Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Kolego.

Dzwoniłem do gościa od Majesty ze Starego Zambrykowa... Wszystko super, dopóki nie powiedział Mi jaki ma przebieg... Jest on realny na 100%...

Skuter ma przelatane 92000km whist:) Odpuściłem... Aczkolwiek wyglądowo na zdjęciach sprawia wrażenie wypasu :o pytanie w takim razie ile najechane mają Majki z symbolicznymi przebiegami, wyglądające jak złomy przy tej...

Pozdrowienia :]

P.S. Zadzwoń do gościa, rozmawia się z Nim sensownie. Mówi, że ściąga skutery z włoch i zaświadcza, że przebiegi ma pawdziwe, a wszystkie jak na pochodzenie włoskie nie są małe. ma też majkę 400 z 2005r. chyba z przebiegiem po 50000km...

K. whist

• Klubowicze
Opublikowano

Po długich przeliczeniach moich możliwości finansowych, decydowałem się na skuter w wymiarze Midi-maxi... Piaggio Hexagon GT250 rocznik 1999 (2900 PLN sprowadzony z Włoch, przebieg niby !scooter 13500km) . Jest już w fazie załatwiania formalności (muszę go do kredytować, bo zanim sprzedam Chińczyka, "geldu" brak). Co myślicie o tym modelu? Silnik Hondy, więc teoretycznie powinien być żywotny i w miarę niezawodny... Warto?

Ewentualnie na co zwrócić uwagę?

Linki do zdjęć - http://img28.imageshack.us/i/1143933867.jpg/

http://img251.imageshack.us/i/11439338673.jpg/

Opublikowano

jak skuter z 99" ma 13,5 tkm to ja jestem święty turecki.i jeździł we Włoszech !scooter

Opublikowano
Po długich przeliczeniach moich możliwości finansowych, decydowałem się na skuter w wymiarze Midi-maxi... Piaggio Hexagon GT250 rocznik 1999 (2900 PLN sprowadzony z Włoch, przebieg niby !scooter 13500km) . Jest już w fazie załatwiania formalności (muszę go do kredytować, bo zanim sprzedam Chińczyka, "geldu" brak). Co myślicie o tym modelu? Silnik Hondy, więc teoretycznie powinien być żywotny i w miarę niezawodny... Warto?

Ewentualnie na co zwrócić uwagę?

Linki do zdjęć - http://img28.imageshack.us/i/1143933867.jpg/

http://img251.imageshack.us/i/11439338673.jpg/

Witam, miałem takiego hexagona... ogólnie bezawaryjny ale przez małe kółka jest bardzo czuły na dziury i na boczny wiatr. Trzeba przyzwyczaic się do "wleczonego" przedniego koła. Silniki są bezproblemowe, ale squt potrafi przy szybszej jeździe zassać wache...

Opublikowano

Mój kumpel ma podobnego, ale jak się przejechał burgmanem 200, to stwierdził że to zupełnie inna bajka :D

Ja również polecałbym coś o innej budowie, i na lagach, jak na nasze warunki drogowe !YES

No i jeszcze jedna sprawa

paliwożerność ;)

• Klubowicze
Opublikowano

@malina83 - Tak wiem, przebieg na pewno "oryginalny" :blink:

@ medipos & MARCVS - Do wleczonego zawieszenia jestem przyzwyczajony, bo mam takie w obecnej Azjatce... Co do paliwożerności, z tego co wyczytałem w necie, że bez odkręcania manetki do końca, da się zmieścić w 4.5 litrach... zali prawda to? (interesują mnie przeloty z prędkością 80km).

Z tego co piszą ludzie, wersje 2T piekielnie żarły paliwo... 4T ponoć spalanie miało w normie... No nic, mam czas na decyzje do jutra, więc jeśli macie jakieś sugestie, czekam niecierpliwie... !YES

Opublikowano

Slawoy i tak zrobisz jak chcesz, ale powiem Ci jak ja to widze. Kupiles azjatke i zlapales bakcyla chcesz cos wiecej, kupisz tego hexa a to maly niezbyt wygodny sprzecik. Chesz posilkowac sie kredytem, moim zdaniem po roku zamienisz tego hexa bo bedziesz chcial cos bardziej normalnego.

Zacisnij zeby dociagnij na azjatce do konca sezonu i sprzedaj ja. Pociulaj przez zime do skarpety. A na wiosne kupisz sobie cos wygodniejszego jak chcesz ekonomiczny sprzet to kup malego burka, YP250, albo X9 250. W kwocie 5k znajdziesz dobry sprzecik z tych trzech.

Opublikowano

Z tego co piszą ludzie, wersje 2T piekielnie żarły paliwo... 4T ponoć spalanie miało w normie... No nic, mam czas na decyzje do jutra, więc jeśli macie jakieś sugestie, czekam niecierpliwie... !YES

ale przecież ta jednostka to 250 cm3 4T z silnikiem Hondy (Helix) , więc skąd takie duże zużycie paliwa ma być ma być?

• Klubowicze
Opublikowano

@ ptaku_1 - bakcyla mam już od dawna, choć remonty mieszkania, zmiana samochodu na większy czy nauka dzieciaka, nie pozwalały mi przez wiele lat na odkupienie ongiś sprzedanego motocykla... Obecnie jest mały kredyt konsolidacyjny na takie pierdoły, jak TV LCD, czy zmywarka dla żony, więc nie mogę brać już nic droższego, niż 3K złotych i na pewno w przyszłym roku to się dużo nie poprawi, chyba że nastąpi Tuskowy Cud w końcu... Jak pisałem wcześniej, wiele nie wymagam, bo i Azjatką z żoną na plecaka po płaskich połaciach Niemiec i okolić wysp Uznam i Wolin, pojeździłem (dwa miesiące z haczykiem i 2000 km pękło :blink: )... Tak więc Hexagon z silnikiem o mocy 16 KM dałby radę nawet z pagórkowatym terenem, który rozpościera się w stronę Zinowic i Anklam, a w dalszych planach wypad do Berlina (ode mnie około 250 km)...

PS/// Może mam dziwny gust, ale Hexagon piekielnie mi się podoba przez swoją odmienność... Ot, kanapa na dwóch kółkach ze sporym kuferkiem !YES

Opublikowano

Witam!

Jeżdżę Hexagonem juz prawie 3 lata i to najsłabszą wersją(125 cm-4-suw o mocy 9 KW),mogę tobie polecić ten skuter,ktoś napisał,że Hexagon jest mały(to nieprawda),ja mam 185 cm wzrostu i jest mi wygodnie na nim(jeżdżę czesto w dwie osoby-obładowany zakupami i mocy w tej wersji 125 cm wystarcza mi,a co dopiero wersje 180 i 250 4-suwy !!)

Jak Tobie się podoba to kupuj tego Hexa 250 Gt.(jak masz jakieś pytania odnośnie Hexa to chętnie odpowiem na nie)

pozdrawiam !

Opublikowano
@malina83 - Tak wiem, przebieg na pewno "oryginalny"  :lol:

@ medipos & MARCVS - Do wleczonego zawieszenia jestem przyzwyczajony, bo mam takie w obecnej Azjatce... Co do paliwożerności, z tego co wyczytałem w necie, że bez odkręcania manetki do końca, da się zmieścić w 4.5 litrach... zali prawda to? (interesują mnie przeloty z prędkością 80km).

Z tego co piszą ludzie, wersje 2T piekielnie żarły paliwo... 4T ponoć spalanie miało w normie... No nic, mam czas na decyzje do jutra, więc jeśli macie jakieś sugestie, czekam niecierpliwie... :blink:

Ja nie mam żadnych negatywnych sugestii :P

Po prostu rzecz gustu, jednemu podoba się to, innemu co innego ;)

Nigdy nie mówiłem że to zły sprzęt, ale myśl techniczna lat 70-80

Moja OSA jest z lat60tych i też śmiga :lol:

Ja jednak wolę jeździć Burgmanem :P

Bo wygodniej, prędkość większa i spalanie mniej więcej to samo !YES

Jeśli jest to sprzęt który zaspokoi twoje potrzeby, to jak najbardziej kupuj whist

Jednak wiem że można za te pieniądze kupić Burgmana 400

Może nie igłę, ale jeździć się da !YES

Pozdrawiam :huh:;) !OKK

No i udanego zakupu !YES

A z kolegą Ptaku1 w pełni się zgadzam whist

Np taki piaggio x9 250 to super sprzęcik !YES

i tanio można wyrwać whist

http://allegro.pl/item1145871112_piaggio_x...o_malaguti.html

:blink:

• Klubowicze
Opublikowano

@ MARCVS - Właśnie co do opłat podanych w twoim linku... Orientuje się ktoś, ile stron jest do tłumaczenia przy sprowadzonym skuterze> Babeczka z firmy wspomniała, że tłumacz bierze od 50do 100 zł. za stronę (więc przyjąłem dwie trzy strony na takie coś jak skuti), ale właśnie rozmawiałem z kumplem, który mi mówił, że jego znajomy za motor sprowadzony z Francji zapłacił 600 PLN za tłumaczenie!!! To by już anulowało moje zainteresowanie tą ofertą... !YES Wolałbym szukać w ofertach już zarejestrowanych w kraju...

Opublikowano

Nie masz się o co martwić. Ja za tłumaczenie Włocha (2 strony dowodu rejestracyjnego, 2 strony aktu własności + 1 strona umowy kupna ) zapłaciłem 130 zł.

Nie wierz plotkom. Nie wiem jak inne kraje, ale ja za Apkę z Włoch zmieściłem się ze wszystkim + OC w kwocie 700 zł z małym hakiem.

Opublikowano

Jeśli chodzi o tłumaczenie to ceny są wolnorynkowe. W Jeleniej Górze gdzie jest tylko jeden tlumacz Włoskiego za tłumaczenie dowodu i aktu własności zapłaciłem 230 zł.

Jeżeli bierzesz skuta od zawodowego handlarza to zarządaj od niego fakturę vat marża i zaświadczenie o zakresie prowadzonej działalności oraz jeżeli niema włoskich tablic zaświadczenie o braku takowych, wtedy ominie Cię opłata 160 zeta za zaświadczenie ze skarbówki.

Jeżeli nie będzie mógł faktury wystawić to spiszcie umowę polsko-włoską (są gotowe druki w internecie) to nie będziesz musiał płacić za jej tłumaczenie. Pozostałe opłaty to: przegląd 62zł, rejestracja 195zł, PZU OC 32zł. Wiem bo sam to dopiero przerabiałem.

Powodzenia w kontaktach z urzędnikami J.D. :D:D:P

P.S. Podzwoń wcześniej po tłumaczach i stacjach diagnostycznych bo palą w głupa i biorą cany z kosmosu. :P;):P

• Sympatycy
Opublikowano
@ MARCVS - Właśnie co do opłat podanych w twoim linku... Orientuje się ktoś, ile stron jest do tłumaczenia przy sprowadzonym skuterze> Babeczka z firmy wspomniała, że tłumacz bierze od 50do 100 zł. za stronę (więc przyjąłem dwie trzy strony na takie coś jak skuti), ale właśnie rozmawiałem z kumplem, który mi mówił, że jego znajomy za motor sprowadzony z Francji zapłacił 600 PLN za tłumaczenie!!! To by już anulowało moje zainteresowanie tą ofertą... :D Wolałbym szukać w ofertach już zarejestrowanych w kraju...

"certificato di proprieta" - można powiedzieć "akt własności".

takie cóś

"carta di circolazione" - część dowodu rejestracyjnego w którym

jest adnotacja w prawym dolnym rogu o wyrejestrowaniu w Italii.

Takie cóś

"Umowa" z Włochem.

Tłumaczenia wszystkiego to jakieś 3 strony + xero, robiłem to w zeszłym roku.

Dramatu nie ma :D

pzdr

• Klubowicze
Opublikowano

@ szorstki - dzięki, uspokoiłeś mnie...

Za to gorzej z ową firmą oferującą Hexagona... Zacząłem się dopytywać o szczegóły techniczne, bo zauważyłem w nadesłanych zdjęciach dziurę przy wylocie spalin w tłumiku, zadałem trochę "fachowych" pytań technicznych i... Oferta zniknęła z Allegro (a dziś do 12,00 miałem dać odpowiedź co do kupna sprzętu, z czego już wieczorem pisałem że jestem na 90 procent zdecydowany, tylko jeszcze muszę poszukać tłumacza z włoskiego). Zadzwoniłem do firmy, przy czym twierdzą oni że ktoś wstępnie zarezerwował skuter i go zdjęli z boardu... Czyli ktoś zarezerwował zarezerwowany (bo tak to rozumiem z naszych uzgodnień), skuter... Nie muszę mówić, jak się @?#?*?&?%...

• Sympatycy
Opublikowano
(...)Czyli ktoś zarezerwował zarezerwowany (bo tak to rozumiem z naszych uzgodnień), skuter... Nie muszę mówić, jak się @?#?*?&?%...

Na alledrogo jest chyba ze 30 wystawionych hexagonów, więc wybór - całkiem całkiem...

Najgorsze jest to, że w tym stanie ducha, możesz naprawdę kupić "na szybko" jakąś padakę. :(

Opanuj emocje i szukaj spokojnie dalej czegoś sensownego. whist

pzdr

Opublikowano

Kolega ma rację-dosyć sporo jest Hexagonów w ogłoszeniach,

nie wolisz jednak kupić już Hexa zarejestrowanego ??do 3 tys.zł spokojnie znajdziesz(oczywiście bez pośpiechu)

znalazłem np.wersję 180 czterosuw(jest trochę szybsza i mocniejsza od 250):

http://allegro.pl/show_item.php?item=1116961945

• Klubowicze
Opublikowano

@ raf30 - oglądałem tę ofertę, ale jest ona bez możliwości kredytowania (pieniądze uwięzione w niesprzedanej jeszcze Azjatce)... Oczywiście śledzę cierpliwie oferty bez napalania się, ale jestem już tym starszym pokoleniem, gdzie słowo droższe jest od pieniędzy, więc moje wzburzenie sięgnęło szczytu, gdy zupełnie mnie olano... Pasowała mi opcja w tej firmie dostawy skutera do obejrzenia w kwocie 220 PLN (wiadomo że w plecy, gdybym zrezygnował po oględzinach, ale tyle a nawet więcej wydałbym za podróż na Śląsk pociągiem i transportem kolejowym ze skutem)... Do mnie jest stamtąd ponad 600 km, więc opcja dobra, bo niewiążąca kupnem na siłę... No ale to już chyba historia, więc uzbroję się w cierpliwość i poczekam zazdroszcząc wam sprzętów whist

Opublikowano
(...)znalazłem np.wersję 180 czterosuw(jest trochę szybsza i mocniejsza od 250)(...)

W sytuacji mozliwosci wyboru pomiedzy czterosuwem o pojemnosci 180 ccm lub 250 ccm doradzam wybor tego drugiego.

W porownaniu do hondowskiej 250 - ki w Piaggio, silnik Hexa 180 GTX uznawany jest za mocno awaryjny i osiagajacy zdecydowanie mniejsze przebiegi.

Opublikowano

Okey,nie doczytałem -SlawoyAMD-kupno Hexagona z możliwością kredytowania,tak z ciekawości powiem,że strzelił mi pasek parę dni temu w moim Hexie(dzisiaj próbowałem zdjąć pokrywę żeby wymienić pasek-częściowo to zrobiłem ale z resztą poczekam na fachowca-czyli mojego ojca,który to wymieni),

-taka druga ciekawość-jeżdżę już prawie 3 rok Hexagonem a w Szczecinie nie widziałem jeszcze żadnego Hexa-tylko ja jeżdżę w tak dużym mieście Hexagonem ??

• Klubowicze
Opublikowano

@ raf30 - to jest właśnie największa bolączka Zachodnio-Pomorskiego... Tu w mordę nic nie ma w ogłoszeniach Allegro. Wszystko południowe i południowo-wschodnie okolice :( To co sporadycznie się pojawi, przekracza moje możliwości finansowe... Ja nie wiem, czy w tych województwach (północne) nie jeździ się skuterami? !scooter

PS/// Ja widziałem ładnego Hexa, ale okazał się na niemieckich blachach !OKK

@ dr.big - też to gdzieś wyczytałem... Dzięki za trafną uwagę. Szukam 250-ki...

• Klubowicze
Opublikowano

Jest, jest, jest... Sorki że post pod postem, ale nie chciałem edytować, by było bardziej czytelnie. Znalazłem Piaggio X8 125 ccm za 3.500 PLN (zarejestrowany już w kraju), więc w zasięgu moich pieniędzy... niby pojemność mała, ale dzięki czterem zaworom ma 15KM (chłodzony cieczą), więc na moje potrzeby miejsko-lekko turystyczne, wystarczy. Gość przyznał, że miała małe kuku, przez co trochę się poobdzierała i dlatego ją prysnął nowym lakierem, a technicznie niby OK. Plastiki całe, a tylko jeden z matowych elementów podłogi jest "spawany", co jest widoczne lekkim śladem... W poniedziałek (najpóźniej w środę), jeśli wykołuję drugiego kierowcę (do prowadzenia mojego auta), pojechałbym go zobaczyć live (tak to tylko na dość dokładnych fotkach), choć to 300km ode mnie .. no ale raz się żyje... Chyba ciut lepszy od Hexa? Sugestie???

http://img28.imageshack.us/i/11179256782.jpg/

Opublikowano
Jest, jest, jest... Sorki że post pod postem, ale nie chciałem edytować, by było bardziej czytelnie. Znalazłem Piaggio X8 125 ccm za 3.500 PLN (zarejestrowany już w kraju), więc w zasięgu moich pieniędzy... niby pojemność mała, ale dzięki czterem zaworom ma 15KM (chłodzony cieczą), więc na moje potrzeby miejsko-lekko turystyczne, wystarczy. Gość przyznał, że miała małe kuku, przez co trochę się poobdzierała i dlatego ją prysnął nowym lakierem, a technicznie niby OK. Plastiki całe, a tylko jeden z matowych elementów podłogi jest "spawany", co jest widoczne lekkim śladem... W poniedziałek (najpóźniej w środę), jeśli wykołuję drugiego kierowcę (do prowadzenia mojego auta), pojechałbym go zobaczyć live (tak to tylko na dość dokładnych fotkach), choć to 300km ode mnie .. no ale raz się żyje... Chyba ciut lepszy od Hexa? Sugestie???

http://img28.imageshack.us/i/11179256782.jpg/

Ale nalatane też ma - 11500km w 6 lat B)

Fajny skuter, nie robiłem większych tras - max 240km, ale ze średnią prędkością 90km/h można z plecaczkiem i jakimiś bagażami pośmigać. Realne spalanie jak u mnie w podpisie :lol:

Części eksploatacyjne w dobrych cenach - oryginalne, więc nie jest źle.

Jak za te pieniądze to okazja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...