sv650 Opublikowano 24 Września 2013 Opublikowano 24 Września 2013 Ciesiu a jaka cena była by uczciwa? za (burgman K3 Salon Polska)
RONIN Opublikowano 24 Września 2013 Opublikowano 24 Września 2013 Ciężki wybór, ale przed podjęciem takiej decyzji obejrzałbym jeszcze tego http://allegro.pl/suzuki-burgman-650-executive-abs-full-opcja-super-i3549830810.html Podobna cena, skuter od znanego burgmaniakom dostawcy, lepsze wyposażenie i 2008r.
didi Opublikowano 24 Września 2013 Opublikowano 24 Września 2013 sv650 cena niby by mogła być ale czy warto kupować moto w którym olej wymieniono po 10 latach ? a dziesięcioletnie opony ?
ciesu Opublikowano 24 Września 2013 Opublikowano 24 Września 2013 W dniu 24.09.2013 o 19:05, sv650 napisał(a): Ciesiu a jaka cena była by uczciwa? za (burgman K3 Salon Polska) Chyba jednoznacznie nie można odpowiedzieć na to pytanie, bo cena "uczciwa" wcale nie równa się "dobra", ale dla kupującego im niższa tym lepsza a dla sprzedającego wręcz odwrotnie Jeżeli chodzi Ci o tego Burgmana z linku, który wstawiłem, to (moim zdaniem) cena "dobra" to ok. 4500 pln a uczciwa, to ok. 5200 - 5500 pln. Tak jak napisał Didi - opony do wymiany na dzień dobry...
sv650 Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Zdecydowanie Panowie macie racje! Lepiej kupić Burgmana z Włoch, bądź z Francji ale z nowymi oponami.
didi Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 sv650 byłeś w wojsku ? niektóre pojazdy miały 30 lat i 200-300 kilometrów przebiegu i silniki zajechane tak że po odpaleniu w pułku nie było nic widać ruskie w Smoleńsku takiej mgły by się niepowstydzili jedno odpalenie długo nieużywanego silnika równa się przejechaniu kilkuset kilometrów silnik jak jest normalnie używany to zawsze zabezpieczony jest olejem czy jego oparami ale jak stoi kilka miesięcy to nic go nie zabezpiecza a że większość elementów metalowych to rdzewieją warstwa rdzy niewielka ale ubytek po odpaleniu wielki żeby on przynajmniej co drugi rok wymieniał olej a nie chwalił się tym że wymienił po 10 latach przecież nie ma nic gorszego jak ruszane od czasu do czasu nagary czy rdza TIRy robią miliony kilometrów bo silniki ciągle nasmarowane i ciepłe czy warto go kupić ? trzeba się liczyć że wszelkiego rodzaju uszczelki typu lagi , tłoczki hamulcowe zaczną puszczać oczywiście napiszesz że to groszowe sprawy niby tak ale zamiast jazdy będzie ciągłe dłubanie a pas napędowy ? czy wymieniłbyś go zaraz po kupnie czy liczył że wytrzyma jeszcze 20ooo ? a swoje kosztuje chodź powiem szczerze warto by go dobrze pooglądać bo może faktycznie nakulane z 20-30tyś a przebieg zbity pytasz to pisza moje rozważania na ten temat ale nie jestem rzeczoznawcą z pzmotu ani Twoim ojcem więc z moim zdaniem nie musisz się liczyć
Gość Opublikowano 25 Września 2013 Opublikowano 25 Września 2013 Gumki się starzeją, ale z silnikiem to ja znam inną historię. Byłem świadkiem rozbiórki silnika, który leżał w stodole przez ok 10 lat. W środku nie było ani grama rdzy. Każdy element był tłusty.
sv650 Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 DIDI I znów masz racje w wojsku nie byłem - ale nie mam problemów z czytaniem, ze zrozumieniem cyt., ...,,przy przebiegu 5930 km (maj2013) wymieniono olej w silniku, w przekładni automatycznej, płyn chłodzący, płyn hamulcowy - filtry." koniec cytatu. Na jakiej podstawie twierdzisz, że motocykl miał wymieniony olej -PO ! LATACH !!! WYRAŹNIE PISZĘ W OGŁOSZENIU PRZY PRZEBIEGU!...
didi Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 W dniu 26.09.2013 o 04:39, sv650 napisał(a): ...,,przy przebiegu 5930 km (maj2013) wymieniono olej w silniku, Na jakiej podstawie twierdzisz, jak wiesz wymienia się co 6ooo a on się chwali że już przy 5930 wymienił czyli przed 6 a nie pisze że wcześniej regularnie wymieniał takie samo moje gdybanie że raz wymienił jak Twoje że już wcześniej wymieniał mimo że nie uzyskał przebiegu zadzwoń i zapytaj a nie odpowiedziałeś na moje pytanie : czy jakbyś go kupił to pasek byś wymienił czy nie ?
sv650 Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 Didi - Ogłoszeniodawca Nieopisał również ile baków benzyny spalił i wielu innych czynności. I nie widzę słowa JUŻ PRZY 5930 WYMIENIŁ. Ale nie sądze, że człowiek, którego było stać na zakup nowego Burgmana w salonie za około 30 tys zł - oszczędzał by na czynnościach za około 200zł. I według twojej teorii po zakupie nowego winnien wstawić do garażu na 10 lat, a następnię przy odsprzedaży wymienić wszystkie możliwe ,,gumki" i sprzedać za cenę motocykla z 8 krotnym większym przebiegiem. Odpowiadam na pytanie co do paska wymieniłbym w każdym skuterze jakim bym kupił i nie tylko pasek ale wszystkie materiały eksploatacyjne i nie istotne czy ma 5 km czy 55000km - tak dla własnego lepszego samopoczucia. A co do nieużywanego silnika, jak pół roku stoi każdy jeden motocykl w zimie - to te problemy z ewentualną korozją nie zachodzą?
didi Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 więc tak od tylca ... ja i moi znajomi nawet w największe mrozy odpalamy i zagrzewamy silniki do włączenia wentylatora przynajmniej raz w miesiącu (metoda ze wtryskiwaniem oleju strzykawką do silnika była dobra ale przy komarkach) nie mówie że on powinien wymienić wszystkie gumki a tylko że nowy właściciel MUSI liczyć się z tym że zaczną się po kolei sypać a pierwsze trzy linijki to znowu tylko Twoje domysły może i nie oszczędził tych 200zł a może zaoszczędził tak mi coś wygląda że albo znasz właściciela albo to Twój burek
mkapilkr Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 W dniu 21.09.2013 o 22:19, ciesu napisał(a): http://allegro.pl/sh...item=3566202515 Tak mu sie przyglądam i przyglądam i dziwią mnie 2 sprawy Skoro nasz to gdzie ksiązka serwisowa ? czy w naszych salonach nie dają? Oraz dziwi mnie to pękniecie plastiku przy zegarach Sam rozbierając swój dokładnie w tym samym miejscu mi pękło. Nasuwa mi się pytanko po co ktoś to rozbierał ? Ale moge się mylić.
didi Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 kurcze ja taki ostatnio zagoniony ... teraz tak patrze i oczom nie wierze ! sw650 Staszów i Staszów to to samo ??? czyli miała być kolejna igła z Burgmanii ???
sv650 Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 Oglądałem i znam ten motocykl, i niema tam pęknięcia ale jest założony alarm patrz zdjęcie 4 kontrolka po lewej stronie pilot przy kluczach, a co do ksiązki trzeba zadzwonić.
ciesu Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 W dniu 26.09.2013 o 19:10, didi napisał(a): sw650 Staszów i Staszów to to samo ??? czyli miała być kolejna igła z Burgmanii ??? Oj tam, oj tam :-)))) Sv650 - jeżeli to nie Ty sprzedajesz dziesięcioletniego Burgmana z przebiegiem 6000 km, a nie jesteś zainteresowany jego nabyciem, to trochę nie rozumiem, w czym jest problem? Jeżeli przebieg jest oryginalny, to nic tylko się cieszyć, że jest tak mały, natomiast nie wyobrażam sobie, że przez 10 lat był cały czas jeden i ten sam olej w silniku... Bo nawet w samochodach, gdzie warunki pracy dla oleju są 10 razy lepsze niż w silniku motocykla, to producenci zalecają wymianę oleju co np. 15 000 km lub raz w roku. Podobnie jest w Burkach - 6000 km lub raz na sezon. Skoro ten egzemplarz nie ma jeszcze przebiegu 6000 km, to można wnioskować, że olej został wymieniony w nim po raz pierwszy po 10 latach... Gdybym ja sprzedawał taką igłę, to z pewnością w ogłoszeniu zaznaczyłbym (i tak też bym robił), że olej wymieniałem raz w roku, no chyba, że te niecałe 6000 km Burek przelatał w roku 2003 a przez kolejne 9 lat stał w garażu nietykany. Tak samo możemy mówić o tych oponach - mają TYLKO 6000 km przebiegu, więc ich bieżnik (głównie opony tylnej) powinien wystarczyć jeszcze na ok. 15 000 km. Po co więc je wymieniać?? Nie trzeba wcale, ale trzeba mieć na uwadze, że w jakieś ekstremalnej sytuacji mogą Cię zawieść i nie zachować się tak, jak opony dwu czy trzyletnie...
RONIN Opublikowano 26 Września 2013 Opublikowano 26 Września 2013 Zaczynam się zastanawiać co lepsze: skuter po czterech sezonach z przebiegiem 5000 km. czy 16000? Czy faktycznie 1250 km. rocznie, czyli jakieś 150 km. miesięcznie jest lepsze dla skutera niż systematyczny przebieg 4000 km. rocznie? Jak sądzicie? Zakładając podobny stan wizualny. Żeby nie było OT Która oferta wg Was byłaby lepsza? http://suchen.mobile.de/motorrad-inserat/gilera-gp-800-wenig-km-inkl-multivar-topcase-u-scheibe-stetten/184397954.html http://suchen.mobile.de/motorrad-inserat/gilera-gp-800-berlin/184216071.html
T0MEK Opublikowano 27 Września 2013 Opublikowano 27 Września 2013 Zaraz rozpęta się OT dyskusja. Nie da się na to pytanie odpowiedzieć wskazując jedno lub drugie. Różne elementy zużywają się inaczej. Silnik przejeżdżający dziennie 2km (bo gość ma ok 1km do biura) wcale nie musi działać lepiej niż taki, który przejeżdża dziennie 50km (i zdąży się rozgrzać w tym czasie). To jest przykład z życia, samochodów co prawda ale znajomy po 3 latach eksploatacji na samochodach miał koło 20kkm (jakieś wakacje też były). W zasadzie bez problemów, ale też nie sprawdzał stanu silnika po tych 3 latach. Dopiero jak dostał diesla (firma postanowiła być ekologiczna) to ma problemy. Moim zdaniem do każdej oceny trzeba podchodzić oddzielnie i nie uogólniać. Stan silnika i amortyzatorów da się zmierzyć. Dla mnie 10 letni skuter to 10 letni skuter a nie prawie nówka z salonu. Cena takiego o przebiegu 6kkm może być lekko wyższa ale to wciąż 10 letni skuter (że wszystkimi wadami K3) i nie dopłacę dużo jeżeli mogę wybrać nowszy rocznik w podobnej (lub niższej) cenie.
Sysgone Opublikowano 27 Września 2013 Opublikowano 27 Września 2013 Też wolałbym 'o normalnym' przebiegu.
ADMINISTRACJA Opublikowano 27 Września 2013 Opublikowano 27 Września 2013 W dniu 26.09.2013 o 21:27, RONIN napisał(a): Czy faktycznie 1250 km. rocznie, czyli jakieś 150 km. miesięcznie jest lepsze dla skutera niż systematyczny przebieg 4000 km. rocznie? Jak sądzicie? Przeczytaj czego tyczy się ten wątek. Proszę trzymać się tematu!
ALFI Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Witam, Znalazłem dwa ogłoszenia związane z 2OO. Aktualnie szukam większego skutera dlatego też proszę o opinie bardziej doświadczonych kolegów. 1. http://allegro.pl/suzuki-burgman-650-executive-2012-rok-na-gwarancji-i3554563289.html - w zasadzie miejscowy więc może ktoś zna ten skuter i może coś więcej na jego temat napisać. 2. http://otomoto.pl/honda-inny-sw-t600-sw-t-600-silver-wing-M3806795.html to jest przywiezione, jednak czy cena nie jest za niska. Proszę o informację. PS. pomyliłem temat i dostałem ostrzeżenie, mam nadzieję że teraz będzie ok
ciesu Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Burgman zapewne w stanie idealnym, ale niewiele dołożysz i z salonu wyjedziesz takim :-) A Honda faktycznie coś za niska cena, gdybyś tam się wybierał, to zalecam głęboko idącą ostrożność - Pleszew to zagłębie handlarzy, a ci - aby zarobić - potrafią wiele rzeczy z robić z moto czy puszką :-)
ALFI Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Dziękuję sugestię, też się tego boję bo oczywiście skuter jest niczego sobie jednak ta cena jest mocno zastanawiająca. Znalazłem jeszcze jedno ogłoszenie w Rzeszowie: http://otomoto.pl/ho...g-M3508541.html Może jest ktoś z tamtych okolic kto może to zobaczyć lub widział. Wydaję się mi że przebieg jest trochę za niski patrząc na pewne elementy ale nie podpowiadam. Proszę o jakieś obserwacje, Pozdro
RONIN Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Ta Honda jest już od dość dawna w ogłoszeniach, a gdyby przebieg był realny to już dawno znalazła by chętnego.
ALFI Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Ale chyba nikt wcześniej nie opisywał jej na forum. Jeśli była już wcześniej omawiana, sorry za wracanie do "wykopalisk"
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 28 Września 2013 Administrator Opublikowano 28 Września 2013 W dniu 28.09.2013 o 18:59, RONIN napisał(a): Ta Honda jest już od dość dawna w ogłoszeniach, a gdyby przebieg był realny to już dawno znalazła by chętnego. Błędna sugestia. Jest cała masa ogłoszeń, które od miesięcy się powtarzają... i niekoniecznie musi być to powodem jakiś kombinacji. Czasem pojazd jest trudny do zbycia. SW za 14 tpln jest ciężkim tematem. Grosz więcej masz SW-T lub AN 650 a to szybciej znajdzie nabywce. SW się sprzedają ale w cenie do max 10 tpln. Poza tym jest koniec sezonu i skutery nie mają już takiego odejścia jak np. w maju. W moim odczuciu ten SW wygląda OK i przebieg jest ten co w sugestii sprzedawcy. Jedyne co bym sprawdził to czaszę, lagi i błotnik... bo mógł mieć gonga przodem. Niestety, ocenianie ze zdjęć jest wróżeniem z fusów. Tylko ocena live daje realny obraz egzemplarza.
Rekomendowane odpowiedzi