Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie na starcie już podejrzany. Co za baran kupuje skuter, aby na nim NIE jeĽdzić, bo mu praca w tym przeszkadza? Skuterem można choćby do tej pracy dojeżdżać sobie omijaj?c korki...

Obstawiam, że go?ć kupił i pojazd okazał się klasyczn? min?. Teraz chce się pozbyć, bo więcej z tym kłopotów niż pożytku. Plastiki z przodu jako? tak krzywo spasowane i przy kierunkach popękane... To się od razu rzuciło w oczy. Trzeba podjechać i obejrzeć, aby co? więcej powiedzieć...

Opublikowano

No wła?nie ostatnio coraz więcej jest tego typu ogłoszeń. Może to być jak najbardziej mina albo po prostu sprzedaj?cy jest handlarzem.

Pytanie z innej beczki. Jakie s? Wasze opinie na temat skuterów Aprilla chodzi mi konkretnie o model Atlantic. Jak z awaryjno?ci? silników? i cenami czę?ci? Czy w wawie można znaleĽć uczciwy serwis itp. W necie znalazłem ogłoszenie które moim zdaniem jest godne uwagi. Tylko ten przebieg 16tys, mało realny tym bardziej że rolki już były wymieniane w wariatorze (no chyba że rolki sie co tyle wymienia).

link http://moto.allegro.pl/item689403671_atlan...an_polecam.html

Co wy na to?

Opublikowano

Z tego co pamiętam jak szukałem info o wszelakich maxi to aprilie maj? silniki te same co w piagio (przynajmniej te nowsze): Quasar w 250ccm i Master w 400/500ccm... Generalnie hdyby skutery tej marki były bardziej popularne w PL (czyt. byłoby więcej salonów je sprzedaj?cych - w okolicy Wrocławia nie znalazłem żadnego!) też brałbym atlantica na celownik, a tak... Cóż. Bez obmacania i przejażdżki "w ciemno" nie kupię. Co z tego, że mało awaryjne może i s? (jedynie drobnostki z elektryk? chyba im dolegaj?, ale do zrobienia dla 100% laika w zaciszu własnego garażu), ale nie wiem czy wygodnie się jeĽdzi :huh:

Opublikowano

Witam

Mam pytanko analizuje kolejn? ofertę dotycz?c? Yamahy Mejesty YP250 z ABS. W zwi?zku z tym mam Pytanie. Co ile w takim skuterku wymienia się pasek, rolki i ewentualnie płyny. Klient twierdzi że tylna tarcza jest ok przednia do wymiany. Na ile w takim skuterze może starczyć jedna tarcza, chodzi mi tutaj o Wasze do?wiadczenia? Przebieg motoru z 2001 roku to 28tys, co oczywi?cie nie brzmi najwiarygodniej. No ale chce wiedzieć jak najwięcej.

Z góry dzięki za info.

Opublikowano

Makakut 28tys i tarcza do wymiany? Raczej mało prawdopodobne, chyba, że kto? jeĽdził z hamulcem wci?niętym non stop ;-)

• Klubowicze
Opublikowano

W mojej Majesty 400 mam przebieg 27tys.km , z czego 19tys. zrobiłem od maja ub. roku i tarcze s? praktycznie jak nówki , klocki również jeszcze długo wytrzymaj? .

Zależy dużo od stylu jazdy , ale przebieg w tej Majce ( czytaj stan licznika ) jest bardzo podejrzany , albo skuter był katowany !OKK

• Sympatycy
Opublikowano

Ja w swoim !OKK mam 21ty?.Tarcze z przodu i z tyłu s? b/u.Sk?d sprzedaj?cy wie że tarcza jest do wymiany?Może się myli.

Opublikowano

Ja mam w swojej YPce 32.000 i tarcze s? ok. Jedyne co to w tym tygodniu kupię pasek i rolki.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie info i porady.

Sprzedaj?cy przez telefon twierdził że przednia tarcza jest bardzo cienka w stosunku do tylnej. Na pewno ma to uzasadnienie w zużyciu, ponieważ przedni hamulec hamuje o wiele więcej. No nic podjade zobacze opowiem !OKK

Opublikowano

Witaj!

Na twoim miejscu dałbym sobie spokój z tym ogłoszeniem,cena jest za duża(plus rejestracja około 800 zł),z tego co widziałem to spokojnie kupisz zarejestrowany w kraju do 3000 zł.

Sam jeżdżę Hexagonem lx4 125 z 99 roku(dostałem go za darmo we Włoszech),nic jeszcze w niego nie włożyłem przez 2,5 roku oprócz rejestracji.

Skuter polecam ale nie wersję tak? jak moja 125 lx4 chłodzona powietrzem 4t(jest za słaba).

Opublikowano

http://www.allegro.pl/item697453238_x_evo_...lipca_2010.html

co s?dzicie o tym?

najpoważniej brałem dotychczas pod uwagę xevo 250 (lub satelisa), a tu pojawia się 400 w cenie 250. planowałem, co prawda, zakup dopiero po zrobieniu prawka (egzamin - podje?cie drugie - 17 sierpnia), ale wydaje mi sie, że to jest niezła okazja - cena 4000 niższa niż w salonie za nówkę (no i bez czekania)...

Opublikowano
Co za baran kupuje skuter, aby na nim NIE jeĽdzić, bo mu praca w tym przeszkadza? Skuterem można choćby do tej pracy dojeżdżać sobie omijaj?c korki...

Pojechałe? teraz. Wielu na tym forum może Ci udowodnić, że skuter niekoniecznie zakupiony został jako JEDYNY ?rodek transportu i wykorzystuj? go tylko na weekendowe przejażdzki. Nie każdy ma równiez możliwo?ć dojeżdzania do pracy :lol: ponieważ tak jak ja musz? przyjechać własnym autem, które wykorzystywane jest np. do celów służbowych.

Uważam zatem, że powiniene? sobie darować takie opinie, które nic nie wnosz? nt. stanu oferowanego skutera, a mog? jedynie niektórych urazić.

Opublikowano

stiopa przepraszam.

Tak jak piszesz - niektórzy tylko wekendowe wypady robi?, ale kupuj?c skuter wiedz? po co to robi?... Z tej aukcji mój maleńki misiowy rozumek wywnioskował, że klient zakupił skuter, ale po zakupie się zorientował, że nie będzie nim jeĽdzić...

Jak dla mnie takie stwierdzenie kwalifikuje aukcję od razu do podejrzanych. To moje zdanie - ja bym bardzo uważał z takimi "niejeżdż?cymi".

Opublikowano

Ja np robię duże przebiegi, bo na codzień nie chce mi się jeĽdzić katamaranem i stać wiecznie w korkach dlatego latam na 2oo które sprawiaj? mi ogromn? przyjemno?ć, ale np. moi rodzice na motorach ganiaj? tylko sobotnio niedzielnie, bo w tygodniu nie mog? sobie na to pozwolić i rocznie robi? tyle km ile ja miesięcznie i w przypadku tego kolesia też tak mogło być.

Opublikowano
Jak dla mnie na starcie już podejrzany. Co za baran kupuje skuter, aby na nim NIE jeĽdzić, bo mu praca w tym przeszkadza? Skuterem można choćby do tej pracy dojeżdżać sobie omijaj?c korki...

Jestem chyba baranem !scooter Mam nowy skuter i przejechałem nim dopiero 2 ty?. km. Warto czytać nasze forum można się czasem dowiedzieć kim się jest naprawde :rolleyes: Co to będzie jak z nienacka wystawie ogłoszenie o sprzedaży - będzie to najbardziej podejrzna Honda SW w PL. Kurde trzeba bedzie podkręcić licznik - do przodu !scooter

Opublikowano

Witam,

coraz bardziej zbliża się moment odebrania prawka :-) więc i zakup 2oo chciałbym w miarę sprawnie zrealizować.

Czy kto? może ogl?dał/ma jakie? info nt. tych ofert:

http://aukcje.nasza-klasa.pl/show_item.php?item=701952006 (ta mi się chyba najbardziej podoba, cena do negocjacji, te zadrapania przynajmniej na moje laickie oko nie s? tragiczne)

http://aukcje.nasza-klasa.pl/show_item.php?item=701145685 (tu też lekka obcierka ale zdjęcia mniej dokładne)

http://otomoto.pl/yamaha-x-max-x-max-xmax-...n-M1364136.html (niestety strasznie daleko ode mnie :-( bo reszta w miarę ok chociaż jak na ten rocznik porównuj?c do powyższych niestety drogo)

http://aukcje.nasza-klasa.pl/show_item.php?item=696632919 (cena w opisie niższa niż wynika z aukcji, widać że go?ć specjalizuje się w skuterkach ale nie wiem czy to plus czy raczej minus)

Ewentualnie zamiast X-maxa - Majesty 250 (w sumie to nawet bardziej celuję w Majkę ale podaż tego modelu w rozs?dnym stanie/cenie jest znikoma :-( )

http://otomoto.pl/yamaha-majesty-250-M804032.html

Jeszcze jedno mnie zastanawia - w przypadku tych X-maxów patrz?c na zdjęcia spora czę?ć z nich ma prędko?ciomierz wyskalowany w km/h (zewnętrzna czę?ć) i w milach (wewnętrzna).

Ale np. ten z pierwszego linka (teoretycznie sprowadzony z Niemiec) ma tylko w kilometrach.

Czy te maj?ce w milach s? z Anglii? (teoretycznie jeden z nich w opisie ma informację, że sprowadzony ze Szwajcarii ale licznik też ma podwójny).

pozdr,

rpp

Opublikowano

Na 100% nie oznacza to, że s? z Anglii !OKK Mój pierdzityłek też ma w km/h i w mph, a zakupiony od dealera Kymco w PL salonie przeze mnie, więc odpada, że sprowadzany.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Co sądzicie o tym ogłoszeniu ? Właściciel twierdzi, że skuter był zakupiony dla niego jako nowy w serwisie we Włoszech. Ale miał operację kolana i już nie może nim jeździć. Tak czy inaczej jak dla mnie przebieg zbyt śmieszny.

http://otomoto.pl/kymco-xciting-500-ri-M1400046.html

Opublikowano

Na zdjęciach wygląda zawodowo ;) Sam bym kupił taką sztukę.. pytanie jak ten sprzęt wygląda z bliska.

Opublikowano

Cytat: Mocniejsza wersja Xciting 500 Ri może poszczycić się lepszymi osiągami, sportowymi hamulcami w oplocie,

Z tego co ja wiem to jest nieprawda. Jeżeli oszukuje świadomie w opisie to ja bym był podejrzliwy. Jest oczywiście możliwe że naprawdę tak sądzi. Poza tym oferta wygląda naprawdę atrakcyjnie.

Co do przebiegu: Opony są oryginalne z tyłu i przodu. Mi identyczna opona z tyłu starczyla na niecałe 10 000km i była "łysa" po środku a ta na zdjęciu nie jest. Można chyba założyć że przebieg nie jest większy niż wspomniane 10k.

Opublikowano

Oczywiście do wspomnianego opisu wersji R nie przywiązuję uwagi bo znam różnice w stosunku do normalnej wersji. To tylko kwestia stylistyki. Niemniej jednak jeśli jest wybór to wersja R jest jakby ciut ładniejsza. Co do przebiegu to dzięki za uwagi odnośnie opon. Własnie takie informację są bardzo przydatne. Osobiście zawsze wolę znać prawdę o przebiegu. To czy 2 tkm czy 10 tkm jeszcze jest bez znaczenia. Liczy się uczciwość sprzedawcy. Cena 14 tyś. też nie jest okazyjna. Ale ja nie szukam okazji. Po prostu szukam wciąż świeżego sprzętu z realną utratą wartości w stosunku do nowego pojazdu. A może ktoś z forumowiczów mieszka w okolicy i mógłby przy okazji zerknąć na ten pojazd ?

Opublikowano

a co sądzicie o tym Burgim ??

http://motosky.otomoto.pl/suzuki-burgman-a...2-M1389440.html

ewentualnie z tego samego komisu Majka 400:

http://motosky.otomoto.pl/yamaha-majesty-4...r-M1271765.html

tylko w przypadku Majki chyba było coś więcej niż widać na zdjęciach bo brakuje emblematów po bokach (a te raczej przy upadku nie odpadają)

A tak w ogóle to może ktoś miał już do czynienia z MotoSky (W-wa, ul. Bruzdowa) bo jak widzę mają różne moto/skutery - kwestia czy warto do nich jechać czy lepiej omijać z daleka?

EDIT:

jeszcze taką fajną Majkę znalazłem:

http://motonita.otomoto.pl/yamaha-yp-400-m...a-M1464050.html

wygląda wg mnie zdecydowanie ciekawiej niż ta z linku powyżej - co Wy na to?

• Sympatycy
Opublikowano

Obydwie majki były już opisywane na forum, jak na rocznik 2004 mają bardzo małe przebiegi(???????). Granatowa ma bardzo dziwne uszkodzenia. Jak będziesz chciał, będę mógł z Tobą podjechać pooglądać w przyszłym tygodniu. Generalnie YP400 jest bardzo wdzięcznym pojazdem i warto szukać fajnej sztuki.

Opublikowano
Oczywiście do wspomnianego opisu wersji R nie przywiązuję uwagi bo znam różnice w stosunku do normalnej wersji. To tylko kwestia stylistyki. Niemniej jednak jeśli jest wybór to wersja R jest jakby ciut ładniejsza. Co do przebiegu to dzięki za uwagi odnośnie opon. Własnie takie informację są bardzo przydatne. Osobiście zawsze wolę znać prawdę o przebiegu. To czy 2 tkm czy 10 tkm jeszcze jest bez znaczenia. Liczy się uczciwość sprzedawcy. Cena 14 tyś. też nie jest okazyjna. Ale ja nie szukam okazji. Po prostu szukam wciąż świeżego sprzętu z realną utratą wartości w stosunku do nowego pojazdu. A może ktoś z forumowiczów mieszka w okolicy i mógłby przy okazji zerknąć na ten pojazd ?

Witam, tak się zastanawiam czy warto szukać coś używanego skoro za ok + 4 tyś masz nówke z salonu i spokojnie śpisz :rolleyes: nie tracisz czasu na poszukiwania, jeżdżenie po Polsce itp. Widziałem na Aledrogo testówkę z przebiegiem chyba 800 km coś koło 17 tyś. warto chyba się zastanowić. No chyna że trafisz naprawdę na pewną maszyne np. od kokoś znajomego lub z polecenia. Pozdrawiam i życzę powodzenia :rolleyes:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...