Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gorąca prośba dla lepiej znających ten model - ktokolwiek widział, ktokolwiek coś o nim wie.

O sprzedawcę nie pytam bo podobno opinie ma dobre.

Aprilia Atlantic 500

Byłem, obejrzałem...i z czystym sumieniem mogę go odradzić.

O ile sam sprzedający w sumie jest spoko, tak opis stanu skutera a rzeczywistość to dwie różne bajki.

W opisie "bezwypadkowy" - biorąc pod uwagę, że może nie miał dzwona ze ścianą to faktycznie bezwypadkowy, ale mi bezwypadkowy raczej kojarzy się z tym, że nie leżał - a ten leżał i to prawdopodobnie dwukrotnie na obu stronach, chyba, że to było raz a porządnie :)

Plastiki z tyłu zdecydowanie do siebie nie pasują, wszystkie w sumie, oba boki, krzywe, wiszące luźno jakby walnięte były wszystkie mocowania, wszystko źle spasowane i do kitu, oczywiście porysowane i to konkretnie w niektórych miejscach. Obicie kanapy do wymiany, siłownik kanapy padnięty i trzeba ją trzymać. Przełączniki na kierownicy chodzą jakby...dziwnie jakoś, ale może ten typ tak ma.

Brak śrub w mocowaniu tłumika.

- "Nie wymaga żadnego wkładu finansowego prócz standardowej wymiany oleju filtru" - podobno filtr oleju wymieniony już kilka dni temu, ale silnik cały w oleju, łącznie z filtrem, nie wiadomo skąd wyciek, bo jest cały mokry więc może być wszystko, uszczelka, filtr....

Jak na sprzęt niewymagający wkładu finansowego to sporo roboty przy nim przewiduję. Chyba, że komuś te KILKA rzeczy nie przeszkadza w eksploatacji. Pomijam już fakt, że silnik nie równo się wkręca na obroty, ale to może wina świecy, cewki czy co tam on jeszcze posiada :)

- "Skuter w bardzo dobrym stanie technicznym jak i wizualnym" - sprzedający chyba nie widział skutera w bardzo dobrym stanie technicznym, o wizualnym nie wspomnę - bo nie widział mojego :) - Ogólnie egzemplarz strasznie zniszczony mimo niskiego (o czym sprzedający zapewnia wpisem na fakturę) przebiegu.

Jak ktoś lubi pogrzebać, ma czas i pieniądze to może się pobawić - ale jak to mówią - przyjdzie głupi i kupi :)

Podsumowując - odradzam i sprzedawcę i sam konkretny egzemplarz.

Opublikowano

Ja natomiast zauważyłem że u tego sprzedawcy opisy wszystkich sprzętów są prawie takie same. Jedna formułka ze zmianą stanu licznika. Oczywiście nie usprawiedliwia to w żaden sposób jego nierzetelności w tym przypadku. Tak mi się tylko nasunęło po przeczytaniu ogłoszeń. Dodam tylko że kupiłem u niego Atlantica w ciemno. Oglądał go dla mnie Orzeł i opis zgadzał się ze stanem faktycznym z tym że ja zapłaciłem coś koło 7,5 tyś. a ten z ogłoszenia jest za 3700. Niestety CCC. Wydaje mi się że cena jest adekwatna do tego co tam zastałeś. Niestety opis wprowadza w błąd - jest po prostu od innego skutera. Ciekawe co by było jak by po ten sprzęt ktoś pojechał przez pół polski zwiedziony opisem a na miejscu zoonk. Potwierdza się niestety zasada przy zakupie używanych sprzętów - liczy się przede wszystkim stan konkretnego egzemplarza.

Opublikowano

Przecież już ze zdjęć wynika jasno, że to hmmm... jak to nazwać... "skuter dla majsterkowicza"? ;) ... Panowie, oczy w garść, a nie marzyć bujając w obłokach...

Edit...

Opublikowano

Dlatego największe zastrzeżenia mam do opisu właśnie.

Wychodzę z założenia, że opis, choć czasem najgorszy, ale prawdziwy jest lepszy od takiej ściemy, bo właśnie takie bajdurzenie zniechęca potem do samego sprzedającego.

Wiadomo, że za te pieniążki cudów nie ma.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

To samo ogłoszenie dwa posty wyżej - bez odzewu.

Opublikowano

Rzeczywiście :(

Sent from my iPad using Tapatalk

• Klubowicze
Opublikowano

Widziałem także to ogłoszenie kilka tygodni temu. Skuter identyczny jak mój, ale cena mocno okazyjna 15.500 zł z CH. Szwajcar głupi, nie zna się na wartości używanego sprzętu oddał handlarzowi z Polski za bezcen. A propos. Wczoraj płaciłem składkę ubezpieczeniową na kolejny rok. Wyceniono sprzęt na 22.500 zł co przy przebiegu 18 kkm jest raczej realną wartością. Gdybym miał teraz sprzedawać to cena byłaby prawdopodobnie bliska tej z wyceny ubezpieczenia. No ale jak okazja to okazja.

• Użytkownicy+
Opublikowano

............ Skuter identyczny jak mój, ale cena mocno okazyjna 15.500 zł z CH. Szwajcar głupi, nie zna się na wartości używanego sprzętu oddał handlarzowi z Polski za bezcen. ............

Chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Rocznik tego z ogłoszenia jest 2011 i sprzedający na handlarza nie wygląda. Też oglądam to ogłoszenie.

Mam trochę daleko - bliżej niż marek_m , ale jednak kawałek. Może odezwie się ktoś z najbliższej okolicy ?

Opublikowano

Było zapytanie również w dziale regionalnym Śląsk - także bez echa.

• Administrator
Opublikowano

Może odezwie się ktoś z najbliższej okolicy ?

Trudno oczekiwać, że ktoś napisze autorytatywnie "tak, znam sprzęt, jest dobry" lub "jest zły".

Jedyne na co można liczyć to, że ktoś go akurat oglądał... tyle, że jest zima i apaczy, jak pokazuje nasz dział ogłoszeń- raczej mało ;)

Najprostsze, żeby mieć jakiś obraz i nie tłuc km'ów na darmo to poprosić o dokładne zdjęcia detali i miejsc newralgicznych.

Czasem już sama rozmowa z właścicielem wiele mówi o tym czego możemy się spodziewać na miejscu.

W mojej ocenie, bazując tylko po fotkach z daleka (niestety brak foto kokpitu i łączeń z czaszą) nie widać niczego co by ewidentnie straszyło. Z drugiej strony z CH mało kto ściąga sprzęty nieskazitelne ... ale oczywiście czasem wyjątki się zdarzają :)

• Sympatycy
Opublikowano

Było zapytanie również w dziale regionalnym Śląsk - także bez echa.

RACJA.

bruno z paczkowa pytał o przegląd AN-650 w B-B (tylko 25 km w jedną stronę). Pojechałem, zobaczyłem, parę zdjęć porobiłem, wysłałem mailem na PW.

Czy kupił? - nie wiem. Od czasu maila brak kontaktu.

Gdyby ktoś miał podobną prośbę, proszę się do mnie nie zwracać. :(

Opublikowano

Poruszam się o kulach, więc w moim wypadku w grę wchodzi jedynie zakup "na odległość", tzn. przelew i kurier.

Ze sprzedającym korespondowałem. Odpowiedzi były zawsze rzeczowe, ale to trochę za mało aby podjąć decyzję.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Trudno oczekiwać, że ktoś napisze autorytatywnie "tak, znam sprzęt, jest dobry" lub "jest zły".

Jedyne na co można liczyć to, że ktoś go akurat oglądał... tyle, że jest zima i apaczy, jak pokazuje nasz dział ogłoszeń- raczej mało ;)

Racja, racja - końcowe ryzyko i tak po stronie kupującego - nie mniej czasem oglądnięcie sprzętu bezpośrednio na miejscu może komuś zaoszczędzić niepotrzebnej drogi.

Nie mam też do nikogo ze Ślązaków pretensji. Sam kilka razy widziałem w naszym (podkarpackim) prośbę kogoś z innego regionu o sprawdzenie oferty sprzedaży, a nie pomogłem z braku czasu - wiem z autopsji jak to jest. Ale ponoć, kto pyta nie błądzi :) w tym wypadku nie jedzie na darmo.

Opublikowano

Ja uważam że po prostu nikt od nas nie zna ani tego sprzętu ani sprzedającego.

Opublikowano

Lucjan faktycznie nikt nie zna sprzętu ani właściciela ,choć temat tej Hondy był poruszany na spotkaniu,bo kusi ceną :)

Marek jeśli uda mi się przełożyć klientów z soboty i będzie bez opadów to pojadę zobaczyć z ciekawości jak wygląda w realu

Opublikowano

Będę zobowiązany :)

Wrażenia na temat sprzedającego rownież bedą pomocne.

Sent from my iPad using Tapatalk

Opublikowano

Jakby ktoś kiedyś był w pobliżu i mógł rzucić okiem na TEN egzemplarz to będę wdzięczny za jakieś informacje.

Opublikowano

Będę zobowiązany :)

Wrażenia na temat sprzedającego rownież bedą pomocne.

Marku tak jak obiecałem,tak pojechałem na oględziny ładnej Hondy ;) no dobra miała być ładna z przebiegiem 13800km.Zacznę od bucików które świadczą o przebiegu przód od nowości tył już wymieniona (dot z 2012) obie na wykończeniu .Właściciel twierdzi że skuter jest bez żadnych przygód,i pasowanie elementów , szczelin to można sprawdzać w samochodzie,a nie w skuterze który jest z plastyku .Niestety idealnie nie było z prawej strony szpary przy przednim kierunku z lewej brak ,ułamany kawałek osłony tłumika i jeszcze parę niedociągnięć :(

Na temat sprzedającego nie będę się wypowiadać na forum po 30 min. rozmowy ;)

Silnik pracował ładnie i płynnie z odpaleniem nie było problemu ,no ale to Honda więc nie ma się co dziwić.Wiem w jakim stanie sprzedawałeś swoją 400-kę Jackowi (j-junior) tej trochę brakuje by mogła stanąć obok :)

CCC-cena czyni cuda jeśli komuś nie przeszkadzają takie detale (teraz wiem dlaczego Grześ za 2012r chce 20tyś) w razie jakiś szczegółowych pytań jestem pod telefonem wiec dzwoń

Ziga dzięki za wspólną wycieczkę i oględziny :)

Opublikowano

Marku tak jak obiecałem,tak pojechałem na oględziny ładnej Hondy....

Wielkie dzięki. Z tego co piszesz, do "zdalnego zakupu" ten skuter się jednak nie nadaje. Podejmę temat, jak pozbędę się kul, o ile ktoś mnie nie ubiegnie.

Opublikowano

Witam, Yamaha na którą już prawie się zdecydowałem okazała się być dokumentacyjne z wadą. VIN na ramie się nie zgadza z tym co w dokumentach. Umówiliśmy się że jeśli dokumentacyjnie temat będzie wyprostowany to będę zainteresowany. Tymczasem żeby nie tracić czasu rozglądam się dalej. I tu mam do Was pytanie. Czy ktoś zna ten skuter?

http://olx.pl/oferta/yamaha-majesty-nowy-model-CID5-IDbM8dh.html#bdeae320d6

Podobno był malowany bo z tyłu plastiki były popękane (miał jakieś zdarzenie). Poza tym widzę że już jakiś czas jest do sprzedania. Będę wdzięczny za wszelki odzew.

Opublikowano

Migu zdjęcia tak słabe z dużej odległości że ciężko będzie coś konkretnego stwierdzić na podstawie samych zdjęć.

Opublikowano

787 wyświetleń, to znaczy, że koleś nie kontroluje sytuacji i nie kasuje licznika tylko przedłuża ogłoszenie, a to z kolei sugeruje, że skuter jakiś czas już na rynku jest, a to z kolei mówi, że...oferta mało atrakcyjna cenowo lub z innych powodów, więcej oglądaczy niż potencjalnych kupców.

Oczywiście skuter może być jak najbardziej ok, ale poproś sprzedającego o zdjęcia w większej rozdzielczości, ewentualnie nich się pofatyguje i sfotografuje dokładnie miejsca, które szczególnie Cię interesują. Jeśli odmówi to masz już jakąś jasność sytuacji :) Każdy sprzedający, któremu zależy na sprzedaży i nie próbuje wcisnąć kitu zrobi takie zdjęcia bez mrygnięcia okiem :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...