Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Co myśliscie o tym motorku?

http://otomoto.pl/ho...n-M3619882.html

Byłem oglądnąć przebieg 34k km, jest jeden problem ( może mam pecha do maxi skuterów) oglądam 4 skuter tego typu i przy puszczeniu kierownicą zaczyna telepać co to może być. Z przodu Silverek bardzo mięciutki. Przy wyższych prędkościach slychać takie huczenie jakby łożysko ( szczerze nie wiem). Mam pytanie czy przy zwalniaiu ( przy puszczeniu manetki) słychać w tych skuterach takie huczenie jakby ktoś płynu w przekładni nie wymieniał?. Dodam że na stopkach to nie występuję, oraz wiadomo wada starszych roczników wyrobiony zatrzask przy prawym schowku. Jak myślicie brać czy szukać dalej?

Skuter ma kufer i to on jest przyczyna telepania sie kierownicy. Sciagnij kufer i sie przejedz a zobaczysz roznice. Jak kolega magal napisal - ten typ tak ma. Huczenie przy puszczeniu manetki? Zalezy jak glosnie. Przy hamowaniu silnikiem jest tak normalnie w skuterach i slychac taki dzwiek do momentu wysprzeglenia.

Opublikowano

Witam

Jestem kilka dni na forum i czytam, czytam i doczytac się nie moge.

Mam chęc na AN400 K6 z 2005 -

np ten: http://www.gumtree.pl/cp-motocykle-skutery/praga-polnoc/suzuki-burgman-400-rezerwacja-486885829?utm_campaign=email_alerts&utm_medium=email&utm_source=alerts

czy moge prosić o wasze opinie

Jednoczesnie witam wszystich max skuterowców

• Administrator
Opublikowano

Mam chęc na AN400 K6 z 2005 -

np ten: http://www.gumtree.p...m_source=alerts

czy moge prosić o wasze opinie

Jakiej opinii oczekujesz po takiej ofercie? Zdjęcia?

Opublikowano

jedynie co widac to ze siwci sie z daleka

diabel w szczegolach

nie napisany przelot itp

Opublikowano

(...)co widac to ze siwci sie z daleka(...)

Być może, ułamana klamka, brak ciężarka i kilka innych szczegółów...

Jechać, oglądać...

Opublikowano

Szczerze poiwiem bardzo atrakcyjna oferta, albo coś z nim nie tak. Ja swojego 2003(K3) Kupiłem za 5500 w tym cały serwis i naprawa sprzęgła. Tyle ze jeszcze stan wizulany troche gorszy(na zdjęciach wygląda ok). Kupowałem od handlarza (Armed) więc to też ma wpływ na cene która idzie do góry. Jeśli równo pracuje i ładnie wygląda (przy oględzinach). To to może być okazja ;)

Opublikowano

Mam zdjęcia ale nie wiem jak dodać do odpowiedzi. Gdyb ktoś podpowiedził lub napisał na kkuligowski@poczta.fm to podeśle do oględzin.

Jestem wstepnie umówiony na ogledziny ale nie za bardzo się znam - kolegi z Burgmanem też nie mam

Opublikowano

Jak chcesz to mogę się z tobą przejechać bo blisko mam(jeśli to na pradze jest). Niestety dużego doświadczenia w kupnie i obsłudze technicznej nie mam, wiem tyle co jest w Hayens i na Youtube. Ale jak kupowałem mój to obejrzałem z 10 szt. zanim kupiłem. Poza tym 2005 to ta sama linia burgmanów co 2003. Najlepiej poszukaj postów(bo widziałem na forum) na co zwracać uwagę przy zakupie.

Opublikowano

nie chcę wyjść na sceptyka, ale 5500 za K6 to zdecydowanie za mało. coś z nim jest chyba nie tak- zwłaszcza niepokojące ścięcie ciężarka i klamki hamulca.

Opublikowano

zwłaszcza niepokojące ścięcie ciężarka i klamki hamulca.

Też mi się to dziwne wydaje, klamka nie łamie się sama ot tak.

Nawet na postoju jakby się przewrócił to by tak się nie ułamała.

Opublikowano

temay nie aktualny - gość napisał że sprzeany a miałem jutro jechac :helpsmilie:

Opublikowano

Wygląda interesująco, trochę za bardzo wypastowana. Yamachą YP 250 jeżdziłem kilka lat, bardzo wdzięczny skuter, nie miałem z nim problemów. Fajnie się prowadzi również w dwie osoby, dosyć szybki. Warto się zastanowić jeżeli ten przebieg jest prawdziwy.

Opublikowano

ten sprzedawca jest polecany w kręgu burgmanii. pare osób kupiło tam sprzęt bez niespodzianek. n

Opublikowano

No to chyba podjadę w niedzielę mu się przyjrzeć z bliska.

• Klubowicze
Opublikowano

Sam od niego nabyłem 2 skutery - jeden z nich to był YP 250. Jestem zadowolony. Ogólnie sprzedaje takie jakie sprowadził - nie kombinuje.

Co do samej 250-tki. Bardzo wdzięczna maszyna. Jeździłem 2 sezony. I to nie tylko "wokół komina". Zaliczyłem nawet zlot - 250 km w jedna stronę w 2 osoby. :)

Warto się jej przyjrzeć.

Opublikowano

Szukam i szukam...

W Armedbike pojawił się kolejny Burgman 650 Exec... Byłbym wdzięczny, gdyby któryś Kolegów z "linii piaseczyńskiej" zerknął po drodze wprawnym okiem i wypowiedziałby się czy warto w ogóle podchodzić do tematu?

http://armedbike.otomoto.pl/suzuki-burgman-an-650-execut-gwarancja-2-lata-M3655588.html

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Tak na marginesie. Bardzo interesująca jest propozycja 2 letniej gwarancji. Co 4 tysie zajeżdżasz do nich na przegląd i zostawiasz tam od kilkudziesięciu do kilku stówek za przegląd.

Opublikowano

Pytanie, co tak naprawdę dostajesz za ten dodatkowy koszt... Jeżeli rzeczywistą (w sensie egzekwowalną i realizowaną) gwarancję, to można się zastanawiać. Nie bronię tej koncepcji, ani też jej nie neguję. Zwróćmy jednak uwagę na coraz większą powszechność różnych form "gwarancji uzupełniających" w przypadku zakupu elektroniki (5 lat zamiast 2 lat, door-to-door jako opcja za dodatkową opłatą)... Idźmy dalej - a czymże jest klasyczne auto-casco... w porównaniu do tego, co oferuje Armed? Wychodzi na to, że od wszystkiego się ubezpieczamy :)

Powtarzam - nie bronię, ani nie neguję. Wszystko moim zdaniem zależy od tego, co dostaje potencjalny kupiec vs. koszty, jakie trzeba ponieść, z uwzględnieniem charakteru jazdy (jeżeli ktoś rocznie robi poniżej 4 tysięcy... przegląd i tak co najmniej raz na rok zrobić trzeba...). BTW. podobny układ proponuje komis na Bakalarskiej (kilka dni temu w tym wątku pytałem o Burgmana, do którego też komis proponował rok gwarancji w zamian za płatny przegląd startowy).

Poza tym taki układ rozszerza pole negocjacyjne (np. można walczyć o przegląd w cenie).

Ale to temat na osobny wątek. A wracając do nurtu głównego... Czy oferta jest interesująca (w sensie - sam skuter)? :)

Opublikowano

Szczerze powiem kupowałem u nich i mam treść tej gwarancji jeśli ktoś jest zainteresowany:

5]
KARTA GWARANCYJNA

15]
dot.
pojazdu marki :
SUZUKI
model AN 400 nr ramy:

Faktura nr: IM/ 2013

1. Niniejsza karta gwarancyjna jest jedynym dokumentem, na podstawie, którego, uprawniony z gwarancji, może dochodzić swoich praw na terenie tylko Polski z tytułu udzielonej gwarancji.

2. Warunkiem korzystania z uprawnień gwarancyjnych jest załączenie do reklamowanego pojazdu dowodu zakupu zawierającego datę zakupu „opis uszkodzenia oraz dokument potwierdzający dokonanie przeglądu serwisowego przygotowawczego do jazdy.

3. Karta gwarancyjna bez wpisanego poprawnie modelu urządzenia, numeru seryjnego, daty sprzedaży jest nieważna. Jakiekolwiek zmiany, zamazania lub wytarcia powyższych danych w karcie gwarancyjnej powodują jej unieważnienie.

4. Do każdego pojazdu wystawiany jest tylko jeden egzemplarz karty gwarancyjnej w chwili rejestracji urządzenia.

5. Firma Armed gwarantuje sprawne działanie pojazdu zgodnie z warunkami techniczno-eksploatacyjnymi zawartymi w instrukcji obsługi.

6. Naprawa gwarancyjna obejmuje wyłącznie wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanym pojeździe.

7. Okres gwarancji obejmuje 2 lata od daty zakupu, przegląd co 4 tys. km lub co rok.

9. Naprawa gwarancyjna zostanie wykonana w możliwie najkrótszym czasie nieprzekraczającym 30 dni licząc od daty przyjęcia pojazdu do serwisu. W przypadku konieczności importu części, termin naprawy może ulec wydłużeniu.

10. W przypadku stwierdzenia przez Nasz Serwis wady niemożliwej do usunięcia, sprzedający zwróci kupującemu kwotę z faktury

11. Reklamujący zobowiązany jest dostarczyć pojazd do Punktu Sprzedaży we własnym zakresie. Za uszkodzenia powstałe w trakcie transportu w wyniku nieprawidłowego przygotowania pojazdu do wysyłki gwarant nie ponosi odpowiedzialności.

12. Gwarant zobowiązuje się do bezpłatnego usunięcia ujawnionych w okresie gwarancji wad materiału i wykonania zgodnie z zasadami zawartymi w niniejszej karcie gwarancyjnej, przez naprawę lub wymianę na pojazd wolny od wad. O sposobie usunięcia wady decyduje gwarant. Uszkodzone i wymienione części lub urządzenia stają się własnością gwaranta.

13. Gwarant nie ponosi odpowiedzialności za utratę danych oraz ustawień konfiguracyjnych pojazdu, wynikłych w skutek naprawy, bądź uszkodzenia pojazdu.

14. Gwarant może odmówić wykonania naprawy gwarancyjnej lub całkowicie odstąpić od gwarancji w przypadku niekompletności pojazdu, niezgodności lub niekompletności danych w dokumentacji, dokonywania napraw lub czynności serwisowych przez osoby do tego nieuprawnione, zmian konstrukcyjnych, używania pojazdu do celów niezgodnych z przeznaczeniem oraz dokonania rekonfiguracji lub rozbudowy pojazdu przez nieupoważnione przez Gwaranta osoby.

15.W przypadku, gdy uszkodzenie lub wadliwe działanie pojazdu jest wynikiem stosowania nieoryginalnych lub regenerowanych materiałów eksploatacyjnych gwarant może odmówić naprawy gwarancyjnej.

16.Gwarant może odmówić wykonania naprawy gwarancyjnej w przypadku braku dokumentu potwierdzającego dokonania przez reklamującego przeglądu serwisowego.

GWARANCJA NIE OBEJMUJE

-wszystkich części eksploatacyjnych pojazdu (np. opony, napęd, klocki hamulcowe, świece, uszczelniacze, akumulatory, tuz imm4lcowe itd.)

- uszkodzeń mechanicznych pojazdu oraz awarii powstałych w wyniku zjawisk losowych takich jak: pożar, powódź, wypadek drogowy, wyładowania

elektryczne, zasilanie, działanie środków chemicznych oraz okoliczności i sił wyższego rzędu.

- gwarancji nie podlegają części obudowy, ślady powstające w czasie eksploatacji jak zarysowania, zabrudzenia, wytarcia, śruby.

-uszkodzeń mechanicznych i wywołanych nimi wad.

- uszkodzeń powstałych na skutek: błędnej obsługi urządzenia, użycia urządzeń niezgodnie z jego przeznaczeniem lub instrukcją obsługi, niedbałości klienta, niewłaściwej eksploatacji . -uszkodzeń, pogorszenia parametrów lub skrócenia żywotności urządzenia, powstałych na skutek zastosowania nieoryginalnych materiałów eksploatacyjnych, nieoryginalnego osprzętu dodatkowego, stosowania niewłaściwych nośników, zabrudzeń, a także braku lub nieregularnych konserwacji.

-gwarant nie odpowiada za uszkodzenia lub zmniejszenie żywotności materiałów eksploatacyjnych i części urządzenia spowodowanych dostaniem się do urządzeń ciał obcych.

W sprawach nieuregulowanych warunkami niniejszej Karty Gwarancyjnej zastosowanie mają odpowiednie przepisy Kodeksu Cywilnego. Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wylącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową.

P.S. sorry za błędy konwertowane przez program

Opublikowano

Szukam i szukam...

W Armedbike pojawił się kolejny Burgman 650 Exec... Byłbym wdzięczny, gdyby któryś Kolegów z "linii piaseczyńskiej" zerknął po drodze wprawnym okiem i wypowiedziałby się czy warto w ogóle podchodzić do tematu?

http://armedbike.oto...a-M3655588.html

Z góry dziękuję.

Cena na pewno dobra, przebieg trochę podejrzany, ale nie twierdze że nie mogło się tak zdażyć. Płyn hamulcowy - niezły syf. To tyle co wdzę na fotach:) Trzeba organoleptycznie obczaić.

Opublikowano

W gwarancji zawsze znajdzie się kruczek prawny aby winę zrzucić na użytkownika-a to przebieg przekroczony,złe użytkowanie,zamydlenie oczu aby łatwiej sprzedać maxiskuter,poszukaj lepiej coś od kolegów na forum,bez komplikacji sprawdzone i pewne,zobacz ile liczą sobie za przegląd co 4 tys km może być kosmos cenowy

Opublikowano

@naviliss i Norbert - dzięki za treść gwarancji i opinię.

@limmp1: Pewnie, że najlepszy układ to kupno od kolegów z forum. Sam to "ćwiczyłem" w 2010. Moja Majka wcześniej była w rękach dwóch forumowiczów. Oczywiście śledzę podforum "Sprzedam", ale ostatnio nie było nic spełniającego moje kryteria. Gdyby było na pewno brałbym to pod uwagę w pierwszej kolejności. Dlatego szukam w komisach.

Opublikowano

GWARANCJA NIE OBEJMUJE

-wszystkich części eksploatacyjnych pojazdu (np. opony, napęd, klocki hamulcowe, świece, uszczelniacze, akumulatory, tuz imm4lcowe itd.)

- uszkodzeń mechanicznych pojazdu oraz awarii powstałych w wyniku zjawisk losowych takich jak: pożar, powódź, wypadek drogowy, wyładowania

elektryczne, zasilanie, działanie środków chemicznych oraz okoliczności i sił wyższego rzędu.

- gwarancji nie podlegają części obudowy, ślady powstające w czasie eksploatacji jak zarysowania, zabrudzenia, wytarcia, śruby.

-uszkodzeń mechanicznych i wywołanych nimi wad.

- uszkodzeń powstałych na skutek: błędnej obsługi urządzenia, użycia urządzeń niezgodnie z jego przeznaczeniem lub instrukcją obsługi, niedbałości klienta, niewłaściwej eksploatacji . -uszkodzeń, pogorszenia parametrów lub skrócenia żywotności urządzenia, powstałych na skutek zastosowania nieoryginalnych materiałów eksploatacyjnych, nieoryginalnego osprzętu dodatkowego, stosowania niewłaściwych nośników, zabrudzeń, a także braku lub nieregularnych konserwacji.

-gwarant nie odpowiada za uszkodzenia lub zmniejszenie żywotności materiałów eksploatacyjnych i części urządzenia spowodowanych dostaniem się do urządzeń ciał obcych.

W sprawach nieuregulowanych warunkami niniejszej Karty Gwarancyjnej zastosowanie mają odpowiednie przepisy Kodeksu Cywilnego. Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wylącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową.

Czytam i wychodzi na to ze gwarancja nie obejmuje niczego, ot dobry chwyt marketingowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...