keniol91 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Panowie pytanie odnośnie słynnych motocykli 3 kołowych !!! czy kupując nowy mozna zarejestrowac na kat B ? czy tylko używane które już takową rejestracje posiadają ? czy inne Państwa to akceptują ? jeżeli tak mam w papierach ? Juz praktycznie zamówiłem X-maxa 125 chętnie wybrałbym piaggio mp3 np 400 bo chce podróżować z plecaczkiem!!
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Administrator Opublikowano 21 Sierpnia 2014 jeżeli tak mam w papierach ? Czyli masz pedał hamulca w podłodze i dołożone wystające kierunkowskazy? Juz praktycznie zamówiłem X-maxa 125 chętnie wybrałbym piaggio mp3 np 400 bo chce podróżować z plecaczkiem!! Tylko, że standardowa MP3 400'tka to już nie na PJ "B". Jeśli dostosowana w EU to trzeba przejść walkę z diagnostą podczas pierwszego badania w PL... ale wiem, że jest to do ogarnięcia.
dr.big Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Inne państwa muszą to akceptować nawet jak pojazd w danym kraju nie spełnia specyfiki i nie zostanie tam zarejestrowany, to jednak jest zarejestrowany w kraju pochodzenia i może się poruszać w innych krajach bezproblemowo. Bardzo rozpowszechniony w Niemczech jest MP3 rejestrowany jako samochód osobowy (PKW Zulassung). Zmieniane są w nich (jeśli się nie mylę): hamulec na nożny, rozstaw kół przednich i wystające na boki (motocyklowe) kierunki ... PS. Zarejestrowane jako PKW widziałem też Fuoco 500 ...
keniol91 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Ale czy ja dostane taki nowy w salonie czy prywatnie muszę to wszystko ogarnąć? Rozumiem ze jak w ofercie pisze rej na B to juz wszystko jest zrobione ? i wystarczy tylko zarejestrować ? a mógłby ktoś doradzic czy lepsze będzie takie rozwiązanie mp3 czy fuoco czy X-max 125 ? do podrózy z plecaczkiem ? czeste wyjazdy praca 8km w jedną strone czasem trasa wrocław-Szczecin. a na wakacje to już Europa..
dr.big Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Fuoco i "duży" MP3 to właściwie ta sama technika... Wyjazd na kilkaset kilometrów w 2 osoby i z jakimś (z naciskiem na niewiele!) bagażem to 125- ką niezbyt mądry pomysł, chociaż do zrealizowania... Porównanie Fuoco 500 z X-Maxem 125 mija się "trochę" z celem...
piecuch4 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 na Allegro jest kilka sztuk tak zarejestrowanych , nie do końca jestem pewien ale w PL pojazdy takie prawdopodobnie są rejestrowane jako Pojazd Samochodowy Inny .
keniol91 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Wiem ze się mija z celem ale oba so na b niby. Powiem tak jeśli można mp3 czy fouco to kupie jeśli nie to Xmax. Podróżować będę nawet Maxem bo uwielbiam podróże i przygody. Jeśli chodzi o prawko A to zrobię jak BD mogli to robić na skuterze !!!! Pytanie tylko czy jak so aukcje ze zarejestrowany na b to jak ja kupie to przy przerejestrowaniu nie będzie problemów??
IgnisDriver Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 oba so na b niby. zrobię jak BD mogli to robić na skuterze !!!! nie kumam tego dialektu...
keniol91 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Np cos takiego http://otomoto.pl/M4099023.html?output=web Dobra hehe pisze na telefonie dlatego tak. Chodzilo mi oto ze chcialbym zrobić kat.A ale na automat tylko. Po prostu nie chce jeździć manualem
IgnisDriver Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 to zupełnie jak ja ale jednak staram sie jasno określać swoje potrzeby, nawet z telefonu...
RONIN Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Jeżeli jest już zarejestrowany to nikt ci nie zmieni w urzędzie kategorii pojazdu, może to zrobić tylko diagnosta. Kupisz MP3 zarejestrowane jako pojazd inny to tak już zostanie. Jak już masz kupować MP3 to sugeruję 500 a nie 400, parę koni a jednak robi różnicę zwłaszcza z obciążeniem, a MP3 do lekkich nie należy.
keniol91 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dzięki za info to nowy dylemat do zimy czy kupić Xamax 125 czy kombinowac z mp3
GREGORY Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Witam, Mam chęć zapodać drogą kupna dla Mej Piękniejszej Połowy 3-kołowca na "125". Oprócz Mp3, jakie marki Polecacie? Pozdrawiam.
T0MEK Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Yamaha Tricity, MP3 moim zdaniem za ciężkie dla początkującej (jak się domyślam) kobiety.
keniol91 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Czyli jak kupie Piaggio mp3 od kogoś kto go ma zarejestrowanego na kat.B i jest to wbite w dowód to przy przerejestrowaniu nie będzie problemu?
Administrator Artix Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Administrator Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Od dawna można zrobić prawo jazdy kategorii A z zastrzeżeniem ze tylko na automaty. Egzamin odbywa się na skuterze a w PJ masz kod mówiący ze biegowcami jeździć nie możesz. Może zatem prościej jest zrobić takie prawko niż kombinować jak zarejestrować motocykl jako samochód.
keniol91 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Artix kiedys się oto pytałem ale nie dostałem odpowiedzie, ale szukałem czegos na necie i tez otm nic nie znalazłem a masz może namiary na taką szkołe albo info o tym w Word?
kmodzele Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Odpowiadając autorowi wątku, choć trochę OT: warto przejść kurs na A. Ot tak dla ogólnego obycia z ciężkimi motocyklami. Po kursie nie jeździłem nigdy biegowcem (no raz, z pracy po "chińczyka" Transalpem). Ale wiem, że umiem i mam uprawniania = satysfakcja :-D
Administrator Artix Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Administrator Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Myślę że każdy Word oferuje taka opcję ja wiem o jednej osobie na forum która zrobiła takie prawko ale z tego pamiętam trochę jest z tym zabawy bo trzeba a przynajmniej ta osoba tak zrobiła na swój własny skuter uzyskała literkę L i zarejestrowała na naukę jazdy po czym zdawała na swoim skucie co ma swoją zaletę. O ile większość placu łatwiej zdaje się skuterem o tyle 8 łatwiej zrobić biegowcami ale to takie moje prywatne odczucia choć 8 lubie ćwiczyć bo to świetny trening. Tak czy siak na pewno da się nie tylko na moto ale i na auto uzyskać prawko tylko na automaty.
veljarek Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja nie wyobrażam sobie 8 i wolnego slalomu na skuterze
Bad Method Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja nie wyobrażam sobie 8 i wolnego slalomu na skuterze ?
T0MEK Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A w czym problem? W zeszłym roku jeździłem na torze z motocyklami i zakręty wychodziły mi lepiej niż motocyklistom, a nie mam jakiegoś strasznego doświadczenia. Po prostu maszyna potrafi się dobrze pochylić jak się kierownicę odepchnie.
Raven Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Artix kiedys się oto pytałem ale nie dostałem odpowiedzie, ale szukałem czegos na necie i tez otm nic nie znalazłem a masz może namiary na taką szkołe albo info o tym w Word? Tu masz nazwę dokumentu opisującego kody dodatkowe do danej kategorii prawa jazdy ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 sierpnia 2012 r. w sprawie wzorów dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami Nie bardzo tylko rozumiem po co sobie coś ograniczać, jeśli prawo nie zabrania zdawania egzaminu automatem o ile spełnia wymagania opisane w innym rozporządzeniu dotyczącym warunków technicznych pojazdów, a tam jedynymi ograniczeniami jest moc i pojemność. W czasach jak A zdawało się na 250-tkach moj kolega zdawał na skuterze, bo nie był w stanie podnieść nogi tak wysoko żeby wsiąść na motocykl ze względu na wrodzoną deformację w obrębie stawów biodrowych, a nie stanowiło to przeciwskazania do robienia prawka. Nie uniknął przy tym dość upierdliwych przepychanek z Word i uznaniem jego pojazdu za pojazd egzamimacyjny
Rekomendowane odpowiedzi