Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy oferta kupna/sprzedaży maksiskutera jest interesująca? (Cz.1)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg mnie każdy pojazd powinno się zobaczyć osobiście, posłuchać silnika i przyjrzeć się detalom. Zdjęcia były robione świeżo po umyciu. Na zdjęciach nie ma detali, które można dojrzeć własnym okiem. Po przebiegu widać, że skuter był eksploatowany dość intensywnie. Nie wiadomo jak silnik, napęd, klocki, tarcze, opony itp.

Opublikowano

Po samochodach widać, że handlarz sprowadza zadbane, znaleźć ładnego W140 z funkcjonującymi "bajerami" jest już ciężko nawet w krajach, gdzie jeździło ich więcej...

Moim zdaniem warto obejrzeć tego SW-T, zwłaszcza, że ma książkę serwisową wypełnioną do końca, a więc nie jakiś stan licznika pyknięty przy sprowadzaniu pod klienta.

Opublikowano

Wycofuje prosbe o pomoc. Szukam dalej

pozdrawiam W

Opublikowano
  Cytat
Wg mnie każdy pojazd powinno się zobaczyć osobiście, posłuchać silnika i przyjrzeć się detalom. Zdjęcia były robione świeżo po umyciu. Na zdjęciach nie ma detali, które można dojrzeć własnym okiem. Po przebiegu widać, że skuter był eksploatowany dość intensywnie. Nie wiadomo jak silnik, napęd, klocki, tarcze, opony itp.

Kolego nie bardzo wiem co chcesz wnieść swoim postem. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem to zauważysz iż stoi: "Zamierzam przyjrzeć się z bliska egzemplarzowi..."

Wątek ten jest do zadawania pytań i otrzymywania odpowiedzi w stylu: to jest nie tak, tamo z innego modelu/rocznika, a tego być w ogóle nie powinno. Dzięki temu przy osobistych oględzinach wiadomo na co zwrócić baczniejszą uwagę.

Skuter eksploatowany intensywnie? Intensywnie by było gdyby miał 60k w tym czasie nalatane. Właśnie przebieg może świadczyć o tym że nie był kręcony, ani picowany na sprzedaż. Ale to może potwierdzić konfrontacja z książką serwisową o której mowa...

dr.big - ach chciałbym żeby to był SW-T... :D.

• Klubowicze
Opublikowano

Wypatrzyłem taki oto model maxi:

http://allegro.pl/suzuki-burgman-executive-650-rok-2005-i3063985196.html

Co sądzicie na jego temat?

Widzę, że jest sprowadzony z Francji i że jego plastiki są w nienajlepszym stanie. Ale akurat wygląd zewnętrzny to nie jest dla mnie najważniejsza sprawa.

Ważniejszy wg mnie jest stan techniczny.

Czy ktoś z okolic Malborka mógłby podjechać i na niego spojrzeć od strony technicznej?

Jechać z Warszawy trochę za daleko.

Opublikowano

Witam ponownie

Chcę pojechać i obejrzeć ten skuter.

http://tablica.pl/of...14e9d6ebe;r:;s:

Dziwnie wygląda wydech, czy to tylko moje wrażenie? Podpowiedzcie proszę

dzięki W

Opublikowano

Witam serdecznie koleżanki i kolegów. Po długiej walce z rejestracją na forum wreszcie pisze swój pierwszy post. ;-)

Jestem w trakcie szukania tej jednej maszyny i poważnie rozważam zakup Burgmana K5 400 lub Aprilii Atlantic 500. Znalazłem ciekawą ofertę Burgmana i chciałbym się Was poradzić czy w ogóle jest sens się podniecać, a może znacie ten egzemplarz.

http://allegro.pl/suzuki-burgman-400-k-5-lodz-i3073792132.html

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Łap kogoś z Łodzi jeżeli sam się nie znasz i jedź czym prędzej i kupuj zanim cię ktoś ubiegnie.

Opublikowano

Orzo ! Bez obejrzenia trudno coś powiedzieć... Generalnie zapytaj, kiedy został sprowadzony i skąd. Sprzedający poza Burgmanem wystawia jeszcze 2 auta. Więc może po prostu tym się zajmuje. Nie znaczy to oczywiście, że nie mógł go sprowadzić dla siebie. Zachowaj jednak rozwagę i może ktoś z Łodzi Tobie pomoże. Powodzenia w poszukiwaniach...

Opublikowano

Burgmana to bym kupił teraz po przejechaniu dobrego odcinka I jak pies szukał bym po garażu i w kufrze 1 Litrowych butelek po oleju.

oraz przed przejażdżka sprawdził bagnet na ciepłym silniku i po przejażdżce odczekał.

Chyba że ten miły 60-letni pan co sprzedaje trochę motoryzacji da ci gwarancje na to że oleju nie piję do 120

Ale sam jestem świadkiem tego że są burki co nie biorą.

Oraz

Sprawdź wahacz tylni bo strasznie rdzewieją.

I jak dla mnie to odcień siwy bardzo się błyszczy.

Licznik wskazuje Trip B 201 km, a nie 20 000

Oraz weź miernik ciśnienia pożycz i sprawdzić czy jest ok sprężanie - to bym teraz zrobił koniecznie -czas operacyjny 15 minut.

Ps. Proszę mnie nie linczować takie moje zdjanie

Opublikowano

@orzo:

Popieram mkapilkr-a. Dodatkowo dopytałbym się skąd wie, że nie był uszkodzony ani naprawiany. Same słowa nic nie znaczą bez książki serwisowej. Jak widać sprowadzany, więc różnie może być. A przebieg tylko 20tys to trudno książkę serwisową zgubić. A jak jej nie ma to już inna bajka, bo to tylko słowa.

Dodatkowo sprawdź w serwisówka z działu technicznego jakiego typu były oryginalne opony w tym roczniku. A przy takim przebiegu to przynajmniej tylna musi być łysa. W innym przypadku nie są oryginalne i gościu naciąga.

@regwit

Spodziewasz się nówki z tego rocznika i w takiej cenie? Ważne żeby tłumik nie był dziurawy i zardzewiały. A reszta to jak jeździ to dobrze. Właściwie to ciśnienie w cylindrze możesz sprawdzić, czy nie jest to totalna mina.

Opublikowano

Ależ nie, spodziewam się wszystkiego, tylko nie okazji. Chciałem po prostu wiedzieć czy to coś akcesoryjnego, czy tez dzieło partacza - sztukmistrza - spawacza. Odpuściłem. Dzięki

Opublikowano

Dziękuję za opinie, dzisiaj po południu jadę go obejrzeć i zobaczymy co to za cudo. ;-) nie mam niestety dostępu do miernika ciśnienia, by zmierzyć cylinder..

Opublikowano

Witam Koledzy,

Właśnie sprzedałem swojego madisona 125 i zastanawiam się nad zakupem gilery nexus 500. Prawdopodobnie w weekend jadę obejrzeć taki egzemplarz i chciałbym się Was poradzić na co zwrócić uwagę oraz kilka słów na temat tego maxi.

pozdrawiam!

Opublikowano

Jeśli jest ktoś zainteresowany burkiem 650 to mój jest na sprzedaż nie mogę wystawić na forum bo nie mam 30 postów a stan idealny rok 2012

• Klubowicze
Opublikowano

Bee nie ładnie tak ! To nie ten post !

Wystarczy poprosić zaprzyjażnionego Burgmaniaka który ma ponad 30 postów a żeby zrobił to grzecznościowo za ciebie (oczywiście wstawiając też zdjęcia ) w temacie Ogłoszenia - sprzedam .

Opublikowano

Propozycja Grzesia może nie być interesująca. Taka determinacja jest podejrzana.

Opublikowano

To nie determinacja po prostu napaliłem się na goldwinga Arturo raz pomagał mi w sprzedaży i jakoś nie wyszło.

Opublikowano

Prawie nówke, nieśmiganą może być trudno sprzedać (w dobrej cenie).

Zagadaj do któregoś Admina, niech ci ten limit odblokują.

PS.: a żeby off top-a nie było, to czy oferta Grzesia jest interesująca?

Opublikowano

http://otomoto.pl/suzuki-burgman-an-400-k4-carbon-M3562009.html

Hej koledzy co myślicie o tym ogłoszeniu??

wart ceny?

wizualnie fajnie wygląda ale to chyba folia.. czy może były takie wersje??

no i trochę ten przebieg chyba odstrasza :/

proszę o wsparcie i porady

widzę że już w jednym z postów ktoś pytał o tą maszynę wiec odpowiedź na jedno pytanie mam - folia :)

a na jednym ze zdjęć dojrzałem na lepszym monitorze, a nie na ekranie telefonu, że ma 99 tyś. :/

Opublikowano

hihi dobre.

Wlasnie zobaczylem go i zalozylem temat burgman 400 z carbonu

I mozesz sobie zobaczyc ze carbon to naklejki A ja myslalem ze koles na zamowienie dorabiał karbony zeby byl lzejszy :)

Ale jak bedziesz ogladal to daj znać czy to naklejki czy nie (porób zdjęcia i podeślij)

Sam mając takeigo buka kupilem jak mial 71000 tys przebiegu - ale neistety olej brał

Ja kupiłem bo była Pełna dokumentacja ksiązka faktury itp przynajmniej wiem ze prosty .

remont zrobilem tylko góre.

Panowie w seriwsie powiedzieli ze wszystko bylo w oryginale i to jego pierwszy remont

Nie pisze zeby sie pochwalić tylko żeby się nie bać przebiegu Dla mnie osobiście Burgman 400 8 letni "po dziadku" z przebiegiem kilku kilkunastu tys to kpina i nie tylko burgman

Ale ten robil 12500 rocznie -pewnei sezon długi miał .

Jak chcesz kupic z takim przebiegiem to tylko z pełną dokumentacją i koniecznie sie przejedz i sprawdz ile oelju pije.

zmierz koniecznie ciśnienie

sprawdz plastiki (np kokpit przekrok to koszt nowego okolo 700PLN - uzywki 400 ale nie dostaniesz nigdzie (igła w stogu siana ))

Wiec jak ma popkane plastiki to lepiej odpuść.

no o podstawach jak pasek i rolki nie wspomne.

Opublikowano

mkapilkr, błagam Cię! Twoje rady są super. Doradź koledze by zabrał też namiot, bo troszkę zabawi u sprzedawcy.

Rozebranie skutera w celu sprawdzenia plastików i paska i rolek oraz pomiar ciśnienia może się jeszcze mieści w cierpliwości sprzedającego.

A tak na marginesie, to ile kilometrów radzisz przejechać, by sprawdzić konsumpcję oleju? Według mnie, przejażdżka w granicach 1000 km da dość dokładny wynik. Proponuję zdjąć jeszcze głowicę. Stan główki tłoka i stan zaworów również wiele wniesie do sprawy. Powodzenia.

Opublikowano

Lepiej się dobrze przyjrzeć tym karbonowym naklejkom. Może pod nimi ktoś próbuje ukryć pewne niedoskonałości... Warto by zajrzeć pod te plastki od spodu czy nie są popękane, bo jak wspomina mkaplikr zakup nowych trochę kosztuje. Chyba, że naklejki są również od wewnątrz. Warto też może poprosić Kogoś z tego forum, kto mieszka w okoliczy Wadowic, aby go obejrzał fachowym okiem, Często też formułowicze sprzedają swoje pojazdy, w które wkładali wiele pracy, pieniędzy i serca :)

Opublikowano
  W dniu 21.03.2013 o 17:00, Flyman napisał(a):

mkapilkr, błagam Cię! Twoje rady są super. Doradź koledze by zabrał też namiot, bo troszkę zabawi u sprzedawcy.

Rozebranie skutera w celu sprawdzenia plastików i paska i rolek oraz pomiar ciśnienia może się jeszcze mieści w cierpliwości sprzedającego.

A tak na marginesie, to ile kilometrów radzisz przejechać, by sprawdzić konsumpcję oleju? Według mnie, przejażdżka w granicach 1000 km da dość dokładny wynik. Proponuję zdjąć jeszcze głowicę. Stan główki tłoka i stan zaworów również wiele wniesie do sprawy. Powodzenia.

Flyman

wiez mi lub nie ale

Wybierając się na remont do SOKOL Lublin z krasnika tj. 55 km miałem miarke oleju na full

po dejechaniu miarka tylko się ledwo zamoczyła.

I tu pyt dla ciebie ile oleju zjadł ?

wiec jak sprzedający pozwoli to tyle bym przynajmniej zrobił - lecz skuter niezarejestrowany wiec przejażdzka odpada (TU przyznam ci rację, przegiołem nie da się sprawdzić )

Zwracam honor

Co do plastików to 2 kołki i zadupek pod tylną lampą można zdjąc

2 śrubki i przednie podszybie można zdjąc - dalej już widać czy naklejki są wewnątrz i można zrobić zdjęcie :)

swoją drogą sprawdzałem na allegro koszt takich naklejek i jest to drogi gips więc właściel inwestował.

Myśl sobie co chcesz ale ja już skutera bez takich zabiegów nie kupię .

Chyba że od kogoś zaufanego (nawet z burgmani)

Opublikowano

Na razie Wadowice mi nie po drodze :/

ale nie ukrywam że wizualnie mi się podoba taki zabieg :) też waśnie patrzyłem na te folie i takie tanie to to nie jest,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...