Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Reduktor hamowania x9 125

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam piaggio x9 125 evoluthion 2003 Mam taki problem że zaliczyłem już dwie gleby kiedy nie powinienem. Po prostu hamując na tył ucieka mi przód. Czy zepsuł mi się reduktor czy może coś z tylnym hamulcem (mam nowe klocki z tyłu od roku)? Jaki powinien być stosunek hamowania przód – tył? Czy moje moto może mieć ABS? Z góry dzięki

• Sympatycy
Opublikowano

W X9 jest zintegrowany system hamulcowy. Działa mniej więcej tak jak poniżej:

Prawa klamka - 100% prawa przednia tarcza.

Lewa klamka - 70% lewa przednia tarcza, 30% tylna tarcza.

Nie da się zahamować samym tyłem.

pzdr

Opublikowano

ABS to raczej w młodszych modelach,ale łatwo sprawdzić.Zerknij na tarcze,jeśli mają nacięcia-małe prostokatne otworki na całym obwodzie to masz w przeciwnym razie nie.

Opublikowano

A czy jest jakaś regulacja tego reduktora?

• Sympatycy
Opublikowano

ABS to raczej w młodszych modelach,ale łatwo sprawdzić.Zerknij na tarcze,jeśli mają nacięcia-małe prostokatne otworki na całym obwodzie to masz w przeciwnym razie nie.

To nie tak, w jednej wersji X9 500 był ABS. Ta wersja miała wtedy tylko jedną tarczę, bo zamiast drugiej była "koronka" dla czujnika ABS. Nie sądzę żeby kolega miał tę wersję (125ccm)...

Co do reduktora, to nie ma on żadnej regulacji. Znajdziesz to ustrojstwo przymocowane do kosza pod czaszą. Może ktoś pokombinował przy połącznieach przewodów. Generalnie

polecam jakiś warsztat motocyklowy, bo kombinowanie przy hamulcach ma przełożenie na zdrowie...

pzdr