Klubowicze ArtCho Opublikowano 6 Października 2015 Klubowicze Opublikowano 6 Października 2015 Sprawdziłem obroty silnika vs. prędkości (pierwsza kolumna to 6 oryginalnych rolek po 21g, druga: Dr. Pulley 8x19g): 40 km/h - 3,5 - 3,1 60 km/h - 4,4 - 4,0 80 km/h - 5,2 - 4,3 100 km/h - 5,7 - 5,3 120 km/h - ?,? - 5,8 Jak widać obroty są niższe niż ze "zredukowanym" zestawem rolek oryginalnych. No i charakterystyka jest inna. Nie sprawdziłem prędkości max.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Października 2015 Użytkownicy+ Opublikowano 7 Października 2015 Acha, m.in. te dwa filmy trochę mi pomogły: Sorki za mały ot, ale czy to filmy "naszego kolegi" z USA od Burgmana K3, a potem K6 ? Zmienił sprzęt, czy zajął się mechaniką zawodowo ? Niemniej filmy robi dobre (bardzo pomocne)
marekb9t Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 I ja miałem okazję przejechac się Kotowym Malagutem wszystko pieknie cacy w przeciwieństwie do mojego nie ma upierdliwych wibracji. Niestety nie udalo nam się rozebrać napędu Kocie klucze się podawały ale to nic użyję udaru do odkrecenia wariatora innego pomysłu nie mam. Wracajac ze Świnoujścia postanowilem sprawdzić ile da się wyciągnąć z rsa wyszlo mi max licznikowe 150. Czy to aby nie trochę za malo?
Bobas Opublikowano 25 Października 2015 Autor Opublikowano 25 Października 2015 150 to na moje jak na RS-a o 20 za mało.
marekb9t Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 Tak też myślałem. Teraz pytanie dlaczego?
Bobas Opublikowano 25 Października 2015 Autor Opublikowano 25 Października 2015 Trzeba na pewno zacząć od rozebrania napędu. To najczęściej on jest przyczyną słabych parametrów skutera.
SianeK Opublikowano 26 Października 2015 Opublikowano 26 Października 2015 Sprawdź szerokość paska, rolki, sprężyne centralną. Jakie obroty masz przy 150 ?
marekb9t Opublikowano 31 Października 2015 Opublikowano 31 Października 2015 Nie było możliwość dzisiaj sprawdzenia obrotów przy 150 nie było gdzie się rozpędzić zwłaszcza że z plecakiem byłem ale przy 120 jest 6300
Klubowicze ArtCho Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Klubowicze Opublikowano 15 Kwietnia 2016 A ja ciągle kombinuję z kierunkowskazami. Założenie żarówek LED do oryginalnego klosza powoduje, że kolor jest bardziej pomarańczowy niż przy zwykłej żarówce. Niestety nie mruga równo z zamontowanymi dodatkowymi kierunkowskazami na "normalne" żarówki. W dodatkowych zamontowałem LEDy, ale niestety migacze zamieniły się w stroboskopy... Więc wróciłem do żarowych (jakoś nie chce mi się kombinować z przeróbką przerywacza). Ale dałem sobie spokój póki co.
Sympatycy KriSSo Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Sympatycy Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Arturze, a może jednak spróbować kupić klosze od RSa i w końcu zamknąć temat? . Bo te próby kosztują Ciebie czas i pieniądze, a efektu 100% nadal brakuje.
Sympatycy Urbi Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Sympatycy Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Też jestem za propozycją KriSSa. Artur, ubierzmy Twego Pająka w lampy od RS-a i będziesz miał spokój i ładny wygląd.
Klubowicze ArtCho Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Klubowicze Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Przepraszam, ale nie śledziłem tematu... Pomysł przedni, ale jakoś nie bardzo widzi mi się inwestycja około 800 zł (tyle kosztują oba). Jak znajdę gdzieś na Allegro, albo OlX to może kupię. Co do eBaya - Wy jesteście specjaliści, a i są w naszej bandzie jeszcze lepsi od Was - jak gdzieś wypatrzycie, to dajcie znać!
marekb9t Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Muszę cię Artur zmartwić kupno czego kolwiek do RSa na rynku wtórnym graniczy z cudem ale jak już wspomniałeś są sprytniejsi od nas ☺
Klubowicze ArtCho Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Klubowicze Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Muszę cię Artur zmartwić kupno czego kolwiek do RSa na rynku wtórnym graniczy z cudem ale jak już wspomniałeś są sprytniejsi od nas ☺ Wiem. Ale z pół roku temu widziałem na eBayu takie lampy. W sumie w przeliczeniu wychodziło trzy stówki z hakiem. Ale wtedy byłem w jeszcze czarniejszych d... finansowej i nie myślałem o tym. Teraz pewnie bym kupił.
Sołtys Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Witam Panowie Od tygodnia jestem posiadaczem Spidermaxa gt. Jest to moja pierwsza przygoda z maxiskuterem (wcześniej tylko motory biegowe). Po zakupie wymieniłem rzeczy eksploatacyjne typu oleje klocki filtry itp. Rozkręciliśmy obudowę napędu sprawdziliśmy pasek i to tyle. Skuter ma przejechane 53 tysiące i do tej pory myślałem że napęd to zaleta tych dwóch kółek lecz widzę, że nie do końca. Czytając wasze posty zastanawiam się jakie zestawienie będzie najlepsze dla Spidermaxa. Czyli jakie rolki kupić? Sprężynę to już wiem (białą malossi) i czy coś jeszcze będę musiał w nim zmienić przy takim zestawieniu?
marekb9t Opublikowano 24 Maja 2016 Opublikowano 24 Maja 2016 Czyli jakie rolki kupić? Sprężynę to już wiem (białą malossi) i czy coś jeszcze będę musiał w nim zmienić przy takim zestawieniu? Rolki to jest ciężki temat a wiadomą sprawą jest że z gówna bata nie ukręcisz a z pająka ścigacza nie zrobisz wszystko zależy ... ja w większości latam z plecakiem więc mam założone 21g jak fabryka przykazała Artur kombinował coś doktorem P Kot latał na j. Costa każdy ma inne doświadczenia
Sympatycy KriSSo Opublikowano 24 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 24 Maja 2016 Ale faktem jest, że Malagutas ArtCho z tymi Pulley'ami jeździ znakomicie. Jak przyłoży z manetki, to mam trudności, aby go dogoni - SW-T 600 mocno się musi nastękać. Ale co najważniejsze - nie ma cyrków z obrotami, co jest nierzadkie przy wielu różnych kompletnych wariatorach sportowych i lekkich rolkach. Co prawda efekt przyspieszenia nie jest tak spektakularny, jak przy kompletnym JCosta, ale na samych Pulley'ach u Artura i osiągi i obroty są okej i nic nie drażni i nie przeszkadza.
marekb9t Opublikowano 24 Maja 2016 Opublikowano 24 Maja 2016 Nie wiem nie jeździłem Arturowym pająkiem ale Kotowym już tak ☺ w poniedziałek jak znajdę chwilę to podmienię fabryczne wario na kosztę i zobaczymy jak to w Rs będzie hulać.
Rafał Janyszek Opublikowano 22 Stycznia 2017 Opublikowano 22 Stycznia 2017 A ja raczej aktywny :Jumpy: Sorry nie mogłem się powstrzymać.A co do rolek to tak jak Krisso napisał.Mam Puleye lżejsze o 5gr. od oryginału i tylko przy starcie 0-1 obroty idą na 5,8tyś. i ciągnie ostro.Poza tym w przedziale do 100 mam obr. podwyższone może o 500-600 a powyżej 100 niższe o tyle samo.Przy jeździe ze stałą prędkością 60-80 obr. są w zakresie 4-4,5 tyś. ( są może wyższe niż w serii ale akceptowalnie )Przy 140 mam 6,5 tyś Witam. Jestem świeżym użytkownikiem Spidermaxa i noszę się z zamiarem wymiany rolek. Chciałem spytać czy rolki dr.Pulleya są jakoś trwalsze tzn. czy rzadziej je się wymienia? Fabryczne producent zaleca wymieniać co 10000 km. Cena zakupu jest dość wysoka ok. 50 euro ale jeżeli są trwalsze i dają lepsze osiągi to może warto.Wysłane z mojego LIFETAB_S1034X przy użyciu Tapatalka
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 22 Stycznia 2017 Klubowicze Opublikowano 22 Stycznia 2017 1 minutę temu, Rafał Janyszek napisał: Chciałem spytać czy rolki dr.Pulleya są jakoś trwalsze tzn. czy rzadziej je się wymienia? To trudne pytanie. Wszystko zależy od tego czy jeździsz dużo po mieście czy w trasie.U mnie w trasie rolki i oryginały i Malossi wytrzymały ponad 30 tyś. Na Pulleyach mam 20 tyś i są jak nowe. Ale tak jak napisałem TYLKO trasy. Jazdy w mieście z częstym ruszaniem skrócą te przebiegi.
Rafał Janyszek Opublikowano 22 Stycznia 2017 Opublikowano 22 Stycznia 2017 To trudne pytanie. Wszystko zależy od tego czy jeździsz dużo po mieście czy w trasie.U mnie w trasie rolki i oryginały i Malossi wytrzymały ponad 30 tyś. Na Pulleyach mam 20 tyś i są jak nowe. Ale tak jak napisałem TYLKO trasy. Jazdy w mieście z częstym ruszaniem skrócą te przebiegi. A jak kultura pracy silnika? Czy są mniejsze drgania?Wysłane z mojego LIFETAB_S1034X przy użyciu Tapatalka
Rafał Janyszek Opublikowano 24 Stycznia 2017 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jakby kogoś drażniły zbyt słabe sprężyny gazowe kufra to proponuje dość tanie rozwiązanie problemu. Pasują przy niewielkiej przeróbce: "AMORTYZATOR GAZOWY SPRĘŻYNA 315mm 200N DACHU ZETOR". Cena od 21 zł za sztukę w internecie. Fabryczne siłowniki mają siłę wyrzutu 150N -te, które proponuje 200N. Po ich założeniu efekt jest taki, że bez obciążania kubeł otwiera się sam po przekręceniu kluczyka, a nie opada nawet z obciążonym kufrem. Oczywiście, żeby nie było zbyt kolorowo trzeba dokonać małych przeróbek. Nowe sprężyny są za długie o jakieś 10mm i mają oczka montażowe fi 8mm (fabryczne 6mm). Na szczęście oczka w tych nowych można odkręcić. Po ich demontażu ukazuje się gwint M6. W miejsce tych starych, które mają wysokość 30mm trzeba wkręcić coś krótszego. Można tu pokombinować. Ja poszukałem w Internecie oczka z gwintem M6 i otworem fi6 o wysokości 16mm. Jak się okazało w opisie aukcji był błąd nowe oczka miały gwint M5 i trzeba było je przegwintować. Po ich montażu uzyskałem niemal identyczna długość z oryginałami. Uwaga przy demontażu starych siłowników. Są zapięte taką malutką spinką do elementu montażowego. Najlepiej odkręcić całość kluczem 10 żeby nie pogubić spinek. Stare elementy montażowe i tak nie nadają się do montażu nowych sprężyn. Nowe zamontowałem za pomocą śrubek M6 z nakrętką - kontrą. Trzeba to skręcić tak aby został lekki luz. Wysłane z mojego LIFETAB_S1034X przy użyciu Tapatalka
Rafał Janyszek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Opublikowano 29 Stycznia 2017 A ja ciągle kombinuję z kierunkowskazami. Założenie żarówek LED do oryginalnego klosza powoduje, że kolor jest bardziej pomarańczowy niż przy zwykłej żarówce. Niestety nie mruga równo z zamontowanymi dodatkowymi kierunkowskazami na "normalne" żarówki. W dodatkowych zamontowałem LEDy, ale niestety migacze zamieniły się w stroboskopy... Więc wróciłem do żarowych (jakoś nie chce mi się kombinować z przeróbką przerywacza).Ale dałem sobie spokój póki co. Z przeróbką przerywacza może być problem bo wygląda na to, że jest wbudowany w sterownik. Ja nie kombinuję z dodatkowymi kierunkami - nie wygląda to dobrze moim zdaniem. Tak naprawdę klosze kierunkowskazów Spidermaxa nie są czerwone tylko ciemno pomarańczowe - dlatego zielona żarówka nic nie daje. Ja zamontowałem żarówki LED o barwie światła biały zimy. Żarówki muszą być mocne minimum 5 wat i mieć charakterystykę dookólną tzn nie mogą świecić tylko na wprost. Dodatkowo wybrałem żarówki pod szynę can bus, która ma taki układ elektroniczny imitujący normalną żarówkę. Szkoda tylko, że ciężko znaleźć takie ledy z homologacją ale efekt jest super. Polecam.Wysłane z mojego LIFETAB_S1034X przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi