koksukowal7 Opublikowano 26 Września 2014 Opublikowano 26 Września 2014 Witam. Posiadam piaggio x9 125 evoluthion 2003 Mam taki problem że zaliczyłem już dwie gleby kiedy nie powinienem. Po prostu hamując na tył ucieka mi przód. Czy zepsuł mi się reduktor czy może coś z tylnym hamulcem (mam nowe klocki z tyłu od roku)? Jaki powinien być stosunek hamowania przód – tył? Czy moje moto może mieć ABS? Z góry dzięki
Sympatycy szorstki Opublikowano 26 Września 2014 Sympatycy Opublikowano 26 Września 2014 W X9 jest zintegrowany system hamulcowy. Działa mniej więcej tak jak poniżej: Prawa klamka - 100% prawa przednia tarcza. Lewa klamka - 70% lewa przednia tarcza, 30% tylna tarcza. Nie da się zahamować samym tyłem. pzdr
rafalwol Opublikowano 26 Września 2014 Opublikowano 26 Września 2014 ABS to raczej w młodszych modelach,ale łatwo sprawdzić.Zerknij na tarcze,jeśli mają nacięcia-małe prostokatne otworki na całym obwodzie to masz w przeciwnym razie nie.
koksukowal7 Opublikowano 26 Września 2014 Autor Opublikowano 26 Września 2014 A czy jest jakaś regulacja tego reduktora?
Sympatycy szorstki Opublikowano 27 Września 2014 Sympatycy Opublikowano 27 Września 2014 ABS to raczej w młodszych modelach,ale łatwo sprawdzić.Zerknij na tarcze,jeśli mają nacięcia-małe prostokatne otworki na całym obwodzie to masz w przeciwnym razie nie. To nie tak, w jednej wersji X9 500 był ABS. Ta wersja miała wtedy tylko jedną tarczę, bo zamiast drugiej była "koronka" dla czujnika ABS. Nie sądzę żeby kolega miał tę wersję (125ccm)... Co do reduktora, to nie ma on żadnej regulacji. Znajdziesz to ustrojstwo przymocowane do kosza pod czaszą. Może ktoś pokombinował przy połącznieach przewodów. Generalnie polecam jakiś warsztat motocyklowy, bo kombinowanie przy hamulcach ma przełożenie na zdrowie... pzdr
Rekomendowane odpowiedzi