych. Wentyle wykręcam i przez zimę leżą w słoiku z formaliną. Obie felgi na rantach smaruję oliwą z oliwek (koniecznie extra virgin!)

Kiedyś przy demontażu mojej opony znaleziono we wnętrzu trąbę słonia!

Mariusz...kuźwa litości :laughing::laughing:

Słyszałem ,że ktoś kiedyś znalazł zderzak od Kamaza.

Dziwna ta sonda.

Opublikowano

Ej, słuchajcie! Z całym szacunkiem! Każdy może tu byle jaką ankietę zrobić? Nie zrozumcie mnie źle ale jakiś poziom to forum powinno trzymać.

Czy mogę zrobić ankietę typu: Czy jak wam braknie paliwa w baku to wasz skuter staje czy jedzie dalej jak gdyby nigdy nic?

Albo: Jak wjedziecie w błoto to syf na oponach:

a) czekacie, aż zniknie sam

B) myjecie Kerczerem

c) sprzedajecie sqter bo przestał się Wam podobać!

• Klubowicze
Opublikowano

A ja jak zmieniałem opony w skucie to gumiarz znalazł instrukcję obsługi montażu opony i talon na odbiór drugiej takiej samej oponki - tylko że w Szanghaju . :lightbulb::question:

Opublikowano

Nie zrozumcie mnie źle ale jakiś poziom to forum powinno trzymać.

Przestań, zima się zbliża, to i tematy ogórkowo-syfiaste. Poza tym, czy to forum musi być tak do końca poważne.

Ja syfu nigdy nie znalazłem. Kliknąłem „Nie”, i uważam że spełniłem obywatelski obowiązek.

PS Spójrz co znalazł Mariusz!!!

• Klubowicze
Opublikowano

Jaki syf ? W każdej ze swoich opon niezależnie czy w 2oo czy 4oo było "Zawsze sucho, zawsze pewnie" :D

• Administrator
Opublikowano

Dziwna ta sonda.

Wystarczy wnikliwiej wertować nowe wpisy. Sonda została założona w związku z tym, jakże "ciekawym" postem.

Jak się mówi A ... itd.

Opublikowano

A ja (a w zasadzie właściciel zakładu wymiany opon na Puławskiej) coś takiego znalazł przy okazji zmiany opon (po 2 latach od zakupu skutera postanowiłem zmienić gumy bo stare, choć bieżnik jeszcze był OK)

Publikuję dla niewierzących, że można znaleźć syf w oponie:

Opony.jpg?psid=1

Może ktoś wie co to jest (było) i dlaczego tak wyżarło brzegi opony i felgę?

Z zewnątrz zupełnie nic nie było widać a wyważenie też było OK

PS.: Wcześniej z czymś podobnym nigdy się nie spotkałem.

PS2: Felgi do wymiany.

• Administrator
Opublikowano

Może ktoś wie co to jest (było) i dlaczego tak wyżarło brzegi opony i felgę?

To OBCY!

• Klubowicze
Opublikowano

Zagłosowałem na TAK chociaż w swoim sprzęcie nigdy nic ciekawego nie znalazłem za to u klientów oponiarni owszem.

Opublikowano

Na razie, na podstawie sondy (27:3), wniosek dla mnie jest jeden, ale to wiedziałem już wcześniej. Normalnie użytkowane i dbane koła nie ukrywają w środku "niespodzianek"... Wydaje mi się, że jak nic do nich nie zostanie "wpuszczone", to nic tam się po założeniu czystych opon na czyste felgi znaleźć nie może. Bo w końcu przez wentyl wiele się nie dostanie do środka.

Reszta to oczwiście żart: Ale jak to w życiu, jeden nie zniszczy suwmiarki, a drugi z trzech stalowych kulek jedną zgubi, drugą zepsuje, a trzecią ... znajdzie po latach, bo ... "wpadła" mu do koła ;) ...

Nie zostałem "oświecony" i moje bogate, życiowe doświadczenie ;) mnie nie oszukało.

A już prawie ;) myślałem, że to normalne co roku czyścić opony od środka ;) ... i że mój wulkanizator mnie od lat oszukuje ;) ... czyści potajemnie i nie wystawia za to rachunku, bo jest z natury zbyt dobrym człowiekiem :Jumpy: ...

Opublikowano

Jeśli opona nie jechała na tzw laczku i nie zmieliła warstwy butylowej to nic nie powinno się w niej znajdować, może być jeszcze zalana jakimś uszczelniaczem (szybka naprawa na drodze w przypadku braku kola zapasowego) ewentualnie możemy znaleźć wodę której nie wylał wulkanizator przy montażu (montowane opony używane) lub wodę pochodzącą z niezbyt idealnego układu ciśnieniowego kompresora lecz są to śladowe ilości. Zdarza się że jakiś niechlujny monter zostawi w oponie skrawek odciętego zaworu, naklejkę z opony czy nakrętkę od zaworu, z tym że to już jest błąd lub zaniechanie ze strony pracownika.

Opublikowano

Moim zdaniem to właśnie jakaś stara substancja uszczelniająca która tak zareagowała chemicznie przez te lata. Osobiście jednak nigdy syfu w oponie nie znalazłem ani w aucie ani w moto