Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Dlatego też napisałem, że 4,9kPLN za YP250 z 2005 roku to "bardzo

atrakcyjna cena" :) (darmo)...

Z drugiej strony, znam takie sytuacje kiedy sprzęt "rocznikowo" ma

realną cenę, ale kiedy do niego podjechałem, okazało się, że chyba przez pięć

lat parkował nad bardzo słonym morzem, o czym świadczył nalot lub

korozja na wszystkich metalowych częściach :)

pzdr

Opublikowano

najlepiej podjechać i zobaczyć, cięzko oceniać po zdjęciach a jeszcze cięzej po opisie.

też stanowczo protestuje nad stwierdzeniem iż wszystko co na allegro to kupa.

kupujący musi sobie zdać sprawe że zakup to nie koniec a początek wydatków, i że kupując używany skuter/motor/samochód obowiazkowo trzeba przeprowadzić przegląd i posprawdzac wszytkie elementy a szczególnie te odpowiadajace za bezpieczenśtwo.

czesto wieszamy psy na handlarzach ściagajacych do nas sprzęty z Anglii czy Italii jednak ilu z nas jest w stanie stać na nową zabawke w salonie ?

• Sympatycy
Opublikowano
czesto wieszamy psy na handlarzach ściagajacych do nas sprzęty z Anglii czy Italii jednak ilu z nas jest w stanie stać na nową zabawke w salonie ?

Ale kto tu mówi o kupowaniu nowego w salonie ?

Nie zauważyłeś, że to wątek "czy oferta jest interesująca" ?

Chodzi o to, żeby z zalewu "gruzu" znajdującego się np. na allegro,

znaleźć ofertę interesującą.

Sprzęt w dobrym stanie, a nie wymagający odbudowy.

To, że cena jest interesująca, zazwyczaj wskazuje na kiepski

stan sprzętu. A moje i innych wpisy w tym wątku mają na celu wyczulenie

przyszłych użytkowników 2oo na różnego rodzaju kwestie, których

na pierwszy rzut oka może nie widzą.

Oczywiście nie ma sprawy, jeśli ktoś jest napalony, bo cena niska

i zakupi sobie skuter z np. wywalonymi łożyskami główki ramy, tarczami-

żyletkami, ociekającym olejem silnikiem, łysymi oponami, skończonymi

amortyzatorami, przeżartym korozją wydechem, połamanymi plastikami, etc...

Mnie chodzi jedynie o to, że zazwyczaj splot okoliczności: niska cena - słaby

stan optyczny na zdjęciach, powodują, że w realu wychodzą gorsze "kwiatki".

A później okazuje się zazwyczaj, że "reanimacja" pochłonęła więcej grosza

niż zakup droższego sprzętu w lepszym stanie...

pzdr

Opublikowano
Mnie chodzi jedynie o to, że zazwyczaj splot okoliczności: niska cena - słaby

stan optyczny na zdjęciach, powodują, że w realu wychodzą gorsze "kwiatki".

A później okazuje się zazwyczaj, że "reanimacja" pochłonęła więcej grosza

niż zakup droższego sprzętu w lepszym stanie...

Chyba właśnie o to chodzi, że jeśli z zewnątrz jest trochę poobijany to nie koniecznie musi być odrazy skreślony. Zobacz jak parkują francuzi czy włosi swoje 4oo - rozpychają się Jaguarami, rejestracje, zderzaki, blachy mają pogięte od tego ścisku - więc o wygląd zewnętrzny 2oo też przesadnie nie dbają. Jasne, jak na zdjęciach widać, że tarcze żyletki, opony łyse a w ogłoszeniu przebieg 8000km to wiemy co o tym myśleć.

Twoje uwagi są cenne, jak i każdego na forum - kto widział naocznie, widzi na zdjęciu i zauważa niepokojącą rzecz. A ta dyskusja się toczy o stwierdzenia, że wszystko co w "dobrej" cenie to nawet nie ma sensu podjechać zobaczyć (bo to okazja, cud, których nie ma), choćby to był sąsiad :)

• Sympatycy
Opublikowano

Jak można pisać, że skuter jest w BDB stanie i nie wymaga wkładu finansowego jak tarcze się kończą, tłumik dogorywa, a całość trzyma się na kilku nitach.

To jest lipa i moim zdaniem oferta jest nie interesująca, a gość chce wcisnąć komuś badziewie.

• Sympatycy
Opublikowano
Witam

Prosba o info czy ktoś coś wie coś o tym skuterku (Tmax) ;) ?

http://www.burgmania.net/forum/index.php?showtopic=10398

Pamiętam jak Adi w zeszłym roku nim przyjechał zaraz po zakupie. Nie wyglądał na bardzo zadbany zdaje się, że coś stukało z prawej strony przy silniku. Może po serwisie już jest wszystko OK.

Worlan pamiętasz? razem oglądaliśmy!!!

• Sympatycy
Opublikowano

Z tego co kojarzę, to miał jakąś historię z dorabianiem kluczyka i dorobił

takie fajne podparcie lędźwiowe w T-Max-e, bo pozycja za kierownicą

była "kręgosłupożerna" w porównaniu do AN400...

Wszystko da się sprawdzić "szukaj" !guns

pzdr

Opublikowano

Ktos cokolwiek wie na temat tego sprzęta ?

Dziwnie niska cena...

KYMCO

czy ewentualnie jakiś znawca marki mógłby ze mna podjechac i obejrzeć ?

Opublikowano

Pruszków - Wołomin może to przez to <_<

• Administrator
Opublikowano
Ktoś oglądał TEGO ? Fajny dizajn ...

Tak ze 3- 4 lata temu sprowadził go z US do PL mój znajomy (miał trochę uszkodzeń)... Pamiętam, że sprzedawał go ze 2 sezony :)

Na zdjęciach wygląda super <_<

Opublikowano
Ktos cokolwiek wie na temat tego sprzęta ?

Dziwnie niska cena...

KYMCO

czy ewentualnie jakiś znawca marki mógłby ze mna podjechac i obejrzeć ?

miałem swego czasu, ten wygląda z zewnątrz ok. Ma wszystkie naklejki (wklejki), kolor plastików (jak osłona tłumika) też w oryginale. Z wyglądu ok, przebieg raczej też ok. Trzeba by go zerknąć od spodu.

Opublikowano
Ktoś oglądał TEGO ? Fajny dizajn ...

Już na pierwszy rzut <_< widać że coś nie tak z plastikami z prawej strony pod lusterkiem oraz lewy dół, dodatkowo czemu tabliczka znamionowa jest na przekroku ??

Może i ładny ale czy wart grzechu ?

Opublikowano
Trzeba by go zerknąć od spodu.

a co od spodu można zobaczyć ?

• Administrator
Opublikowano

A czego oczekujesz za 7.5 klocka? :)

Jedź, oglądaj, sprawdzaj, testuj, zamiast wróżyć z fusów od kawy przyszłość! <_<

A jak się nie znasz to weź kogoś mądrego.

Opublikowano

Moja czterysetka jest też USAńska i też ma tabliczkę w przekroku więc może to normalne w tych stronach. <_<

• Sympatycy
Opublikowano

Siemka.

Proszę jeśli ktoś ma jakąkolwiek wiedzę o napisanie czegokolwiek na temat tego KLIK Nie ja chcę kupić tylko kolega.Odradzam mu tylko z jednego powodu (125/50) jednak on się uparł.

• Administrator
Opublikowano
Siemka.

Proszę jeśli ktoś ma jakąkolwiek wiedzę o napisanie czegokolwiek na temat tego KLIK Nie ja chcę kupić tylko kolega.Odradzam mu tylko z jednego powodu (125/50) jednak on się uparł.

Kto jak kto ale akurat Ty powinieneś mieć mocne argumenty jak mu to wybić z głowy (125 na 50) <_<

• Klubowicze
Opublikowano
Siemka.

Wszystko jest dobrze do pierwszej dokładnej kontroli , a w razie wypadku taki kierowca beceluje za szkody z własnej kieszeni i wtedy to co zaoszczędzi to odda z nawiazką bo fudusz gwarancyjny o to zadba . Nawet jeśli nie ma prawka to taniej będzie zrobic niż użerac się z ubezpieczycielem na wypadek powyższej sytuacji . <_<

Opublikowano
Siemka.

Kto jak kto ale akurat Ty powinieneś mieć mocne argumenty jak mu to wybić z głowy (125 na 50) <_<

Hmm, moi znajomi z "lotnej" zawsze mówią, lepiej śmigać na 125 bez A choć by z B niż udawać że sie ma motorower przecież to widać na pierwsze rzut oka, mówią że takich "tępią" za cwaniactwo...

• Sympatycy
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.Przed chwileczką po rozmowie telefonicznej z kumplem udało mi się go przekonać do rezygnacji z tej maszynki.A jakich użyłem argumentów to proszę nie pytać <_< .

Pozdrawiam Siemik

Opublikowano
Trzeba by go zerknąć od spodu.

a co od spodu można zobaczyć ?

Xcitingi miały problemy z uszczelkami silnika.... warto się mocno schylić i zerknąć (nawet trzeba się położyć) wtedy widać cały silnik i cylinder. Ale to już moja uwaga - sugestia. Przebieg 24tyś i ten rocznik.... ja bym zerknął jak zawsze to robię <_<

Opublikowano
Ja też jeżdżę takim co ma jeździć a nie wyglądać.

Te Twoje wybory są całkiem, całkiem.

Zwróć uwagę na

1. wydechy - czy nie zjedzone przez korozję

2. czy kolana Ci się mieszczą pod kierownicą jak skręcasz maksymalnie

3. niech zbadają ciśnienie w cylindrze (znajdź nominalną wartość do porównania) - dowiesz się czy silnik będzie żarł olej i będzie miał swoją moc, lub zawory podparte, im większa rozbieżność tym gorzej, koszt badania kilkanaście zł.

4. czy całkiem zimny odpala na dotyk.

to według mnie podstawa.

Ale bym się trochę potargował, bo mają ponad 10 lat.

I życzę przyjemności z jazdy.

PS

rozważ np taki (jeśli chodzi o cenę)KLIK KLIK

serwis masz w Wawie. Niby to daleki wschód ale nie chinol no i też robili dla Hondy.

byłem i oglądałem te Hexy

ten z wysoką szyba nie dla mnie bo szyba wchodzi mi oczy - znaczy mało miejsca

i odczucia muszę przyznać mieszane

przesiadając się z MZ no to rakieta ale oglądając je mam wrażenie ze pomimo tego ze Panowie zapewniają ze wszystko ok to jednak tu jakieś ślady po taśmie klejącej, tam niedziałający włącznik kierunkowskazów. !placz1

opuścić to tylko 100 bo to i tak dobra cena

a teraz po 2 tygodniach okazuje się ze sami spuścili ceny o 100 zł i 200zł od cen które miały być takie dobre

a za przygotowanie papierów zażyczyli sobie 350 zł - to dużo czy mało?

na tym Dinkiem co piszesz się zastanawiam szczególnie że gość spuścił od tamtego czasu 400 zł i skuter jest w zasięgu kasowym

dink nowe ogłoszenie

jeżeli możecie ocenić ogłoszenie to chętnie poczytam

ale mam jeszcze jeden typ - Malaguti MAdison 180r

z tym nie trzeba ganiać po urzędach celnych a i dosyć ładnie wygląda

a tak

tez proszę o komentarze

dziękuje bardzo wytrwałym czytelnikom mojego wywodu :blink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...