II Artur II Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Dzięki Mariusz za konstruktywne uwagi, teraz to bardziej przemawia do mojej wyobraźni. Szukam dalej, czekam, obserwuję i jednoczeście z każdym promykiem słońca coś sciska mnie w dołku ;-) Nie wyobrażam sobie tego sezonu bez jeździdła.
orzo Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 jeśli- jak wnioskuję- masz do dyspozycji 15-17k zł i rozglądasz się również za 400ccm, to może poszukaj używek w salonach Suzuki. wydaje mi się, że stan tamtych sztuk, jak i ich przeszłość jest jako tako sprawdzona i można im ufać- to tylko moja opinia, pomysł, który teraz wpadł do głowy. jeśli się mylę, to mnie poprawcie. możesz też za tę kwotę, jeśli nie uparłes się na Burgmana, kupić nówkę Kymco Downtowna 300, lub nawet Xcitinga 500. imho bardzo fajne sprzęty i masz gwarantowany spokój techniczny i wiesz, że na pewno nie leżał.
dr.big Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (...) To nie tam są drogie tylko u nas są abstrakcyjnie TANIE! (...) Na pewno coś w tym jest, problem tylko ze stanem tego "taniego" towaru ... Jeśli jednak ktoś szuka świeżego i niskoprzebiegowego sprzętu, to faktycznie warto poszukać sprzetu krajowego... Są takie. Nie ma się też co oszukiwać, na sprzęcie przywiezionym już ktoś musi zarabiać, musi się opłacać jechać po niego 1000 i więcej kilometrów... A jeśli takie szopki są opłacalne i tyle firm się tym zajmuje, to można wyciągnąć odpowiednie wnioski co do stanu z miejsca zakupu... znacie np. odpady poubezpieczeniowe z Francji lub zużyte skuty w Włoch i to zawsze dziwnie przed "dużymi" serwisami czy kosztowniejszymi naprawami... Widywałem też już takie pojazdy z czasu zakupu oraz z czasu sprzedaży, gdzie stan optyczny i techniczny został "doprowadzony do perełki" i kupujący zapewne nawet nie wiedział co bierze , a czy warto kupować coś takiego? O tym musi zdecydować chętny, bo ja mam swoje wyrobione zdanie. Kiedyś (parę lat temu) trafiłem na allegro na AN650 z niemieckiego klubu Burgmana, był tam po wypadku, sprzedany za 1000 euro handlarzowi, a na polskim allegro był wystawiony zrobiony idealnie za jakieś 25 tysi... Tylko, że właściciel z Niemiec powiedział mi, że między innymi rama była skrzywiona... Szkoda totalna ... Na allegro był to "super zadbany skuter- po staruszku- jeden właściciel" . Właściciel miał wtedy faktycznie ponad 60 lat . I dalej widuję czasami "okazyjne" 2oo, jednak czymś takim nie chciałbym musieć jeździć. Znajdują one jednak nabywców w 99% z różnych innych państw i to duuużo szybciej niż te w stanie zwykłym, za zwykłe kwoty. Nie mówiąc już o tych "oczkach w głowie" , te pozostają na miejscu. Wniosek jest tylko jeden. PS. Podsumowywując, bo piszę w takim tonie już któryś raz, wszystko jest możliwe, tylko na ile prawdopodobne ?
II Artur II Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Na dzień dzisiejszy kwota 15 tysięcy to jest max jaką mogę przeznaczyć na zakup. Nie siedziałem jeszcze ani na 650 ani na 400. Ważę ponad 100 kg i mam 182 cm wzrostu więc myślę że wygodnie będzie mi tylko na 650, ze szczególnym naciskiem na słowo "myślę" :-) Więcej kasy nie przeznaczę bo ze względów finansowych musiałem sprzedać poprzedni motocykl. Było już kilka momentów że ze złości rozglądałem się już za czymś innym ale co zrobić jak najbardziej podoba mi się 650.
dr.big Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Nie przejmuj się, tym co napisałem , napisane jest tylko po to, aby dwa razy dmuchać na zimne . Teraz trochę zły okres do poszukiwań, bo dużo osób się na wiosnę ruszyło, ale prędziej czy później znajdziesz coś godnego uwagi. PS. Z innym rodzajem sprzętów jest podobnie, temat nie dotyczy tylko skuterów .
Lucjan73 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 . Nie siedziałem jeszcze ani na 650 ani na 400. Ważę ponad 100 kg i mam 182 cm wzrostu więc myślę że wygodnie będzie mi tylko na 650, ze szczególnym naciskiem na słowo "myślę" :-) Artur nie żebym się wymądrzał ale Ty lepiej zrób jakaś przymiarkę, jazdę próbną itp. Chodzi mi oto żebyś się nie rozczarował jak opadną emocje... A i jeszcze taka moja rada/sugestia, za 15 tyś. ciężko będzie Ci znaleźć w miarę świeży i bezinwestycyjny egzemplarz B 650, na pewno trafiają się okazje ale jak wiadomo z tym różnie bywa. Policz jeszcze dodatkowe koszty (przerejestrowanie, ubezpieczenie jakiś drobny serwis itp.) Może warto skupić się na czymś nieco tańszym a przez to bardziej "świeżym" Oferta w ogłoszeniach na forum która się dziś pojawiła wygląda całkiem sensownie http://www.forum.bur...902#entry289902 Znalazłem jeszcze ofertę B 650 z zaprzyjaźnionego źródła http://moto-italia.o...s-M3575368.html Ja kupiłem u nich skuter i jeszcze kilka osób z forum, sprzedawca godny polecenia. Na temat sprzętu trudno mi coś więcej powiedzieć ale wydaje mi się wart uwagi. Ja bym Ci doradził pojechać do nich - mają kilka sprzętów, zrobić przymiarkę do B 650 i do B 400 (jest w ofercie) będziesz miał porównanie.
II Artur II Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Ja się nie przejmuje, piszcie jak najwięcej, co dzień nabieram nowych doświadczeń na forum. Przyjmę każdą krytykę i wszelkie sugestie i uwagi. A czy coś z tego zostanie mi w dyńce to nie wiem. Jak zobaczę pierwszego lepszego sprzęta to mogą Wasze wszystkie rady... ;-) Artur nie żebym się wymądrzał ale Ty lepiej zrób jakaś przymiarkę, jazdę próbną itp. Chodzi mi oto żebyś się nie rozczarował jak opadną emocje... Nie wymądrzasz się, ja o tym wiem. Już się żona mnie pytała co będzie jak Ci się jazda tym nie spodoba, to sprzedam. Liczyłem na jakiś zlot w okolicy ale nic z tego. Wszystkie zloty gdzieś hen daleko. Ale skok będę robił ogromny, poprzedni motocykl to inny styl, waga itd. tak że i tak muszę się na nowo oswajać ze sprzętem. A i jeszcze taka moja rada/sugestia, za 15 tyś. ciężko będzie Ci znaleźć w miarę świeży i bezinwestycyjny egzemplarz B 650, na pewno trafiają się okazje ale jak wiadomo z tym różnie bywa. Policz jeszcze dodatkowe koszty (przerejestrowanie, ubezpieczenie jakiś drobny serwis itp.) Może warto skupić się na czymś nieco tańszym a przez to bardziej "świeżym" Oferta w ogłoszeniach na forum która się dziś pojawiła wygląda całkiem sensownie http://www.forum.bur...902#entry289902 Widziałem go, szkoda tylko że sprzedający nie postarał się lepiej go zaprezentować, dał tylko jedną fotkę. Ale fakt, oferta godna uwagi. Codziennie od pół roku przyglądam się każdemu Burgmanowi ponieważ dostaję powiadomienia o nowo wystawionych ofertach. Oglądam każdą 650 i niektóre 400.
Sympatycy Volvo Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Sympatycy Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zadzwoń do Mirka z Hajnówki może on ma lub wie coś ciekawego. Swego czasu dzwoniłem do niego i dał mi namiary na dwa burki 650.
II Artur II Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Znalazłem jeszcze ofertę B 650 z zaprzyjaźnionego źródła http://moto-italia.o...s-M3575368.html Ja kupiłem u nich skuter i jeszcze kilka osób z forum, sprzedawca godny polecenia. Na temat sprzętu trudno mi coś więcej powiedzieć ale wydaje mi się wart uwagi. Ja bym Ci doradził pojechać do nich - mają kilka sprzętów, zrobić przymiarkę do B 650 i do B 400 (jest w ofercie) będziesz miał porównanie. MotoItalia to dobry pomysł, już wcześniej o tym myślałem. W końcu jak nic nie trafię na Dolnym Śląsku to tak pewnie zrobię. Zadzwoń do Mirka z Hajnówki może on ma lub wie coś ciekawego. Swego czasu dzwoniłem do niego i dał mi namiary na dwa burki 650. Też o tym myślałem bo wcześniej (kilka miesięcy temu) był Burgman 650 z zepsutą skrzynią a dysponowałem mniejszą kasą i chciałem się dowiedzieć jakie to koszty. Ale później trochę się pozmieniało i teraz szukam sprawnego. A czy to jest ten sam człowiek który na Allegro występuje pod nickiem "czarnymirek" ? http://allegro.pl/show_user.php?uid=5492833
Sympatycy Volvo Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Sympatycy Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Tak to on ''czarnymirek'' to nasz Mirek który naprawia skrzynie i przegląda nasze burgmany 650.
Klubowicze pazdzioch Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Klubowicze Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zanim jeszcze kupiłem Integrę Mirek do mnie dzwonił z propozycją kupna Burasa od jakiegoś Niemiaszka bezpośrednio w super cenie. Warto odezwać się do Mirka.
Geni Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 || Artur || możesz też kupić jakąś 400-tkę np. Burgmana lub Majkę, czy też Silver Winga, ewentualnie którąś z włoskich 500-tek lub Satelisa. W tej cenie powinieneś znaleźć naprawdę atrakcyjny egzemplarz, z ktorego będziesz bardzo zadowolony. Naprawdę jakoś nie nastawiałbym się na konkretny model. Najlepsze zakupy jednośladów używanych zawsze miałem, szukając po prostu maszyny w dobrym stanie, a model to byla sprawa drugorzędna. Tak samo zresztą było z Pantheonem. Miałem po prostu chęć na zakup skutera, ktorego mógłbym używać do pojechania do sklepu itp. trafił się taki, że mimo mojej miłości do czterosuwowych 250-tek Hondy musiałem kupić "zweitakta" .
II Artur II Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie ukrywam że najbardziej stylistycznie podoba mi się 400, lampy, zegary itp. Ale dopóki nie zasiądę za sterami jednego i drugiego to nie wiem na czym stoję. Boję się że na AN400 będę wyglądał komicznie :-) 400 już bym nie musiał szukać bo fajną proponuje Jackdent :-)
Geni Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 400-tka to całkiem spory pojazd gabarytowo. Wiesz maxi mają troszkę inne proporcje niż motocykle. Ostatnio miałem porównanie swojego FES 150 z Buellem Fireboltem 1200. Gabarytowo wygrywa mój skuterson .
II Artur II Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Jutro jest jakieś pierwsze spotkanie motocyklistów w moim rejonie, podjadę, obadam, może będą te sprzęty.
Trolu Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Nie ukrywam że najbardziej stylistycznie podoba mi się 400, lampy, zegary itp. Ale dopóki nie zasiądę za sterami jednego i drugiego to nie wiem na czym stoję. Boję się że na AN400 będę wyglądał komicznie :-) 400 już bym nie musiał szukać bo fajną proponuje Jackdent :-) Nie panikuj... jedź do salonu, jedź na zlot, znajdź najbliższe ogłoszenie 400ki (taki model jak bierzesz pod uwagę), przymierz się, poproś kogoś z forumowiczów.... i najważniejsze - nie spiesz się. WIem że wiosna, ale... pośpiech jest złym doradcą. I tak jak poprzednicy - proponuje poszukać wsród krajówek. Tak jak motocykle, samochody, sprzęt kampingowy, i kilka innych dziedzin... krajowe są łatwiejsze do zweryfikowania, mniejsze prawdopodobieństwo ze trafisz na przeszczepa. I jeszcze jedno... jeżeli można to kupuj od właściciela a nie od pośrednika. Ponieważ w śród pośredników (statystycznie) trudniej trafić na uczciwego niż wśród właścicieli. Nie jest to oczywiście wyrocznią, ale.... wiem co mówie, ponieważ kiedyś zajmowałem się importem samochodów i... no własnie z wiadomych przyczyn zaprzestałem tego zajęcia. Nieuczciwe praktyki konkurencji (liczniki) spowodowały że moje 300.000km bywało bardzo nieciekawą ofertą wśród 10 letnich aut. lepiej wyglądały 166.000km. Polacy lubią niskie przebiegi na liczniku... i oryginalność, historia ich nie interesują. Wazne żeby sie blyszczało i świeciło... 400-tka to całkiem spory pojazd gabarytowo. Wiesz maxi mają troszkę inne proporcje niż motocykle. Ostatnio miałem porównanie swojego FES 150 z Buellem Fireboltem 1200. Gabarytowo wygrywa mój skuterson . Moim skromnym zdaniem Burek 400 jest naprawde sporym sprzętem. Jak na mnie (170cm) nawet ciut dużawym. Oczywiście do opanowania, ale... napewno nie jest małym skuterkiem.
Barteq Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Poszukiwań skutera ciąg dalszy. Dziś jestem umówiony na 15 w sprawie oględzin tej maszyny: http://otomoto.pl/show?id=M3584595 Facet wydaje się być uczciwym i normalnym sprzedającym (obym się nie naciął na miejscu ). Co do samego skutera mam kilka uwag i mam nadzieję, że je ew. rozwiejecie. 1) skuter nie ma oznaczeń po bokach i z tyłu - zapewne malowany 2) przednie migacze powinny być w tym roczniku białe czy pomarańczowe? 3) przednia szyba powinna być w tym modelu i roczniku regulowana czy stała? 4) śruby wokół licznika kilometrów powinny być imbusowe (przynajmniej ja mam tak w swojej X9) czy krzyżakowe? 5) wersja RS - to dobrze czy źle (na sieci nie znalazłem jak na razie info o tej wersji) 6) co to za wyświetlacz przy lewej manetce? to ten tzw. komputer pokładowy? 7) na co warto jeszcze zwrócić uwagę podczas zakupu? Sam mam X9 ale jak na razie dużych awarii nie miałem. Z rozmowy telefonicznej oraz z "prześwietlenia" sprzedającego na podstawie numeru telefonu z ogłoszenia wynika, że nie jest on handlarzem, że skuter był serwisowany gdzieś w Warszawie w serwisie skuterów i że jeździ nim 2 lata. Numer VIN z ogłoszenia: ZAPM2700001002822 (do czego może mi się on w tej chwili przydać, da się coś dzięki niemu zweryfikować?) P.S. widzę, że nie działa podświetlenie obrotomierza w zegarach, ale to mały problem P.S. 2 - czy warto jechać go oglądać i ew. o jakiej cenie zakupu rozmawiać? (wiem, że jak najniższej, ale jaka będzie sensowna? )
felia Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Ja mam 250 z 2000r. i według mnie w tym moto część rzeczy powinna się pokrywać. ad.1 - po bokach są chromowane emblematy X9, na tylnej klapce akumulatora napis chromowany PIAGGIO ad.2 - pomarańczowe, białe weszły w wersji EVO ad.3 - stała, ruchoma w EVO ad.4 - imbusowe ad.6 - interkom, wyświetlacz komputera jest na środku tam gdzie licznik kilometrów, temperatura powietrza, itp. ad. P.S. - według mnie podświetlenie działa, raczej kwestia jakości zdjęcia
Barteq Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 ... czyli wychodzi że ten X9 500 to jakaś garażowa samoróbka?
felia Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Podpytaj Szorstkiego, on ma 500, ja mogę się miejscami mylić.
taler Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Do IIArturII. Osobiście posiadan AN400 2008r. kupiony w lutym tego roku. Też ważę ponad 100 i mam 186cm wzrostu. 400 jest 3 cm dłuższy od 650 (sam byłem zdziwiony). 650 jest tylko potężniejszy dzięki plastikom. Jeździ się rewelacyjnie i raczej nie wyglądam komicznie, bo mój syn dawno by mi o tym oświadczył. Dodam tylko, że przesiadłem się z Hondy NT700 2006r. (defacto do sprzedania) i jestem naprawdę zadowolony.
II Artur II Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 W szoku jestem... Muszę się poprzymierzać do obu.
Stunteer Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich, Chciałem się zapytać wszystkich czy ta oferta jest interesująca: http://tablica.pl/oferta/suzuki-burgman-2003-r-an-400-CID5-ID2rZMF.html#76fa8e358b;r:17;s:247 Przymierzam się do kupna, byłem obejrzeć to tak do zrobienia jest tłumik ktoś chciał upodobnić do T-maxa i przez to jadąc we 2 osoby tłumik przylega do plastiku, jedno światło stop nie chodzi. Nie wiem czy to normalne ale jak daje gaz są takie jakby drgania?? I najważniejsze skuter niepewnie czuje się w zakretach tak jakby się kołysze( prawdpodobnie opony do wymiany że niby zle wyważone), dodam że coś dzieje się z kierownicą gdy ją puściłem przy predkości 70km/h zaczeła strasznie się telepać, jadąc wolniej skuter jedzie slalomem ( oczywiście to podczas puszczenie kierownicy) tak to wszystko git. Jak myślicie za taką cenę opłaca się brać? Gość mówił że 2 stówki zejdzie.
przemas Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (...) dodam że coś dzieje się z kierownicą gdy ją puściłem przy predkości 70km/h zaczeła strasznie się telepać, jadąc wolniej skuter jedzie slalomem ( oczywiście to podczas puszczenie kierownicy) tak to wszystko git. (...) Przy takich objawach to sobie go zdecydowanie odpuść. Kierownica mogłaby się telepać gdyby miał założony centralny kufer - znana podatność tego modelu. Ale w konfiguracji jak na zdjęciach - nie jest to normalne i nie daj sobie wmówić, że to wina opon...
qszysiek Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witaj. ze zdjęć widac że na tylnym kole jest dziwna opona, ma za niski profil.
Rekomendowane odpowiedzi